Centralens fem bästa nyårsmällar från 2013 & fem önskningar inför 2014: Kan VIK åter snuva Karlskoga på en topp-3?

Williams har bidragit med flertalet minnesvärda artistmål redan under 2013… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det är dags att summera 2013 med fem minnesvärda gulsvarta händelser. Såklart väldigt personligt och med risken att man glömt något.

Trots en sen tung förlust i Ljungby i början på 2013, då topp-3 låg långt borta, stod Fagervall på sig direkt efter den matchen att topp-3 fortsatt gällde. Den härliga norrländska tjurigheten segrade och VIK vann nio av tio. Karaktär där som behövs igen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

1. Slutspurten som gav kvalserien – Trots en supertung förlust i Ljungby den 29:e januari stod Fagervall på sig och sa att målet var topp-3, trots att smålänningarna småskrattade då på presskonferensen. Fagervall skrattade dock sist och laget vann nio av de tio sista matcherna av serien. Detta trots att NHL-proffsen lämnat och Karlskoga snuvades på kvalserien.

2. Fornataros avgörande straffmål mot Timrå i kvalserien – När det behövdes som mest klev Matt fram. Kanadensaren drog knälederna ur gängen på Bellissimo och höll elitseriedrömmen vid liv på allvar direkt.

3. Lasse Johanssons förvandling och målvaktsspel – Från en på låga skott ganska otät och ifrågasatt målvakt under 2011-12 blev Lasse en 93-94-procentig vägg. Detta på en säsong under VIK:s målvaktstränare Patrik Sjöström. Sjöström förtjänar mycket beröm.

4. Intåget av toppforwards med väldigt hög högstanivå – Williams och Romano har tillsammans gjort 26 mål under hösten/vintern. De flesta av dessa är riktiga klassmål som man kan veva repris på repris. För att inte tala om straffarna, där även Caputi visat klass. Williams är en av de mest begåvade någonsin i VIK.

5. Franssons karbonkopia av Lasses Johanssons siffror & VIK-defensiven – Aldrig trodde undertecknad att det skulle gå att upprepa Lasses otroliga siffror med en räddningsprocent runt 94. Det har Jonas Fransson gjort i höst. När två målvakter i rad gör sådana siffror förtjänar även VIK-defensiven med Helmersson, Lindh, Emmerdahl, Jonsson, Söderkvist och Björklund som kvarvarande beröm för sin målvaktssupport.

Att det skulle gå att kopiera Lasse Johanssons siffror var det få som trodde skulle gå. Men det har Jonas Fransson gjort under 2013. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

***

Önskelistan för 2014 då? Så här ser den ut:

1. Dubbelt så bra powerplay – 12,10 % idag är uselt. Trots att det saknas en vänsterfattad superplaymaker som Olausson, McGrath eller Tenute (som kan mata alla sju-åtta (!) rightskyttar) måste Hellenberg & Co. hitta en väg att få VIK uppemot 20 %. Annars kan vi glömma någon stor framgång.

2. Att VIK börjar vinna tekningar – Både i kvalserien i våras och nu har VIK legat under 50 % vunna tekningar. Det försvårar så mycket. Men hur ska det lösas då de flesta andra lag har riktiga tekningsspecialister? Om Sandberg kommer tillbaka har VIK i alla fall en…

3. Att Filip Sandberg kommer tillbaka – Var det bara en slump att VIK vann nio av de tio matcher som Sandberg deltog i? En tvävägsdynamo som ger laget enorm energi, skicklighet och bredd. Sällsynt tekningsspecialist i den moderna VIK-historien.

4. Att Legein, Freddan Johansson, McArdle och även superjunioren Bromé börjar producera – Denna kvartett borde väl kunna göra lite mer framåt, rent krasst i mål och assist? Annars blir det sådan otrolig press på Williams & Fransson…

5. Att man stryker ”vissa är mer jämlika än andra – VIK skickar spelare till höger och vänster. Tålamodet är ganska kort, ofta med rätta. Men mitt i stormen står en gammal landslagsmeriterad forward som tyvärr helt tappat skridskoåkningen och bettet. Hur bra spelsinne man än har måste man ha lite ben kvar. Även Mario Lemieux tvingades sluta till sist. De som läst George Orwells ”Animal farm” känner igen det småkomiska citatet ”alla är vi jämlika men vissa är mer jämlika än andra”. Det vore synd och skam om VIK ska tillåta fripassagerare på SHL-tåget – av någon mystisk anledning.

***

Vi också vill tacka för ett framgångsrikt år här på Centralen. Glädjande nog får vi allt fler läsare både från när och fjärran. Från den första januari har vi haft 44 169 unika läsare och 306 630 sidvisningar. Om vi jämför med 2012 har vi ökat sidvisningarna med 76 % och unika besöksantalet med 90 % räknat från april till december.

Gott Nytt År!

1 svar

  1. Robin skriver:

    Gott nytt år! Och tack för bra och intressant läsning. Besöker bloggen nästan dagligen!