VIK, med sheriff Jardeskog på säsongsbästa, tog ett nytt litet steg mot starkt och revanschsuget Karlskoga med briljant Z och sent prickskytte av Wikman & Karlsson

Ludvig Jardeskog var en gigant i Umeå i Match 2. Blev ju allt vassare i Västervik som nådde semi ifjol. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Västerås tog ytterligare ett litet möjligt ”topp-4-steg” framåt genom att besegra ett starkt och revanschsuget Karlskoga borta med 4-3 efter övertid under lördagskvällen.

Lukas Zetterberg och Ludvig Jardeskog var briljanta med stabil JG, då William Wikman och Filip Karlsson vände matchen sent med två riktiga klassavslut i kryssen.

Som väntat var det ett helt annat motstånd då VIK ställdes mot ett av de fyra-fem troligen överlägset bästa lagen i serien (frågan är om VIK kommer räknas hit snart). Segrarna mot Södertälje och Almtuna var, lite tillspetsat och elakt, som söndagsturer i parken i jämförelse med lejonets kula i Karlskogagrytan.

VIK var inte alls redo från start, precis som i slutspelet i våras. Ingen läxa lärd och BIK kom faktiskt ut och körde över VIK inledningsvis i alla tre perioder. Men Gulsvart reste sig starkt nog varje gång.

Hela 4-1 heta chanser för BIK de första två minuterna. 1-0 efter misstänkt pucktitt av Gunnarsson, Wikman och säkert flera till och BIK:s finländska passningsgeni Alekso Rekonen fick näta efter att landsmannen Janne Tavi serverat fritt läge efter 67 sekunder.

Sedan jämnade VIK dock ut grejerna. 1-1 i PP efter mycket fin pass Zetterberg till Lavoie efter 9.53. BIK bearbetade sedan som vanligt domarna hårt och 2-1 i PP till slut efter 19.22. 5-3 chanser BIK 5v5 och 5-3 chanser BIK i PP, så BIK:s ledning var välförtjänt.

BIK började åter bra i andra. VIK gjorde dock fortsatt bästa insatsen mot ett topplag, men BIK genererade lite mer, 8-5 chanser i 5v5 i andra perioden.

Dock 2-2 via en precis PP-pass av Gunnarsson till Zetterberg (så vi har längtat på det!) som äntligen fick en oerhörd direktträff i PP efter 36.18 (och förvånande att BIK inte fick, eller tog, fem minuters domarkonferens på det!).

Nu skulle det nog avgöras på vem som hade bäst kondition i sista perioden efter tre matcher på fyra dagar för bägge lagen.

BIK kom åter ut och tog VIK på sängen då Skedung, Gunnarsson och Östman gick åt ”fel” håll och gata efter snyggt spel av BIK fram till 3-2 efter 41.00. Men sedan skapade inte BIK så mycket mer under den sista perioden.

VIK vann chanserna i tredje med 6-3 i 5v5 och VIK hade även ett bra PP där Zetterberg åter var dirigent. Samme Zetterberg brände dock ett jätteläge efter en fin uppåkning och framspelning av Bergman.

Lavoie, Karlsson och From var sedan nära en repris på det fina målet mot Almtuna senast. Men From revs ner och straff efter 56.15. Lite märkligt klev både From och Frycklund ut och ville slå straffen. Men Paananen röt något och Frycklund klev fram och missade efter en ganska seg straff.

Sett till spelet i tredje var det inte direkt orättvist då glödhete Wikman fick en mycket fin passning centralt av Zetterberg och Wikman visade sina nyvunna sniperegenskaper med en ny projektil i krysset bakom skicklige Volden med bara 13 sekunder kvar i spel 6-mot-5.

I förlängningen gjorde Bergman en av sina patenterade åkningar som öppnade för Karlsson som också överraskade med ett fantastiskt hårt och precist handledsskott i krysset efter 56 sekunders övertid.

Tornberg var smart före segermålet och screenade bort Vilhelm Westlund varpå denne filmade rejält och tog sig därmed själv ur spel. Men domarna gick dock inte på det denna gång.

SAMMANFATTNING

BIK får verkligen max ur varje spelare och ligger i toppen av tabellen trots att de tappat namn som Tor Immo, Linus Karlsson, Gustaf Thorell och Filip Roos.

