För dåligt skytte sänkte VIK mot Asplöven och topp-3-kampen med Malmö, Karlskoga, Djurgården och Karlskrona hårdnar

Matthew Fornataro

Det blev en sur comeback för #61. Bara att ta nya tag.

Ett VIK plus Matt Fornataro minus Jeremy Williams orkade inte fortsätta den poängmässiga dominansen mot Asplöven i Haparanda på lördagseftermiddagen. Inför 1400 föll VIK med 2-1 efter att alla mål föll i den första perioden. Det var troligen historiens första VIK-förlust mot Haparandagänget efter sex tidigare raka segrar.

Fornataro tog redan ifjol många heta tvåor (20 stycken) med klubban och nu dröjde det inte mer än 27 sekunder in i comebacken innan det blev en tripping. Åtta sekunder senare hittade Schilken en ny tvåa på Emmerdahl och hemmalaget fick precis den start man behövde.

VIK klarade dock box-playet och spelade hyfsat inledningsvis och Caputi brände ett jätteläge i matchminut tre. 0-1 kom också efter ett mycket fint anfall då Romano och Freddan Johansson låg bakom ett nytt kanonskott i mål av Bengtsson efter 4.27. Det var Bengtsson femte kanonmål och den pågen kan verkligen skjuta och ligger faktiskt delad fyra i VIK:s skytteliga och sjua bland backarna i Allvenskan gällande mål.

Hemmalaget kom dock allt mer i perioden och Fransson var riktigt bra och tvingades till många heta räddningar. När hela VIK tappade markeringen rakt framför Fransson blev det dock för svårt och 1-1 låg i nät efter 12.16. Målskytt var ingen mindre än Oskar Nilsson.

Sedan var det asfalt under skridskorna för ett mycket julskinkestinnt (?) VIK. Fornataro visade dock prov på utsökt teknik och känsla då han gav Caputi en god chans från ett sargspel, men den tungt NHL-meriterade forwarden står kvar på bara åtta mål på 31 matcher.

I slutet var en formletandes Björklund dubbelt olycklig då han först sköt ett svagt skott vilket gav en kontring. Sedan lyckades inte den småväxte backen varken få tag i en studsande puck eller en framfusande Porsberger och målet skulle visa sig matchvinnande endast 16 sekunder från slutet.

I andra perioden ryckte VIK upp sig rejält. Dock inledde Asplöven med en ribbträff. Sedan brände Bromé, Romano, Fornataro och Marklund mer eller mindre frilägen. Då går det ju inte som alla vet.

Hampus Larsson var tillbaka och den unge backen var oturlig med två saftiga indianare där dock Fransson räddade. Larsson behöver inse hur bra han är och spela med lite mer pondus.

I sista perioden fortsatte VIK hålla i taktpinnen men man sköt för svagt. Normalt sett ganska mänsklige Lassinantti i hemmakassen gjordes till en mur av veka VIK-avslut. Men VIK försökte i alla fall skjuta och Mitell, Bromé och Fornataro brände nya fina chanser.

Asplöven var gifta i kontringar och hade en i stolpen efter fint spel. I slutet fick VIK chansen att spela 6-mot-4 och pressen var olidlig i slutet. Vid sista tekningen var dock Bergquist på tok för långsam för att hinna få tillbaka pucken och hemmalaget kunde rensa och vinna.

Sammanfattning

Trösten i afton var att Karlskoga, Karlskrona och Djurgården bara tog en poäng sammanlagt (DIF). Dock är nu topp-3-platsen riktigt hotad av Malmö, som jag tror har den bästa högstakapaciteten, kanske i konkurrens med VIK, av samtliga lag denna säsong. De har imponerat mest på mig i ABB. Mycket starkt av MIF att slå KHK borta!

VIK sköt 34 skott och hade 6-7 heta målchanser. Normalt ska det räcka om man bara släpper till två. Just detta med skottprecisionen och effektiviteten i avsluten är en sak som VIK varit svaga i under säsongen, man är bara nia i serien i skottprecision.

Power play har heller inte varit bra, nu gjorde VIK i och för sig ett mål i PP, men Asplöven ställer direkt upp och skapar tryck i varje powerplay när VIK allt som oftast hade svårt att komma in i zon. Detta måste bara fixas.

På spelarfronten hade man hoppats att rutinerade Caputi, Bergquist, McArdle och Legein skulle klivit fram och producera, men tji fick man. Legein har nu bara gjort en riktigt bra period på sju matcher och är fortfarande mållös. Kanske hade scouten rätt jag pratade med som sa att Legein inte är offensivt stark?

