En period & Henrik Lundberg räckte mot AIK – kontakt med lagen ovanför i tabellen

Lundberg var magiskt bra mot AIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter en bra förstaperiod och 2-1 mot AIK stod sig det resultatet hela kvällen. Detta efter hårt arbete och framförallt en fullständigt lysande Henrik Lundberg i VIK-kassen på måndagskvällen. VIK Support med klacken var också lysande på läktaren och bar fram VIK i tredje perioden.

Det var annars en jämn start mellan två lag utan självförtroende. Ett förvånansvärt blekt AIK tog ledningen efter fem minuter. Lite konstigt att spelarna på isen inte klagade mer på AIKs mål då Lundberg kördes på.

VIK tog över och fint PP-spel vände fram till 2-1. Inte orättvist. Vid första målet var det Bergman som var på rätt ställe och rakade in en retur på ett fräsande skott av Zetterberg. Vid andra målet var det lysande pucktempo i power play av Fish, Karlsson & Co. som gjorde att Johansson fick öppet läge.

VIK blev dock alltmer passiva i andra perioden och lät ett segt AIK växa. Det var också för dålig puckhantering då man väl fick power play också.

Tredje perioden var en enda lång forcering av AIK. Solnaiterna belägrade VIK-zonen och Henrik Lundberg var magiskt bra i kassen och VIK kunde vinna.

SAMMANFATTNING

I första perioden spelade VIK bra med fart och hittade fram till ett flertal heta chanser. Trots en tung start med 2+2 på Mylläri och 0-1 i backen reste sig VIK och tog över perioden och gjorde välförtjänt två fina mål i power play.

I andra perioden och framförallt tredje backade man av fullständigt och AIK fick komma igång ordentligt. Utan en briljant Lundberg hade det inte blivit seger. Vad kan det bero på att VIK tappade spelet på detta vis? Det finns flera möjliga förklaringar.

Laget är såklart tilltufsat och man är inte vana att spela i ledning. Omedvetet drar man sig tillbaka vilket i sin tur ger AIK blodad tand. Laget saknar självförtroende i spelet med puck, man vill inte göra bort sig och slår hellre bort pucken än lugnar ner sig.

Sedan saknas det lite skicklighet helt enkelt. Skicklighet att hantera press och inte hålla för knogvithårt i klubban. Skicklighet i att hålla i pucken, vända hem och få ett break. Skicklighet i att sätta en målchans och därmed ge laget en rejäl boost av medgångskänsla. Skicklighet i att ta emot en passning som inte är perfekt slagen.

En spelare som Simon Karlsson, kanske tänkt som den ledande backen, har ännu inte hittat rätt. Kanske spelar han småskadad, men Karlsson måste upp i spelet med puck och höja intensiteten i allt han gör. Karlsson får nu mindre istid än tidigare.

Som det är nu har inte VIK någon riktig ”pappaback” som kan lugna ner saker när det stormar som i afton. Upp till Appelgren att hitta en sådan plus en målskytt och kanske någon forward till som kan hantera och täcka pucken. VIK:arna saknar spelare som kan täcka pucken i anfallszon för att få till längre anfall.

Gråhns och Berg gjorde strålande insatser i kampmomenten. Power play var riktigt bra i första perioden, men sedan svagt. Fredrik Johansson hade en kväll då han var påslagen, liksom Eddie Davidsson.

Alenbring och Larsson var bra i egen zon, Alenbring gjorde flera bra saker även med puck, och bör få mer och mer istid. Vilket han också får. I afton blev det tio minuter.

Oavsett alla frågetecken kan vad som helst hända med en målvakt som Henke Lundberg. Denna seger kan ge spelarna en dos självförtroende som gör att de kan hålla lite lösare i klubborna till nästa match.

Lundberg, samma kampmoral som i afton, successivt ökat självförtroende kryddat med några spetsiga nyförvärv är receptet på ett förnyat allsvenskt kontrakt.

