Äntligen seger då VIK tack vare Johners och Williams fina skytte tog tre oerhört tunga poäng i Umeå

Johner är stekhet och har en otrolig skottprocent, 37,5 % av skotten hittar nät. Sex mål på 16 skott! Det är den komplette centern bäst i serien med. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Pang. Pang. Pang. Pang. Så lät det när VIK reste sig på sju efter sex raka förluster, efter mycket fina avslut av Johner x 2, Williams och Erik Andersson då VIK vann med 4-1 i Umeå mot Björklöven.

Det var emellertid Löven som började bäst. Löven satte hög press och vann pucken högt i banan och det märktes att självförtroendet inte fanns där hos Gulsvart, som haft krismöte efter krismöte.

Erik Andersson drog tidigt på sig en utvisning i anfallszon (oh no!) och hemmalaget skapade tryck i anfallszonen. Ex-VIKaren Rasmus Edström fick sedan pucken på blå och kunde pricka in 1-0 bakom en skymd Bjurö.

Direkt efter målet fick Björklöven ett nytt läge i spel fem mot fyra. Men istället för ett nytt mål framåt så tappade man pucken på blålinjen och Dustin Johner stänkte in kvitteringen oerhört beslutsamt och vackert.

Andra perioden bjöd på mindre lägen än den första. Gulsvart hade en puck inne i , men det dömdes offside i målgården till Frycklunds förtret. Senare fick Lövens Lorraine ett jätteläge när pucken studsade fram framför målet, men skottet träffade stolpen.

Ett par minuter senare spelade Björklöven powerplay och gamle SHL-veteranen Hållberg fick ett skottläge, men även detta skott i järnet. Sedan kunde VIK utnyttja ett numerärt överläge då Johner fick sikta in sig och 1-2 var ett faktum.

I  tredje ökade VIK takten och Björklöven hade svårt att ta sig ur zon. Löven försökte, men hade svårt att komma till några farligheter.

Erik Andersson presenterade sig efter två bleka matcher med en kylig dragning som gav 1-4. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Istället fick Williams pucken till skänks på offensiv blålinje av Stefan Andersson (räkna med att Waltin inte var så from efter det) och snipern hängde den i krysset. I slutet kontrade Erik Andersson in 1-4 med drygt tre minuter kvar.

Sammanfattning

Äntligen seger! Vi hade glömt hur det kändes. Positivt var att att Filanders VIK verkat klara att hålla koncepten trots all stress och press – starkt. Filander hade också styrkan att våga peta den grovt underpresterande Fornataro och enligt uppgift fick inte ens #61 följa med till Umeå.

McGrath fick äntligen spela center mellan två riktiga yttrar och såg lite bättre ut och #93 vann 60 % av tekningarna. Den gamle McGrath var ju en av seriens bästa tekare.

Jag tycker också ledningen gör rätt i valet mellan McGrath och Fornataro, de är likvärdiga på många sätt, men Evan är bättre på rören, bättre tekare och tar inte lika många onödiga utvisningar som Matt. Fornataro har också potential och bör kanske få någon chans med riktiga yttrar han med framöver.

För att vara en liten glädjedödare så var inte Löven speciellt energiska och bra i afton. Vi ska inte dra för stora växlar på denna seger likt vi gjorde då VIK vann enkelt mot ett blekt Oskarshamn med 3-0 tidigare. Detta bygge måste fortsätta vinna matcher nu, även mot bättre motstånd.

Kul var att Bjurö fick göra en bra match och nu har lite bättre räddningsprocent än Fransson faktiskt. Jag tycker också det var modigt och starkt av Filander att ge Bjurö chansen, det måste givit laget en signal om att ”vi har ändå inte total panik”.

Nu väntar Vita Hästen borta på torsdag, då får det inte bli ett nytt platt fall som efter tidigare segrar. En vinstrad måste börja byggas.

2 svar

 1. Patrick skriver:

  Jävligt skön och viktig seger. Vik har inte råd att inte ge Fornataro en chans att komma upp i nivå, men rätt att peta honom någon match kan var skönt för han oxå att få börja om. Jag hoppas verkligen han tar detta på rätt sätt, annars kan jag tycka att det är fel att skylla allt på en spelare när i stort sätt alla har underpresterat. Sen undrar jag vad som hände med åtgärdspaketet? Ledningen pratar om att dem gör vad dem kan för att vända detta, men vad gör dem? När dem intervjuar Eklund så vet han inte någonting, om dem har råd eller om dem har pengar i överhuvudtaget, ledningen agerar tafatt och förstår inte att i det läge som Vik är i så ska man inte undan hålla information utan tvärtom, ge så tydlig och konkret information som möjligt för att få folks stöd, folk blir bara mer irriterad när man inte får veta vad som händer.

 2. Johan skriver:

  ÄNTLIGEN VINST!!!
  Riktigt skönt att McGrath får spela center igen, och det utan att spela ihop med Fornataro…
  Om VIK nu inte har några pengar till en spelskicklig back – ta ett snack med Fornataro om inte han skulle kunna tänka sig att flytta ned och spela offensiv back. Tror faktiskt att det skulle kunna bli en succé! Rightare, teknisk, energisk bra skott…
  Jag hade i alla fall lyft frågan och provat!
  Angell – Söderkvist
  Emmerdahl/Larsson – Jonsson
  Fornataro – Helmersson