Den förmodade svackan fortsatte borta mot kämpastarkt Pantern och kostade till slut en tung förlust och topp-8-platsen

Nya kedjor från ledartrojkan nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK lyckades inte samla tillräcklig energi eller kreativitet borta mot Pantern i Rosengård och föll med 2-1 på måndagskvällen. Gulsvart fastnade i armarna på det kantiga men hårt kämpande Skånelaget.

VIK började dock bra i första perioden. Östman passade fint till Zetterberg vilket gav ledning i power play efter nytt välplacerat skott utifrån. Sedan fick Pantern flera power play och såklart momentum för annars ganska temposvagt hemmalag.

I power play kvitterade Pantern efter att VIK-försvaret kollade misstänkt mycket puck. Troligen behöver det nötas ännu mer försvars- och markeringsspel under uppehållet.

VIK började bra även i andra och hade mest kontroll första tio. Men man hamnade i sarghörnen och det kändes som Pantern hade lite mer mod och aggressivitet i närkamperna.

Sedan kom Pantern och gjorde en del bra byten ledda av Erik Nyström. Marcus Dahlbom var verkligen bra i sin första match på länge.

I tredje perioden var Benker obeslutsam och slarvade i anfallszon och 2-1 Pantern sedan även Morgan Hassel missbedömt hemjobbet på något märkligt sätt. Oscar Eklind kunde retfullt enkelt runda Dahlbom på friläget och kanske sålde sig VIK-målvakten lite väl enkelt.

VIK försökte sedan hyfsat men alla avslut satt i magen på Volden. Det fanns inte tillräckligt med energi eller skicklighet denna kväll och VIK förlorade en oerhört spelmässigt ostrukturerad match där det blev främst en simpel kamp längs sargerna.

SAMMANFATTNING

Uppehållet på tio dagar kommer oerhört lägligt för Västerås. I fyra av de fem senaste matcherna (Hästen hemma, Oskarshamn borta, Tingsryd hemma och nu mot Pantern) har laget inte riktigt gått att känna igen.

På gott och ont är detta ett jämnt lag och då alla har hög energi blir det därmed mycket för motståndarna att hantera. Nackdelen är just, då energinivån inte finns där, då finns inte heller de där kanske riktigt beprövade spetsarna där, alla dagar.

Dock har man haft tillräcklig spets för att trots allt vinna två av dessa fyra mindre bra matcher på sistone på hemmaplan, men på bortaplan och utan VIK-klacken, verkar det inte som laget riktigt orkat samla tillräckligt mod och energi.

Sedan måste man berömma Pantern för att de har sådan fin inställning i närkampsspelet. De gjorde det mycket svårt i anfallszon för ett VIK som hamnade på utsidan.

Mikael Frycklund saknades som mönsterbrytare och Jesper Johansson gick inte att känna igen denna kväll och kunde inte fylla Frycklunds skor. Mattias Beck fick en ny chans ikväll, men visade åter inget och frågan är hur länge VIK har råd att vänta.

Marcus Dahlbom gjorde en stark match men förlorade likväl sin sjätte raka på sex försök denna säsong.

Kanske är just avsaknaden av den där extra räddningen som troligen kunde gjorts på den relativt enkla dragningen vid Panterns segermål en orsak till att Dahlbom ännu inte har några segrar. Men detta var ändå ett stort steg framåt för målvakten och det är alltid vanskligt med frilägen.

Något som måste bli bättre efter uppehållet är spelet 5-mot-5. Där har faktiskt VIK en målskillnad på svaga 20-33 nu, och ligger i botten i serien med det spelet.

VIK har levt högt på en otrolig effektivitet i power play som nu ligger på 30,4 %. Men det är inte sannolikt att den höga effektiviteten består över 52 omgångar. Vi minns att inte ens med Arlbrandt & Olausson nådde VIK upp till 30 % utan stannade på 28 % då.

VIK får nu välbehövligt ladda om batterierna, slipa mer på att backarna inte tittar puck och istället är limmade på sin markering (mot Pantern lät man någon som tydligen heter Oscar Eklind få all tid i världen och enkelt och ostört lägga in två mål), förbättra 5-mot-5 (och kanske rentutav titta på om det finns något guldkorn i Ettan att lyfta upp som kan krydda lagets forwardssida, där några tänkta toppspelare inte verkar klara att leva upp till vad ett topp-8-lag behöver?)

