Analys: Sju problemområden som måste adresseras omgående för att undvika ytterligare 14 år i andraligan

Frågan är om inte Mitell skulle göra mer nytta om han rev av sig skjorta, kavaj och slips och hoppade in på plan för att ge backsidan lite skottkraft? VIK-backarna är så klena offensivt. Men Mitell rynkade på näsan åt det när VLT frågade. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Ett simpelt försök att analysera läget nedan. Också ett försökt att lägga känslorna åt sidan. Vad konkret har inte funkat hittills? (Utan direkt inbördes rangordning)

1. Offensivt svaga backar med veka skott/avslut

Mot AIK sänktes VIK återigen av en skottstark och pinchande back då Mckiernan gjorde båda AIK:s mål efter vassa skott. Tidigare har VIK sänkts av Mitchell i Mora och Jens Olsson i MIF.

Efter 12 matcher har fortfarande ingen av VIK:s backar gjort ett (1) enda mål. Det har skadat lagets produktion och vinstrad oerhört.

Lösning: Finns inget annat än att övertala Mitell (25 mål sista tre allsvenska åren totalt) till en comeback och när pengar finns värva en riktig skottstark back. Prio 1. Märkligt var dock att de sista pengarna verkade läggas på två forwards, visserligen bra värvningar, men ändå.

2. Passiv box

Box play ligger på svaga 75 %. Laget har verkligen saknat Marcus Jonssons förmåga att täcka skott. Boxen är också väldigt passiv och alla motståndarlag får en enkel resa att ställa upp och börja bomba skott.

Lösning: Ingen quick fix, men större och snabbare box play-spelare är en start plus en mer flexibel strategi som kan plocka bort motståndarnas stjärnbackar. Att plocka in Jonte Berg var en bra start på förbättrat box play.

3. Det misstänkt utgångna/utdaterade defensivt orienterade spelsystemet med fokus på överbelastning

Enligt vad Centralen erfar har det funnits ett stort missnöje bland de som ska göra jobbet med spelsystemet. Systemet med hård press på motståndarnas puckhållare har beskrivits som för defensivt för dagens hockey med större ytterzoner och dagens ”finesse-only”-trupp.

Målsnittet framåt sedan NJ tillträdde 2010/11: 2,88, 3,01, 2,81, 2,58 och nu 1,67. Trenden för det offensiva spelet med detta spelsystem är inte uppmuntrande.

Lösning: Det jobbas febrilt med att modernisera systemet men bakslaget mot AIK visar hur svårt det är i praktiken nu när det är stress och press.

4. Avsaknad av fysiska, orädda och drivande spelare

Lindh, ”Messy” och Mårtensson har saknats oerhört tillsammans med Marklund och McArdle. Emmerdahl verkar sakna den pondusspridande Lindh extremt mycket. Innan Gråhns kom har det inte funnit en (1) enda renodlad tuffing.

Lösning: Gråhns var en bra budgetstart. Men utan minst en riktigt tuff och skicklig forward och en stark back till kommer detta lag fortsätta harva i dyn på utsidan i sarghörnen.

5. Ojämnt powerplay

När Conny-kedjan varit inne har det funkat okey och Strömberg har gjort sju av sina nio poäng i PP. Men McGrath-enheten har knappt kommit in i zonen på hela säsongen. Det håller inte, inte ens nära.

Lösning: McGrath och Fornataro platsar inte i laget just nu, punkt. Det är en bra start att inse det bistra faktumet. Bygg en ny andra PP-enhet. Kanske ge Linnarud chansen i den andra PP-enheten?

6. McGraths & Fornataros avgrundsdjupa formsvackor

Undertecknad har sett VIK under cirka 20 säsonger. Sällan har man sett två spelare tappa så mycket innan 30 år fyllda. Vad det kan bero på borde man analysera på djupet, för nu har VIK fått en Lundbohm 2.0, gånger två dessutom. Detta får inte hända igen i kommande rekryteringsprocesser. Lärdomar måste dras.

Faktum är att McGrath & Fornataro otroligt nog helt enkelt inte platsar i VIK just nu. Exempelvis Lantosi och Bromé är bättre hockeyspelare för stunden. Dags för VIK-ledningen att inse faktum. Helt enkelt.

I NHL är det lättare att få till en bytesaffär (trade), det vore det bästa, även såklart för spelarna som enligt uppgifter jobbar hårt.

Lösning: Spela med bästa möjliga trupp utan att bry sig om löner eller namn!

7. En ung och grön coach som möjligen är lite toppstyrd?

Filander har inte visat någon vidare känsla då han spelat McGrath & Fornataro tillsammans. Båda är naturliga centrar och båda har varit iskalla många månader nu. Det har varit en katastrof helt enkelt. Dessutom har lagets disciplin varit svag.

Sedan har unga spelare istället kastats runt på läktaren, bänk och isen. Lantosi, Bromé, Hampus Larsson och Rubins har exempelvis gjort det bra men plötsligt petats. Vi kan samtidigt bara spekulera i varför inte en (1) enda underpresterande veteran petats…

Kan ju vara så att man ”showcasear” vissa veteraner för att kunna sälja dem lättare. Svårt att sälja någon man petat kanske?

Plus till Filander är att han verkar lyhörd och jobbar med spelarna på ett nytt spelsystem där man hjälper varandra mer i offensiven.

Lösning: Ha en coach som vågar spela med bästa laget.

***

Sedan utannonserande ärlige ordföranden Johan Fägerblad på VLT.se på lördagen att det kommer bli förändringar snart. Bra! Det visar på självinsikt som ger hopp.

Dock är VIK-ledningen bakbundna av små resurser, det måste vi på sidan förstå.

***

Till sist: ”The one million dollar question”: Vad skulle Du som VIK:are göra om Du hade en miljard på banken?

