Klassmål av Williams & Angell, stabilt försvar utan bjudningar och en stadig Bjurö var segerreceptet i Södertälje

Marcus Söderkvist.

Den nye offensive Söderkvist är på väg mot 20 assist denna säsong och 700 matcher totalt. Vilken hyllning VIK-legenden förtjänar på torsdag! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Den här svängiga serien och det lika svängiga VIK tog en svängom i Södertälje på måndagskvällen. Ett kompakt VIK vann med 3-1 och avancerade som en raket i serien från den hemska 13:e platsen till 8:a. Pust.

Båda lagen inledde avvaktande, SSK kändes inte riktigt hemmaheta. Conny var tillbaka och skulle hamna i fokus, i första fixade han ett friläge till Frycklund som dock sköt bom.

Istället bjöds vi på riktigt hockeygodis. Detta då först Montpetit visade bra drag från stillastående i sarghörnet och skapade oro varpå pucken gick till Jacobsson, som visade enorm splitvision och hittade bladet på artisten Jerry Williams. #18 visade oerhörd känsla med sin vickning i mål. Oj oj oj, vilka spetsar VIK har framåt när lägen bjuds.

VIK fortsatte att spela stabilt och det närmaste SSK var en träff i ramen av Löf. Bjurö gav ett stabilt intryck.

I början av period två svajade VIK och blev väldigt passiva. Dessutom tappade bland andra Angell och Larsson pucken vilket gav SSK mer tryck. VIK stängde dock av centrallinjen bra och SSK skapade inte så mycket.

SSK fick två power play i andra där VIK-boxen lirade galant. Annars var det fortsatt stabilt från VIK.

I tredje kom VIK ut riktigt bra första minuterna och visade pondus. Conny gjorde en bra match och rundade kassen på bästa Peter ”Foppa” Forsberg-manér. Men den gode Conny såg (!?) inte  att det var en ocean av is att gå på och lägga in en backhand i öppet mål.

Då var det lite bittert, ty när man bjuder bort sådana mål brukar det straffa sig. VIK hade annars bra koll på SSK som dock trampade på bra ledda av skickliga yrvädret Beck.

1-1 kom också direkt på tekning där SSK gjorde det bra och stormade VIK och kom för en gångs skull på insidan. Skulle VIK tappa ytterligare en match sent?

Söderkvist ville dock annorlunda och serverade Angell en fantastisk sidledsmacka som amerikanen äntligen visade sitt fina skott på. 1-2 och hoppet tändes åter.

Sedan visade Linus Svedlund kyla a la Arto Blomsten i VM -92 då han wedgade in avgörande 1-3 i tom kasse.

Sammanfattning

Det nervösa hemmaspelet var åter bortblåst. Det var pondus rakt igenom. När VIK spelar så här och inte bjuder motståndarna på för mycket är detta lag ganska svårslaget.

Framåt finns artister som Williams, Johner, Conny och Angell. Plus nu Jacobsson som visade väldig finess och splitvision vid 1-0-målet och är annars lika granithård som Lindh. En unik kombination.

Sedan har nu Söderkvist utvecklat sin offensiv på gamla dar, särskilt spelsinnet och splitvision. Otroligt, jag trodde inte det gick att utveckla speluppfattningen på det sättet. Nu är VIK-legenden, som står inför match 700 på torsdag mot Malmö, på väg mot 20 assist denna säsong!

Bjurö såg på nytt stabil ut denna match. Skillnaden mot tidigare var att 23-åringen denna gång höll koncentrationen hela matchen. Om Bjurö kan fortsätta undvika koncentrationsdippar har han alla verktyg att bli en allsvensk starter, tekniken finns där. Det har man inte kunnat säga om VIK:s tidigare backupmålvakter. Vem står mot Malmö?

Helmersson gjorde en ny mycket stark match och de värsta ryggmärgsmässiga kritikerna börjar åter kanske inse att de haft fel, då Helmer som vanligt varvar upp desto längre säsongerna lider. Johan Jonsson börjar också hitta bättre och bättre timing, olycklig på målet dock.

Urbas och Freddan Johansson hade kanske lite tystare matcher än senast men gjorde ändå en rad energiska och bra saker. Davidsson blandar och ger lite i spel 5-mot-5 och känns lite svårbedömd här. Urbas jobbar lika hårt hemåt som bakåt, som Freddan såklart.

Det verkar dock mer och mer som Montpetit först och främst ska ses som en energilirare, dock en oerhört viktig sådan. Men sista tredjedelen och avslut verkar vara amerikanens enda svaghet.

Men den stora frågan är vilket VIK vi får se hemma på torsdag mot Malmö. Egentligen var det inget nytt i denna bortaseger. Det lär bli drag mot MIF med en stor hemmapublik. Klarar VIK att få ihop hemmaspelet då?

Västerås tre stjärnor:

1. Robin Jacobsson – Utsökt assist till Williams artisteri vid 0-1. Tunga tacklingar vi inte sett sedan Lindh slutade. Underbart helt enkelt!

2. Söderkvist – Assisten till 2-1 när det behövdes som mest är värd mycket. Slet som vanligt i övrigt och var +2.

3. Williams – Artist vid 1-0. Var även pigg i 5-mot-5 och skapade saker med fina passningar.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://38.media.tumblr.com/7b072e73d309597ab1f5f228dd414c7b/tumblr_ndrgs09Cs01rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

2 Kommentarer

  1. Johan

    Tycker att VIK var riktigt bra igår, kul!
    Men jag håller med Robbieblind om att det vore kul att se Conny med en sniper. Urbas – Fredda – Conny. den kedjan tror jag skulle kunna göra MÅNGA poäng tillsammans…….

  2. Robbieblind

    Boxplayspelet var en fröjd att se! Seriens bästa powerplay kom ingenstans! Dock små marginaler – hade domaren inte missat Jacobssons höga klubba med 2.30 kvar hade det blivit en riktig nagelbitare! Tänk om Conny fick lira med en riktig sniper, då hade VIK gjort 2 mål till igår.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @mrklimp: Pratade med Thomas Fröberg för en stund sedan. Det blir ingen Mikael Frycklund i IK Oskarshamn nästa säsong. https://t.co/xmBM…

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@trucken021 @VIKFanCentral Visst har han gjort korkade grejer - men tror en hel del av det grundas i frustration öv… https://t.co/t4ZNMQTc3j

SvaraRetweetFavorit
marcus wikman - Avatarmarcuswikmanmarcus wikman

@Stiffen80 @VIKFanCentral Tänk va olika vi kan uppfatta denna sport och dess utövare 😅

SvaraRetweetFavorit
Tobias Hjelm - Avatarhjelmtobias83Tobias Hjelm

@Stiffen80 @VIKFanCentral Inte lätt att vara bäst i serien och slutspelet om man inte har typ 5-6 killar av samma k… https://t.co/rwU6sjuZho

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto