Den spelmässiga krisen befäst efter bara 10 godkända minuter då VIK föll i Östersund – lite tankar om Thomas Paananen som tränare och SHL-satsningen

Tungt värre. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

36 svar

 1. Stenberg skriver:

  En stilla undran: krävde Björklövens fans att tränarna och sportchef skulle avgå efter förlusten (4-7) mot mittengänget Kristianstad i fredags? Skulle inte tro det. Björklövens supportrar står bakom klubben – i medgång och motgång – och swishar enkelt ihop en miljon för spelarköp när önskan från ledningen kommer. I Västerås ägnar en del supportar tid på att leta fel när det går emot och håller tyst när poängen trillar in. Ni som är pålästa, nämn gärna en klubb oavsett sport där man sparkar en tränare när man efter en fjärdel av en serie ligger på övre halvan av tabellen. Jmf gärna också HV71 som tippats i toppen av SHL och ligger tvärsist med endast en seger vid fulltid så här långt. Har tränaren fått lämna??

  • Danne skriver:

   Löven skickade ju Wallson o tog in Stråhle förra säsongen….

   • Stenberg skriver:

    Bra fångat! Låg dom pyrt till i tabellen eller underpresterade dom spelmässigt? De hade väl en SHL-mässig trupp med flera transatlanter och då blir kravbilden något tuffare än den vi kan i nuläget ställa på VIK anno 2023

    • Mr H skriver:

     Äpplen och päron, Stenberg! Vad kan vi kräva menar Du? Inget?
     Vi pratar om värvningar, och hur spelet ser ut.
     Trenden är åt samma håll sedan flera säsonger. Då måste man nog vilja något…
     Eller vad?

     • Åvgåalla skriver:

      Kommentaren Stenberg är en person som klappar Paananen i ryggen och berömmer han för att sedan sitta på nätet och framföra att VIK ska vara som bäst i april. Annars kommer det en ny säsong nästa säsong där vi ska försöka lite bättre.

      Nej, bort med Paananen

  • Bosse skriver:

   Vad ska Z göra med ytterligare en miljon? Tycker du att pengarna hittills är väl investerade? Nej det är annat som är fel här…

  • Mathias skriver:

   Vaknade du igår eller?

   Björklöven gjorde sig av med Wallson förra säsongen för att Björklöven underpresterade. Trots att man spelat två allsvenska finaler på rad.

   Man bänkade också ledande spelare som kom tillbaka starkare än någonsin och det lyckades ta Björklöven till final även i år, dvs tredje året.

   Dom är ju så nära SHL som det går varje år, det har inte vi med pannan som coach någonsin.

  • Bozo skriver:

   Vet inte vilket gruskorn du legat under? Kanske under ett Stenberg. Men klubben har höjt insatserna de två senaste säsongerna. Vad har den sportsliga ledningen lyckats med hitills som gör att de ska få frikort? Jättebra säsong 18/19 och efter uppgången sedan 7-2 mot HV71 förra säsongen. Något annat kommer jag inte på.

   Nu har det ju verkligen flyttat in en dekismentalitet i det sportsliga.

 2. anders skriver:

  dags att spela desperat utav bara F gå ner på 3 femmor och gå på mål skjut utav bara faaan
  inget att förlora mentalitet ska gälla och visa vart skåpet ska stå. Sen har vik ledigt i en vecka och då
  är dags att alla utespelare tränar på skottet och direktpassningar måste ju prova något nytt och det behövs så varför inte.

  https://www.youtube.com/watch?v=RrYFNdTNvkc

  https://www.youtube.com/watch?v=g7ALbXp__80

 3. Mr H skriver:

  Om man skulle spekulera – vilka nya tränare kan vara aktuella?
  Peter Andersson är ett namn. Det borde finnas fler. Det ska vara någon som kan optimera Vik’s förutsättningar med att både få ut mer av materialet, och att skapa ett nytt effektivare spelsystem.
  Någon som vet? Någon som har några fler ide’er?