Oavsett vad man tycker om deras filmningar är det imponerande av det lilla samhället som nog får ut mest poäng per lönekrona, i konkurrens med Västervik. VIK måste närma sig den ekvationen om det ska bli SHL i Västerås.

Så med andra ord blev VIK verkligen stresstestat denna afton. Och efter flertalet debacle mot seriens bästa lag stod VIK äntligen upp, och vann dessutom. Det var så viktigt.

BIK vann chanserna totalt med 16-14 i 5v5, men 10-5 till VIK i PP-chanser. Mest imponerande var VIK:s förmåga att vrida sig ur BIK:s initiala grepp, både spel- och målmässigt, i varje period.

Mest glädjande spelarmässigt var att se hur Ludvig Jardeskog verkligen stod upp i det fysiska spelet. Detta då BIK verkligen visade musklerna bitvis.

Men med en sådan som Jardeskog blir det svårare för BIK att vinna den fysiska matchen och den kanske underskattade ”fear-factorn”, eller ”avskräckningseffekten” att göra något dumt och fegt.

Nu var Jardeskog också mycket mer tajmad i spelet än tidigare och använde sin styrka smartare. Eftersom backjätten kanske inte är den snabbaste är just tajmingen viktig och nr. 77 var bäste back i afton med hela 10-1 i NP.

Efter en inte lika imponerande inledning på säsongen som spelet i afton är det ju tänkvärt att Jardeskog enligt en insatt kom igång rejält i Västervik ganska sent på fjolårssäsongen. Och blev då först runt jul en viktig topp-4-back i det starka Västervik som då gick till semifinal.

Gunnarsson hade fortsatt några defensiva blunders utan puck, men offensivt lossnade det äntligen med tre assist. Gunnarsson var också bra längs sargerna i att vinna puck (7-3 i NP), men Köpingssonen var fortsatt märkligt ovaksam och pucktittande i positionsspelet framför egen kasse.

Kanske måste Paananen ryta i gällande den defensiva vaksamheten? Helt enkelt. Ibland verkar inte SHL-veteranen så hungrig i spelet utan puck då trissan är långt borta. Men hungern kommer nog allt mer desto viktigare matcherna blir för SHL-veteraner som DG och JG?

Positivt var att Lukas Zetterberg (8-1 i NP) gjorde sin bästa totalmatch på oerhört länge. Detta både i själva spelet och med tre riktiga klasspoäng; ett jätteskott i krysset och två storslagna assister. Zäta är nu delad fyra i HA:s totala poängliga. Hastigt och lustigt.

Det är tjatigt nästan, men Bergman (8-1 NP) och Wikman (6-1) var fortsatt ovärderliga och bägge verkar ha hittat en väldigt hög och jämn nivå, både i spelet med och utan puck.

Wikman är nu delad nia i HA:s skytteliga (!) med 6+3 på 12 matcher, och Bergman fortsätter ösa in assist och har 1+9 på 12 matcher. Snacka om välkommen produktion där, som alla kanske inte riktigt räknade med.

Svensson (6-1 i NP) fortsatte att spela mer insida och verkar vilja tvätta bort den eventuella farhågan om att han är en ”finlirare” och ligger i topp bland registrerade tacklingar de senaste tre matcherna.

Kedjan med Svensson, Skedung och Wikman var fortsatt bra och skapade en del framåt och var bäst i laget gällande Corsi på 61-69 % (andel skottförsök).

Kedjan med debuterande Wiberg (gjorde det bra under drygt sex minuters spel), Johansson och Kangas hade det lite jobbigt och hamnade en del i i egen zon med svag Corsi. Lunsjö saknades av oklara skäl.

Frycklund blev frustrerad mot BIK:s täta och tuffa defensiv och drog på sig två tvåor (dock filmade BIK på bägge och kanske måste man ligga på gränsen) i anfallszon (två till alltså efter första denna säsong mot SSK senast) och vann bara 37 % av teken. Lite märkligt också att Frycklund ”tog” ”Froms straff”.

Fryck har ju aldrig varit någon stor skytt, frågan är hur VIK tänkte där? Kanske att From var trött efter sitt byte, eller om man märkligt nog har Frycklund som utsedd förste straffläggare? Det borde ju vara glasklart från början.

