Äntligen seger med mer fokuserat VIK och blir Kristianstad för tredje gången på kort tid startplatsen för en gulsvart framgångsvåg?

Lunsjö har nu 9+6 sina 15 senaste match i VIK, trots skador, lite PP/istid. SKÄRMDUMPFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Kristianstad fortsätter vara ett favoritställe för alla gulsvarta. Avgörande playoffseger våren 2018 och vändning 3-0 till seger 4-8 senast (och början på en svit med nio raka). Och nu äntligen en framgångskväll på flera sätt då VIK vann med 2-5 efter en stark insats.

Första var en bra bortaperiod. Simon Åkerström fortsatte glänsa och bombade in 0-1 efter fint förarbete av Tessier vid 7.19. Det var mycket bättre fokus och intensitet än tidigare. 7-13 i skott var till viss del talande, dock för många forwards som prickade bröstplattan på Engstrand med väl enkla skott från distans.

Eftersom Jesper Johansson, Daniel Öhrn, Viktor Hertzberg och sedan tidigare David Rundqvist saknades fick VIK sätta ihop en fjärdekedja med junioren Oscar Hagman, tidigare bänkade Mattias Kalin och backen Calle Ehrnberg. De gjorde ett gott dagsverke men fick inte spela mycket.

Sämre andra då KIK vann skotten med 16-9 och Jesper Myrenberg åter mycket skärpt och tät. Bra spelvändning av Skedung, tack vare en vass brytning av Eriksson, bäddade för Källströms 0-2 efter 21.59 då den formstarke veteranbacken smög med upp och hittade en lös puck och tryckte på avtryckaren.

Sedan kom tyvärr det svaga markeringsspelet tillbaka från tidigare. Först åkte/tittade Åkerström, Nilsson och Fredrik Johansson på samma pucktransportör vid 1-2. Dennis Svensson fick då ensam vandra in då inte heller Zetterberg var speciellt alert i egen zon. Dock hade VIK haft ett BP precis, så mjölksyra kan nog förklara en del.

Det var dålig markering även vid Kristianstads 2-2. Riley Bourbonnais fick stå sopren flera gånger framför Myrenberg och till slut kunde Fredrik Hansson skickligt sätta in en retur från kanten. Åter kanske lite mindre bra spel utan puck i egen zon av backparet Åkerström – Nilsson. Myrenberg med rätta vansinnig.

Tessier slog sedan en grov indian i egen zon, men Myrenberg räddade. Tessier skulle dock revanschera sig flera gånger om. Benker serverades fri efter en utmärkt djupledsspass av kanadensaren.

I tredje låg Tessier bakom 2-3-målet med en iskall bakåtpass i ett trängt läge framför mål som Benker förvaltade efter 44.15.

VIK var riktigt bra i tredje perioden och hade 11-1 i skott efter 13 minuters spel. Lunsjö gjorde sin bästa match på länge och visade äntligen upp sina dribblingskonster vilket gav både chanser och PP för VIK.

2-4 kom just efter en ny stark prestation av Lunsjö då en KIK-back missade att stoppa Leducs fladderpuck i mittzon. Lunsjö blev fri och satte som vanligt pucken mellan benskydden på motståndarmålvakten efter 51.51.

Nilsson och Åkerström var sedan åter kanske lite äventyrliga i egen zon vilket gav KIK en sista chans att spela PP. Wikman kunde dock på Gretzkymanér sätta trissan i tom kasse från minimal vinkel efter 59.20.

SAMMANFATTNING

Eftersom även Södertälje förlorade i Karlskoga tog VIK åter ett grepp om den viktiga femteplatsen. Med tre omgångar kvar har VIK fyra poäng ner till SSK samt fyra plusmål.

Men framförallt bröts en tre matcher lång förlusttrend och VIK spelade med mer fokus och intensitet än på ganska länge. Kanske blir Kristianstad för tredje gången startplatsen för en gulsvart framgångsvåg? Paananens och Patrik Zetterbergs allvarsord med spelarna verkar har tagits väl emot.

