Fortsatt jämförelse då vi tittar på Modo och hur deras forwards producerat senaste två säsongerna med en kalkyl framåt & fler träningsmatcher

Myrenberg och Co. kommer troligen testas rejält mot Södertäljes spetsar och NHL-lån. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bloggen fortsätter här en rent statistisk koll baserat på respektive spelares produktion de senaste två åren utdraget över 52 matcher. Bara grundseriematcher ingår.

De som som spelat i SHL har fått sina siffror (mål+assist) dubblade, de som som spelat i Finland och Tyskland har fått sifforna multiplicerade med 1,5, de i Schweiz med 1,7 och de som spelat i Ettan/SuperElit har fått siffrorna halverade. Detta för att vikta siffrorna på något sätt.

Nedan en jämförelse med Modos forwards. Igår jämförde vi med Björklövens forwards här.

Modo har verkligen laddat upp med två riktiga spetsar i Aaron Gagnon och Aleksi Heponiemi. Gagnons siffror åker upp eftersom han producerat bra i den så starka NLA i Schweiz de senaste två åren, (33 poäng på 53 matcher). En liga som är nästan lika bra som SHL. Hörde också mycket gott om Gagnon här.

Heponiemi, 21, är lånad från Florida och lär göra minst 50 poäng om han blir kvar. Hade en enormt stark säsong i SM-Liiga 18/19, men lite tyngre med poängmakandet i finska slutspelet och starka AHL. Men är ju ung och på trolig stadig uppgång.

Efter det har Modo en drös med ganska svårbedömda forwards gällande hur mycket de kan producera under en hel säsong i Allsvenskan med tuffa krav i ett storlag som Modo som bara ska gå upp.

Det är svårt att bedöma hur en spelare, ta exempelvis Filip Svenningsson, som hade det tungt att producera i SHL för Oskarshamn kommer kunna leverera i Allsvenskan. Självförtroende och form är ju färskvaror och mycket annat spelar in.

Edwin Hedberg kommer sannolikt göra runt 20 mål och ersätta lite av Modos många tunga tapp på forwardssidan. Dansken Aagaard har producerat helt okey i starka AHL (0,33 PPG) och kommer från en ytterst poängstark säsong i kanadensiska collegeligan USports, men gjorde väl inget större intryck i tyska ligan enligt en insatt källa, var dock inte där länge.

Det är såklart orättvist och vridet på så många sätt att göra så här, men något säger nog ändå siffrorna. En svaghet med ovanstående är det alltid inbyggda problemet med statistik – den är tillbakablickande. Spelares utvecklingskurvor fångas inte direkt upp här.

***

Nya träningsmatcher/datum är klara. Senaste schemat enligt VIK.se:

  • 28 augusti 19:00 BIK-VIK *
  • 4 september 19:00 VIK-LIF (Skoda Trophy)
  • 5 september 19:00 MIF-VIK (Skoda Trophy)
  • 10 september 19:00 VIK-AIK *
  • 17 september 19:00 SSK-VIK
  • 23 september 19:00 VIK-Vita Hästen *

* Matcherna sänds på VLT och SportExpressen Play. Matcherna i Skoda Trophy sänds via Aftonbladet. Trolig seriestart fredag 2:a oktober borta mot Almtuna.