Analys och truppkoll efter 20 matcher: Hur ligger det till i VIK-land?

Det kommer bara att bli tätare och tuffare nu. Vilka lag kommer trivas bäst?  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vi har nästan kommit halvvägs in i säsongen. Det har varit mycket upp, men även lite ner i VIK-land så här långt. Centralen granskar här truppen, om vi antar att alla skulle vara friska, för att få ett hum om hur det skulle kunna se ut i vår:

Tänkbara backpar:

Mylläri – UotilaKlar rollfördelning där Mylläri får frihetsgrader offensivt. Mycket i VIK hänger på att Mylläri kan fortsätta utvecklas eller åtminstone konservera det överraskande fina spelet. Uotila måste spela enkelt och minimera misstag, är annars strålande i det fysiska spelet.

Borgman – CookTvå backar som är offensivglada, gäller att ha koll på vem som sticker upp. Borgman dock strålande även i egen zon. Men liksom i fallet Mylläri är mycket av VIK:s framgångar avhängiga på att sensationen Borgman håller i spelet.

Cutta – JonssonEtt välväxt rutinerat par som säkrar bakåt. Men vore kanske bättre att blanda upp med Borgman & Cook?

Rubins/Lilliehöök/LarssonDessa tre lär i vår få kriga om den sjunde backplatsen. I Filanders VIK rullar man gärna på sju, så denna plats är inte att förringa.

Tänkbara kedjor:

Williams- Davidsson – MurphyMed lagets bäste playmaker (Davidsson) och bäste skytt (Williams) borde det över tid ge goda resultat. Murphy viktig för att få upp farten. Viktigt också att Davidsson går framåt som center och förbättrar teken från svaga 43 %.

Myttynen – Johansson – UrbasJohansson och Urbas har fin kemi, kanske kan de hjälpa ibland småplottrige Myttynen att få mer tid till att lägga sina passningar?

Sorkin – Lihagen – Svedlund/Lantosi/ZetterbergIcke så snabbe Sorkin behöver någon som kan ta upp pucken och det kan både Lihagen och Lantosi göra. Svedlund bra som breddspelare att sätta in lite varsomhelst vid behov. Zetterberg verkligen en intressant joker som kanske kan ge VIK en riktigt vass junior även denna säsong. Det vore välbehövligt i ett VIK med en tunn trupp som verkligen saknar bredd. Lihagen mår kanske bättre med mindre press som tredjecenter?

Fish – Gråhns – BergDen bästa enheten relativt sett, en mycket bra kedja. Orättvist att kalla den fjärdekedja.

***

Det finns således några frågetecken. Mycket kommer hänga på att Borgman & Mylläri orkar hålla i sina tidiga succéer och att Cutta och Cook visar karaktär och klass när det väl gäller (som förr). Uotila är ett mer förutsägbart och säkert kort i sin ”prime” rent åldersmässigt.

Framåt måste Williams, Johansson, Urbas och Murphy orka fortsätta som de startat. Lihagen, Myttynen och Sorkin måste lyfta sig – Lihagen vet vi att han kan, frågan är vad som är Myttynens & Sorkins rätta jag?

Ett delikat fråga är vad som är bäst för Davidssons utveckling – är det center som är den bästa positionen för den begåvade Irstasonen?

Kring Fish-Gråhns-Berg-kedjan finns ingen oro alls. De kommer garanterat bra köra och leverera hela vägen nu utan att titta bakåt.

Men det behövs verkligen en forward av klass för att balansera upp och bredda det hela.

***

I mål blir det intressant att se hur många matcher Dahlbom kommer få. Fransson har stått 18 av 20 och det är knappast en ideal fördelning över tid. Fransson föreföll något sliten de senaste matcherna.

Om inte Fransson lirar så fenomenalt som i de första 15 matcherna kan vi redan nu troligen sluta drömma om SHL. Målvakten kommer vara lagets överlägset viktigaste spelare i vår.

Sedan har VIK så tunn trupp nu att vi knappast kan räkna med att NJ hinner och kan fylla upp den så väldigt mycket mer. Alltså kommer det också krävas tur att VIK inte drabbas av skador i samma utsträckning som tidigare vårar.

1 svar

  1. anden skriver:

    Undrar om dom inte tar tillbaka murphy till urbas och fredda när han är friskförklarad igen.. Dom va ju grymma innan fredda försvann!!