Knappast var det heller en slump att VIK spelade med mycket större eld då Jimmie Jansson var tillbaka. Den assisterande kaptenen är så viktig med sin enoma glöd och skicklighet.

Younan fick en ny rejäl smäll i första perioden då Santesson bentacklade olyckligt. Backen låg kvar en stund, men spelade direkt vidare men inget spel i tredje. Det ska vara osäker status på den viktige backen.

Förutom det obefintliga markeringsspelet på bägge KIK-målen tillät inte VIK det desperata hemmalaget till överdrivet många heta lägen.

Simon Åkerström gjorde en ny vass match med puck och har nu 1+2 sina tre första matcher och +2. Men mest intressant är kanske att Åkerström redan bombat hela elva skott mål och bara missat två (blockade eller utanför). Detta enligt Hockeyallsvenskan.se.

Det är tidigt, men det kanske tyder på att 24-åringen förbättrat sin skottprecision som kritiserades från folk i Björklöven. I Löven var Åkerströms skottstatistik inte lika vacker trots sitt enormt hårda skott. Troligen används också Åkerström smartare här. Men utan puck behöver Åkerström och backpartnern August Nilsson prata igenom en del saker.

Paananen rullade hårt på manskapet och gick mestadels på tre kedjor då fjärde med Kalin mellan Hagman och Ehrnberg bara fick runt fem minuter. Kenny Källström, som staplat starka insatser på varandra länge nu, belönades och fick spela hela 17:38.

Bra också att tänkta producenter som Tessier och Benker fick göra poäng efter bra offensiva insatser. Kedjan med Fredrik Johansson mellan Zäta och Bergman var dock ganska anonym.

Till sist var det glädjande att Lunsjö bröt en lång mål- och poängtorka och dessutom gjorde sin bästa match spelmässigt på oerhört länge.

Kan allt detta vara ett tecken på att hela VIK äntligen börjar varva upp så smått?

PUCKLIGAN

5 Alexander Lunsjö

4 Jimmie Jansson

3 Simon Åkerström

2 Kelsey Tessier

1 Anthon Eriksson

17 svar

 1. Bozo skriver:

  Tessier får vi nog ut precis vad vi betalade för. Han kommer vara uppe och nosa på sin toppsäsong i Österrike. Tycker han är självklar att behålla. Ett säkert kort visade det sig trots de inledande problemen.

 2. Gulsvart skriver:

  I morgon fredag är gulsvart nere på jorden igen efter att BIK lekt hem en tre poängare mot ett som vanligt trött VIK utan kondition

  • RONNY KARLSSON skriver:

   VI FÅR VÄL SE OM DU INTE TROR PÅ TRE POÄNG SÅ STANNA HEMMA..

   KANSKE FÅR DU RÄTT…

   VEM VET DU KANSKE INTE ÄR EN GULSVART VIKARE..

   GULSVART SVIKARE???

 3. RONNY KARLSSON skriver:

  SÅ JÄKLA TRÅKIGT ATT HÖRA ALLA NEGATIVA SAKER OM SPELARNA I GULSVART…

  DET BRUKAR VARA ETT MELLAN ÅR I ALLA LAGSPORTER..

  VISST ÄR DET UPP OCH NER DENNA SÄSONG.

  MEN LÅNGT IFRÅN SLUT FÖR I ÅR..

  HADE VI HAFT 10 POÄNG TILL JUST NU SÅ HADE NI INTE GNÄLLT LIKA MYCKET…

  VI FÅR GÖRA SÅ GOTT VI KAN AV DET SOM ÄR KVAR AV SÄSONGEN.

  TITTAR MAN PÅ MATCHEN IGÅR SÅ VAR DET BRA FART OCH KÄMPANDE VIKARE PÅ ISEN..

  VI HAR EN STARK KLACK I HALLEN FORTSÄTT ATT VISA ERAN BÄSTA SIDA NU NÄR

  KARLSKOGA KOMMER PÅ BESÖK ALLTID ROLIGT ATT VINNA ÖVER DOM…

  TILL SIST VILL JAG BARA SÄGA ATT ZÄTA HAR INTE 10 MILJONER ATT SKAFFA SPELARE

  HAN GÖR ETT HÄSTJOBB I GULSVART…

  STOLT VIKARE ÄVEN NÄR DET GÅR TRÖGT..

  LYCKA TILL PÅ FREDAG PANNAN IVVE MIO

  • Pelle skriver:

   Caps Lock?

  • Vakna Z skriver:

   Ronny: Vaknat än ? Eller är du kvar i drömmarnas värld ?

   • RONNY KARLSSON skriver:

    VEM VET HUR HAN MÅR EFTER HJÄRT GREJEN SOM HAN FICK…

    IBLAND LÅSER DET SIG FÖR SPELARE…

    DET FINNS MYCKET HOCKEY I DEN SPELAREN..

    GÅ NER OCH TITTA PÅ NÅGON TRÄNING SÅ FÅR DU/NI SE

  • Bozo skriver:

   Jag tycker jag läser mycket gott om spelare också. Men vissa kanske vill att vi ska förbjuda all kritik, även sådan som är förslag på förändringar som leder till förbättring. Påminner om Kina.

   • RONNY KARLSSON skriver:

    INGET FEL MED KRITIK MEN NÄR DET BLIR FÖR MYCKET NEGATIVA SAKER HELA TIDEN..

    SÅ BLIR DET EN FÖLJETÅNG….

    HOCKEY ÄR EN MÄRKLIG SPORT IBLAND..

    DET ÄR EN LAGSPORT MED MINST 18 SPELARE VARJE MATCH…

    KLAPPAR EN FEMMA IHOP SÅ BLIR DET SOM EN DOMINO EFFEKT..

    TROR NI ATT PANNAN SOVER BRA DET ÄR JU HAN SOM HAR YTTERSTA

    ANSVARET..

 4. PatrikH skriver:

  Jag tycker även att Fredrik Johansson gjorde en mycket bra match igår. Tyvärr hade han inte så mycket stöd av sina kedjekompisar.

 5. Bozo skriver:

  Satsa på Lunsjö, han har potential och framtiden. Med förtroende visar han mycket. Sätt Bergman i 4:e och Z som extra.

  • VIKKS skriver:

   Håller med, skulle behöva få till en ändring där. Tessier blev ju tidigare under säsongen ställd åt sidan en match, kanske vore läge att göra samma med Z nu.

   • Bozo skriver:

    Öhrn tycker jag oxå se släppt kylskåpet efter han plockats ner i hierarkin.

  • RONNY KARLSSON skriver:

   JÄTTEMÅNGA POÄNG AV LUNSJÖ DOM SISTA 15 MATCHERNA..

   ELLER HUR.. 8+7 15 POÄNG PÅ 49 MATCHER

   ZÄTAS 8+7 15 POÄNG 30 MATCHER -2

   UNDRAR HUR MÅNGA POÄNG ZÄTA HADE GJORT OM HAN LIRAT 19 MATCHER TILL???

 6. Bozo skriver:

  Hur länge kan man ha tålamod med Zäta? Det enda han gör är att dra på sig utvisningar i offensiv zon i absolut sämsta lägena i matcherna (Almtuna fick förra matchen till skänks och nu kunde KIK kvittera). Han är inte alls i balans. Detta påminner om Frycklund när han gjore en riktigt bedrövlig säsong i VIK innan han lämnade första gången. Paananen verkar inte heller ha förmågan att nå fram till spelaren denna gång. Det ger inte bra signaler till resten av laget.
  Prova att spela honom som extra forward och endast använda i pp, då har han iallafall krafter.

  • Gulsvart så klart skriver:

   Är för mig en gåta att SHL-laget Brynäs värvade denna mediokra HA-spelare som inte ens tillhör toppspelarna i ett helt vanligt HA-lag som VIK. Lill Z kommer aldrig bli en SHL-spelare att räkna med, i bästa fall en medelspelare i ett vanligt HA-lag