 4. Patrick skriver:

  Z har misslyckats med sina värvningar, ingen av dem har levererat ens i närheten vad man kunde ha önskat. Sen kunde man önska mer hjärta från dem. Nej dumpa alla nyförvärv yes kommer att kosta men NJ gjorde så en säsong och det blev vändningen.

 5. ”Experten” skriver:

  Tyvärr måste Pananen bort. VIK spelar en tråkig hockey som inte tillåter vare sig kreativitet eller lirare på planen.
  VIK behöver fler spelare som kan ”bära puck” och ändra tempo i spelet. Kreativa spelare som tillåts vara just kreativa. Dessa spelartyper passar inte in i Pananens spelsystem som synes bygga på skridskoåkning, ligga rätt, hårt jobb och ta sig in framför mål.
  Det viktigaste är kanske inte att allt går fort utan att äga pucken och styra spelet, vilket bara spelskickliga lirare kan. Visst behövs en blandning av spelartyper i alla lag men VIK har just nu en dragning åt det tråkigare hållet.
  Spelarna verkar även nervösa och vågar inte hålla i pucken, vilket normalt sett tyder på dåligt ledarskap och en inte tillåtande attityd från ledningens sida. Det behövs en äldre tränare som utstrålar lugn och ger spelarna utrymme att våga och tillåtas vara kreativa.

 6. PatrikH skriver:

  Det är uppenbart att spelarna i VIK saknar självförtroende och att de spelar krampaktigt, inte vinner närkamper och går bort sig. Laget har kvalitet, men hur får vi ut det ur spelarna så att det blir ett lag? Jag tror laget kommer att lyfta sig fortsatt med Paananen efter att få prata och spela ihop sig. Det är inte en lätt uppgift som Paananen har att få ihop laget och se till att VIK kan utmana mot SHL.

 7. Örjan skriver:

  Lungn Z har nog några nyförvärv på sin ”radar” på G ( ironi)
  In med ny tränare medans tider är
  Och ny sportchef och även se över organisationen runt J20 och rekryteringen till HG för måste ju ha ett J20 lag som åtminstonde ligger i mitten
  Har bara gått utför i flera år
  Och personligen tycker jag det är jäkligt konstigt
  VIK går ut och slår sig på bröstet och skryter om vilken bra ungdomsförening dom är bland dom största i Sverige
  Men vad får dom fram för egna spelare till ett J18 J20 elitlag och är ju inga direkta ”stjärnor”som dom plockar in på HG
  Man kanse skall avsätta typ 1 miljon av a-lagets budget varje år till J18 och J20 och kunna erbjuda lovande killar som andra lag gör att komma till VIK
  VIK har ett U16 elitlag men iregel kommer det bara 2-5st från dom in på HG man plockar in killar från U16 div 1 med medelmåttig resultat
  För ex antal årsedan såg jag ansvariga för intaget på HG på EN och halv match VIKs U16 elit spela den säsongen
  Man tycker han skall sitta varje match och titta även åka ut i länet och titta på killar som kan va intressanta
  Istället för att dom går till andra klubbar
  Se Robban Olsson Skellefteå har lyft upp fd VIK juniorern Theo Kelin och träna och spela lite med A-laget förutom med deras J20
  Fick han någon chans i VIK när han va här
  Har även fd backen Simon Lindblom som vart i Luleå juniororganisation nu i Moras J20 och vart med i deras A-lag

  • Icing skriver:

   Vakna upp… när var Kellin i VIK??..
   Som B-junior..han var knappast färdig för a-laget då… skulle man gå på alla ”experter” som gnäller om spelare som inte fått chansen skulle A-laget består av J18 spelare.

