Fortsatt mindre muntert spel då Vita Hästen utnyttjade slappt försvarsspel – frågan är var detta tar vägen?

Fler har tagit rygg på Morgan Hassels karaktär. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås förlorade en hafsig match borta mot Vita Hästen. 3-0 efter att Hästen vann kamperna runt kassarna på ett brutalt överlägset sätt.

Hästen hade lite fler chanser i första. Andra var ganska jämn men Hästen utnyttjade skickligt det något mätta försvarsspelet i VIK och 2-0 inför sista. 3-0 kom efter flipperspel framför Ersson i sista perioden, med ett åter pucktittande försvar.

Thomas Paananen visade kanske lite dålig fingertoppskänsla då han ändrade i alla kedjor trots en helt okey spelmässig avslutning på andra perioden då VIK skapade. Tredje perioden blev bara ett långt kaos med alla nya kedjor.

VIK har nu sämst form i serien med fyra förluster på de fem senaste. Offensiven har helt torkat upp med bara sju mål senaste fem, men 13 insläppta.

VIK:s box play har halkat ner till sjunde och det funkar överhuvudtaget inte längre, man orkar inte hålla rent framför Ersson som lämnas ensam. Oskarshamn har tagit över ledningen i PP-ligan också.

SAMMANFATTNING

Någonstans spelar VIK just nu lite som man kanske kan förvänta av ett nykomlingslag med seriens kanske lägsta budget.

Man har ju varit så beroende av att majoriteten av spelarna slår personliga rekord varje match, så det är kanske inte konstigt att det kommer en reaktion efter så här mycket ishockeyspelande långt in på säsongen.

Det är fortsatt mest Östman och Frycklund som något för ensamma försöker driva offensiven. Backsidan och andra har hastigt men mindre lustigt tappat en massa kvalitet både utan och med puck.

En sådan som Jimmie Jansson har just nu lite stagnerat i utvecklingen och spelar lite väl eldfängt ibland. Alex Lindelöf syns inte så mycket heller, och det är kanske inte konstigt då bägge maxat så länge. Och utan lika vasst backspel som tidigare blir såklart forwardssidan och uppspelen lidande.

Den ende back som håller flaggan högt just nu är i princip bara Morgan Hassel som visar vad riktig karaktär betyder.

Johan Skinnars har ju tvingats in i mitten eftersom det råder centerbrist och veteranen såg lite ovan ut där centralt på de två första målen då markeringen kanske inte var den bästa.

Marcus Bergman är i en svacka och det har inte VIK råd med, då Bergman behövs på topp som en av få målgörare. Fredrik Hetta har inte alls kommit igång efter sina skadeproblem. Jesper Johansson är inte lika het som i början på säsongen. Kanske inte så konstigt som sagt då alla tre gör lite av sina första riktiga allsvenska säsonger.

En talande bild i slutet var när Skedung och Fredrik Johansson bägge stod framför Kokman, men tyvärr bredvid så Hästenmålvakten lätt kunde se pucken. Där men ändå inte där. Offerviljan måste upp.

Vi kan ju i alla fall trösta oss med två saker. VIK spelar i Allsvenskan nästa år och det är inte nu laget ska vara bra. Eller tre saker förresten, Anton Svensson lär inte göra saker sämre.

Hade VIK varit för bra nu hade man sannolikt inte orkat genomföra en bra slutspelsserie. Vi säger så, det låter bra.

Annars får ju hursomhelst Patrik Zetterberg allt tydligare tecken på att vissa kanske inte håller riktigt i längden i Allsvenskan, om de nu tänkte kosta på sig att avsluta så här lojt.

PUCKLIGAN

5 Morgan Hassel

9 svar

 1. Miko skriver:

  Jag tror att äventyret för Viks del kommer att denna säsong ta slut efter slutspelsserien som jag tror kommer att vinnas av Leksand eller Modo. Man kommer sannolikt som det ser ut nu att hamna sexa eller sjua i grundserien och därmed med endast två hemmamatcher och noll poäng man tar med sig inte direkt ge sig större chanser att utmana. Hoppas förstås jag har fel och att man vänder på detta, har sju omgångar kvar att motbevisa att man har mer att ge. Hur som helst, när denna säsong summeras kommer intrycket vara att man har gjort en bra säsong. Kan man behålla de spelare man vill, tränarna och sportchefen för att på så sätt bygga kontinuitet och samtidigt spetsa till med några nyförvärv så blir man att räkna med redan nästa säsong.

  • Bozo skriver:

   Jag tror snarare det blir om två säsonger, men nästa kommer man ha som miniminivå att komma top8. Ett problem kan vara att det inte finns några sponsorer (förutom 1) som vill vara med och lägga långsiktig plan där man lovar en summa under flera år. Nu får klubben hela tiden börja om varje år och jaga pengar.

 2. Bozo skriver:

  Det som är frågan är om hela denna säsong är en enda lång utvecklingsperiod. Där prestation i eget spel alltid kommer före resultat. Förstod på tränarna att de var ganska nöjda med SSK matchen. Är Paananen enbart tillsatt för att utveckla individerna och då kan man inte lägga kraft på vad motståndarna har för styrkor och stjärnspelare som behöver neutraliseras. Att man väljer samma modell oavsett om man möter ett defensivt kollektiv, väl fungerande topplag eller lag med endast 2st stjärnor som gör allt. Är då tanken att Paananen ska bytas ut den dag då hans uppgift är klar när VIK har en gedigen stomme och det är dags att lägga pengar, krydda med absolut spets och satsa mot SHL som en av favoriterna.

 3. Bozo skriver:

  Gustav Lindberg med J20 idag.

  • Gurra skriver:

   Ja Gustav och J20 stod för förlust hemma. Negativt kval på lut och 1 ass och en bommad straff.

 4. Malmöbo skriver:

  De närmaste matcherna är mot AIK, Leksand och Karlskoga.
  Gissar att vi får se ett bättre VIK då. Vi har problem med de ”sämre” lagen som, precis som vi, hela tiden stör uppspel och stressar.
  Hoppas att jag har rätt.

 5. Bozo skriver:

  Om jag inte minns fel så förlorade VIK mycket i Allettan på slutet, oavsett om lagen hette Piteå, Övik eller Östersund. Just Piteå hade man inte en suck mot i Allettan, för att sedan i kvalserien direkt råna dem borta och sedan ta fler viktiga bortaskalper. Då tvingades spelarna rycka upp sig från långa och tunga skador, nu har de endast en mental formdipp att höja sig ifrån. Hoppet är inte över.

 6. Jan Malmberg skriver:

  Vart är vik påväg🛤🚈🏒🏒🏒🥅