Bra insats av VIK borta mot HV71 men ytterligare manfall sedan samma kille åter fick härja helt fritt & VIK har en del att jobba på jämfört med mer ”färdigt” HV

 

Västerås föll med 4-1 (sista i tom kasse) borta mot HV71 på onsdagskvällen. Trots förlusten gjorde VIK totalt sett en bra prestation nästan 22 år efter den senaste matchen i Jönköping.

VIK stod för en mycket bra förstaperiod. Detta trots en tuff start, 1-0 i PP till HV, då Marcus Bergman åkte på en tidig boarding då hemmaspelare precis vände ryggen till.

Det syntes att VIK, klokt nog, ville ta bort Fredrik Forsbergs högerskytte och Daniel Gunnarsson låg nära och ganska högt mot denne. Dock utnyttjade HV det skickligt och DG hann inte tillbaka riktigt och var för snäll så Önerud fick öppen kassen fram till 1-0 efter bara 74 sekunder.

Men sedan stressade VIK HV väldigt bra. VIK vann chanserna i 5v5 med 6-4 i första, varav periodens två fetaste chanser: Isak Skedung hade ett rungande slagskott i stolpen och Jesper Johansson missade ett fint läge efter ett bra pass Rauchenwald.

Klart tyngre andraperiod med två dåliga utvisningar av Karlsson och Roe, där den sistnämnde blev stekt på utsidan mot en skicklig hemmalirare varpå en ”nödvändig” utvisning togs. Dessa två PP gav det mycket metodiska och smart spelade HV vind i seglen.

HV pepprade heta PP-lägen, hela åtta stycken, i andra perioden. Men JG var strålande här och spikade igen i VIK:s BP. 2-0 kom dock på en styrning efter 28.56 där Daniel Gunnarsson nog borde haft bättre koll på Lindbäcks klubba.

Annars utmärkt JG borde nog tagit 3-0 som var ett enkelt direktskott från sidan, dock mycket trafik framför. Trots allt ”bara” 6-4 chanser HV 5v5 i andra, men hemmalaget skapade massor i PP.

VIK gjorde nästan som vanligt en dålig andraperiod och fick för korta anfall, även om det blev bättre från matchminut 30, bland annat missade Tornberg målet på ett fint läge.

Bertov (samme kille som sökte saker även i träningsmatchen) sänkte en ej puckförande Skedung, men ingen förvånad att domarrummet (de som alltså också gärna friar crosscheckings i huvudet…) gick och tog bort domarnas matchstraff. VIK åkte på ytterligare en misstänkt hjärnskakning i värsta fall. Skedung utgick och återkom inte.

Sista perioden inleddes med ett smart skott av Wikman och då Svensson var hungrig på kassen forcerades pucken in i mål fram till 3-1 efter 40.16. Men även det skulle videogranskas in i evigheten…

I tredje perioden bytte lagen chanser med varandra inledningsvis. HV hade ett skott i ramverket. Frycklund brände ett friläge efter dräll av HV i egen zon.

VIK kom allt mer under perioden och Lunsjö åkte på ett fult knä av just Bertov. VIK-forwarden klarade sig turligt nog och bara två nya minuter för Bertov. I efterföljande PP träffade Svensson stolpen, och lite senare hade även Lunsjö ett nytt skott i ramen.

VIK vann chanserna i 5-mot-5 med 9-5 i sista perioden men fick inte till det riktigt i avsluten och HV försvarade sig skickligt och uppoffrande. Det var ständigt någon blå i skottlinjen och gissningsvis blockade HV en väldig massa skott denna afton.

4-1 i tom kasse sedan Frycklund var för het och lite i onödan slog bort Öneruds klubba, där det såg ut som VIK-centern med lätthet hade kunnat hinna ifatt HV-veteranen.

SAMMANFATTNING

Det första riktiga testet för detta VIK slutade med godkänt betyg. Om någon trodde att VIK skulle komma ner och dominera i Jönköping inför 5800 hemmafans trodde man fel. VIK ”vann” emellertid chanserna med 19-15 i 5-mot-5 totalt, dock ”vann” HV chanserna i PP med 9-4.

HV spelar lite annorlunda än många lag i HA då de spelar betydligt ”lugnare” och med mer kontroll, systematik och de bygger lugnt från egen zon med sina skickliga backar.

Att en allsvensk dominant som Marcus Karlström knappt får spela säger allt om HV:s backsida. Trots detta stressade VIK, starkt nog, dessa backar till ett antal misstag.

I egen zon är HV starka med sin oerhört fina backsida med flera ”SHL-backar”. Det kräver således oerhörd skärpa och precision för att låsa upp detta kompakta försvar och vinna sin man-man-duell. Och vid skottlägen är HV som sagt mycket skickliga att ligga i skottlinje och blockera pucken.

VIK lyckades inte riktigt med det i afton. Men Frycklund (9-2 i NP) skapade en hel del oreda för HV med sin tyngd och teknik. Lavoie (6-0) slet också hårt och var värd någon poäng. Kanadensaren verkar vilja visa att hans eventuella stämpel som ”lyxlirare” är fel.