Glädjande att PP levererade när det behövdes som mest mot ett bra lag med två klasstrutar i den spelformen. Särskilt Zäta var på spelhumör där och kan ju hota både med skott och genomskärande passningar.

Fysiken verkar också vara god då VIK var bra i sista perioden och även i slutet av period ett och två. Detta alltså efter tre matcher på fyra dagar, vilket dock även gällde BIK.

Nu kan VIK ta lite ledigt med gott samvete efter en bra trend. Paananens gäng har efter nio mestadels svaga omgångar nu levererat tre kvalitetsmatcher på fyra dagar, inklusive en mot ett topplag och två småluriga ”mittenlag”.

VIK kan dock inte slå sig till ro utan behöver fortsätta visa extrem hunger och ta steg. Och kanske kunna ha lite mer kontroll på Karlskoga nästa gång, särskilt inledningsvis på matcherna och perioderna. Gällande extrem hunger är det ju bara att ta rygg på Wikman och Bergman…

Modo borta nästa omgång blir en ny stor topp-4-utmaning för Paananen, särskilt taktiskt mot ”schackmästaren” Mattias Karlin. Men först välförtjänt vila och några nyförvärv?

Till sist. VIK Support: Ni gör ett fantastiskt jobb! Det lät som en hemmamatch genom teven!

PUCKLIGAN

5 Lukas Zetterberg

4 Ludvig Jardeskog

3 Johan Gustafsson

2 William Wikman

1 Marcus Bergman

***

Vill passa på att tacka Er som bidrar till bloggen och podden så mycket! Om även Du uppskattar bloggen och podden och vill att de ska finnas kvar även imorgon, stötta gärna via Swish: 0703795445 eller via donation Paypal enligt nedan.

19 svar

 1. Kent Johansson skriver:

  Filmning ? Knappast där hade vi en jävla tur

 2. Rockis skriver:

  Det svänger fort. Från fiasko till succé. Under en och samma vecka. Tänk på att serien är lång och att alla lag får svackor. Mkt starkt av Paananen & Co att prestera så här fint under den press de utsatts för. Att Gulsvart vänder till seger i OT är moraliskt mkt viktigt, särskilt i ett längre perspektiv. Det är så roligt att se Wikmans fina utveckling. Han liksom klättrar sig förbi stabbiga backar längs sargen. Ser ut att njuta när han utmanar med framgång. Bergman gör också massa nytta där och möter snyggt upp på gammalt Foppamanér med offensiva justa axeltacklingar. Liksom Fryckis. Härligt att se. Nu väntar jag bara på att #90 Lavoie ska få upp tempot. Han måste speeda upp farten på grillorna rejält. Annars risk att bli en Rauchenwald? Sedan måste #56 Lunis få en mer ärlig chans, med mer förtroende och högre upp i hierarkin. Han är ju en av lagets stora kreatörer. Han kan i sina bästa stunder ”göra vad han vill”. Roligt också att se Lill-Zätas fina vecka.
  Heja bästa Gulsvart 💛🖤 och tack Micke för dina klockrena analyser 💯👍

  • Pelle skriver:

   Det är något som är fel med Lunsjö. Antingen skada eller möjligen sjukdom. Han har spelat i fjärde ett par matcher. Och igår var han inte med alls. Jag gissar på skada eftersom det verkar lite hemligt.

  • Christoffer Pettersson skriver:

   Pelle,

   Tyvärr så är det nog mer matematik med Lunsjös frånvaro än att han är skadad. Ska han upp i kedjorna ska någon annan ner. Vi har 2 rätt bra fungerande kedjor och i tredje är det From eller Lavoie som får flytta på sig. Laget är felbyggt som jag skrivit tidigare.

   Mycket starkt att vinna borta igår trots att vi inte har en fungerande 4 kedja ens, junisarna håller tyvärr inte och fick bara några minuter också. Samtidigt brukar vi ha många skador och hade en enda forward varit skadad hade vi inte haft det här problemet. Dock är vi supertunna på defensiva yttrar nu när Bergman och Wikman briljerar framåt.

