Ett nytt gästinlägg signerat Mr. C. om tränare med olika typer som Stråle i Björklöven och liknelser med andra sporter
FOTO: RUNE ÅHLÉN.
Ett nytt gästinlägg signerat Mr. C:
”Vem ska träna VIK nästa säsong?
Att Helmersson/Lindmark inte lyckats med säsongens VIK är ingen överdrift. Det har överlag varit ganska mediokert där den kanske enda ljusglimten var att man fick laget att vinna tuffa bortamatcher i början på serien.
Är tränarna för dåliga för att träna VIK hockey och föra dem till SHL eller var årets trupp för dålig eller är det både och? (Skadorna har alla koll på nu så de skippar vi här). Det är ju lätt att dra slutsatsen att Helmersson och Lindmark är för dåliga tränare efter att ha sett den här säsongen men jag tror att problemet är mycket mer komplicerat och djupare än så.
Jag har ju haft förmånen att få ventilera mina åsikter här med jämna mellanrum och jag brukar försöka backa upp mina inlägg med statistik. Den här gången blir det mer teorier och spekulation även om jag själv känner mig väldigt trygg i just det här ämnet. Jag har många års erfarenhet som tränare och jag har i mitt yrkesliv arbetat både med rekrytering och samansättning av arbetsgrupper.
Jag är helt övertygat om att olika tränare passar bättre för olika grupper beroende på individerna i gruppen och var gruppen befinner sig mentalt. Alla typer av tränare/ledare är bra i vissa lägen och sämre i andra.
Jag ska göra det enkelt för mig och dela in tränarna i fyra olika kategorier. Självklart kan inte alla tränare delas in i de här 4 facken men det är en grund som jag själv tycker stämmer rätt bra. Sen kommer en duktig ledare att utvecklas och stärka sina svaga sidor men dem har vi sällan i hockeyallsvenskan.
Kategori 1. Den utåtriktade energigivande tränaren
Den här typen av tränare är väldigt lätt att falla för och tycka om, i alla fall från start. Som person är de här trevliga, ser alla individer i gruppen och har nästan ständigt en positiv energi som smittar av sig på omgivningen.
De har väldigt lätt att tala för sig och är bra på att improvisera. Deras naturliga ledarskap handlar om att sälja in sina idéer hos gruppen och sen pusha på tills gruppen utför det man tillsammans kommit överens om. Är inte alla med på upplägget från början kan man ändra på mindre viktiga bitar, detaljer är ganska oviktiga för de här tränarna.
Exempel på personer
Jag blandar lite mellan olika idrotter och försöker ha med lite lokal anknytning här. Tommy Söderberg (Halva Lars-Tommy), Johan Mjällby VSK, Peter Markstedt, VSK, Micke Carlsson VSK bandy har alla den här profilen. Hockey då, Johan Tornberg ingår nog här, Göran ”Flygis” Sjöberg har definitivt den här profilen.
Sen har vi ju ett riktigt färskt exempel i VIK. Tero ”the Hero” Lehterä är lite av urtypen av utåtriktad och energigivande tränare.
Styrkor som tränare
Man är som allra bäst på plats under träningar och matcher. Man har en förmåga att höja sin omgivning genom sitt positiva pushande. När Lehterä varit i Västerås ca 2 dagar sa Lucas Zetterberg till VLT, -Han har sån jävla pondus. Man får med sig gruppen åt det hållet man vill helt enkelt. På träningar är man aktiv, blåser av ofta och ser till att spelarna följer spelidén som man satt upp. De här tränarna är även snabba i tanken vilket ofta gör dem till bra matchcoacher.
Svagheter som tränare
De här tränarna är som bäst med laget runt sig på träningar och matcher. Vad det gäller att granska motståndare, sätta ett långsiktigt spelsystem och att själva hålla en struktur så blir de ofta sämre och sämre för varje månad som går. Ofta blir det till och med väldigt rörigt efter ett tag.
När VLT frågade Tero när han anlände till Västerås om han sett VIK:s matcher så sa han ja, de senaste 10 (eller något i den stilen), eller nja, alltså Sami har sett dem sa han sen. Sami var andretränaren som fick stå för mycket av det taktiska.