Bergman (4-0) var också ok i den kedjan som nog kan vara här för att stanna, men lite bättre touch runt kassen behövs.

Skedung (6-0) inledde mycket bättre än i premiären och var ju så nära att bomba in ett slagskott som träffade ramen. Lunsjö (6-0) kom allt mer i den kedjan och är viktig då han kan vrida och vända och skapa långa anfall. Zetterberg (2-1) var för anonym i det offensiva.

Filip Karlsson (5-1) gjorde en ny mycket solid centerinsats, men Anton Svensson (5-2) inledde ganska anonymt och slarvade i något PP. Men bra nätnärvaro vid målet av Svensson, som också träffade stolpen i tredje.

Rauchenwald tog ett steg tillbaka efter premiären och slarvade åter mycket i passningsspelet (4-7). Österrikaren måste vara mycket bättre än så här för att få stanna i PP. Wikman var på nytt extremt nyttig (7-0) och belönades med en assist. Johansson grämer sig nog att han missade målet vid jättechansen i första.

På backplats var Gunnarsson (8-3) viktig med sitt lugn, vändningar och uppspel ur egen zon. Men två gånger vad DG för snäll i egen zon vilket HV direkt utnyttjade och gjorde två mål. Backpartnern Jardeskog (2-2) har kanske inte riktigt hittat timingen i seriespelet ännu, men behövde lite startsträcka i Västervik enligt uppgift.

Roe syntes också mycket och gjorde mestadels bra saker, men något misstag för mycket (7-4) för att vara back. Dock var detta det slutgiltiga testet att Roe håller hur bra som helst även mot den absoluta toppen i HA.

Övriga backar spelade mest riskminimering och syntes inte så mycket (även Jansson!). Tornberg blandade och gav lite återigen.

JG var totalt sett väldigt bra i kassen, men i slutspelet sedan får inga baklängesmål ifrågasättas som vid 3-0-målet.

Totalt sett en trots allt lovande insats jämfört med tidigare bortapremiärer/matcher. Vi minns 5-0-förlusten i Karlskrona, utspelade i Piteå och torsk 9-1 i Leksand så var detta klart mycket bättre. Dessutom saknades viktige From och Skedung försvann från en redan numerärt smal forwardssida.

Thorwalls fick dock några byten och gjorde det direkt väldigt bra med en tuff tackling efter en bra åkning i första bytet. Hoppas vi får se forwarden mer. Även Kangas gjorde en del riktigt bra saker.

Men det är nog så att HV gör att VIK och andra utmanare måste få nästan alla sina spelare att slå personliga rekord för att snuva smålänningarna på SHL-biljetten i slutändan. VIK var inte på de höga höjderna denna afton.

Och för VIK:s del kommer även en nyckel bli hur Patrik Zetterberg kan spetsa detta redan bra lag inför slutspelet för bli ett mer ett komplett, brett och färdigt lag, som HV är mer redan idag. Att, som sagt, Marcus Karlström är typ sjundeback i HV säger mycket.

Till sist. VIK har ännu inte visat någon tuffhet att tala om denna säsong. Detta trots allt snack och trots att både From och Skedung nu utgått med misstänkta huvudskador och Lunsjö var nära att få knäet kapat i tredje. Att domarcheferna ibland är ett dåligt skämt visste vi ju redan.

Men kunde inte detektera en (1) enda gulsvart reaktion mot att Bertov åter spelade farligt och skickade ut Skedung och knätacklade Lunsjö. Istället gav Lunsjö denne Bertov en klapp efter en diskussion i slutet (!). Det duger inte och hoppas verkligen VIK-ledningen tar tag i detta omgående.

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Mikael Frycklund

3 Alexandre Lavoie

2 Isak Skedung

1 Johan Gustafsson

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1632948312
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1443315951395614722";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1443315951395614722";s:5:"pDate";s:19:"2021-09-29 20:45:13";}}";

13 Kommentarer

 1. Nicklas

  Förväntade mig mycket mer av detta ”uppsnackade” VIK. Spelet var förvisso bitvis ganska jämnt mellan lagen men när HV växlade upp hann inte VIK med, vilket resulterade i utvisning i typ varje situation. HV tillät VIK glida igenom egen zon och in i slottet alldeles för enkelt där VIK förutom ramträffarna kändes uddlösa.

 2. Jan Malmberg

  Gunnarson vann målvaktskampen. Vet inte vad Johan G. sysslade med vid tredje målet(simmade?) Gunnarson släppte in ett mål när A. Svensson torpederade honom. Men hade tur med stolparna. Men Åbonden och andra glömmer Björklöven när man talar om bästa laget…16-5 efter 2 matcher, dom har väl övertygat mest än så länge. På fredag kväll vet vi mer om var VIK står, om dom kan ta vara på publik trycket i ABB Arena. En del misstag måste bort, och VIK måste bli mer effektiva om det ska bli en kul säsong 🥅🏒

 3. Mikael

  Du som brukar få reda på mycket inifrån kanske har hört något om dem tänker bredda laget med tanke på skadorna i en redan tunn trupp? Börjar bli väldigt orolig över att ständigt säsong efter säsong starta med en så kraftigt tunn trupp och man tycker ju dem borde ha lärt sig från tidigare säsonger att det inte håller när skadorna radas upp!

