Plötsligt en imponerande gulsvart insats då Södertälje stängdes ner allt mer desto längre matchen gick i Scaniarinken – samtidigt som klassmål levererades framåt

Anton Svensson gjorde sin bästa insats i VIK. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Efter nio mestadels mediokra matchprestationer satte VIK ihop den första insatsen som var riktigt bra i 60 minuter då Södertälje besegrades med 5-2 i Scaniarinken på onsdagskvällen. Detta av ett smart VIK som denna afton även bestämt sig för att åka massor av skridskor och leverera hårt fysiskt spel.

Okey bortaperiod av VIK i första. Detta trots en jobbig start då Östman lade en puck-out redan efter 56 sekunder. Men redan där i efterföljande BP visade VIK på nyvunnen fart, energi och aggressivitet och SSK skapade nada.

Formstarka SSK hade dock lite bättre spel totalt sett i första och hade 8-4 chanser i 5v5. Efter en försiktig start från bägge smällde det plötsligt till.

Detta efter Janssons vassa förarbete i egen zon och Svenssons fina pass till Wikmans precisa 0-1-skott i krysset på en spelvändning efter 6.31.

August Tornberg gjorde nog sin bästa seriematch någonsin i VIK och backgiganten jobbade beslutsamt fram en ny puck till From och nytt klassavslut i krysset gav 0-2 efter 15.43.

Men sedan föll VIK, tack och lov tillfälligt, tillbaka i gamla synder. En annars mycket bättre Gunnarsson tjuvrusade lite och Smith blev då sopren framför stackars JG fram till 1-2 efter 19.19. Frågan inför andra var om inte formstarka SSK verkligen skulle trampa på gasen då?

Svaret blev att VIK istället lade i en till växel och faktiskt dominerade de sista två tredjedelarna av matchen, vilket chanserna 16-5 till VIK i 5v5 sista 40 minuterna skvallrar om.

En mycket bra andraperiod således som inleddes med ett tidigt 1-3. Detta efter en ny stark fysisk insats av Zetterberg längs sargen, och en fantastisk åkning och backhand av Bergman bara 30 sekunder in i perioden.

En ”SHL-kompis” hörde av sig och sa att Bergmans åkning och backhand ”höll hög SHL-klass”.

1-4 kom efter rappt uppfattat av Wikman och Svensson bakom SSK-kassen, vilket gav Skedung öppet mål efter målismiss av Tolopilo bakom egen kasse då stickan tappades och belarusiern byttes sedan ut. 9-4 chanser VIK 5v5 totalt i andra perioden.

I tredje hade VIK full kontroll på SSK i spel 5v5. VIK vann chanserna med hela 7-1 i 5v5 faktiskt. Dock fick SSK ett PP och 2-4 kom efter 50.41.

Men 2-5 kom välförtjänt efter nytt förarbete av kraftkarlen Tornberg där Svensson äntligen fick visa sitt snabbt anlagda och hårda handledsskott efter 55.09. Det kunde också blivit 2-6 efter briljant PP-spel av speciellt Lunsjö i slutet.

SAMMANFATTNING

SSK saknade några bra backar, visst. Men vi fick ändå lyfta på locket och titta in lite på vilken potential det finns i detta VIK då alla checkar in, spelar hårt, smart, snabbt och tillsammans.

För åtminstone en kväll täppte Thomas Paananen och hans gäng till truten på undertecknad och andra som ifrågasatt mycket efter det dåliga spelet under nio omgångar. Samtidigt har undertecknad alltid hävdat att detta är ett bra lag, som vi ska ha höga krav på.

Och visst var detta ”bara en match” och så vidare, men att så totalt stänga ner ett formstarkt Södertälje i Scaniarinken de två sista perioderna var faktiskt en insats utöver det vanliga.

Den stora frågan är om VIK kan upprepa något som liknar detta spel i stort sett varje match nu framöver? Annars var denna seger och prestation ju inte så mycket värd.

En stor nyckel var att laget på något sätt kändes fräschare i skridskoåkningen än på länge. Vad nu det kan bero på.

Wikman och Bergman driver ju alltid laget varje kväll med sin fart, men nu körde även Svensson, Tornberg From och flera andra mycket mer beslutsamt och fötterna gick som trumpinnar på alla VIK:are. Och i närkamper togs inga fångar.

Det var också alltså ett mycket mer fysiskt spel av VIK denna afton. Det smällde rejält i sargerna, och här har VIK alltid möjlighet att ta rygg på tacklingsmaskinen Jardeskog som sätter standarden varje kväll.

Jesper Johansson var lysande som fjärdecenter med 7-1 i NP, som under försäsongen. Och gällande tekningar täppte JJ14 till truten på mig även där denna afton, och den prisbelönte energispelaren vann sex av nio tek.

Gunnarsson var, förutom vid 1-2-målet, mycket bättre än tidigare med många puckvinster längs sargerna och krispiga uppspel med 6-2 i NP.

Tornberg har ju varit så här dominant även under någon försäsongsmatch, men ”Tornet” upprepade äntligen nu den bedriften i en viktig seriematch med hela 7-0 i NP inklusive två underbara assister. I afton gick norrlänningen bara in och käkade upp folk i närkamper och utnyttjade alla sina 194 centimeter.

Med andra ord fick JG mycket bättre hjälp än någon match tidigare, chanslös på målen – alla fall första, men vass i övrigt på SSK:s farligheter främst i första och i PP.

Framåt gjorde Anton Svensson sin klart bästa match (6-0 i NP och 1+2) i en lite otippad kedja kanske, med de outtröttliga vinthundarna Wikman och Skedung. Skedung gjorde också sin bästa match för säsongen med 6-2 i NP, och får kanske nu till slut vara hel och frisk ett tag och kan därmed bygga upp sig än mer.

Wikman har ju ganska ofta varit en av lagets bästa spelare denna säsong, så även i afton med 8-1 i NP. Men nu är WW17 också kyligare och effektivare offensivt. Wikman har nu fyra poäng på sina fyra senaste matcher (2+2).

Marcus Bergman har ju, tillsammans med Wikman och Frycklund, kanske varit lagets bäste forwards så här långt under säsongen. I afton överträffade Bergman nästan sig själv med en ny extremt bra insats där Hovåssonen dominerade många byten med sin överlägsna åkning och fysik, kryddat med ett precist passningsspel.

Dessutom gjorde Bergman det där matchvinnande 1-3-målet, som höll hög SHL-klass, med en enorm backhand i hög fart. Så den kedjan med Bergman, en allt mer energisk Zetterberg, som faktiskt sett ut att snudd på transformeras till en powerforward på sistone och Frycklund var fortsatt vass, men var inte så ensam i afton.

Lavoie och From hittade varandra ganska bra, och särskilt dansken var mycket företagsam med 6-1 i NP inklusive det vackra 0-2-målet. Men From, Lavoie och Karlsson i mitten borde kunna göra ännu mer om självförtroende och kemi ökar.

Det enda lite märkliga i afton var att Lunsjö fick spela 11.19 i en ”fjärdeline” med JJ14 och Kangas. Men Lunsjö gjorde trots det en del bra saker då JJ14 som sagt var mycket bra som center. Kedjan funkade också bra, även om Kangas var relativt anonym.

Så långt allt gott. Men kommer VIK kunna upprepa denna prestation? Gärna med start redan på fredag hemma mot Almtuna.

Vi trodde ju och hoppades att VIK efter 40 också bra (men inte så här bra…) avslutande minuter borta mot AIK skulle resa sig till en konstant högre nivå. Bättre lycka denna gång?

PUCKLIGAN

5 Marcus Bergman

4 August Tornberg

3 William Wikman

2 Anton Svensson

1 Jesper Johansson

16 svar

 1. Johan skriver:

  Hissa Paananens kostym och slips i taket i Rocklundahallen! Förläng hans kontrakt på 10år!
  Mer ryggdunkar och gratis kemtvätt till hans kostymer livet ut.

  Bra kämpat laget! Fortsätt så här nu och kör på!

 2. Pelle skriver:

  Och dessutom om Lunsjö flyttas upp senare, vem skall flyttas till fjärde? Wikman och Skedung blir ju bättre av att spela tillsammans.

 3. Pelle skriver:

  Lunsjö spelade väl antagligen i fjärdelinan för att han inte är helt frisk. Visst var det väl han och Östman som stod över träningen igår? Han var väl inte lika energisk som vanligt heller utan tog det lite lugnare. Och fick som sagt mindre istid.

 4. Steffo skriver:

  Härligt gulsvart, nu händer det grejer. Kul att det trillade in poäng för Svensson och Bergman gör sitt första mål för säsongen. Pannan har fått fart på laget, håll i det här spelet nu!

 5. Kalle skriver:

  Äntligen bra hockey! Känns som att Tornberg har haft helt rätt inställning. Prioritera det defensiva först. Sen ta det offensiva. Och JJ, vilken match. Nu ser jag fram emot fredag!

 6. Musse skriver:

  Så skönt att grabbarna visar att de kan bättre och att det inte är svårare än att gå ut och tävla för att vinna matcher. Fem anfaller och fem försvarar. Om inte alla kuggar i och visar attityd så spelar det ingen roll vilken spelidé man har. Hoppas de stängde truten på alla j-vla hängskallar som gapar om att sparka hit och dit efter några förluster. Nu kände jag igen Gunnarsson igen från försäsongen som åter spelade med pondus. Täljes första mål får Bergman ta på sig helt som missar ett enkelt nerlägg i slutet av perioden när alla är på väg framåt. Skönt för honom att han tog snabb revansch i början av 2:a.
  Men det håller inte att ha en så här tunn trupp så Z får sätta fart och hitta ett par spetsspelare så det blir konkurrens i laget att spela så här varje kväll. Roligast ikväll var Tornbergs spel. Jansson är klart svagaste backen just nu och måste också bli konkurrensutsatt.
  Hoppas det blir 26 positiva inlägg nu när vi vinner eller är det bara roligt att skriva av sig i frustration….

  • Peter T skriver:

   Bra skrivet Musse.
   Håller med om att vissa skribenter klagar som om de vore jordens undergång efter två torsk.
   Vissa verkar njuta av att bara skriva massa hat, samt klaga på allt och alla.
   Har lagt märke till att rätt stor andel av de största belackarna inte kommenterat nått än.
   De kanske beklagar att laget (inklusive ledarstaben) gjorde en stabil insatts igår.

   • AB skriver:

    Kan bara instämma. Klart man får vara frustrerad och kritiskt granska, men det bör vara nyanserat och konstruktivt. Det är sällan så svart eller vitt som många tycks tro, inklusive denna blogg (som btw i stort gör ett väldigt bra jobb).

    I slutändan är en positiv approach en mycket starkare och mer framgångsrik drivkraft än att leta fel och syndabockar. Verkligheten är som sagt sällan så svart eller vit och den som utvärderar framgång på veckobasis blir knappast långsiktigt framgångsrik. Ett tips är att lyssna på Hockeypuls podcast med Roger Rönnberg som gäst, mkt intressant perspektiv på framgång och ledarskap. Tycker det känns som ett starkt och modernt ledarskap som dessutom liknar Paananens. Och tror få personer skulle beskriva Roger som för snäll eller vek…

    Tycker det också finns skäl för oss supportrar att titta oss i spegeln, förtjänar vi verkligen ett SHL-lag i Västerås när vi har 1500 personer på vissa matcher? Och enl mitt öga är det lika dåligt på både sittplats och ståplats, det är en kärna (dessa 1500) som alltid är där men resten verkar bry sig mer om vem motståndaren är för att ta sig dit. Vi går väl för att se på VIK? De är alltid ett av lagen på isen i Rockis så finns inget skäl att inte vara där, om vi nu bryr oss och vill stötta vårt lag.

    Med det sagt, Nu tittar vi framåt TILLSAMMANS!

    • Malte skriver:

     AB – Håller med till 100%!

    • Peter T skriver:

     Håller med AB, kan även rekommendera podden med Wikegård.
     Förövrigt känns det snudd på lite pinsamt med så dålig uppslutning på läktaren våran borg.
     Då svarar vissa alltid ”man får så mycket folk läktaren som man förtjänar”, jojo.
     Men vad kommer först, hönan eller ägget.
     Med fulla läktare, lättare för sportchefen att bygga ett starkt lag, som i sin tur ev drar fulla hus.

    • Kalle skriver:

     Bra skrivet AB. Håller också med. Dags att folk börjar gå på matcherna.

 7. Sudden13 skriver:

  Tycker att Roe gjorde en stabil defensiv insats idag. Ett snabbt första pass och enkelt spel för övrigt.

  • Mathias skriver:

   Håller med, gillar honom skarpt. Han har växt så otroligt mycket mer än vad jag trodde från början och visar att han fortfarande har mer i sig, kan bli riktigt jäkla bra.

   • Pelle skriver:

    Jag trodde på honom redan innan han kom hit, pga att jag blev imponerad av de filmsnuttar jag såg från Florida. Fin puckkontroll och passningsspel och bra skridskoåkning trots sin storlek.

 8. Rockis skriver:

  Äntligen! Ett Gulsvart som lirade. I 60 min. Kämpade. Vann dueller gång på gång. Stod upp för varann. Lattjade. Hade kul. Å vilka fina baljor! Underhållning av hög klass! Vi käkade upp kringlorna, mums. JJ14 var ju grym som center, både smart, fysisk o som vanligt mkt uppoffrande. Bäst på plan enligt mig. Nu fick vi äntligen se vad vårt lag kan. Njuta. Finfin underhållning. Gunnarsson mkt duktig ikväll och Tornbergs kyla imponerande. Dessa har fått riktigt mkt kritik i tidigare matcher, så de är värda allt beröm nu. Precis som hela laget. Håll i nu, bara att fortsätta på samma sätt. Aggressiviteten och hög och tuff forechecking ser jag som taktisk nyckel. Checka sönder dem uppe i deras försvarszon. Vi får inte bli för låga som tidigare. Beröm till Paananen där! Alla kuggade fint in i varandras hårda jobb. Sönderstressade kringlor orkade inte stå emot. Grattis till en mkt rättvis och finfin seger! 💛🖤

 9. Bozo skriver:

  Kedjan från 18/19 med Svensson-Skedung-Wikman återförenad. Ödet? Svensson kanske fick flashbacks från den tiden då han fick kämpa och slita för en plats.