Det är slut – oduglingarna skämde ut sig en sista gång och suddade bort VIK från hockeykartan

VIK Hockey. Tidigare ett stolt SHL-lag men numera ett korpenlag. Det har verkligen varit bottenlöst de senaste åren. Denna sorgliga samling av individer, som försöker vara hockeyspelare, skämde ut sig en sista gång i Ljungby på lördagen. Nu blir det division 1, eller rättare sagt tredjeligan. I relation till SHL – korphockey.

Trots att man hade chansen var inte spelarna redo denna gång heller. Troja kunde på en skridsko skratta hem en allsvensk biljett. 5-1! Enda backen som inte är livrädd (Douglas Alenbring) fick inte spela samtidigt som övriga backar bara stod och tittade då Troja lade in puckar. Framåt visste vi redan att forwards bara kan snubbla.

Nu väntar gärdsgårdsserien och med tanke på VIK Hockeys bottenlösa inkompetens och tycka synd om sig själv-mentalitet skulle man nog nästan kunna ramla ur denna serie också. Om man nu inte hamnar i sista divisionen ändå. Av ekonomiska skäl.

Vad kan vi då säga om den här säsongen? Flera av Appelgrens och Zetterbergs värvningar blev verkligen avklädda i detta kval. Det är lätt att vara efterklok, men att värva spelare som Rasmus Edström, Jimmie Jansson (och Albin Lindgren) när man sett att det finns riktigt bra spelare i Ettan är helt enkelt svag scouting, även om de ursäktas lite av en tight budget.

Sedan är ju inte VIK det första lag som drabbas av att spelare tappar spelet av vid denna tidpunkt då man kanske skrivit på för andra lag. Hampus Larsson, Christopher Fish, Fredrik Johansson mfl. gick från ganska bra spelare i Allsvenskan till något helt annat i kvalet. Tyvärr. Man kan undra varför? Kan det bara vara att man inte kan spela under press?

Det är dock många inkompetenta individer som har en del i detta. Givetvis tänker jag på att man inte kunnat räkna tidigare, men även att VIK under många år nu spelat en defensiv säkerhetshockey som har förgiftat det kreativa passningsspelet. Det är heller inget nytt att man är som sämst på våren. Det är ingen enskild individs fel, men det har helt enkelt blivit så och det har satt sig i väggarna.

Känslan är också stark att många spelare är alldeles för snälla och veka mentalt. Det finns inga spelare som går över lik för att vinna. Man har gått för hårt på att skapa en trevlig grupp och för lite på kunskaper och attityd på isen.

Jämför med Mora som tog in Mathias Bromé och Alex Aleardi inför denna säsong. Enligt bra källor hade VIK möjligheten att värva men spelartruppen sa nej av ”personliga skäl”.

Det måste bli ett slut i VIK på att värdera gentlemannaskap och mys-pys före skicklighet. Någonstans handlar hockey ändå om att spela hockey. Det har man nog sprungit ifrån lite i VIK. I Mora, däremot, hade man slagsmål på träningar.

Det här med att ”ta hem VIK till Västerås” är alltså ren galenskap. Denna trupp, som troligen för evigt dödade SHL-drömmen, bestod ju av en hel del västeråsare och spelare från närområdet. Vad hjälper det när man inte kan spela ishockey hjälpligt?

En annan sak som måste få ett stopp är den sociala coachningen. Denna säsong har spelare som grovt underpresterat bara fått spela, spela och spela. Läs Anton Mylläri. Paananen undvek möjligheten att förändra ordentligt när han tillträdde.

Undantaget var när Lihagen fick vila tre matcher tidigare, vilket då väckte laget. Man har också ofta roterat på sju och ibland åtta backar och konstant ändrat backparen vilket inte givit någon kemi överhuvudtaget. Kedjorna har konstant mixats runt utan ens tillstymmelse till kemi.

Men om vi ska fokusera på vad som klubben, trots allt, har: Man har en bra juniorverksamhet med SHL-mässigt lag i J20 och topp-4 i Sverige gällande J18. Klubben har också en imponerade samling fans och VIK Support stöttade verkligen laget även när de inte bjöd tillbaka något.