 8. Nytränare skriver:

  Om ni i VIKs styrelse läser detta.
  Ni ska ge Paananen sparken med omedelbar verkan.
  Annars kommer ni tappa väldigt mycket åskådare, då alla här tycker likadant att han ska bort och helst för 2 år sedan. (Förutom hans anhängare av ryggdunkare som vill ha han kvar ”vi ska vara bäst efter april och ta nya tag nästa säsong”

  In med ny tränare och ge järnet VIK!

 9. Danne skriver:

  Z och framförallt Paananen måste bort NU!!!
  Är ju pinsamt att ingen agerar från VIKs sida. Spelartruppen är för dålig, men behöver egentligen ”bara” förstärkas med 3-4 spelare av klass…ja det kostar pengar, jag vet det. Men då kanske man ska sluta prata om SHL 2024 också!

  Man får höra samma jävla floskler hela tiden…de är i April vi ska vara som bäst…det 52 omgångar av en serie…idag saknade vi….osv osv osv.

  Pär Södergren visa nu vilken ledare du är och skicka Z o co.

  Ta hit Peter Andersson och ge honom ett antal nyförvärv så kööör vi mot SHL PÅ RIKTIGT.

 10. Mr H skriver:

  Håller med Viiik och C här. Bozo – Du har också bra ide’er. Samt Mikael.
  Det är för mycket som inte stämmer. Som Bozo säger – vilket material passar var, och med vilken tränare? Bra fråga. Samt – återigen – spelsystemet!!!
  Kontos – hur mycket skiljde det? Halv miljon? En hel miljon? Eller några få hundra tusen? Hade det inte varit värt den investeringen för att kunna bygga en superfemma?
  Kontos (f.d. Kristianstad) är ju bara ett exempel.
  Andra lag med mindre budget scoutar, och värvar bättre.
  Nu har vi ju inget om en nyckelspelare går sönder.
  Det blir inte Elitserien, eller ens att vi kan gå längre en till kvarten med det här fokuset/systemet, och materialet.
  Vi har dock något som är oerhört positivt. Intresse och publik!!
  Håller helt med om att Vik nog behöver skifta ut vilka som ska göra vad på sportchefssidan. Förstärk!!

  • Pelle skriver:

   Jag misstänker tyvärr att Kontos inte ens fanns på Zätas radar. Han körde på Östman och saknade modet att satsa på tre bra centrar, trots den uppenbara risken att förlora centrar till SHL.
   Nära att Frycklund plockades av FBK dessutom, så katastrofen var nära.

   • Mr H skriver:

    Jo, men alla lag förlorar inte sina centrar till SHL. Då skulle ju inga lag klara av den uppgiften. Varför just Vik? Pengarna…? Z:as taktik överlag?
    Men, jag vet vad Du menar, Pelle.
    Det var länge sedan Vik hade mer än en riktigt bra center.

 11. Bozo skriver:

  Jag tycker det är mismatch mellan Z och Paananen. Paananen är egentligen en mycket bra juniortränare som ska ge trygghet till unga spelare. Flera unga spelare har ju faktiskt blivit NHL-spelare under Paananen. Hans ledarskap bygger på att man brinner för ishockey i varje moment. Z värvar istället stukade spelare som kanske inte längre ser hockeyn som det viktigaste utan letar efter brödföda och som nog ser HA som en lagom nivå på lön kontra ansträngning.

  Behåll Paananen, hitta ny roll för Z. Ta in en nördig ung sportchef som plockar in de bästa spelarna från juniorligor och erbjud Salminen/Speers lön. Tänk om man skulle få se riktigt bra unga men ej färdigutvecklade unga spelare, exvis en som Edvinsson. Visst de skulle gå förlorade, men en säsong så står stjärnorna rätt.

  • Bozo skriver:

   Nu får Paananen istället ett lag som i mångt och mycket påminner om det som han åkte ut med. Det fungerade inte då och det funkar inte nu.

