Inför HV71 med minst 5000 på läktaren i en tidig kraftmätning, ”AIK kändes tunga att möta för HV i premiären” & scout om Janne Tavi som är ny i Karlskoga

VIK behöver mot HV71 ta fram respektlösheten mot bra lag som laget visade i Skoda Trophy mot bland annat Djurgården. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Under onsdagskvällen väntar HV71 i Jönköping. När spelade VIK ishockey där senast? Var det inte under Jonas Finn Olssons & Co:s dagar?

Hittade denna match nedan som den troligaste senaste matchen mot HV i Jönköping den 3:e februari år 2000. Sportchef Patrik Zetterberg lirade då i en kedja med Daniel Rydmark och Fredrik Öberg. Men det hjälpte inte mot Johan Hult & Co. (idag sportchef i HV71):

Nog med historia. Det blir tuffast tänkbara start för VIK på bortaplan då dessutom publikrestriktionerna lyfts samma dag.

En stor hemmapublik förväntar sig en galaföreställning och en komfortabel seger mot VIK. Också intressant hur domarna kommer hantera all publik nu för första gången på år och dar.

Återstår att se om VIK kan förstöra onsdagsfesten i Jönköping. VIK fick ju dock bra erfarenheter i Skoda Trophy i att möta namnkunniga lag. Då var VIK helt respektlösa mot Brynäs, Malmö och Djurgården och Gulsvart gjorde det då bra över hela isen.

Det kommer krävas något liknande nu för att inte HV ska få en trevlig hemmakväll. VIK saknar Mathias From och sedan tidigare backen Simon Fernholm. Det är såklart inte långsiktigt hållbart att ha en så här numerärt tunn trupp (13 forwards och sju backar).

Skulle inte förvåna om sportchef Patrik Zetterberg börjat fundera på eventuella förstärkningar då Fernholms status verkar högst osäker.

HV71 fick det tuffare än väntat i premiären hemma mot AIK men lyckades vända 0-2 till seger 3-2. VIK gjorde det lite omvänt och gick fram till 2-0 mot Tingsryd, tappade sedan mycket kvalitet, men lyckades vinna till slut med 5-2 efter två mål i tom kasse.

***

På HV71:s hemsida lyfter tränaren Tommy Samuelsson fram att han upplever VIK som ett frejdigt lag med bra centrar, Daniel Gunnarsson och Johan Gustafsson och är ett lag ”som älskar att spela hockey”…

***

Bloggen fick byta några ord med HV-supportern Marcus Einegard:

– Jag tycker många spelare känns heta, men kring kedjan med bröderna Davidsson och Zion Nybeck händer det mycket runt.

– Det var mycket nerver i premiären mot AIK. AIK var tunga att möta och hade lika gärna kunnat ta tre poäng.

– Jag förväntar mig att HV höjer sig några snäpp till matchen mot VIK…

***

En annat tänkbart topplag, Karlskoga, har tagit in ganska välmeriterade forwarden Janne Tavi. En NHL-meriterad scout säger så här om den 32-årige forwarden:

– Jag har sett Tavi många gånger. På senare tid har han inte varit samma spelare, har tappat mycket fart och energi.

– Men Tavi är fortfarande en smart spelare, sätter upp spelet bra och arbetar hårt. Men jag tvivlar på att han vid 32 nu kan vara en stor producent i Allsvenskan, säger scouten avslutningsvis.

Men scouten kanske inte tänker på att Tavi ska till just Karlskoga, som ju är experter på att skapa 30-40-poängare.

Men hursomhelst gjorde Tavi bara 6+6 på 28 matcher i den slovakiska ligan där VIK-floppen Steven Iacobellis (6+7 på 12 matcher) gjorde över en poäng/match…

1 Response

  1. Peter skriver:

    Undrar om man behöver vara orolig över Fernholms vara eller icke vara. Han var borta halva förra säsongen på grund av skada. Tråkigt för VIK och Fernholm om samma sak upprepar sig.