Men att nr 47 får spela i sista power playet i slutet övergår mitt förstånd. Jag har dock frågat Fagervall nu vad 47 har för roll och om det verkligen inte finns någon bättre att stoppa in.

Just att Bengtsson nu ligger före McArlde, lika med Bergquist, före Freddan J, före Marklund och före Legein (nåja, men 0 mål på 7 matcher) i målskyttet. Just det avslöjar VIK:s problem med dålig bredd i offensiv produktion.

Nu glömmer vi denna Norrlandsfadäs och se fram mot 20 nervkittlande omgångar där det kommer krävas att exempelvis en sådan som Björklund inte tycker synd om sig själv utan snabbt hittar storformen från fjolårets kvalserie där ”Björka” var grymt bra.

Nu väntar nyår och sedan två extremt viktiga och supertuffa bortamatcher mot MIF och KHK, där VIK får pusta ut mot Troja hemma däremellan. Det dåliga skyttet och bjudningarna från i afton måste då polerats bort…

Västerås tre stjärnor:
1. Fransson – Räddade VIK i första perioden.

2. Bengtsson- Stabil och ett nytt kanonskott.

3. Fornataro- Skapade en del och höll i pucken bra några gånger. Sköt hela sju skott. Vann över 50 % tek.

6 svar

 1. GurkLasse skriver:

  Vill bara säga att inläggen med signatur GL som dyker upp här på centralen då och då – Inte är GurkLasses inlägg trots att man kan tro det.Så bra som de är skrivna;););)

  Gott nytt år och god fortsättning alla VIKare

 2. GL skriver:

  Det är dags att Fagervall tittar sig i spegeln!

  Det finns tillräckligt med kvalitet i laget för att spela ut Asplöven, men då gäller det att matcha laget utifrån prestation!

  Våga coacha!

 3. Mikael Norén skriver:

  Viktor, men sådan enorm katastrof var det inte, det var fyra frilägen i andra perioden för VIK och 34 skott. Sist man var där sköt man väl 10 skott. Men mycket måste förbättras skottprocenten och PP. Sedan hänger det fortfarande på om Mitell & Björklund & Co. på backsidan kan lyfta som ifjol när det gäller. Annars för stabbigt försvar tyvärr. Sedan är det ett stort frågetecken om Legein kan vara en som breddar den offensiva produktionen. Verkligen vänta och se på Legein…

 4. Viktor skriver:

  Håller med om backbesättningen inte höll måttet.
  Håller med om att Fornataro återföll till fjolårsynderna att sitta i fel bås.
  Håller med om att Bengtsson har en rejäl bössa. Man kan undra om VIK får behålla honom när slutspelet i SHL närmar sig.
  Håller med om att VIK var julskinkestint. Men kan ett lag som har ambition SHL tillåta sig det?
  Håller med om att trösten är att flera av topplagen tappade poäng. Men inget av dem har väl den uttalade målsättningen SHL i år? I stället bygger man lag.
  Håller till fullo med om att VIK inte klarar av målskyttet! Dags för individuell nötning!
  Håller med om att hyllade och rutinerade Caputi, Bergquist, McArdle, Legein och Fredda inte klev fram. Dags för bänkning?

  Håller inte med om att Fornataro visade sig vara en förstärkning, 2 utvisningar, -1 i +/- statistiken, inte övertygande i tekningarna. Vi kan väl hoppas på att han blir en förstärkning men det är han ingen annan som ska visa det!
  Håller inte med om att Norrlandsfadäsen ska glömmas. Nu har man tre förluster på de senaste fyra med Malmö flåsande i nacken. Malmö som har hängmatcher petar troligen ner VIK där de i dagsläget hör hemma.

  Måste åxå lyfta fram att en ny storförlusten inte var långt borta. Ribbskott, räddning på mållinjen bakom bortspelad Fransson, två videogranskningar samt att Asplöven skapade vassare målchanser.
  Nog har Jocke och Niklas en hel del att tänka över och jobba på under nyårshelgen.
  Rör om i laget!
  Hitta en back med pondus!

 5. Mikael Norén skriver:

  Håller med, Bonzon!

 6. Bonzon skriver:

  Matchen idag är ändå en ok bortamatch. Några individuella misstag och en flathet framför mål gör att det blir poänglöst idag. Fornataro visar direkt smartness och kvalitet. Nr 61 kommer betyda mycket de kommande månaderna…