 4. Steffo

  Då är säsongen igång på riktigt. Tycker HV är ett ytterst mänskligt lag som vi inte ska överdriven respekt för. Hedersamma förluster ger tyvärr inga poäng och det går alltid att hitta ursäkter i orättvisa spelarbudgetar och svaga domarinsatser men hoppas VIK kan plocka fram lite killer instinct tills på fredag. Kraven har skruvats upp nu jmf med förra säsongen och Leksands sena formtopp när de gick upp i SHL ser jag mer som ett undantag, det gäller att vara med från början av säsongen enligt mig.
  Varje match är VIKtig – Forza VIK

 5. Christer

  Bertovs tackling var klockren. Skulle inte ens varit utvisning. Värre var väl yxhugget på Örnerud. Där borde det varit matchstraff och avstängning. Helt otroligt att det inte blev något.

  1. Pelle

   Du kan ju inte jämföra en tackling som ger huvudskada med att någon slår klubban ur händerna. Jag tycker man måste se allvarligt på när spelare blir tacklade som inte är spelförande. De är betydligt mer försvarslösa då.

 6. Emme

  Ja jag hoppas att nån sätter dit Bertov ordentligt.
  Saxat från Expressen:

  Däremot fick Isac Skedung en smäll från Daniel Bertov och var rejält snurrig när han tog sig till omklädningsrummet.

  Det dömdes först som matchstraff – men ändrades efter videogranskning till två minuter interference.

  Det var inte den enda gången under kvällen som Bertov stod upp mot en Västeråsspelare.

  – Det är väl också lite mitt signum, att spela hårt. Jag har väl mina styrkor i att spela tufft, utnyttja min skridskoåkning. Jag är inte så jäkla stor men jag kan flytta lite i alla fall.

 7. 2024

  JG mkt stabil i kassen. Jardeskog visade bra attityd. Ett under att JJ bommade. Fryckis är värdefull genom sitt sätt att hålla puck, vinner tid till andra. Vi har många duktiga tekare. Anton växte efter sitt mål. Lill=Z måste steppa upp betydligt. Gällande övriga matcher så tycks målen sitta högt. Där finns luckor på målisarna. Direktskott likaså. Andra lag skjuter mer när vi mer åker? Det här blir nog bra. HV är inte långt före. Ett tuffare o mer effektivt Gulsvart och vi hade vunnit.

 8. David A

  Såg matchen på plats och delar inte riktigt intrycket av HV- backarnas skicklighet och uppspel.. Tycker VIK många gånger i matchen stressade HV´s backar till misstag och pucktapp. Med lite mer skärpa hade det kunnat trilla in ett par VIKmål vid dessa pucktapp. Över lag en godkänd bortamatch. 3 klockrena stolpträffar dock! Jag tycker VIK vara nära att ta poäng i kväll. För övrig riktigt gott att vara i en i princip fullsatt arena. VIK- klacken jobbade på bra också.

  1. Mikael Norén

   Håller med att HV-backarnas stressades flera gånger absolut. Men generellt kom de bra bakifrån tyckte jag, även om de gjorde individuella misstag, bra betyg för VIK att de stressade fram det. Utan puck känns HV svåra att lösa.

   1. David A

    Ja när HV väl tappat pucken i egen zon hade gulsvart ändå svårt att ta sig igenom HVs samlade försvar. Inte många skott från blålinjen från VIK.
    Tack för en riktigt bra blogg för oss gulsvarta i förskingring.

   2. Kalle

    Oroväckande att vik fortfarande inte står upp för sina medspelare.. en sån fuling som bertov borde köras över ordentligt, hoppas någon från valfritt lag gör det.
    Helst vikare när dem kommer på besök. Frågan är varför dem inte markerar?

    I övrigt kändes matchen lovande. Tycker vik för det mesta hängde med och lyckades också stundtals pressa hv.

Tweets

Mathias - AvatarjaghetermathiasMathias

@trucken021 @JoeLongplay @VIKFanCentral Haha jag är allvarlig 😂 Jag gillade honom!

SvaraRetweetFavorit
Albin Lundin - AvatarAlbinLundin14Albin Lundin

@VIKFanCentral Läge att kika på Lundgren om Warg är ute ur bilden?

SvaraRetweetFavorit
Niclas Gustafsson - AvatarnisselovuddNiclas Gustafsson

@VIKFanCentral Skulle gärna se mylläri i vik. Men Warg däremot tror jag inte på. Han har sett slö ut sedan han lämn… https://t.co/r7eBKGRdsF

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto