Inför Almtuna med Tony Mårtensson: ”VIK:s lag är spännande, men måste också ta stolthet i att spela ”tråkigt””, mer Rauchenwald, center med meriter från Färjestad & Växjö slutar?

Benker har gjort tidig succé i Almtuna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Kan VIK fortsätta på inslagen trevlig väg från Södertälje (mycket välförtjänt 5-2-seger) även hemma mot Almtuna på fredagskvällen? Det är den stora frågan.

Det som är lurigt är dock att Almtuna är formsvaga med sju raka matcher utan trepoängare. Emellertid har det varit jämna matcher och flertalet övertidsförluster för upplänningarna på sistone.

Och faktiskt är det ju så att man hellre möter ett lite mätt lag med bra form, än ett segerhungrigt Almtuna som nu kommer vara tokladdade på fredagskvällen.

***

Bloggen fick byta några ord med levande centerlegenden och överlägsne playmakern Tony Mårtensson, som numera är General Manager för Almtuna. Tony är mycket ödmjuk och tillmötesgående, som ofta de stora spelarna är.

– Vi har en väldigt blek insats mot BIK senast bakom oss, och vi har också sju raka matcher utan en trepoängare, säger Tony till bloggen.

– Jag hoppas att vi kommer ut och spelar väldigt tight och smart och att vi låter VIK föra spelet och spela på deras misstag.

Vilka är extra sevärda i Almtuna enligt dig?

– Benker har ju varit stekhet och unge backen Lucas Torstensson är riktigt sevärd, tipsar Tony.

Hur ser du på VIK:s lag denna säsong?

– Jag tycker VIK:s lagbygge ser spännande ut. Men sen gäller det att alla får roller som de accepterar. Alla kan inte göra en massa poäng och spela i powerplay. Några måste också ta stoltheten att spela ”tråkigt”.

– Nu kommer VIK från en riktigt bra insats mot SSK, så jag antar de kommer ut flygandes mot oss på fredagskvällen, säger Tony avslutningsvis.

***

AIS är faktiskt bäst i serien i PP med 34 %, mot VIK:s 25 % på en fjärdeplats. Sebastian Benker, Emil Berglund och Johan Eriksson har öst in poäng i PP så här långt och denna trio ligger topp-5 i hela HA:s poängliga i PP.

I box play ligger dock AIS i botten med 71 %, och VIK har 76 %. AIS är också seriens näst bästa lag i tekningar på dryga 53 %, att jämföra med VIK på 52 %.

Hampus Harlestam (54 % vunna tek), Sebastian Höglund (57), Mattias Johansson (55) och Emil Berglund (51) är en centerlinje som kräver något extra för att vinna tekningar mot…

***

AIS är snåla och släpper bara 14 skott i skottsektorn per match (bara HV är bättre på 12), VIK tillåter 18.

AIS skapar dock inte så mycket skott därifrån heller framåt, 14 per match att jämföra med VIK:s 20,8 som bara knappt är slaget av Modo i serien. Det är en siffra som talat för att Paananens VIK gör mycket bra framåt, vilket även denna blogg poängterat tidigare.

Målvaktsspelet har varit mycket svagt i AIS sett till räddningsprocenten som ligger mellan 84-87 för Eliasson och Malmborg.

VIK har bättre Corsi (andel skottförsök) på 53 %, mot AIS 51 %. Gällande PDO ligger AIS runt medel på 100, samtidigt som VIK nog bör ha mer att ta av fortfarande på 98 % och bara 12:a i ligan om vi alltså slår ihop skott- och räddningsprocent.

***

Talade med en insatt om Alexander Rauchenwalds tidiga sorti i Västerås. Nu hamnade östterrikaren i hemstaden Villach (något som denna blogg flaggade för redan den 14:e oktober, det lönar sig att läsa här ibland om man vill veta).

– Jag tror att Villach också förväntar sig för mycket, precis som Västerås gjorde. Hans cancersjukdom tidigare kan ha tagit ut mycket av honom. Hans tränare i Salzburg hade tydligen sagt att innan han fick cancer 2019 var han deras bästa spelare.

– Villach fick sin toppcenter (Rick Schofield) handskadad för ungefär två veckor sedan. De kunde lätt ha väntat på att Rauchenwald skulle ”glida in” i laguppställningen, men signade tvåvägscentern Travis Oleksuk innan. Så i princip ersatte de en center med två. Senare, när Schofield kommer tillbaka (som är månader bort), måste de sälja en import.

***

Apropå VIK:s centerjakt kan vi nog stryka ett tänkbart namn. Tungt meriterade Jakob Forsbacka Karlsson ryktas ska sluta…

En källa menar också att det aldrig varit så svårt att få över spelare från Nordamerika till Europa som nu. Beror kanske på Corona?

Kanske måste VIK åter ”göra en Trivellato” igen och börja leta i lag som går tungt ute i Europa och vill börja skeppa spelare för att få en förändring?

***

Vill passa på att tacka de få som bidrar till bloggen och podden! Om även Du uppskattar bloggen och podden och vill att de ska finnas kvar även imorgon, stötta gärna via Swish: 0703795445 eller via donation Paypal enligt nedan.

Någonstans är ju det trots allt ett verkligt mått hur mycket man uppskattar något…

3 svar

 1. Observant skriver:

  Östman kan vi nog glömma men Von Barnekow är en lovande stor center.

 2. Icing skriver:

  Kanske dax att ringa Kalle Östman…nu när Malmö tagit in ytterligare en klassforward (Pääjärvi)
  Han gick på en kant i tredje senast och har inte spelat center på ett tag…
  Dax för Ludde att övertala brorsan.

  • Pelle skriver:

   Jag tror knappast Malmö släpper en spelare som får spela i matcherna, även om det är på fel position. Sen tror jag inte Kalle själv bryr sig så mycket om VIK att han är beredd att offra en SHL-plats och pengarna i den ligan. Tyvärr.