Analys hur VIK:s lag står sig mot de bästa i serien: Först ut är VIK:s forwards vs Björklövens dito gällande produktion senaste två säsongerna

Viktor Hertzberg är VIK:s mest produktive forward sett till de två senaste säsongerna. Men likväl en liten bit efter Lövens bästa... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det är lätt att stirra sig blind på sitt egets lag trupp och tycka och det ser ”spännande” och ”intressant” ut. Två ord som borde vara förbjudna under off-season för övrigt…

Bloggens läsare har röstat vad de tycker att VIK ska göra med truppen nu, så här är läget just nu:

Med andra ord verkar många vilja se någon målfarlig forward plus antingen Niclas Lundgren eller Jerome Leduc. Men hur står sig VIK:s forwardsuppsättning mot de andra tänkbara topplagens egentligen?

Bloggen gör här en rent statistisk koll baserat på respektive spelares produktion de senaste två åren utdraget över 52 matcher. Bara grundseriematcher ingår.

De som som spelat i SHL har fått sina siffror (mål+assist) dubblade, de som som spelat i Finland har fått sifforna multiplicerade med 1,5 och de som spelat i Ettan/SuperElit har fått siffrorna halverade. Detta för att vikta siffrorna på något sätt.

Många talar om Björklöven som spelade en väldigt stark ishockey säsongen som gick. Så här blev resultatet då bloggen jämförde produktionen på forwardssidorna:

Det är såklart orättvist på så många sätt att göra så här, men något säger nog ändå siffrorna. Löven har föga förvånande vassare toppar i Crandall och Hutchings som har producerat bättre än övriga. De var ju oerhört bra tillsammans i kedja med Vesel som är en 40-poängscenter.

Annars är det dock faktiskt relativt jämnt sett till de två senaste säsongerna mellan lagens forwards. Dock har en sådan som Ottosson gjort 43 poäng tidigare i HA, men haft det lite tuffare i SHL, vilket drar ner dessa siffror.

Vissa har ju svårt att komma tillbaka efter att självförtroendet kanske fått sig en knäck, även om just Ottosson kom tillbaka och gjorde 3+7 på 13 matcher i slutet i Löven 19/20. Så där har Löven ytterligare en tänkbar 40-poängsman.

Även Liss hade det ju väldigt tungt i både Österrike och Rögle innan det blev 12+10 på 24 matcher i Löven. Frågan är bara om Liss kan producera så över en lång säsong? Även Possler kommer från mindre produktiva år i SHL och Finland, och alla förväntar sig såklart mer än 23 poäng.

För VIK:s del är nog Hertzbergs målkolumn lite uppblåst då säsongen med Tony Mårtensson ingår här, yttern är väl egentligen främst en passningsläggare. Hettas siffror dras ner kraftigt av att det bara blev två mål på 48 matcher i SHL 19/20, efter en tung start på säsongen med sjukdom.

En annan svaghet med ovanstående är det alltid inbyggda problemet med statistik – den är tillbakablickande. Spelares utvecklingskurvor fångas inte upp här.

Dock kan nog ovanstående siffror lugna VIK-fansen en aning då det trots allt finns några forwards som har gjort en del mål de senaste två åren. Men det skulle verkligen behövas att några VIK-forwards tar steget in mot 45-50 poäng för att på allvar kunna hota ett lag som Björklöven.

Bloggen kommer fortsätta jämföra VIK mot övriga tänkta topplag Modo, Timrå, Karlskoga, Södertälje och AIK.