  • M89 skriver:

   Jo, det ser ju lite märkligt ut när vi värvar så mycket bredd att juniorerna inte får plats i laget samtidigt som spetsen helt saknas. Kanske ligger något i ditt resonemang…

   • C skriver:

    Jag tror att spelare som Salminen, Kokkonen, Lunsjö och kanske även Svensson skulle kunna producera väldigt bra om de fick spela med riktigt bra centrar som kunde driva spelet och föra in pucken i zonen. Man ser ju att Cheek och Z tappar direkt när Fryklund är borta också. Salminen tex är ju helt uppenbart väldigt beroende av en bra omgivning.

    Så att Z åter ha misslyckats i centerfrågan kostar väldigt mycket för de andra spelarna också.

    Senast vi hade 2 bra centrar samtidigt var med Fryklund och Östman och då kom vi 3a. Sedan dess har vi bara haft en bra center i taget.

 12. Viiik skriver:

  Det är mycket som tyvärr inte stämmer nu.

  Om man bara går på erfarenhet med matcher spelade i olika ligor per spelare per lag, ska det inte kunna se ut som igår, med den truppen vik har kontra den Östersund har.
  Systemet fallerar.

  Om vi börjar med uppspelen med burskydd så tror jag 2 resulterade med puckkontroll in över offensiva blå. Sett exakt lika dant ut hela säsongen. Forwards kommer ner och bågar, de åker på ett led i bredd och har således inget djup för pass nr 2. Utan det tar stopp och man vänder eller dumpar och är sist på pucken. Finns ingen lösning när lag ställer upp i mittzon mot vik. Det går för långsamt och passningarna är för dåliga. Har man ett stort och tungt lag måste passningarna sitta, men det gör de inte.

  Viks styrspel ställer man en spelare framför mål för att tvinga motståndaren till en sida, men man är bortspelad på en passning och för långsam för att komma tillbaka, så motståndet möter alltid 4 man istället för 5 och kommer direkt in i zon.

  Detta måste ändras.

  På Östersunds första mål har Östersund en spelare bakom mål, vik går ner med två backar som då är helt borta. Amatörmässigt.

  Trött på detta.

  • Pelle skriver:

   Absolut coachproblem det du tar upp.
   Jag är också trött på alla meningslösa burskydd. Också när man lämnar en forward ensam att anfalla när man byter. Alla byten resulterar i att man ger motståndarna fördel.
   Sen är man förstås trött på när backar går bort sig bakom mål hela tiden. Minns när Luckner påpekade att Östman gjorde det två gånger i samma byte. Även uppspel och styrspel som du nämner är något som en coach måste kunna se och rätta till.
   Utan våra grymma målvakter hade vi legat betydligt sämre till i tabellen nu.
   Som någon skrev: VIK bara tutar och kör.

  • Pelle skriver:

   Absolut coachproblem det du tar upp.
   Jag är också trött på alla meningslösa burskydd. Också när man lämnar en forward ensam att anfalla när man byter. Alla byten resulterar i att man ger motståndarna fördel.
   Sen är man förstås trött på när backar går bort sig bakom mål hela tiden. Minns när Luckner påpekade att Östman gjorde det två gånger i samma byte. Även uppspel och styrspel som du nämner är något som en coach måste kunna se och rätta till.
   Utan våra grymma målvakter hade vi legat betydligt sämre till i tabellen nu.
   Som någon skrev VIK bara tutar och kör.

 13. Peter T skriver:

  Om Tommy Samuelsson får lämna HV71, får väl Z:a försöka locka hit honom.
  Det va ju nära för många år sen, som jag förstår det.

 14. robert Jonsson skriver:

  Det är enkelt att skrika om ny tränare efter några förlustmatcher. Man kanske borde börja med kravet att flera ” isprinsessor” till forwards lär in i skiten och kriga. Vilka jag syftar på behöver ej preciseras för det borde framgå vilka de är genom att granska matcherna.

