Det blir stjärntäta slutspelsmaskinen Rögle som väntar – men VIK slog faktiskt ett stjärnspäckat RBK 2005

Bilder ljuger. Jag tror VIK kommer slippa möte ett ultradefensivt och kollapsande Rögle, RBK vill nog försöka spela mer än vad KHK ville. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det talas med rätta om att Rögle är tidernas bästa kvallag. Och nu ska ett ganska skadedrabbat VIK (de två kanske bästa forwardsen är borta) försöka mot stekheta Rögles stjärngalleri på forwardssidan.

Det blir  tufft. Och när matcherna går i Ängelholm kan vi räkna med att VIK kommer bli rejält tillbakatryckta i 60 minuter.

VIK:s stora chans ligger i hemmafördelen och att VIK:s backsida är ett strå vassare än Rögles. Plus att Volden i RBK-kassen är mänsklig på skott från distans och kan VIK fortsätta peppra skott, som mot KHK, borde det slinka in några då och då.

Jordan Smotherman kommer kräva specialbevakning. Kanske är Jacobsson rätt man att få superskytten ur balans? Man måste utarbeta en plan för att störa och irritera Smotherman med en handske i ansiktet i varje byte.

En annan lovande sak är att RBK var näst sämst i serien i box play och näst sämst i slutspelserien. Det bör innebära att VIK kommer få lättare att få igång power play än mot KHK:s topprankade box. Dock ligger RBK:s power play i topp och VIK måste snabbt få bort det bedrövliga box-play-spelet som var mot KHK.

Långskott kan vara melodin på Volden, som annars är vass på närskott och frilägen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

***

Till sist. Många ser nu Rögle som favoriter, inklusive undertecknad. Att slippa det trycket har alltid VIK gillat. Som våren 2005 då VIK slog ut Rögle ur playoff med 2-0 i matcher. RBK hade Kenny Jönsson, Byron Ritchie, Ryan Vesce, Pär Arlbrandt mfl.

Men VIK vann sista matchen tack vare 39 räddningar av Erik Ersberg och 0-1 i sudden av Sebastian Meijer. Då, som nu, kommer VIK:s öde ligga mycket i händerna på Fransson/Bjurö. Skulle tror att de kommer behöva ligga runt 93-94 % om det ska gå vägen.

En repris från våren 2005 är VIK så väl värda nu efter så många kvalbedrövelser staplade på varandra. Men det kommer krävas bättre skytte och större tilltro på sig själva att våga spela i 60 minuter och inte sluta spela om VIK gör första målet.

2 svar

 1. gulsnö skriver:

  Malmöbo, då missade du senaste hemmamatchen för VIK mot Rögle. Det var nog bästa matchen spelmässigt av VIK denna säsong men tyvärr som vanligt problem med målskyttet. I den matchen kunde man knappt tro att lagen tillhörde samma serie.

  Rögle känns som att deeras spel kräver energi från hemmapublik.

 2. Malmöbo skriver:

  Ja, då lever min dröm om att få upp både VIK och Malmö i SHL. Bägge kommer att vara underdogs i sina respektive matchserier. För inte är Rögle någon önskemotståndare för oss.
  I år tycker jag att de varit de bättre i matcherna mot VIK, men slarvat bort ledningen flera gånger. Tror inte att det händer i kvalserien.
  Backsidan är Rögles svaghet. Men det är deras snabba anfall, som blir viktiga att stoppa högt, då kan det gå vägen. Men även att välja enkla utspel, Rögle är mycket bra och tunga när de ”äter sig fast” i anfallszon.
  Risken för nya skador är också stor i ett så´n här matchserie.
  Tur att matchserien bara har matcher var tredje dag, då kan nog VIK spela längre perioder på bara tre femmor i matcherna.