PUCKLIGAN

5. Fredrik Johansson – Kaptenen försökte visa vägen.

4. Marcus Dahlbom – Gjorde många vassa räddningar.

3. Alex Younan – Bra utan puck och är på uppgång.

2. Lukas Zetterberg – Gjorde sitt jobb då han placerade in ett mål.

1. Alex Lindelöf – Stabil och lugn med pucken.

9 svar

 1. Miko skriver:

  Tror också det blir tufft att nå en toppåtta placering. Redan nu ser man tendenser till att de lagen som tippades komma toppåtta också i slutändan sannolikt gör det. Själv har jag inga förväntningar på toppåtta placering, är nöjd om negativt kval undviks denna säsong så föreningen i ro kan förbereda sig för nästa och slippa våndas inför kvalet. Undviker man skador på viktiga spelare och att målvaktsspelet håller en hög nivå så finns det bra möjligheter att greja det. Sen måste fler komma igång med produktionen. Laget är trots allt med denna säsong från början och har visat att man inte räds något lag i serien. Det har hittills varit roligt att följa denna upplaga av Vik-hockey som i alla fall ger oss stunder vi gläds åt.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Varför Dahlbom? 6 raka förluster. Paananen Ivarsson = tjänstefel 🏒🏒🏒🏒🏒🏒🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎃

  • ornstedt skriver:

   Snart skall Ersson spela JVM då måste vi ha Dahlbom på banan. Han måste få matcher.

 3. Falzotti skriver:

  Kanske lite sent påtänkt, men man borde imö ha satsat på en junior 4:e kedja + en junior back med egna produkter för att på så sätt slå två flugor på smällen: 1) Frigöra resurser för spets 2) Utveckla och motivera egna produkter.

 4. Bozo skriver:

  Bara glömma top8 så som utvecklingen ser ut just nu och knappt att undvika negativt kval heller. Detta då lagen under kommer bli vassare och vassare. Precis som skrivet tidigare här på bloggen så går det inte att de två spelare som skulle producera mest inte levererar alls. Lär bli värvningar framöver, frågan vilken valör det blir på de spelarna. Lönecheckarna för Beck och Benker tär. Hade varit bättre att behålla Venuto t.o.m. Benker kanske går att få igång. Beck går väl till Södertälje för en reducerad lön, då VIK fyller upp och gör väl förmodligen succé.

  Varför inte plocka upp Hampus Wallin tillbaka från Enköping, som målade mot Huddinge nyligen.

  Otroligt man lyckats så bra trots allt.

 5. Gurkan 63 skriver:

  Det är alldeles för ofta vik inte lyckas knyta ihop sägen den sista perioden. Vik måste lära sig att kunna döda sånna hära matcher att kanske tänka bakåt och inte hela tiden rida frammot bättre med förlägning och minst en poäng.

 6. Örjan skriver:

  Kanse dax att sätta Beck på läktaren och flytta upp Albin Olofsson igen
  Tycker han presterade mer i Modo matchen än vad Beck gjort hittills
  Och han är ju en ”egen” produkt ju

  • Mikael Norén skriver:

   Örjan, håller med!

  • Pacman skriver:

   Håller också med dig!

   Men det finns ett flertal intressanta juniorer som definitivt skulle förtjäna att få chansen att visa vad de går för i A-truppen. Så jag skulle inte stirra mig blind på enbart Olofsson 🙂

   Drömmen är ju den dag man får se ”lill-Julle” skrinna in på isen. Men han är 02:a så det gäller att ha tålamod. Men nyfiken är jag så att det räcker iaf.

   Beck borde placeras på läktaren i minst en, men gärna fler matcher. Antingen tar han det på ett bra sätt eller så brakar samarbetet ihop totalt och en lösning forceras fram så att säga. Som det ser ut idag är under alla omständigheter totalt oacceptabelt, värvad som producerade spets och lika osynlig som solen en sån här genomsnittlig novemberdag.