Hoppas få se en stomme med spelare från J20/J18 mot Sura och Köping nästa år. Typ 90 % av de kontaminerade spelarna från årets trupp hoppas jag får en kick i baken så de flyger långt bort från Västerås. Douglas Alenbring är enda backen som är given att behålla i mina ögon.

En positiv grej med detta är ju att många från J20 och det stekheta J18 nu får en säsong på sig att växa i Ettan, då många kanske inte var mogna för Allsvenskan redan kommande säsong.

Hoppas att man börjar fokusera på att s-p-e-l-a offensiv ishockey i VIK:s A-lag. Hoppas också verkligen i princip alla befintliga kontrakt med spelare löses upp så man kan göra en rejäl omstart med äregiriga spelare med karaktär. Hoppas vi sett den sista slätkammade spelaren i VIK. Hoppas vi sett VIK backa hem för sista gången vid ledning med ett mål. Mer riktiga hockeyspelare (och eventuellt svårcoachade spelare) åt VIK-folket!

24 svar

 1. Mats Karlsson skriver:

  Vik bra support? I Ljungby hade laget inte ens en klack på plats… pinsamt stöd. Medgångssupportrar.

 2. Albin skriver:

  Zetterberg hade -10 i kvalet och -13 i serien vilket är riktigt dåligt

 3. Albin skriver:

  En otränad Lukas Zetterberg som i kvalet har -8 där har vi en orsak till att vi åker ut.Han platsar helt enkelt inte.

 4. Vimmerbyarn skriver:

  Pia:

  Kul med lite debatt! Väljer att se det så. Tycka vad man vill om vilka som borde sitta i en kommande ( ? ) styrelse. Jag menar bara att det saknas folk med hjärta för klubben. Att sedan kalla exempelvis CO för amatör är naturligtvis fel med tanke på hans CV, men om inte annat så formas de till amatörer när de anlänt till klubben. 9 spelare av 10, spelar ju bättre när de anlänt till en annan klubb. Då är det något i denna klubb som inte är friskt. Har tidigare jämfört klubben med ett hus med en fallfärdig grund. Istället för att riva upp allt och göra det ordentligt från början, så gör de bara små, små förändringar varje gång för att det nätt och jämt ska hålla.
  Men nu har det fallit….

 5. Pia skriver:

  Vimmerbyarn: Vi två är överens om inkompetensen som funnits och finns i styrelsen i VIK sedan år tillbaka. Men att föreslå GurkOlle och VIKsupport i styrelsen och tro att det för klubben framåt är att lura sig själv. Förra styrelsen och nuvarande styrelse har skämt ut sig själva här i Västerås och Hockeysverige med råge. Nu får dom med rätta stå vid skampålen och bli ihågkomna som dom människor som åter igen förstört hockeyn i Västerås. Det blir många arbetslösa på kansliet tack vare dessa odugliga människorna i styrelsen. Nu är hela VIK HOCKEY i brygga, kommer klubben att resa sig ? Tveksamt om du frågar mig

 6. anden skriver:

  då slipper man se på hockey nästa säsong då 🙂

 7. Vimmerbyarn skriver:

  Pia:

  Då sitter du på erfarenhet med andra ord. All respekt för det!? Men då borde ju även du sett mönstret senaste åren? Vilka inkompetenta människor det finns i föreningen….Dessutom vill jag förtydliga att jag inte lägger skulden på spelarna. Om du såg mitt inlägg i Facebook-gruppen för typ en vecka sedan? Om att hela spelarnas vinnarinstinkt formas ända nerifrån styrelsen och uppåt. Är styrelsen amatörer, väljer de amatörer som ska styra laget. Och detta skapar i sin tur spelare som viker ner sig. Vi snackar om en klubb som andas oproffsigt uppträdande. Detta skapar opproffsiga spelare. Allt hänger samman.

  Varför lyckas klubbar med likvärdiga resurser bättre resultat än Västerås?