   Lunsjö lär dock blivit lovad en ”topp 6 roll” om han stannade i VIK (hade säkert kontakt med SHL lag efter förra säsongen) och han hade väll typ 9p på 8 matcher innan han fick börja spela i 4 kedjan så att han fattades igår lär berott på missnöje och inget annat. Isåfall förstår jag honom till 100%! Stor Z får välja om Lunsjö eller Lavoie ska flytta till en klubb för någon av dem kommer få gå med den här uppställningen.

   Verkligen beklagligt men ofrånkomligt.

   (Jag väljer Lunsjö alla dagar i veckan men det skrev jag redan efter Almtuna matchen).

   • Pelle skriver:

    Jag håller med om problematiken. Jag har själv skrivit om den. Men just nu är det något fel med Lunsjö. Han missade ju minst en träning också nyligen. Men som du också skriver så räcker det med en skada så finns det plats för alla offensiva forwards.
    Sen i matcher med mycket utvisningar så saknas inte fjärdekedjan så mycket. Wikman, Bergman m fl får ju spela BP också, där JJ är självskriven. Men i längden är ju truppen för tunn.

   • Vik-supporter skriver:

    Spännande lördagsmatch mot BIK med ett bra resultat. På sedvanligt vis en initierad och välskriven matchanalys i bloggen – suveränt.
    Statistik kan vara ett komplement till våra synintryck. Utifrån några analysrader och kommentarer från BIK-matchen.
    De fyra formationerna får olika mängd speltid utifrån uttalade roller. Detta påverkar hur mycket som spelarna kan bidra med till olika statistikvärden. Sammanlagd kedjespeltid för de tre anfallarna är: 1) Bergmankedjan ca 63 min, 2) Wikman-kedjan- 46 min, 3) Karlsson-kedjan 43 min och Johansson-keejan 25 min. säsongen är lång – varför snedfördela tiden redan nu?
    ”Kedjan med Svensson, Skedung och Wikman var fortsatt bra och skapade en del framåt och var bäst i laget gällande Corsi på 61-69 % (andel skottförsök).” Välförtjänt med beröm, med det är denna kedja som spelar -2 i 5-5-spel, enligt corsi sämst PDO-värde (räddningsprocent), bland kedjorna. Övriga kedjor släpper inte in något mål i 5-5.
    ”Kedjan med debuterande Wiberg (gjorde det bra under drygt sex minuters spel), Johansson och Kangas hade det lite jobbigt och hamnade en del i i egen zon med svag Corsi.” och ”Mycket starkt att vinna borta igår trots att vi inte har en fungerande 4 kedja ens, junisarna håller tyvärr inte och fick bara några minuter också.”
    Svag corsi – givetvis blir så, för så fort som kedjan etablerar sig i anfallszon, ska de antingen göra flygande byten eller byta vid nästa tekning. De får inte chansen att börja ett byte i anfallszon och skapa ett anfallsplus till Corsistatistken. OBS – släpper inte till något – de håller väl måttet – de måste få mer speltid.
    Juniorerna håller visst måtten precis som någon annan., ge dem chansen bara. Titta bara på laguppställningarna för SHL-/HA-lagen så finns det ett antal J20/J18-juniorer som får speltid och tränarnas förtroende. Gör som Frölunda med hyllade Edvinsson som får spela med en rutinerad back eller varför inte hyllade 02-orna Eklund, Raymond och Holtz i NHL/AHL – de fick speltid på hemmaplan – juniorer kan!!!
    Skapa ett mentorskap hos de äldre VIK-spelarna gentemot juniorerna, de ligger ju i toppen både i J20 och J18. Utveckla en grupp hungriga yngre spelare, det är ju till 2024 som SHL, ska vara nådd. Varför kan de inte utvecklas på hemmaplan?

 3. Bozo skriver:

  Jag har full respekt för Frycklund, men skulle förstå om han var ganska het i skallen med stor revanshlusta vid tidpunkten för straffen. Det är väl kyla man eftersöker vid straffar?