När Göran ”Flygis” Sjöberg var tränare i VIK 99/00 gick ryktet att han mest gick runt och pushade spelarna och att två av spelarna höll i själva taktiken och någon sanning låg det nog i det.
Passar bäst i vilken grupp
De här tränarna passar bäst i en stukad grupp som behöver ny energi snabbt och en enkel spelidé att följa. De kan även passa i en grupp som saknar naturliga ledare på planen/isen för de vill helst själva ta tag taktpinnen och om det finns många andra starka profiler i laget så blir deras specialegenskap lite överflödiga.
De har ofta ett stort behov av att prata och uttrycka sig och behöver få ha den rollen. Det är dock sällan de här tränarna lyckas över tid. Ska de göra det så är det väldigt viktigt att ha en lugn analytisk partner som sköter det taktiska eller att de själva kan utveckla de sidorna.
Det finns naturligtvis undantag. Micke Carlsson i VSK bandy har ju presterat bra över så lång tid och stannat på samma post länge. Jag är dock osäker på hans omgivning och vad han själv sköter runt granskning av motståndare mm men resultaten över tid kan ingen klaga på.
Kategori 2 Den utåtriktade krävande tränaren
Här har vi mer en klassisk öststats tränartyp som äger rummet men som mer får spelarna att prestera genom hårdare ord än positivt push. När laget inte lyder tar man bara i med starkare stämma tills man får som man vill.
Det är aldrig någon tvekan om vem som bestämmer i omklädningsrummet här. Den här stilen försvinner mer och mer då värdet av människan ständigt lyfts fram i dagens samhälle men nog finns det en och annan tränare kvar av den här gamla stammen även om de får anpassa sig mer och mer efter de nya tiderna.
Exempel
VSK fotboll har haft minst två tränare av de här slaget under de senaste 15 åren och det är Kalle Granath och Tor-Arne Fredheim. Även Lennart ”Liston” Söderberg är och nosar lite i den här kategorin.
Sir Alex Ferguson är nog också ett bra exempel från fotbollen. Från hockeyn finns det massor med NHL tränare med den här profilen. Även i Ryssland har det nog varit vanligt länge. I Sverige är de lite svårare att hitta men Leif Boork ingår definitivt i den här gruppen. Dan Hobér som räddade kvar i VIK en gång i tiden och Victor Stråle i Björklöven har också mycket av de här dragen.
Styrkor som tränare
De här tränarna är ofta väldigt organiserade och träningarna håller nästan alltid toppklass. Spelarna får köra tills de spyr på försäsongen och det är sällan tveksamheter över spelidé mm. Man får oftast sina lag att prestera och man lägger inga fingrar emellan.
Man är väldigt bra i det taktiska tänket och fattar snabba bra beslut som matchcoacher. När saker inte fungerar så höjer man rösten mer och mer tills spelarna lyder.
I dokumentären om Beckham sa en gammal spelare att många hade bett Sir Alex fara åt helvete…. En gång… Aldrig mer. De som inte gör som man säger får lämna laget.
Väldigt få spelare sätter sig upp mot de här tränarna. De har heller inga problem att bo borta från sina familjer under långa perioder då de har lätt för att koppla bort känslorna samtidigt som de älskar att arbeta.
Svagheter som tränare
Management by fear är som sagt på utgång och det är av den enkla anledningen till att dagens människor inte presterar som bäst med en psykisk piska på ryggen. Om uttrycket en glad soldat är en bra soldat stämmer så är den stora massan spelare sällan glada i längden med den här tränartypen.
VSKs Tor-Arne Fredheim fick till exempel sparken trots att laget ledde serien. ”All glädje var borta” sa en spelare i lokalmedia.
När Victor Stråle gick in och tog över Löven efter sparkade Hans Wallson säsongen 21/22 var det en närmast perfekt rekrytering OM man nöjt sig med att skriva kontraktet för resten av serien. Laget hade svårt att prestera och lyfte direkt Stråle kom in.
Man föll med 4-2 mot HV71 i finalserien och där borde hans uppdrag varit slutfört. Att Stråle ska föra Löven till SHL någon av de kommande säsongerna såg jag som uteslutet från början då en spelar grupp inte orkar med den typen av till tränare någon längre period. Mycket riktigt så går det bara sämre och sämre för löven nu och jag är helt säker på att spelartruppen i Löven är väldigt trötta på Stråles sätt att vara.