 8. Pia skriver:

  Vimmer:byarn: Jag har följt VIK sedan min son spelade i klubben, borde då bli ca 30 år detta år

 9. Vimmerbyarn skriver:

  Pia:
  Hur länge har du följt denna klubb om jag får fråga? 1säsong eller? Låter inte bättre….

 10. Miko skriver:

  Det är extra tungt att vara Vik-supporter idag då det med största sannolikhet står klart att laget spelar i division 1 nästa år. Ska man vara realistisk var man aldrig riktigt nära att fixa detta kval. Visst fanns det förhoppningar om att det kunde lösa sig men förlusten hemma mot Visby/Roma som fram till matchen mot Vik och efter det inte har tagit en enda poäng, var en indikation om var detta var på väg.

  Nu vill man se en omstart med unga, hungriga spelare som Paananen skall leda. Jag skulle vilja att styrelsen snarast möjligt går ut och berättar om framtidsplaner och besvarar frågor som många av oss vill få svar på såsom: Hur är den ekonomiska situationen? När har man som mål att vara tillbaka i allsvenskan? Vika spelare från den befintliga truppen blir kvar?

  Nu är tyvärr Västerås enda staden bland de tio största i Sverige där man saknar ett lag i de två största sporterna i Sverige (Fotboll och hockey) i någon av de två högsta serierna. Det är rentav för jävligt. För 20 år sedan vara både Vik och Vsk i den högsta serien i respektive sporter. Tiderna förändras.

  Besvikelsen är stor nu men jag tror att det finns för mycket intresse, engagemang (se bara denna portal) och kärlek för Vik för att låta den sjunka. Tyvärr har supportrarna inte fått igen nåt för allt de gett Vik men kärleken för klubben förändras inte. Titta på Leksand. De åkte ur SHL men supportrarna är med i vått och torrt. Jag tror nog Vik med det intresse, engagemang och kärlek från supportarna är tillbaka i finrummet snart igen.

 11. Alfaglas skriver:

  Så kan det gå när valberedningen värvar styrelse medlemmar från guldstänk.
  Länge har vi försökt, men nu är det slut.

  Har sökt kontakt med sportchef(er) klubbchef under kvällen men ingen vill svara.
  Nu ger jag upp

  Niklas Danielsen
  Alfaglas

 12. Bosse Norling skriver:

  Fy fan vad bra sktivet! Instämmer fullständig.

 13. Marko skriver:

  Ja, jag vet inte om det är så mycket mer att tillägga kring det som redan skrivits. Jag skäms faktiskt som Västeråsare över detta enorma jättefiasko som VIK skapat med att åka ur.
  Framåt så är det J20 och J18 som nu får lyfta laget tillbaka till nästa nivå och det är väl killar som Paananen kan få ut mer av. Vill dock ha med ett par av de gamla också i ettan om ekonomin tillåter. En gubbe som Gråhns vore i mina ögon en bra rollspelare att ha med 1 år till liksom ett par till som har motivation att revanschera sig för skiten denna säsong. Resten kan hitta sluta med hockey eller hitta andra klubbar för min del.

 14. KGE skriver:

  Återigen så såg Fryklund till att hjälpa motståndarlaget genom att bjuda dom på ännu ett mål. Han har bjudit motståndarna på mer mål än han gjort själv. Undrar hur många matcher VIK förlorat p.g.a. honom.

 15. Gurkan 63 skriver:

  Att inte spela Alenbring är ett grovt tjänstefel , att låta andra backar få spela och spela oavset hur mycket misstag man gör . Här varit och käkat på Rocklunda ibland och sätt att spelarna äter där också att se dessa junnisar springa med kepan bak och från eller kepan från sida till sida och sitta och mysa tillsammans , dom är bortskämda snorungar som tror dom är proffs och tunna som spagetti får äta till reducerat pris det är fan löjligt dom kan gå hem och göra sina egna matlådor. finns mycket att säga men det får vara bra från min sida. sluta och säg att laget är bättre än dom visar för vite som bättre så spelar man inte Div ett hockey nästa säsong…

 16. Anders skriver:

  Pinsamt.
  PatrikH. Eller ska jag skriva Freddan direkt? Vakna upp ur koman och sluta bara vara på isen. Gör något. Visa en enda känsla som kanske kan så resten va laget att vakna.
  ”C” borde väl vilja något mer än att bara göra sitt byte och hoppas att det går bra och vilja åka hem ovh ha taco-kväll.

