Inför Södertälje-Västerås: Ångestladdad match mellan två lag som desperat försöker gräva sig ur sina egna gravar

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Man skulle nästan kunna säga att det är som vanligt när man säger att det är en ångestfylld match som väntar ikväll. Den här upplagan av hockeyallsvenskan och framförallt VIK har för vana att bjuda på just ångest. VIK har styrt kosan mot Södertälje för att försöka ta in de tre poängen som är upp till kringlorna och återfå kontakt med toppen av tabellen. Ingenting är än så länge kört det är bara lite trevande.

Nicklas Lidström sa i en lång intervju till VIK.se att han tycker att laget grävt sig en bra bit ur sin egentillverkade grop och tänker man efter hur djup gropen var från början så är undertecknad beredd att hålla med legendaren. Någonting som vi grävt bort är två spelare utan någon poängproduktion och istället skapat en någorlunda harmoni i anfallet, det var inte minst tydligt senast mot Karlskoga där åtminstone produktionen fungerade som den skulle. Någonting som ”Lidas” dock sökte mer av var det enkla och raka spelet, att hela tiden söka enkla lösningar i såväl passningsspelet som vägen in på mål, det spel som vi supportrar velat se ett tag nu.

Något jag gärna skulle se är att grunderna i försvarsspelet börjar sitta. Senast mot Karlskoga var det minst sagt skrämmande att se att vid nästan varje situation som blev rörig i den egna zonen så tittade fyra av fem försvarande spelare på pucken och inte på vart anfallande spelare befann sig någonstans. En stor anledning till att VIK varit så svaga runt det egna målet den här säsongen, och en vanlig detalj som går att finna hos de flesta förlorande lag.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Inför matchen mot Södertälje finns en bra och en dålig nyhet angående truppen. Det som förmodligen gläder de flesta är att Conny tränat som vanligt med laget och förhoppningsvis spelar ikväll. Den tråkigare nyheten är att Stefan Gråhns är skadad och kommer vara borta på obestämd tid, ett stort energiavbräck för truppen.

Kollar vi till läget i Södertälje så är deras mest glädjande nyhet att Oscar Ahlström är frisk och spelar med laget och brorsan Victor. Inför säsongen var bröderna kanske hockeyallsvenskans mest uppmärksammade övergång då de valde att gå från AIK till just Södertälje. Bröderna var tilltänkta att bidra stort poängmässigt men efter att Oscar skadat sig redan i första omgången så har poängen uteblivit för båda bröderna. Victor har inte hittat rätt med sina nya kedjekamrater och står på blygsamma tre poäng. Nu hoppas givetvis att de tillsammans ska visa sin fulla potential och bli högst bidragande i den redan påbörjade tabellklättringen.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Faktum är att Janne Karlsson lyckats få tag i en spade och börjat gräva sig ur den grop som Södertälje, och inte minst han själv befinner sig i. Med tre raka segrar och totalt fyra vinster på fem matcher så har Södertälje tagit sig ifrån den absoluta botten, som för övrigt VIK istället befinner sig i, och har för stunden landat på en åttondeplats. Det är dock bara tre poäng ner till VIK och den absoluta botten.