 4. Steffo skriver:

  Tack Micke för klockren matchanalys som vanligt. VIK visade mental styrka som vände på det här efter att ha legat under hela matchen, lovar gott. Sedan kan man undra vad som händer första tio, tänker att här måste man etablera något typ av defensiv bortaspelsstrategi och stänga ner den första uppenbara tjurrusningen som tillhör BIKs hemmaspel. Gick ju bra ändå👍 Respekt till bortaklacken, fan vad det lät i TVrutan även om det är svårt att höra skillnad på BIK och VIK😂

 5. Musse skriver:

  Inte många bortalag som vinner i Karlskoga. Domarna stod emot hyfsat för en gångs skull.
  Att vinna där är det skönaste som finns, och på det snöpliga sättet förstörde deras lördagskväll😀
  Otroligt starkt gjort med tanke på att en skadad Lunis och en inte ännu ersatt Rauchenwald saknas.
  Med 2-3 spetsförvärv kan det bli en riktigt stark trupp som absolut kan tävla med de bästa lagen.

 6. Fredrik skriver:

  Vette sjutton om BIK egentligen har så mycket lägre län än vi har…? Känns som lite av en myt att BIK skulle ha så låga löner.

  • Bozo skriver:

   Håller med. De har haft betydligt mer kulor in åtminstone tidigare år. Exvis 8 loger. VIK ligger marginellt över just nu och även om företagsförsäljningarna gått hyfsat så är det ju inget man kunde ta för givit. Nu har som jag uppfattar det torrt krut, Lönemässigt 1 topp2-center ska in samt en även 1 topp2-back ska in. Då kommer man ta ett lite skutt. VIK har gamblat med tunn trupp för att öka ett par lönekuvert.

   19/20 exvis tror jag säkerligen att BIK hade bättre budget, när VIK endast hade Tessier med kontrakt som stod ut.

 7. Bozo skriver:

  Off ice har Paananen sin styrka, men fingertoppskänsla i matcherna är närmast usel. Tänker på relationen till time out m.m och som idag att sätta Frycklund på straffen, som uppenbart inte var i balans. Paananen är nog en stor analytiker där video är ett viktigt verktyg, dock går det inget vidare i stridens hätta. Kanske borde han delegera betydligt mer till assisterande under match.

  Men hatten av för laget. Trodde man inte i sin vildaste fantasi för 4 dagar sen.

  • Mathias skriver:

   Kanske Frycklund är den som vinner alla strafftävlingar på träningarna!?

   • Bozo skriver:

    Det tror jag säkert. Inte dålig men uppenbart att han inte var i sitt esse/balans igår. Då måste man som matchcoach gå in med fingertoppskänsla, inte vad som gjorts på träningar.

    • Mathias skriver:

     Så bara för att du gjort bra uppåkningar och inte tagit utvisning tidigare under matchen betyder att du är ett bättre val som straffskytt?

     För att ta rygg på Musse så ställer jag också frågan, på vilket sätt var Frycklund inte i balans?
     ——
     Själv satt jag och funderade över varför Lavoie inte fick ta straffen, bara som ett exempel på att jag har förmågan att kunna tänka objektivt i frågan.

  • Musse skriver:

   Varför var inte Frycklund i balans menar du? Tycker han driver sin lina och även pp. Vid första utv fegar ju Franzén ur och släpper pucken vidare vid sargen när han känner att Frycklund kommer. Vid andra är han ju bara aggressiv och ska vinna puck och vid kontakt ramlar BIKaren rätt enkelt. Det är väl så här de flesta supportrar efterfrågat att vi ska spela mot BIK?
   Straffen är alltid lätt att diskutera i efterhand. Hade han gjort mål så hade det varit ett genidrag av pannan.
   Personligen föredrar jag att rightare tar straffar, iaf i slutet av matcher med mycket snö på isen och skott är att föredra.

 8. Eskil skriver:

  Sen hade ju dock #9 en utv innan de här matchen oxå , var väl borta mot tälje om jag inte minns fel i egen zon men den var verkligen inte en typisk fryckis utv , mer otur 🙂

 9. Eskil skriver:

  Sjukt att man egentligen kan säga att BIK är topp 4 överlägset lag med deras löner kontra oss. Deras sportchef är grym för övrigt varenda säsong , sån skulle man ha för våran budget oxå ❤

  • Peter T skriver:

   Hur vet du vad BIK har för lönebudget, kontra VIK??
   Sitter du på nå inside info där eller??