 17. Pia skriver:

  Vimmerby:arn: Gurkolle i styrelsen tillsammans med supporterklubben ? Ha, ha. Har du fest eller ?

 18. Bitter Örjan skriver:

  Klockrent skrivet
  Är åt helvete för mycket ryggdunkare i dagens VIK
  Rensa upp rejält nu och tvätta hela jävla ABB ARENA med något bra lösningsmedel så allt skit försvinner från väggarna.taken och golven
  Behåll Mio av ledarna och Pannanen resten kan sluta
  Av spelarna behåll Dogge
  Sen fyll på med J20 och J18 spelare + några rutinerade div 1 spelare
  Och av styrelsen behåll Broqvist och Wahllstet resten tack och hej

  Lider massor nu med Christer Brostet som för 17 årsen startade upp VIK igen efter KK
  Är hans livsverk som.nu under flera år misskött av ICKE kunniga personer
  Och att skylla på förra styrelsen är igentligen inte rätt det här med ekonomin härrör från styrelsen före dom
  Bara hoppas att det finns folk som vill ta tag i det här nu och BÖRJA Bygga ”Nya VIK”

 19. H-Man skriver:

  Mikael vill du ha hjälp och förstå raset för VIK hör av dig ska jag berätta om 10 års tok.

 20. Bonzon skriver:

  Det stod klart redan efter träningsmatch två vart det hela var på väg…

 21. Vimmerbyarn skriver:

  Skrev på Facebook-gruppen nyss att det är bättre att lägga ned skiten, konka och börja om i lägsta serien med styrelsefolk som har passion för klubben och verkligen vill något! Hellre det än div ett och Disneyfigurer i styrelsen. Du, GurkOlle och supporterklubben kan bilda ny styrelse och förening och börja om från ruta ett. Om till och med ett nytt tränarpar inte kan låta Alenbring spela….Som vill något….Då tyder det ju på sjuka order uppifrån att de ska spela ur detta lag ur Allsvenskan så att de kan konka lite ”elegant.” Ger mig fan på att det gick till på exakt samma sätt när man korkade år 2000. Är väl därför spelarna inte har någon vilja längre….De har säkerligen fått info om att klubben är konkursmässig och därav kan söka andra klubbar.

  Fy fan vad skönt att det är slut snart!!!

 22. Påsen skriver:

  Man skulle ha gjort sig av med alla ryggdunkar för flera år sedan.. Och hur kan Z få stå i ett hockeybås är en stor jävla skandal.. satt och gnällde på Äpplet och övriga coacher förra säsongen… men hände fan inte ett skit när han fick chansen själv.. Och sportgruppen måste ha varit blinda hela säsongen när man inte har sett att det inte fanns något spel alls..

 23. PatrikH skriver:

  Jag vill ändå hålla fram Freddan som gav allt, däremot håller jag med om att Fish och Hampus inte alls presterade vad man kunnat förvänta sig i kvalet. Jimme Jansson var nog också en av de bästa backarna i VIK, men håller med om att Alenbring skulle ha spelat. Förstår att det är mycket av besvikelse så som jag upplevde det efter förlusten mot Björklöven då jag som följd av frustration kommenderade familjen att städa stugan i Sälen varpå de krävde VIK förbud. Ja, ja en av de jobbigaste säsonger, man tror man varit med om det värsta men nästa säsong blir bara värre.

 1. 2017-04-09

  […] från en före detta VIK-spelare, som varit framgångsrik även på andra håll, angående mitt senaste inlägg som var mycket kritiskt till VIK Hockey på flera […]