Williams slog till direkt och Fornataro fick sista ordet då Västerås straffvann mot Södertälje

Fransson testades några gånger mot ett bra Södertälje. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det var en småtrevlig träningsmatch i två perioder då VIK slog SSK med 5-4 efter straffar i ABB Arena på tisdagskvällen. Snygga mål och några kedjor som visade bra saker för båda lagen – så kan det hela summeras kort.

Jeremy Williams var på strålande spelhumör från start. Inte blev humöret sämre då superskytten från de kanadensiska ödemarkerna dunkade in 1-0 efter klapp-klapp-spel av firma Angell & Davidsson i power play ganska tidigt.

Williams var het direkt och sysselsatte många SSK:are. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

SSK var inte ofarliga och när VIK slarvade med pucken vid sargen utnyttjade mycket vassa Ahlström-kedjan med Lindhagen det och 1-1 låg i när bakom Fransson.

Hyllade backen i SSK, Gulasi, såg något kantig ut men tog goda beslut, men utmanade Bromé att slåss efter att Idoff till synes försökt stoppa Bromé varpå en kollision skedde. I Robin Press har SSK en intressant och spelskicklig back på uppgång.

I början på andra fick VIK inleda med sitt dödliga PP och då visade Conny upp sitt snabba hockeyintellekt och hittade Angell från ”Gretzky-läge” bakom kassen och Angell sköt varpå Johner kunde vispa in returen.

Om SSK hade lite mer puck i första perioden tycker jag att VIK kom tillbaka i andra och skapade en del. Trots det kunde SSK kvittera och sedan ta ledningen med ett riktigt fint mål igen av Ahlströmmarna och Lindhagen.

Montpetit rundade Robin Press och höll så när på att göra ett konstmål. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Montpetit gjorde en ny mycket bra match och låg bakom den snabba kvitteringen till 3-3 med en fin passning till Davidsson. Västeråssonen avslutade sedan mycket elegant i hög fart, tyder på klass. Davidsson har verkligen extremt bra spelsinne, då han nu bidrar i den första PP-enheten.

Dominante Angell hittade sedan in med en passning bakom Idoff från hela planen (!) Man får tillbaka till säsongen 94/95 för se ett mål från ytterzon till ytterzon på Rocklunda. Då var det VIK-backen Thomas Carlsson som lurade AIK:s Joakim Persson, för den som minns det.

Sista perioden var riktigt hafsig och slarvig och båda lagen föreföll trötta. Men VIK hade lite lekstuga i anfallszon några gånger, främst med Willimas – Johner – Conny men även Montpetit dansade igenom och var nära att göra ett mycket fina solomål.

Matchen gick till straffar där Fornataro avgjorde fram till 4-3.

Sammanfattning

Kedjan med Williams – Johner – Strömberg är med största sannolikhet här för att stanna. Williams och Conny verkade direkt hitta varandra. Johner jobbar hårt som tvåvägscenter och täcker upp.

Trion med Montpetit, Frycklund och Davidsson fortsatte att spela bra. Det ska väldigt mycket till för att inte den kedjan ska få starta i premiären.

I fjärdekedjan gjorde främst Linus Svedlund en mycket bra match. Linus har verkligen ökat tempot och spelade med pondus. Dessutom klok med pucken. Som det ser ut nu kommer nog också Svedlund få chansen i premiären.

McGrath-enheten med Fornataro och Freddan Johansson fick det inte att stämma så bra. Dock tycker jag att de lyfte sig en aning i tredje perioden och försökte spela enklare och rakare. Annars blir det en utmaning att hålla McGrath & Fornataro nöjda då det kanske blir lite andrafiolen bakom första PP-enheten.

På backplats glänste Hampus Larsson och Nick Angell. Även Helmersson gjorde många bra saker och ser förbättrad ut, slarvade dock vid SSK:s 1-1-mål.

Linnarud fick inte spela mycket och känslan är att den begåvade backen för börja i J20. Men varför kunde inte Linnarud i alla fall fått lira PP istället för defensivspecialisten Johan Jonsson? Jonsson, som av någon anledning fick lira här och andra enhetens PP funkade inte.

Den här PP-enheten hade stundtals en lekstuga som många VIK-fans nog aldrig sett. Var Arla-Olausson-enheten lika bra som femma? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det stora glädjeämnet var att se PP med Williams och Angell på blå, med Davidsson, Johner och Conny framåt. Ruskigt bra puckkontroll och rörelse. Det blir en attraktion i vinter.

Andra PP-enheten med Jonsson och Montpetit/Fornataro på blå, plus McGrath och Montpetit fick det inte riktigt att stämma. Men det var ju första gången för dem tillsammans och vi kan nog inte förvänta oss sådan lyx att båda PP-enheterna direkt ska funka.

Det är verkligen så att VIK är ett mycket mer offensivt skickligt lag i år. Men det som saknas är lite tyngd.

Skulle VIK-fansen och andra verkligen sluta i upp #bliviktig så att exempelvis Brendan Mikkelson kunde värvas skulle det betyda så mycket med Brendans fantastiska storlek och fysik. Detta plus en riktigt tung powerforward skulle balansera upp detta mycket skickliga lag.