Passar bäst i vilken grupp
När ett lag håller på att ramla ur så är den här tränaren ett bra alternativ. De får spelarna att fokusera på rätt saker och ändrar gamla mönster snabbt. Lag med för många stjärnor och för mycket viljor kan också må bra av att veta vem som bestämmer.
Förmodligen blir det stökigt på sikt även där men den här typen av ledare backar inte undan för någon. Vissa typer av spelare passar också väldigt bra ihop med de här tränarna. Jag tror också att många individuella idrottsstjärnor har tränare som är väldigt fokuserade på resultat och lägger det sociala åt sidan.
Säg att man tränar tex gymnaster och har tio 12-åringar man ska försöka få att vinna OS i framtiden. Om man får individen att träna stenhårt och prestera är tränaren nöjd även om de andra nio bröt ihop och slutade på vägen. Nu är såklart inte alla i den här typen av kategori så jobbiga att ha att göra med men det är ändå sällan 20 personer i ett lag orkar med den typen av ledare i längden.
Kategori 3, den tysta hårde tränaren
Även här har vi ett exempel på en typ av tränare som är väldigt duktig på taktik, sätter upp bra träningar och framför allt, tränaren får spelarna och laget att göra som tränaren vill.
Dock är tränarens eget behov av att stå i centrum lågt och skrik och höjda röster är mer ovanliga här. Istället leder tränaren laget genom konsekvent handlande där man tar ganska liten hänsyn till spelarnas känslor och istället konsekvent tar de beslut som på pappret ser bäst ut.
Exempel
Lars Lagerbäck är en typ av sån här tränare. Han hade inte problem att stänga av Zlatan när han bröt mot landslagets regler vilket gjorde att Zlatan bojkottade landslaget sen. För några år sedan hade VSK fotboll en tränare som hette Thomas Gabrielsson som var i den här kategorin.
Kalle Karlsson som tränar VSK nu har definitivt en del av de här dragen även om han enligt lagkaptenen Simon Johansson har jobbat på den mer ”mjuka sidan” av sin personlighet. Nybros Tommy Samuelsson passar nog bra in på den här beskrivningen.
Styrkor som tränare
Den här typen är oftast de taktiskt bästa tränarna. De är närmast outtröttliga i att sitta och analysera motståndarnas spelsystem och trivs bäst när de får sitta ensamma och lägga upp strategier för hur deras lag ska spela.
De har också ett långsiktigt tänk och får med många aspekter i sina beslut. Deras spelsystem är ofta ganska avancerade och när spelet sitter brukar det bli riktigt bra. De är också av naturen bra på att styra upp försvarsspel oavsett vilken idrott de är tränare i.
Lars Lagerbäck lyckades ju bra både med Sverige och Island och grunden var ett solitt 4-4-2 spel i båda fallen. Anfalla fick man göra när det fanns läge men försvaret skulle skötas 90 minuter plus tillägg.
Svagheter som tränare
Trots att de är tränare så är andra människor en svaghet de ofta har. De ser inte alltid de mjuka värdena hos andra och förstår inte riktigt hur en spelare som blir petad kommer att reagera.
De ger sällan en förklaring till spelarna varför de tar sina beslut vilket kan leda till osäkerhet hos vissa i gruppen. Thomas Gabrielsson i VSK var tillexempel fenomenal på att analysera motståndarna men han anpassade spelet så mycket efter det andra laget så att spelarna i VSK inte kände att de hade en egen spelidé.
Ställer man upp med olika spelsystem varje match tappar man tillslut tron på sig själva av den anledningen. De här tränarna är heller inte så förtjusta i lagfester och annat stoj vilket gör att de kan ha lite svårt att bygga upp en bra stämning i truppen. Då i princip allt är planerat innan matcherna är de sällan riktigt bra matchcoacher. När scenarion de inte planerat för sker blir de lätt lite handfallna.
Passar bäst i viken grupp
De här tränarna passar bäst när de får bygga upp en långsiktig plan där man sakta men säkert nöter in det spel som man bestämt att man ska göra. Om laget de tränar har många starka profiler så kan det här blir en riktigt bra matchning.
Lagkaptener och spelarråd får sköta lagfester, uppsnack inför matcher mm och tränaren sätter taktiken laget ska följa men håller sig lite i bakgrunden före och efter matcherna. De här tränarna är ganska bestämda men har även ett stort tålamod vilket gör att spelarna på sikt kommer att anpassa sig till spelidén. Om de dessutom får med sig en utåtagerande sympatisk andretränare brukar det bli kanon.
Kategori 4, den tillbakadragna sympatiske taktikern
Här har vi ytterligare en analytisk tränare men som sätter människans värde högre än de flesta andra tränarna. De här personerna trivs egentligen inte i centrum och skulle ofta slippa presskonferenser mm som igår i jobbet.
Här är man fokuserad på taktiken och laget och den långsiktiga planen är det som man brinner mest för. Förberedelser är a och o och även om man gillar människor så gillar man nästan mer när matchen är slut och man får analysera vad som var bra och dåligt i lugn och ro.
Exempel
Jag skulle sätta in både Thomas Paananen och Karl Helmersson i det här facket. Örjan Lindmark passar nog ännu bättre in. Andra kända tränare med den här profilen är Tommy Svensson från fotbolls VM 94. Mikael Lundström som förde VIK till serieseger 92/93. Den lokala fotbollstränaren Leffe Berg ingår också här.
Styrkor som tränare
Den här typen av person är bra på att förvalta det som redan fungerar. Allt som de här tränarna gör är välplanerat, genomarbetat och väl förankrat med omgivningen. Man lägger mycket tid på planering mellan träningar och matcher men vill att alla i gruppen ska med på sina idéer om de ska genomföras.
Svagheter som tränare
När en grupp fungerar bra och har ett eget driv så fungerar även de här tränarna. Man har dock ingen naturlig pondus i att ryta i eller verbalt motivera spelarna så när laget börjar få problem så är det lätt att den här tränaren kör på i samma hjulspår som tidigare. Man tänker ofta att om vi bara får mer tid så löser vi problemen med att systematiskt följa planen vi satt upp och på det sättet kör man på på samma sätt som tidigare.
Även matchcoaching kan vara ett problem för de här tränarna. Då man är så bäst när man får förbereda sig ordentligt så blir det jobbigt när oförutsedda händelser sker. I hockey är nog de här tränarna de som tar minst med time outer. Det såg vi ju bland annat på Thomas Paananen som hade väldigt svårt att se när laget behövde ta en time out första säsongerna han var huvudtränare i VIK.
Passar bäst i viken grupp
Om de här tränarna får rätt grupp att jobba med kan de skapa stordåd. Dock är gruppen helt avgörande eftersom de själva i princip saknar förmåga att både skälla ut laget när det behövs och verbalt motivera laget när det behovet finns.
När en sådan här tränare lyckas så finns det nog alltid ett gäng starka utåtriktade spelare i teamet eller så har de en utåtriktad assisterande coach som sköter merparten snacket med lag och media. Man kan säga att den assisterande förmedlar budskapet och taktiken som den här tränaren planerat hemma på kammaren.
Tillbaka till frågan: är Karl Helmersson och Örjan Lindmark dåliga tränare?
Jag ser det som att i rätt grupp och i rätt tränarteam är nog båda väldigt bra tränare. De behöver leda en grupp med starka karaktärer som har ett naturligt driv. Kan de bara få de ledande karaktärerna i laget att tro på spelidén de satt upp så kommer de ledande spelarna att motivera övriga att göra som tränarna vill.
Varför lyckades de inte då?
Min bild av VIKs lag 23/24 är att det i princip saknas ledande spelare rakt av. Istället har man prioriterat att få in ”bra personer” som NJ säger och har näst intill fyllt laget med lugna snälla svärmorsdrömmar som trivs lite i bakgrunden.
Ludvig Östman, Kalle Loponen, Erik Flood, Alexander Lindelöf, Isac Skedung, Gabriel Kangas, Shane Gersich, Jared Dmytriw, Marcus Oden, Eric Engstrand, Carl Jacobsson och Karl Andersson är ett gäng sympatiska lagmedlemmar men inga att hålla i när det blåser.
Marcus Bergman, Oliver Bohm och Adam Hofbauer är roliga energifyllda snubbar men saknar egentligen ledaregenskaper. Amil Krupic har en del power i sig men där skar det sig med övriga laget och den som kanske hade mest kraft av alla Nick Hutchison valde man ju att sälja.
Konstantin Komarek då? Ja han är just nu det bästa alternativet till att bli lagkapten till nästa säsong men inte heller han har egentligen det medfödda ledaregenskaperna som skulle behövas. Han gör dock allt vad han kan för att axla rollen och pga sin kunskap på isen så funkar det nog ganska okej. Han skulle dock på bäst av att vara assisterande till en riktigt pådrivande lagkapten, tänk er en Tero Lehterä som var 30+ och fortfarande spelade. Någon som är född till att leda andra människor helt enkelt.
Jimmie Jansson då, han har ju varit lagkapten i tre säsonger. Jag tycker att Jimmie är en underbar person och han gör massor för VIK men hans ledaregenskaper räcker inte till här. Han skulle dessutom behöva hitta sig själv igen så att han är kapten kommande säsong ser jag som helt uteslutet.
Eller som han själv sa i VLT den 7/2. -Försöker vråla igång det – Gav noll effekt. När Jim Gottfridsson i handbollslandslaget vrålar, HÅLL HONOM FÖR HELA DITT JÄ-LA LIV, ja då lyder man. Det blir inte mer tydligt än så att Jimmie Jansson ska vara lagkapten längre.
Varför lyckades Örjan Lindmark så bra i Mora?
Jag ser två enkla anledningar. Dels var backarna han jobbade med yngre och mer på väg uppåt i sina karriärer. De visste att Mora var en språngbräda till något bättre och fyra av dem lämnade också för SHL.
Den andra anledningen var att han stod bakom huvudtränaren Johan Hedberg som dels hr mer naturlig pondus än Karl Helmersson och som efter 10 år i NHL bara behöver visa sig i ett omklädningsrum i hockeyallsvenskan för att få respekt. Ryktet säger ju att det tränarparet ska återförenas och det blir väl knappast i VIK.
Varför lyckades Karl Helmersson i BIK?
Vi kan säga mycket om Karlskoga men är det något lag där kämpa andan kommer redan i bröstmjölken så är det i BIK. Då VIKarna åker runt och funderar över poängligor och SHL så gör BIKarna det hårda jobbet på isen.
Den kulturen fanns redan när Helmersson anlände dit så han behövde inte motivera BIK spelarna vilket passade honom utmärkt. Sen hade han Mikael Eriksson som lagkapten och han såg garanterat till så att övriga laget gjorde som tränaren ville. Förra säsongen hade Eriksson slutat och då säger ryktet att Helmersson tappade omklädningsrummet också. Knappast en slump.
Ska VIK behålla tränarna?
Som tränarpar kommer de två nog aldrig få ett lag att fungera och framför allt inte i VIK men som jag skrev tidigare så kommer nog Örjan lämna för större uppdrag.
Om NJ kan sluta ta in ”bra människor” och börja kontraktera fler vinnarskallar så tror jag Helmersson kan vara en riktigt bra tränare för VIK. Dock så tror jag att man behöver ha in en helt ny lagkapten som är född till kapten och dessutom ganska bra som spelare. (Likt Freddy Nsabiyumva i VSK fotboll). Han kan motivera övriga laget, föra fram Helmerssons idéer till de andra spelarna.
Man behöver även en riktig retsticka till forward typ som Weigel och en back som är riktigt tuff att möta. Sen i alla fall fem nya spelare som inte ”bästa kompisen i laget” utan som mer brinner av var och varannan träning så att det blir lite fart på övriga svärmorsdrömmar.
Dessutom finns det ett problem till. Jag tror att Helmersson är dålig på att ställa krav mot NJ på vad han behöver.
Hade VIK haft Tommy Samuelsson som tränare under skadeperioden i höstas hade han gått upp på NJs kontor och krävt tre nya forwards så att han kunde spela med fyra kedjor. Han hade inte gett sig fören NJ löste det problemet men nu blev det istället ca 20 matcher på tre linor och det i sig gjorde ju så att VIK missade kval till slutspel i allafall.
Historien har visat i alla fall mig att när den här typen av tränare lyckas finns det stora profiler i laget. Bengan Johansson hade ett halvt lag med blivande elittränare i sitt handbollslag. Han behövde knappast snacka taktik i timeouterna. Tommy Svensson hade även han många blivande tränare i VM 94-truppen.
Bästa säsongen VIK gjort någonsin var 92/93 då man vann Elitserien. Micke Lundström som var tränare då var kanske även den lugnaste tränaren laget någonsin haft. Fanns det några drivande spelare i det laget då? Vad sägs om Tommy Salo, Peter Popovic, Robert Nordmark, Leif Rohlin, Roger Åkerström, Patrik Juhlin, Mikael Karlberg, Fredrik Nilsson, Patrik Zetterberg med flera. Det gänget behövde knappast en tränare som tände igång dem inför matcherna.
Alternativet är ju att fortsätta ta in lite trötta bekväma snälla spelare, men då behöver vi ha en mycket mer utåtriktad tränare som verbalt kan motivera laget. De som har den profilen, kan hantera människor bra och även hålla koll på det taktiska i längden – den är som sagt inte tränare i HA…”
Håller inte med om Loponen! Tycker han hade alla möjligheter att visa upp sig!
Jag har sett alla matcher denna säsong och Loponen, Östman och Lindelöf har varit svaga rakt igenom!
För klena i närkampsspelet och för många misstag framåt!
Att han sen lyckas göra någon poäng i Djurgården beror mest på slumpen!
Även en blind höna….
Nej, in med lite power i backlinjen tack!
Jag såg att Valtteri Ojantakanen är fri. Gjorde 19 mål i finska ligan i år och 20 mål förra säsongen. Han verkar kunna skjuta vilket väldigt få vikare har kunnat i år. Problemet med Valtteri Ojantakanen är att han hade -19
https://www.eliteprospects.com/player/162490/robert-lantosi är nu ledig…
Säkert dyr, men jag tror det vore en kanonvärvning!
Han hade jag gärna velat se i en Vik tröja igen😵
Även https://www.eliteprospects.com/player/285895/nuutti-viitasalo ser intressant ut med sin storlek och defensiv de senaste åren…
Är det någon som har koll på honom?
Mycket bra beskrivning av tränarkategorier och personlighetsprofiler som också kan appliceras på chefer i privat eller offfentlig verksamhet. Det finns dock en fördel inom hockeyn där headcoachen kompletteras med ett team av tränare (back, målvakts och ev tredjetränare) och då är det av yttersta vikt att de övriga tränarna väljs så att de kompenserar headcoachens svagheter. Dvs med en bra mix i tränarteamet kan styrkorna i flera av Mr C:s beskrivna kategorier uppfyllas. Precis som Mr C också konstaterar kunde årets tränarduo placeras i samma kategori vilket nog tidigare även var fallet med Paananen/Fagerlund och Paananen/Ivarsson
Loponen 1+1 igår för DIF mot Björklöven. Båda poängen i PP; hade VIKs PP-upplägg svagheter då Loponen inte platsade eller har DIF taktik och spelare i PP som är bättre än VIKs?
Loponen fick inte chansen i ViK, han fick mest nöta bänk.. bra spelare behöver mycket speltid, får dom lite speltid försvinner dom, bästa sättet för en tränare
att få en bra spelare bli dålig är att ge lite speltid. (tränare gör så mot spelare dom inte gillar)
Mikael Lundström som var tränare när VIK vann Elitserien 92-93 gjorde en jävla tavla när han bytte ut Tommy Salo mot Mats Ytter i andra borta matchen i slutspelet mot Djurgården fast VIK vann hemma. Att han ska vara en tyst taktiker och byta ut en blivande NHL målvakt mot nuvarande polisen Mats Ytter var otroligt korkat. Inte undra på att Salo än idag är förbannad att han inte fick stå i Globen. Kan ju ha blivit SM guld om han fått stå vem vet. Men att Salo var en bättre målvakt än Ytter är det ingen tvekan om. Snackade med Salo i Rocklunda hallen när han sålde sina memoarer för 2-3 år sedan. Som sagt var SE OCH LÄR varför byta ut en vinnande målvakt.
Dom flesta målvakterna har väl inte utvecklats i VIK
Och dom egna målvaktsprodukterna som blivit något har väl tränat på annat håll
Ex Jesper Wallstedt åkte väl ett par gånger i veckan och tränade för landslagets målvaktstränare
Och i någon intervju med tjejen som tränade Jesper i Luleå sa hon att han hade mycket att lära sig när han kom till Luleå
Tror det var i svt serien om unga hockeytalanger dom pratade med henne
Och vet inte om det är så nu men förut hade Patrik S hand om rekryteringen till HG
Och många konstiga intag där genom åren
Och om jag förstått det rätt kommer VIK att få kvala för att hålla sig kvar i J20 nationella
INTE bra betyg för föreningen som skrytigt att dom är en av sveriges största ungdomsförening i hockey
Dåligt facit igentligen att man få typ bara får in tre fyra egna produkter på HG
01 och 02 orna dom kullarna kom det väl in några fler men troligen berodde det nog på att dom hade rätt föräldrar 😉
Så är nog dax att se över organisationen och tränarna i föreningen
Har funderar många gånger i vinter varför inte Ian stått i J20 när det inte kolliderat med A-laget
Det är en gåta för mig
Eller vart utlånad till Sura och fått matcher istället för att fått stå och öppna båsdörren
Sen bli inkastad i någon match helt matchotränad på flera veckor
Där måste det väl ändå brista dels i tränarna i A-laget men mest hos målvaktstränaren
Håller med helt och hållet! Jätte bra skrivit👍
Örjan, håller helt med dig. Att man inte tittat på den posten utan bara låtit det fortlöpa är ju en gåta. Har haft kontakt med en väldigt insatt person som väldigt tydligt uttryckt detta med konstiga och okunniga uttag till HG samt obefintlig utveckling på målvakterna.
Hur kan föreningen bara blunda för detta?
Bästa jag läst på länge. Helt Spot on om Stråhle t ex. Hoppas vid Gud Kentää läser inlägget.
Mycket bra och intressant inlägg av Mr C.
Jag tolkar det alltså som att antingen får NJ förstärka med spelare med mer ledaregenskaper eller så får han byta huvudtränare. Ska bli intressant hur klubben gör med utredning om vad som gått fel, det ligger ju helt klart nära till hands att den här frågan har mycket med det att göra.
Härligt med en frisk fläkt i debatten – ser gärna fler gästbloggar i framtiden! Precis som C resonerar är människor komplexa och mångfacetterade med sina egenskaper samt personligheter. Det är ju ingen i säsongens VIK som inte kan hockey, alla är kompetenta spelare och tränare i det här laget. Men ändå gick det inte som tänkt och jag har också svårt att säga att det var den enes eller den andres fel. Laget har helt enkelt inte fungerat som grupp. Olika slags grupper behöver olika typer av ledarskap och det krävs mer än bara sportsligt skickliga spelare för att ett lag ska gå bra. Ett bra brevis på det är ju att spelare/tränare som ansågs ”för dåliga” i VIK alldeles uppenbart spelar bra hockey i andra klubbar, både i år och tidigare säsonger.
Håller med Pelle och Stalle han måste bort för att vi ska kunna få en bra utveckling! Han är genomsnäll och super trevlig. Men vi måste ha in nytt blod!
Patrik Sjöström alltså!
Bra inlägg – om vi blir av med Lindmark och han återförenas med Hedberg (Rögle eller HV) så blir vi ju av med en av tränarna.
Då tycker jag det är läge att ersätta Helmersson. Det Mr C skriver om Helmer med Daggen i Bofors stämmer ju ganska bra när man får det förklarat för sig.
Nu blir jag mer nyfiken på vem Mr C är som varit tränare och kan så mycket om de olika sporterna i stan och hockey i synnerhet 🙂
Nästan så jag skulle gissa på Pär Mårts men tror inte han skulle orka skriva allt detta och vara så engagerad för VIK.
Jag gissar nog på en annan äldre gentleman 🙂
Vill du inte ha hit Hedberg då? Då blir vi av med Helmersson. Hedberg misslyckades i Örebro. Får han ändå nytt förtroende i SHL?
Jo absolut, men jag tror han är för dyr och Örebro betalar ju han fortfarande.
Tror nog han får en andra chans i något av nämnda lag som har råd att överta det kontraktet
Ett tillägg är frågan om Helmerssons klart bristande kunskaper i Engelska, vilket vi hört flertalet gånger under säsongen i olika klipp.
Oavsett ledaregenskaper så måste det vara oerhört svårt att driva en grupp om man inte behärskar språket och kan förklara och motivera på ett bra sätt. Ordförrådet är helt enkelt för litet.
Det är ju som att jag skulle flytta ner till Spanien och ta hand om en grupp (jobb eller idrott) och skulle försöka klara mig på min Skol-spanska jag lärde mig i skolan för 20+ år sedan.
Det behöver nästan vara ett krav idag med ett lag med så många importer.
Bra skrivet mr c!
Skulle alla dagar i veckan vald en tränare av kategori 1
Vart placerar man Per Mårts? Kategori 4? En fantastisk tränare och ledare som jag själv hade under en kortare tid. Såg människan och tog fram det bästa av individen.
Enligt min uppmålning av de 4 kategorierna så är nog många av de mest framgångsrika tränarna en blandning av 2 av kategorierna.
Jag har själv aldrig pratat med Per Mårts men enligt intervjuer mm så är jag rätt säker på att han är ca 70% av kategori 4 den mjuka taktikern och ca 30% av kategori1 fast utan det stora bekräftelsebehovet.
Det innebär i praktiken att han har de taktiska bitarna, han har långsiktigheten men har fått mer av talets gåva än tex Paananen och Helmersson. Han brinner mycket för individen och får spelarna att följa planerna utan att behöva höja rösten särskilt mycket eller ofta. De här tränarna skriker och härjar aldrig. Det behöver de inte.
Det är nästan lite magiskt med de personerna för man förstår inte riktigt hur de får med alla för de är lugna, sakliga och respektfulla men når ändå fram. De äger rummet utan att stå i centrum kan man säga.
Sven Göran Eriksson är ett annat exempel på den typen av tränare. Tyvärr så är de ganska sällsynta och när de verkligen går in för något har de en stor chans att lyckas.
vet inte vilken tränar typ jag hade valt men gillade när Borken satt fixstjärnorna på plats
när han var i Brynäs. Kanske han som Var först att sätta spelidé med riktiga hårda träningar i Skellefteå träningar skulle
likna match så mycket det bara gick och jag tror han var den som tog dom upp,, Eller tränade Skellefteå första året dom kom upp..
Kanske något som är bra för VIK gillade värklig han men kommer fan inte ihåg vad han hete,, Kanske någon som vet.
jag mindes fel det var 2013-2014 och det var Hans Wallson han är och harvar i Norge nu..
Han är typ en som skulle vara bra för VIK men jag vet inte vart Mr. C placera han inom 1-4 tabellen. Skulle vara intressant att höra,
Har du någon uppfattningen C.
https://www.eliteprospects.com/staff/3081/hans-wallson
Jag tyckte väl det verkade konstigt. Boork var väl i DIF. Känd för ormätande på något försäsongsläger.
ja han var i DIF men han var också i BIF.
Vilken Väldigt bra gästinlägg hoppas att det når fram till NJ.
Förstår inte varför ingen nämner Målvaktstränaren? Dom flesta Målvakter i Vik dippar, förutom Ersson som blev skolad i Brynäs!
Fransson,JG,Myrenberg,Kruse! Och nu sist Halonen och Ian som kunde eller säkert kommer bli väldigt bra målvakter men inte hos oss i Vik! Ingen som reagerar på sånt? Vi har haft samma målvaktstränare så länge jag kan minnas, Patrik är världens trvligaste person, har själv haft han som lärare på Viksäng när han var målis i VHC men han har nog varit för länge på samma plats!
Lasse Johansson var väl ganska lyckad också. Men jag håller med i övrigt. Målvaktstränaren kanske har passerat bäst före.
Myrenberg är väl i Linköping nu om jag minns rätt.
Fanns två solklara anledningar till varför VIK inte slog KIK och gick upp. Franssons sämsta säsong sen han var junior och Filander (som inte kunde hantera Strömberg, som ju hanterade PP på ett sätt man inte sett i VIK nånsin före eller efter).
Så ja-a … känns nog som chansning att behålla både Helmersson och Sjöström. Att gå omvägen via att sparka sportchefen känns som att skylla precis allt på ”ledarskap utanför isen”. Så enkelt är det nog trots allt inte. Saknades egenskaper hos spelarna också.