En första koll på motståndarlagen då Gulsvart återvänder till Allsvenskan: AIK & Leksand i topp och Pantern & Västervik i botten?

Ex-VIK:are Emil Georgsson (#67) har lyckats väldigt bra i övergången från spelare till GM med en handfull riktiga importfynd på bara två säsonger. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Vilken allsvenska är det VIK återvänder till? Efter ett år ute i bushen känner nog många VIK:are sig som barn i godisaffären på nytt då möten med AIK, Leksand, Södertälje och Modo väntar istället för Kumla, Grums och Forshaga.

Gulsvart har ju den franka målsättningen att nå topp-8 direkt som nykomling. Hur slutade då allsvenskan ifjol? Timrå och Troja bytte divisioner som alla vet:

Almtuna, Pantern och Oskarshamn gjorde överraskande bra säsonger, samtidigt som Modo, Karlskoga och Tingsryd gick kanske sämre än väntat i en supertight allsvenska, där Karlskoga räddade sitt skinn efter en imponerande spurt.

Allsvenskan var dock väldigt jämn där Troja exempelvis slog uppflyttade Timrå flera gånger och varje poäng kan verkligen vara skillnaden på succé eller fiasko i ett tufft mentalt spel där man inte får ta ledigt någon kväll.

AIK och Leksand anses av många vara stora favoriter. De har också båda väldigt starka kort på forwards- och målvaktssidan, men inget av lagens backsidor ger direkt skrämselhicka. Frågan är också om Leksand åter kommer värva sönder sitt lag efter jul?

Många kära återseenden väntar… FOTO: RUNE ÅHLÉN

Därefter ser Södertälje, Modo och Björklöven (fortsatt med Fagervall som älskar 1-0-segrar) solida ut. Löven kör lite av en egen väg, kan tyckas, med kanske lite annorlunda värvningar med mera. Tingsryd kör importspåret och är svårbedömda, men vi vet hur hopplöst det kan vara som bortalag i supertrånga Nelson Garden, särskilt med en bra målvakt som de åter får nu i Tex Williamsson.

Modo kör på beprövade kort som Karlkvist, Hanses, Björklund med flera. Men behöver nog att några av de yngre verkligen blommar ut för att det ska bli framgång.

Södertälje var bra redan ifjol, trots en tung start. SSK har tappat många tunga namn men samtidigt har man även värvat in bra folk som Troja-Meyer, store Dan Pettersson (ex-Västervik) och Marcus Fagerudd som gjort 16 mål en säsong från backplats i HA.

Oskarshamn, Karlskrona, Karlskoga, Almtuna, Vita Hästen och Västervik är kanske lag som inte imponerar lika mycket på pappret. Oskarshamn måste lita till att Nolan Zajac, Oskar Nilsson och Isak Pantzare (ex-Borlänge) lyckas som nya backar då man inte kan låna sig till framgång mer.

Karlskrona ser ganska tunna ut, intressant backsida dock, och måste lita på att importerna lyckas och där finns även frågetecken på målvaktssidan. Men sportchef Patrik Larsson har imponerat förr och var med att byggde upp Tingsryd med vassa importer efter deras uppflytt från Ettan tidigare.

Västervik behöver verkligen att Gabriel Desjardins och tänkte PP-backen Kevin Schulze (nye sportchefen Emil Georgsson verkar ha stenkoll på scoutingen i ECHL) lever upp till hyllningarna samt att Kruse i mål hittar formen från kvalet mot SHL med BIK. Annars oerhört många tunga tapp i Drugge, Blomberg, Fish, Karterud, Dan Pettersson, Viklund, Östman och Hedblad. Västervik får onekligen se ut att slå från underläge med så osannolikt många tunga spelartapp.

Karlskoga har hämtat in skicklige målvakten Henrik Lundberg (ex-VIK) vilket borgar för trygghet i Nobelhallen. BIK ser överlag bättre ut än ifjol då man inte direkt tappat några nycklar men samtidigt hämtat in 20-poängsbacken Rotbakken, får nu har poängstarke Fredrik Forsberg från start och har adderat intressanta Ettanprofiler som Fröland/Kokkonen (Vimmerby) och rivige Piteåforwarden Jonatan Harju som exploderade i kvalet med 10+4 på 15 matcher. Harju såg förresten ut som en typisk BIK:are redan ifjol och det är upplagt för Värmlandssuccé direkt.

Almtuna skrämmer inte på pappret och det återstår att se hur 38-årige Tony Mårtensson hanterar en helt ny miljö utan landslagsmeriterade vapendragare på sina sidor. Annars ganska blekt i Östra Aros – men så har det väl nästan alltid varit då AIS gör vin av vatten på ett imponerande sätt.

Vita Hästen tippas i botten av många men har ju några doldisbackar som Wilhelm Westlund och Jens Hellgren som gjort 20-talet poäng. Framåt är Marcus Eriksson såklart alltid briljant tillsammans med Jesper Samuelsson. Dock osäkert målvaktspar i Hästen där Hellgren Smid (som kanske sköts sönder lite i kvalet för Borlänge) bara måste lyckas för att Hästen inte ska bli fastnaglat i botten.

Pantern ser just nu ut som klara jumbofavoriter, tillsammans med Västervik. Det är dessutom mycket oroligt off ice i Pantern där Lukas Haudum och Erik Nyström får enormt stort ansvar. Målvaktssidan är dock bred och Skånelaget spelar ju alltid helt utan press på sina axlar. Pantern påminner mycket om Asplöven med jobbiga resor, hålls under armarna som farmarlag till Luleå/Malmö och med mycket lite publik. Frågan är hur länge den relativt konstgjorda andningen håller?

***

Vad står sig då VIK i allt detta? Zetterberg har satsat på fart och karaktär med de tyngsta nyförvärven på backsidan i form av Liwing och Younan, där också Jimmie Jansson står inför sitt stora genombrott. Framåt finns en bra bredd av målskyttar där Marcus Bergman, om frisk, kommer göra runt 20 mål och slå igenom på allvar.

Det kommer för Gulsvart hänga på hur vasst målvaktsparet kommer vara i HA (även om Dahlbom var för bra för att misslyckas nu), hur kvarvarande backar klarar HA-tempot och att man hittar playmakers som sätter upp skyttarna i bra lägen.

Det kommer dock vara tufft i en jämn Allsvenska för nykomlingen. Det mentala i att orka ladda inför varje match i höstmörkret kommer troligen bli en nyckel då många lag är så jämna på pappret. Där har VIK en fördel med många ledartyper som haft bokstäver på bröstet tidigare i sina karriärer.

Bloggen kommer under sommaren försöka fördjupa sig mer i lagen VIK ska mätas emot vilket kommer utmynna i ett ledande tabelltips.

3 svar

 1. Fakespear skriver:

  Kul läsning. Mycket mer intressant än alla tidningsblaskor som gör sina analyser. Dan Pettersson har försvunnit från SSK, undra om fler försvinner innan 26/7

 2. Truffles & Onions skriver:

  AIK har värvat in Johan Larsson på backsidan

 3. VIKarn skriver:

  Bra analys av kommande allsvenska.
  Spontant känner jag oxå att hästen känns som ett lag som kommer hålla till i botten.
  Synd att fisken gick dit, han hade verkligen behövts hos oss.
  Med den framåtanda som finns inom föreningen nu, tror jag faktiskt att vi klarar topp åtta.