En tråkig “har du hört den förut” då VIK inte var förberedda för en desperat jumbo som AIK

“Har du hört den förut” var ett TV-program med roliga historier. Tyvärr finns det VIK-versioner som inte är lika roliga. Vi drar upp de nu efter en ickeinsats mot seriejumbon AIK och förlust 3-2 på lördagseftermiddagen.

– VIK var inte förberedda mot ett desperat jagandes bottenlag? Har du hört den förut 1?

– VIK-ledningen ändrade åter i kedjorna och spräckte av någon anledning på intressanta duon Urbas-Johansson. Har du hört den förut 2?

– Jonas Fransson bjöd på ett mål. Har du hört den förut 3?

– En av lagets oprövade och “intvingade” topp-6-forwards missade mer eller mindre öppet mål innan AIK gjorde sitt första mål. Har du hört den förut 4?

VIK var inte närvarande i första perioden men i ett power play fick Montpetit öppet mål vid ställningen 0-0. Men amerikanen har idag inte spets nog som topp-6-forward och istället lyckades VIK sätta Hynning helt ensam (vääääldigt ensam och ren också) i box play. Fransson såg liten ut då Hynning stänkte in den.

Sedan bjöd Fransson på 2-0 efter ett sanslöst billigt mål på Blomdahls vinkelskott. 3-0 kom efter sjabbel av backarna.

Sedan slutade AIK att spela helt och VIK gick fram till 3-2. VIK gjorde det ok i andra perioden. Men i tredje perioden var VIK helt slutkörda. Hur är det med konditionen egentligen? Eller så får vi hoppas att laget var sjukdomsdrabbat (det skulle förklara en del).

Nu har Jonas Fransson bjudit på mål ända sedan starten på kvalserien ifjol. Börjar bli svårt att snacka bort att 34-åringens kunskaper visar alla tecken på att erodera. Det känns lite som New York Rangers anno 2003 att låta en gammal stjärna spela “bara för att”.

Bjurö är ett oskrivet kort men värd en rejäl chans nu. Om inte Bjurö tar den måste NJ agera i målvaktsfrågan. Faktiskt brukar inte NJ vara rädd att agera, så räkna med att något händer inom någon månad på målvaktsfronten.

Sedan är det märklig coachning och svagt att laget nu efter halva serien inte funnit några kedjor som funkar i spel 5-mot-5. Att sära på Urbas och Johansson som några av få som haft kemi i 5-mot-5 var märkligt. Att Conny och Johner har -8 är svart på vitt jobbiga fakta.

Också intressant coachning att fjärdekedjan fick lira när det var typ två minuter kvar.

Denna upplaga av VIK är till stora delar ett veteranlag och onekligen verkar gubbarna tro att laget kan kosta sig på att slappa lite som om man låg topp-2. Dålig karaktär är bara förnamnet och att Filander sa till VLT att det var för många fripassagerare stryker under det.

Detta pinsamma debacle kan ha varit första steget mot ett eventuellt nytt åtgärdspaket. Så här kan det inte se ut helt enkelt. Man kan förlora, men inte på detta sätt.

Samtidigt är det så att NJ:s felsigningar i McGrath och Fornataro kostat laget en beprövad topp-6-forward som man kunde berikat istället. Urbas kom in i stället i och för sig. Men annars tvingas nu VIK lita på att oprövade lirare som Montpetit, Davidsson, Frycklund och Erik Andersson plus en tidigare långtidsskadad Freddan Johansson ska bära laget och producera.

Det är lite orättvist att avkräva storleverans av dem och det får NJ ta på sig. När dessutom veteraner som Conny, Johner och Williams (förutom assisten till Andersson) är iskalla blir det tunt.

En dålig match mot Björklöven och det är dags att börja fundera på att agera igen. Laget är i en ny dålig poängtrend just nu med bara elva poäng tagna av 27 möjliga de senaste nio matcherna.

Tiden för att börja om spelmässigt från noll eller lalla finns inte. VIK har satt sig ett läge där varje match och trend noga måste analyseras nu.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:0:"";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

7 Kommentarer

 1. M

  Att förlora är okej, det händer alla. Men att förlora för att man inte klivit ur bussen mentalt är aldrig okej. Framför allt inte om det upprepas så mycket som det gör nu. Sluta komma med undanflykter och börja leverera, eller börja peta “stjärnor”, till exempel Fransson.

