Den stora frågan för Niklas Johansson och VIK-ledningen

4 svar

 1. PatrikH skriver:

  Man måste nog ställa sig frågan generellt, vad är det som gör att en individ och ett lag presterar? På individnivå är det ofta att man har en professionell standard som man vill slå vakt om, att man vill se till att man själv beter sig och presterar så som man vill stå för inför andra, ens identitet. Vilken identitet har spelarna egentligen, kan det vara så att flera spelares identitet har förändrats pga förändringar i truppen? Att man inte längre ser sig som bärare av ansvaret pga att nya killar med mer meriter kommit in i laget? I så fall är detta ett problem som måste pratas igenom tränare och spelare mellan 4 ögon. Sedan tycker jag personligen inte att man bara ska titta på individuella spelare utan se till spelsystem och spelidé och hur väl individerna uppfyller sina roller. Som det verkar vara nu kommer inte VIK till bra lägen. Vad beror det på? Inte tillräcklig forechecking, inte tillräckligt snabba uppspel, inte tillräckligt rörligt anfall? Inte förmåga att skapa tryck och skott på motståndarmålet?

 2. Läktarplats skriver:

  Jag hänger på i GurkOlles resonemang. I höstas med VIKs skadehelvete var det svårt att få ihop fullt lag men de som då var på isen kämpade, presterade å snodde ihop i snitt två poäng/match. Man var ju så illa tvungna eftersom det inte fanns några andra som kunde göra det!
  Undan för undan så kom det in stjärnor i truppen och skadedrabbade återvände men då ett tu tre så sjönk poängproduktionen. Varför?
  Kan det bero på att vissa av stjärnorna visserligen har hög högsta nivå men låg lägsta nivå. Med ”indianare”, dåligt humör och oförklarliga utvisningar. Idag finns ju faktiskt ingen i laget som kämpar på som förebild å äkta VIKare. Varför? Beror det på hönan eller ägget?

 3. Mikael Norén skriver:

  GurkOlle, tack för intressanta tankar som vanligt! Vad tror du är bäst: Att ha tålamod och hoppas att våra alibiforwards vaknar eller att NJ aktivt försöker skeppa iväg några och plocka in mer karaktärsstarka spelare med skicklighet?

 4. GurkOlle* skriver:

  Någon sa att Leksand just nu har extremt hög lägstanivå! Jag håller med. Samtidigt, som jämförelse, har vi nu väldigt låg högstanivå!

  Varför?

  Ett incitament på ett bra lagbygge är att truppens två sämsta spelare håller hög klass! Det är viktigare än att de två bästa spelarena håller hög klass. Som vårt lagbygge ser ut just nu har vi två extrema toppar, offensivt, i Bulan och Mickis, medan övriga forwards, lägre i hierarkin, bidrar alldeles för lite.

  Jämför gärna med BIK eller LIF där poängproduktionen är fördelad över fler formationer. LIF´s fjärdelina skulle utan vidare kunna bli vår andra(eller första)

  Det innebär, i sak, inte att vi saknar rätt spelare. Däremot innebär det, i sak, att för många spelare faktiskt underpresterar.

  Enkelt uttryckt så finns det tillfälligtvis för många ”Alibispelare” i truppen. Spelare som gör sitt jobb men inte bjuder på det lilla extra. De jobbar hårt men skapar för lite för att avlasta ”stjärnorna” i laget.

  Kanske man får vara lite filosofiskt flummig och peka på ”hönan och ägget problematiken” som jämförelse. Är det spelarnas fel att de underpresterar eller är det tränarens? Hönan eller ägget!

  Vi minns alla Kalle Olsson. En i många stycken duktig ishockeyspelare som kunde genomföra en hel säsong utan att någonsin komma till avslut(elakt sagt)Kalle Olsson-syndromet tycks nu drabbat flera spelare, samtidigt. Jag hävdar därför att ett stort ansvar vilar på Joakim Fagervall. Det är hans enda uppgift som tränare att få spelare att producera…

  Se där lite tankar i natten:)