9 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Tack Viktor och övriga för intressanta synpunkter! 🙂 Viktor, är det ändå inte bra att VIK-styrelsen noga analyserar besluten, dåligt grundade beslut ger väl dåliga beslut?

 2. Viktor skriver:

  Läser åter Fägerblads uttalande på VLT-webben i lördags och håller med till 1000 om att SHL absolut inte är kört. Se bara på Örebro som tog sig upp via en stark slutspurt via förkval och kvalserien.
  Dock Fägerblads uttalande inger oro om man läser både det han säger och det han inte säger mellan raderna.
  1) Är det kris måste man bums agera – inte hymla och påstå att i företagande har man tid på sig.
  Kris är kris oavsett om det är klubbverksamhet eller företagande!
  2) VIK;s kris inleddes redan förra säsongen då de av Frölunda resp Leksand sidsteppade McGrath och Fornataro värvades. Var inte styrelsen med under vårsäsongen 2014 och såg deras underprestation och NJ;s totala felvärvning?
  3) Fägerblad visar oro för den ekonomiska situationen då 1000 biljettintäckter uteblev från AIK-fighten. Tycker han ska vara glad för att 3800 pers kom trots det låga glädjeutbudet VIK just nu presterar.
  Är det så illa att VIK åter närmar sig ett ekonomiskt träsk?

  Rekommenderar VIK:s styrelse att leva upp till att verkligen vara en styrelse och agerar för klubbens långsiktigt bästa.
  – Har man förtroende för klubbens ledning och spelare ska tala om det och varför man har det.
  – Har man det inte ska man låta dem gå eller tala om varför man inte kan låta dem gå.
  Troligen kostar det en hel del att lösa ut både spelare och ledning, det är en riktig skitsituation som man försatt sig och klubben i!
  Heja på och heja på VIK! Det gör jag!

 3. Pauli berg skriver:

  Köp två riktiga finnar istället .

 4. Robban skriver:

  Håller med om det mesta i din analys men skulle vilja lägga till ett par saker.
  1. Angell är ju den enda backen som spelar PP. Dessutom byter man in Angell i anfallszonen väldigt ofta. Det är inte lätt för de andra backarna att göra poäng. Det finns bra med offensiv kraft i både Söderqvist och Emmerdahl. På tal om PP så skulle jag hellre se ett VIK spelar med 2 backar i PP. Det är svårare att läsa för motståndarna.
  2. VIK-forwards är väldigt svaga defensivt (eller inte intresserade?). Motståndarna får i varje match mängder med 3 mot 2 lägen som orsakas av att alla 3 VIK-forwards är för offensiva. Dessutom åker VIK-forwards sällan ifatt sina motståndarna vilket innebär att backarna hamnar i numerärt underläge. Om man tittar på andra lag så har dom nästan alltid 4 man som jobbar stenhårt i defensiven.

 5. Johan skriver:

  Tror och hoppas styrelsen ger både N.J och Filander sparken. N.J har ju inte lyckats med att behålla en stomme av högre kvalité, det är bar in och ut med spelare och då får vi/ VIK aldrig ett lag med klubbkänsla, nu förstår jag att vissa importer är dyra, men bättre ha 10 spelare som kan producera mål än bara 2-3 svindyra som kan göra mål. Synd om Filander som fick ta ett stort ansvar detta viktiga år och där bär även N.J ansvar. Sedan kan vi inte begära att Lidas ska gå in med kapital,tror nog ha bidrar mer än vad vi vet. Men varför kan inte ABB gå in med mera pengar till VIK, det gör ju ABB i Karlskrona och vad jag vet så har ABB sitt huvudkontor i Västerås och det var ju här ASEA började.Skulle vilja se en hel junior femma och bänka de som underpresterar.

 6. Viktor skriver:

  Ska bli mycket intressant att se hur Styrelsen & ledningen nu agerar och om man väljer att vara öppna mot fans & klubbmedlemmar eller att fortsätter att verka/overka i det fördolda.
  Måste bestrida Fagervalls påstående att i förtagande har man tid att finna lösningar, så är det inte! Är det kris måste man AGERA oavsett om det är förening eller företagande!

 7. Jojje skriver:

  ”The one million dollar question” Antar att du syftar på Lidas? När det gäller Lidas skulle jag vilja se att fansen sluter upp och gör ett eget försök att få honom att hjälpa VIK med pengar. För uppenbarligen så lyckas inte ledning inom VIK, eller så är de för rädda för att fråga. Jag tror faktiskt inte att någon har frågat honom om han skulle kunna bidra med pengar! Och BliVIKtig kampanjen är inget för Lidas.
  I övrigt så säger jag bara – AVGÅ FILANDER!!!!
  Det vore spännande att se Lidas som sportchef istället för NJ……

 8. PatrikH skriver:

  Om du med offensivt veka backar också räknar in oförmågan till snabba, exakta första pass, då håller jag med om att denna aspekt förtjänar en första plats. Snabba uppspel och snabba spelvändningar är ett måste för att öka på målskörden. Det går inte som nu försöka ta sig in i motståndarzonen utan fart mot ett motstånd som är uppställt och aktivt backcheckar sönder våra uppspel. Detta är och har varit grundproblemet hos VIK i flera säsonger nu.

 9. Gurkolle skriver:

  Många intressanta frågeställningar. Tre spelare som idag lirade med J20 kan få komma in i truppen. Mastomäki, Bromé och Lantos. De ger energi. De tycker det är kul att lira. De struntar i tabelläget. De gör som andra unga spelare, de bara kör. Även Rubins på backen är välkommen. Han har inte gjort bort sig i sina framträdanden. Unga spelare som det pumpar adrenalin kring är perfekt att lyfta in just nu.