PUCKLIGAN

5 Henrik Lundberg

4 Fredrik Johansson

3 William Wikman

2 Eddie Davidsson

1 Hampus Larsson

9 svar

 1. Miko skriver:

  Skönt med seger och starkt att komma tillbaka efter storförlusten borta mot Tingsryd. Visst var Vik hårt ansatta i sista perioden men lyckades med ett riktigt bra målvaktsspel och gediget försvar hålla undan. Hut laget vinner sina matcher vill inte jag lägga större tonvikt vid så länge det blir tre poäng. Det verkar som att Viks sätt att vinna matcher är stark målvakts-och försvarsspel, att släppa in få mål och ta vara på sina målchanser. Kan man fortsätta med det så kommer fler trepoängare att trilla in och helt plötsligt känns platserna ovanför kvalstrecket inte avlägsna. Nu känner sig lagen ovanför jagade och det gynnar nog Vik. Tänk om Vik slipper kvalet, vilken present det skulle vara till fansen som slits mellan hopp och förtvivlan under denna och förra säsongen. De förtjänar det verkligen efter allt de har varit med om och ställt upp för klubben när det behövs som mest. Hatten av. Vi får dock ta en match i taget och hoppas på bra resultat imorgon mot Vita Hästen.

 2. Pelle skriver:

  Jag tycker det var snarast ängslighet som orsakade matchbilden i tredje perioden. Man vågade inte hålla i pucken utan kastade iväg den för att byta hela tiden. Och sen backade man hem i egen zon istället för att checka högt upp med flera spelare. När man sen fick ett par utvisningar så blev det förstås ännu värre. Samtidigt så spelade AIK mer desperat än tidigare i matchen, åkte skridskor och stressade VIK:s uppspelsförsök. Och där är ju VIK väldigt sårbara. De lag som spelar så hela matchen brukar ha ganska lätt för att vinna mot VIK.

  • Gurkan 63 skriver:

   En klockren analys .
   Har man ork så orkar man åka mycket skriskor och det haddeAIK denna kväll .
   Jag tycker att vik fysik har varit bättre .

   • Patrik skriver:

    Varför skriva aik med stora bokstäver och VIK med små? Du verkar bara hitta massa saker att gnälla på…Tror knappast att du är en VIKare utan bara trollar.

 3. Gurkan 63 skriver:

  Vik vann och det kan ingen ta ifrån dom.
  Men ska vi vara ärliga så har vik jättebekymmer dom kom knappas ut från egen zon under tredje perioden spelarna står felplacerad i egen zon och vik hadde jättebekymmer att få ut pucken från egen zon det är den sanna bilden ,truppen för i år är alldeles för dåliga . Sök är ett lag som är placerad ovanför strecket inte många poäng före vik men ändå var det klasskillnad i tredje.
  Jag tycker det verkar som vik inte har ork för att prestera den hockey dom hadde i första perioden och som dom vill spela. Jag ifrågasatte fysträningen redan förra säsongen och samma mönster det man denna säsong.

  • Patrik skriver:

   Nu ligger VIK på delad 5e plats för 3e perioder denna säsong…1a och 2a perioderna ligger vi på plats 13….Verkar snarare vara vältränade…

   • Gurkan 63 skriver:

    Så kan tyckas men glöm inte att det var Lundberg som stof för branden. Har sett många matcher men vik var helt utspelade sista perioden och samma mönster har jag sett många hemmamatcher , vik får slita för varje poäng . Men dom vann och det är det viktigaste…

 4. Benny skriver:

  Myleri kan bättre. Vad har hänt.
  Sen kan vi bara göra mål med öppen kasse annars skjuter vi i magen på målis. Vi är nog för knäckta för att kunna resa oss..

 5. Marko skriver:

  Ja,Lundberg var KUNG, helt suverän. Annars så såg det mindre bra ut ju längre matchen led. Aik spelade bättre och bättre emedan VIK hade enormt svårt att hänga med eller ibland spela sig ur egen zon. Det såg ut som VIK också hade svårt med rollfördelningen i försvarsspel där spelare krockade med varandra, två gick på puckhållaren eller hamnade på halvdistans osv. Många sådana situationer där det inte enbart går att tillskriva det till Aiks prestation. Ändå helt fantastiska poäng och kred för både fansen på plats samt att spelarna också visade vilja matchen genom.