 15. Mats iWien skriver:

  VIK -ÖSTERSUND ännu ett bedrövligt spel att skâda , herre gud när ska ZETTERBERG börja förstâ
  att man behöver en ny COUCH , BORT MED PANANEN…SPONSORER börja protestera

 16. Michael Strandberg skriver:

  Den här säsongen rök nog när Leksand tog Kalle Östman.Laget är byggt runt två bra centrar (Fryklund-Östman)Det är som att plocka ur två tändstift på bilen och tro att den ska gå lika bra.Köp,köp skriker alla.Z har en viss peng att handla för och utbudet med centrar är väl inte det bästa.Kom ihåg förra året när två Ryssar kom in i laget.Hade själv tackat ja till två KHL-spelare alla dar i veckan fast jag aldrig sett dem.Så det är nog inte så lätt som alla tror.
  Men den här hockeyn ”tuta och kör” kommer aldrig funka,inte ens med några nya spelare……

 17. Bozo skriver:

  Syvende och sist är det de stora sponsorerna som ställer krav.

 18. C skriver:

  Ibland är det svårt att se vilken ända felen börjar i.
  Dock så har vi lite hårda fakta här.

  Alla VIKs forwardsförvärv har gjort 25 poäng tillsammans hittills den här säsongen. Några av poängen är till samma mål (mål av en spelare och assist av en annan).
  Så säg att de bidragit till 23 mål.

  Schilkey i löven har ensam 23 poäng och alltså varit inblandad i lika många mål som Speers, Salminen, Cheek, Kokkonen och Aronsson har tillsammans.

  Förra säsongen hade vi Hakkarainen som var riktigt bra i 2 matcher, annars spelade vi med endast Fryklund som producerande center. Nu är Fryklund skadad och vi har 3 st fjärdecentrar i laget för Skedungs produktion dör ju så fort Wikman inte är bredvid. (Otroligt blekt just nu).

  Sett till poängproduktion så har nyförvärven varit väldigt misslyckade i flera år. Hur många miljoner får man slänga bort innan man inser att man har fel tjänst i klubben?

  Patrik Zetterberg har misslyckats som sportchef om vi kollar på de nyförvärv som han fått in och vad de producerat i poäng, det är rent fakta. Detta gäller under flera säsonger. Dags att lägga pengarna på en erfaren sportchef och sätta Z på att få in sponsorer istället för han bör vara kvar i klubben.

  Kan Paananen få bättre resultat med bättre spelare? Kanske, men jag tror inte att Karlin i Modo hade vunnit serien med VIKs trupp heller om man säger så, en gris är en gris även om man sminkar den.

 19. HockeyFarsan skriver:

  Dags för VIK att inse att Pananen inte är rätt man att coacha laget ur den här situationen. Måste gå att få ut mer av det här spelar materialet. Det är många som underpresterar.

 20. Jan Malmberg skriver:

  Kristianstad låg under med 4-3mot Löven med drygt 6 minuter kvar men vann med 7-4 så Björklöven kan ju inte vara super bra just nu. Men vi får se på söndag vad detta död grävar gäng med Paananen i spetsen kan göra.Dom på cmore sa att VIK sitter på höga hästar på sommaren, att man ska gå upp till SHL 2024 så måste man leva upp till det och vinna lätt mot Östersund. Även kommentarer om Paananens vara eller inte vara(dom ville inte säga rakt ut att Paananen borde få sparken men att någonting måste göras) det är verkligen sant i dagsläget. Fortsätter detta är det fullständigt kört med SHL!

 21. Observant skriver:

  Klockrent Micke. Måste till bättre anfallsspel. Inte lätt för målvakt och backarna när de får så mycket emot sig pga dåliga beslut i anfallszon de få ggr det börjar sättas lite tryck där. 1 undantag idag målet. Där jobbas pucken fram bra till Östman. Hade man gjort så lite fler ggr dvs upp till back skott och gå på returer. Nu slänger man skott från hörnorna och hoppas på det bästa. Iband försöker man gå köksvägen trots backen kommer med lyft klubba.