 2. Herr A

  Fransson måste ha inskrivit i sitt kontrakt att han ska vara förstemålvakt. Det är den enda rimliga förklaringen! Bjurö gör det jättebra mot SSK men får inte stå mot Malmö.
  Är det fler som inte konkurrerar om en plats i laget utan är “givna” av någon anledning?
  Är det dom fripassagerna Filander menar?

 3. Johan

  Ska det vara så svårt att bara erkänna att vi inte är bättre än vad laget har visat. Ser bara två backar som har lite klass och flera andra spelare som är långt ifrån att vara toppspelare, Jonas Fransson ser verkligen loj och visar tydligt på att det inte är lika roligt som förra säsongen, han kroppsspråk säger det mesta. Visst chansen finns fortfarande men inte som laget ser ut nu.Förändring omgående eller sikta in oss på nästa år.

 4. M

  Att fjärdekedjan spelar på slutet är inget konstigt, dom bästa spelarna skall spela då, talar om att resten av laget underpresterar, hela tiden. Jag har ingen aning om hur man skall motivera spelarna att vilja vinna, men något måste göras. VIK är ett bottenlag nu, och kommer förbli så om inget görs.

  Man bör nog titta mer ner mot J20, kanske finns någon där som väntar på att ta plats i förstakedjan?

 5. Herr A

  2-0 målet är dundertabbe av Fransson
  3-0 målet berodde på schabbel av nr 20 Johan Jonsson inte av “backarna”. Jonsson sparkar pucken till Ekarv som gör mål.
  Med två sådana misstag är det inte lätt att vinna matcher. När det dessutom sker av spelare som ska vara ledande är det katastrof!
  Coacherna borde markera för gruppen att prestationerna inte är okej och bänka Jonsson samt byta målvakt. En feg och svag coach låter dom fortsätta spela….

 6. Herr A

  2-0 målet är dundertabbe av Fransson
  3-0 målet berodde på schabbel av nr 20 Johan Jonsson inte av “backarna”. Jonsson sparkar pucken till Ekarv som gör mål.
  Med två sådana misstag är det inte lätt att vinna matcher. När det dessutom sker av spelare som ska vara ledande är det katastrof!
  Coacherna borde markera för gruppen att det inte är prestationerna inte är okej och bänka Jonsson samt byta målvakt. En feg och svag coach låter dom fortsätta spela….

 7. Kim

  jag håller helt med dig, detta funkar inte och har tyvärr inte gjort det på länge heller! Jag tycker filander gör alldeles för många missar, jag har sett 4e kedjan spelat alldeles för många “sista byten” i matcher, bara där brister det! Vik behöver en ny tränare med pondus som kan få spelarna att agera!! Jag är så trött på att gå på hemma matcher varje gång (bor i Sthlm) och behöva åka hem med svansen mellan benen varje ggn!!! In med bjurö i målet i flera matcher så Fransson får känna konkurrens och byt tränare till någon med pondus och som kan skapa 5or som håller och kan leverera! Det är fortfarande ett mysterium hur filander kan spela Conny i en kedja med frycklund och Andersson, han hinner varken med och dom förstår inte hans intelligenta passningar… Ahh orkar inte skriva mer, skulle kunna sitta och spy skit en hel natten.. Godnatt

Tweets

Robert B - AvatarrobbieblindRobert B

@VIKFanCentral @_hockeyfinnen_ Jag har egentligen ingen aning, men känns det inte lite förlegat att ha en backcoach… https://t.co/OQqe5402NW

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@_hockeyfinnen_ @robbieblind Jag har ingen info. Men en utomstående expert sa att Ivarsson kanske kan ta mer plats… https://t.co/ZNFCSuPxsC

SvaraRetweetFavorit
🇫🇷swedish psycho🇫🇷 - Avatarvansinnigsson🇫🇷swedish psycho🇫🇷

@VIKFanCentral Klockare in, Ivarsson ut

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@Rexxius Lindelöf är ju bra, tycker det vore bra att få in honom. Är totalt sett bättre och mer framtid än AM och NL.

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto