Ett VIK med Wikman – och några till – i toppform verkar börja hitta lite identitet då Almtuna nollades med understödd JG & hur håller dessa framsteg mot topp-4-lagen?

William Wikman var bäst på plan. JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Ett tidigt ifrågasatt Västerås verkar vara på väg att hitta en identitet och kemi då Gulsvart gjorde en ny bra insats hemma mot Almtuna på fredagskvällen.

Alla sjungande hjältar i VIK Support (Ni är bäst!) gav oss alla en underbar fredag och lyfte laget till en 4-0-seger. Detta då en stark JG äntligen fick hålla nollan mot det offensivt ganska vassa Almtuna.

Det var ett väldigt bra VIK första 15 minuterna. Fyndet Logan Roe stod för ett nytt fint uppspel och pucken gick sedan som på ett snöre mellan Lavoie, Karlsson och From var sist på pucken i ett flygande anfall fram till 1-0, hur rättvist som helst, efter 4.42.

2-0 efter 12.33 tack vare Frycklund efter kvalitetssaker igen av urkraften Marcus Bergman, där Frycklund och Zetterberg visade bra nätnärvaro och hunger mot kassen. Jesper Johansson var på nytt bra som center, och brände ett jätteläge, vilket även Zetterberg gjorde.

Wikman var otroligt bra i första och jagade flera av AIS något stabbiga backar som hostade upp puckar. 8-3 chanser 5v5 till VIK. Men sista fem var inte bra då VIK slog av på takten.

AIS fortsatte ha mer initiativ även i början på andra och gästerna hade 5-1 i farliga chanser i 5v5 första fem på fin JG, inklusive två frilägen. Men även Lavoie brände ett friläge för VIK.

AIS var passningsskickligt och fick flera farliga spelvändningar. AIS är ganska vassa offensivt som sagt. Men Gunnarsson, Tornberg & Co. tog tag i det ungefär halvvägs in i andra, efter AIS-tryck långa stunder.

AIS fick även ett PP där Tornberg fortsatt var fantastiskt bra. Vid ett tillfälle gick #52 helt sonika in och tog pucken av seriens bästa PP-enhet och skickade den ur egen zon. Defensiv spets de luxe då Tornberg nu visar varför han hade +27 i Björklöven 19/20.

Det var Gunnarssons bästa seriematch för VIK, och ”DG” låg bakom 3-0 via ett fint uppspel, sedan bra pass Skedung, Svensson och Wikman – som har lyft skyttet – pricksköt åter in trissan, som i Södertälje senast, efter 33.35.

VIK inledde som sagt andra svagt, men hämtade sig bra och vann totalt chanserna med 10-9 i 5v5 i andra perioden.

I tredje kom AIS åter ut hårt och skapade tryck långa stunder inledningsvis. Men VIK var nu mycket bättre i att vinna andrapuckar och hjälpte därmed JG på ett helt annat sätt än tidigare. Wikman tjongade dessutom ett skott i stolpen efter en ny ljuvlig maxåkning.

VIK tog dock över allt mer under perioden. 4-0 kom efter att en Wikman i hysteriskt bra form först blåste förbi en upplänning i mittzon, vann puck, hittade Svensson som fint direktskarvade till Skedung. Den sistnämnde var iskall och serverade pucken i precis rätt ögonblick till Wikman, som gjorde sin sjätte poäng på de fem senaste efter 48.34.

VIK hade sedan bud på flera mål efter bland annat lysande PP-spel av Froms enhet. Dansken hade ett enormt handledsskott i ribbkrysset så att nästan målburen lyfte. Även Zetterberg hade några riktigt feta chanser.

Men det viktigaste var att JG fick hålla nollan och räddningsprocenten börjar nu äntligen närma sig 90 för att sedan förhoppningsvis stiga än mer.

JG drog otroligt nog på sig två utvisningar också. Bloggen tippar att det var den första målvakten i världshistorien som drog på sig två tvåor i samma match och dessutom höll nollan.

SAMMANFATTNING

Det förefaller som att laget efter en ganska lång tid börjar hitta en identitet, en karaktär. Kemin börjar sätta sig i flera enheter. Men det var inte 60 så där riktigt strålande minuter som då Södertälje till stora delar stängdes ner i onsdags.

VIK vann chanserna i 5-v-5 med 25-18 (5-2 i PP), så AIS var absolut inte ofarliga. Samtidigt är det väldigt starkt att skapa 25 chanser mot ett AIS som är bland seriens bästa lag att täppa till i skottsektorn, enligt statistiken. Så defensiven fortsatt det mest förbättringsbara.

Det mest positiva är att Paananen börjar hitta rätt i kedjor och backpar. Östman verkar ha bidragit till att ”lyfta” Gunnarsson, då DG idag gjorde sin klart bästa match med prickfria 6-0 i NP. Gunnarsson vann nu närkamper och satte igång spelet med fina uppspel, som före 3-0-målet.

Roe och Tornberg känns redan som ett helgjutet backpar. Tornberg inledde lite äventyrligt, men slutade på 8-3 i NP med flera oerhört starka puckvinster i egen zon. Vi som minns Piteå vet ju också att Tornberg har en viss latent offensiv där, och i tredje var faktiskt backbjässen på väg igenom vid något tillfälle.

Roe glänste också i det tysta med 6-1 i NP. Amerikanen är väldigt skicklig i det som kallas ”gap control”, då han stoppar anfall i mittzon innan det hinner bli farligt då Roe ofta kliver upp i rätt ögonblick och bryter. Detta tack vare sin utsökta kombo av fina fötter, räckvidd och spelsinne.

Jansson och Jardeskog också helt okey, men kan nog bli bättre där men Jardeskog solid med 4-1 i NP. Men hursomhelst fick JG bättre understöd då VIK var mycket mer vaksamma i spelet utan puck.

Utan att vara någon taktisk expert förefaller VIK till denna säsong till synes slutat överbelasta så hårt, ofta är det nu ”bara” två man i hörnen, tidigare var det väl oftare tre.

Det verkar i alla fall som det kanske börjar sätt sig lite bättre gällande denna ”modernisering” av försvarsspelet. Detta även om 18 chanser är lite för mycket att släppa till, dock vann VIK mycket flera andrapuckar än tidigare.

Framåt är inte toppkedjan – med dominante Frycklund (jobbar imponerande hårt även i egen zon) mellan Zetterberg (härlig offensiv tackling i tredje av allt starkare Z) och på nytt magnifike Bergman – så ensam längre.

Att Svensson fått ta plats bredvid gamla radarparet Skedung och Wikman verkar var ett genidrag. Som en av bloggens många läsare med huvudet på skaft påpekade användes ju denna kedja redan våren 2019, då Svensson anslöt sent från Köping.

Nu får Svensson hjälp med intensiteten och det hårda jobbet, och Skedung & Wikman får nu lira med den kanske bästa offensive spelaren de någonsin gjort på regelbunden basis. Svensson har nu fem poäng och +5 de senaste två i denna enhet.

Och Wikman har nu 4+2 för sex poäng de senaste fem matcherna. Vi ska inte glömma att Wikman fortfarande ”bara” är 24 år och har tidigare gjort 30 poäng i HA, har SHL-meriter och var en stor poängproducent som junior.

Med snabbheten plus allt mod och intensitet som finns där, blir det en stor utväxling om Wikman fortsatt utvecklar kylan och precisionen i det offensiva spelet.

From (8-2 i NP) var på nytt väldigt aktiv bredvid Karlsson och Lavoie. 1-0-målet var ju riktigt grant där alla tre var inblandade. Men ändå finns nog mer att ta av här.

From verkar väldigt mål- och dribblingssugen – på gott och ont, och skulle nog kunna utnyttja omgivningen bättre. Ibland blir det nog en dribbling för mycket. From är ju även en skicklig passningsspelare.

I vilket fall har dansken oerhörd potential som nog lite slarvats bort i andra lag vilket givit många klubbyten. Nu är det upp till Paananen att maxa utdelningen för den danska dynamiten.

Samtidigt som Lavoie inte syns så mycket, gör Quebécsonen då och då ”små” smarta och hårda pass som öppnar upp (5-0 i NP). Det är inte fel att ha en sådan skicklig spelare som en liten joker.

Jesper Johansson på nytt utsökt som fjärdecenter, men vann bara en av fem tekningar. Förutom ”oron” för tekningar är ju JJ14 nog bättre som center som trygg länk mellan backar och yttrar.

Lunsjö fick åter lira fjärde, kanske sjukdom spelar in. Men Lunis är för bra för att fastna där och gjorde vassa saker även afton och i PP. Kangas jobbade och slet som vanligt, men får det inte riktigt att lossna.

Nu har VIK totalt sett gjort två fina insatser mot ”mittenlagen” Södertälje och Almtuna. Det som varit det största problemet tidigare har ju varit matcherna och de taktiska krigen mot topp-4-lagen.

Redan på lördagskvällen har VIK chans till att visa att det fina spelet är på riktigt, dels för tredje matchen i rad – men framförallt mot ett topplag som Karlskoga. Då måste man vinna både i intensitet, skicklighet – och i ”schack”…

Målet är ju topp-4, vilket är tufft då HV71, Modo, Karlskoga och Björklöven verkar vara klart bättre än alla andra lag så här långt. Frågan är om VIK kan pressa sig in där till slut.

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Johan Gustafsson

3 Mikael Frycklund

2 Marcus Bergman

1 Daniel Gunnarsson

***

Vill passa på att tacka Er som bidrar till bloggen och podden så mycket ! Om även Du uppskattar bloggen och podden och vill att de ska finnas kvar även imorgon, stötta gärna via Swish: 0703795445 eller via donation Paypal enligt nedan.

Någonstans är ju det trots allt ett verkligt mått hur mycket man uppskattar något…

9 svar

 1. Pelle skriver:

  Nu var det bandypremiär samtidigt och många går på flera sporter här i stan. Dessutom så återkommer jag ständigt till vansinnet med parkeringsbristen som förvärrats hela tiden med varje nytt arenabygge. Och varför placerades Friskis mitt i smeten?
  Sen har förstås många människor högre krav på bekvämlighet än vad en uråldrig arena kan erbjuda.
  Och sen tycks många inte vara nöjda med nivån heller och åker hellre några mil för att se SHL eller allsvensk fotboll.

 2. Steffo skriver:

  Monstret är på gång! Han kommer verkligen bli tungan på vågen i denna jämna serie. Spika igen mot Bofors nu 👍. Nu går vi för tredje raka. Publiken kommer med framgångar, de flesta är medgångssupportrar, Så är det för det mesta, bara att acceptera. Supportrar är kritiska när spelet inte funkar, vilka framgångsrika lag har inte kritiska supportrar? Bara att acceptera.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Kul att se att VIK fått fart på grejerna. Men tråkigt att Västerås inte längre är någon publik stad ca:1500 pers.mot HV71 6000 mot Kristianstad i hockeyallsvenskan eller fullsatt i Örnsköldsvik . Skräcklunda tiden verkar vara förbi tyvärr. Man får leva på minnen när det var över 10 000 i Rocklunda hallen.🏒🥅 ( en som var med på 60 talet)

 4. Musse skriver:

  Wow vilken första period vi gör! Så löjligt med det negativa drevet som varit. Det har gått 11 matcher. Alla slår alla ( t om HV pressades av Kristianstad) och det är så tätt i toppen av tabellen. Vinner vi mot Karlskoga ikväll så är vi förbi, och de ligger trea.
  Var var publiken igår? Inte ens 2000 på läktaren i en SHL satsning är ju sådär. Ändå en härlig stämning av fansen på plats.

 5. Pelle skriver:

  Problemet om man flyttar upp Lunsjö är vem som i så fall skall flyttas ner? Nu har vi ju tre fungerande kedjor där alla bidrar.

  • Mathias skriver:

   Håller med. Vems plats skulle han ens ta? Jag har svårt att tänka mig att de skulle flytta på varken Lavoie, Svensson ellr Bergman då dessa har sådan kemi insinuant linor. Nej, då tror jag mer på att en center kommer värvas och då antingen ta Karlssons plats eller sättas med Lunsjö samtidigt som JJ flyttas till kanten.

   Om nye centern inte bär #21 dårå, då lär det röras om något i grytan oavsett.

  • Christoffer Pettersson skriver:

   Tänkte skriva en fundering om det här men du hann före.

   Fortsätter vi att vara skadefria på forwards så kommer det sluta med att Lavoie flyttar till en annan klubb (kom ihåg var ni hörde det först). Wikman och Bergman var ju tänkta som hårt arbetande forwards i 3-4 linorna så det här funkar inte så länge. Paananen har nog lyckats motivera Lunsjö att ”ta jobbat” i 4linan några matcher men det håller inte över tid och då får Lavoie gå. (Om ingen annan blir skadad).

   Tycker för övrigt att man ska värva en defensiv back och en defensiv forward snarast men spara pengarna på center ett tag eftersom Skedung är så bra för tillfället.

   • Musse skriver:

    Håller inte med dig alls. Det behövs en riktigt bra spetscenter som kan driva en Lina så vi kan använda Lavoie på ett bättre sätt. Skedung är den klart svagaste Centern just nu och Coronan verkar tyvärr ha stoppat upp hans utveckling.

   • Musse skriver:

    Behövs en spetscenter som kan driva en lina som Frycklund gör. Skedung känns svag och har inte alls fått den utveckling vi hoppats på, tyvärr. Kanske fortfarande lider av Covid- sviterna? Wikman och Svensson som är starka och driver honom just nu. Kangas har inte heller tagit de steg i sommar och bör lyfta sig en nivå. Finns ju fler spännande alternativ i J20 nu.