Fortsatt symboliska straff får en att fundera vad felet egentligen är och hockeysuget får sig en rejäl törn och dags för blogguppehåll

Har kommit på mig själv skriva alldeles för mycket om domare och domarchefer under en längre tid. Gillar inte mig själv för det.

Men har alltid haft svårt för inkompetenta översittare som dessutom är med i något slags ruttet politiskt spel. Och när Alex Hutchings riskerar Mathias Froms hälsa och karriär och får två matcher med en farlig och feg blindside (som gav From en ny hjärnskakning) fick det bli droppen.

Signalen är alltså att det är i princip fritt fram med blindsides så länge man inte bara träffar huvudet. De som bestämmer försöker med all sin kraft leka advokater för exempelvis Hutchings och letar teknikaliteter för att få fria så mycket som möjligt – så långt ifrån fokus att försöka skydda spelarnas hälsa det går att komma.

Hur hamnade vi här? Att domarna alla fyra missade detta från början har vi ju också sett så många gånger. Och den nya regeln att man får titta i efterhand får bara användas om en domare höjt handen och man kiknar av skratt för den idiotiska regeln som inte kunde användas i Fromfallet.

Gillar inte att denna underbara sport blivit snudd på kidnappad av ledande folk som troligen inte skulle få jobb någon annanstans.

Detta var bara en i raden av haverier från domare och domarchefer, vi minns när Bertov gav Skedung en hjärnskakning och domarna et. al. drog tillbaka matchstraffet, vi minns när BIK direkt skickade ut Fredda Johansson och Lukas Zetterberg ur slutspelet våren 2021 med hjärnskakningar. Etc. etc. Plus massa exempel från andra lag.

Så tar en paus från bloggen på obestämd tid innan man skriver för mycket med hjärtat om den bottenlösa inkompetensen som drabbat ishockeyn. Det är ju bara att inse att överfallen kommer fortsätta enligt de ledandes märkliga signalpolitik, så då blir det bara jobbigt att driva blogg. Dags att satsa mer på familjen.

Höj domarlönarna och tillhörande chefers löner så kanske det börjar fyllas på med kompetent folk. Så kan man börja om någon gång, men det kommer ta tid att byta ut de ledande översittarna och den kultur som bitit sig fast.

Tack för mig, hej.

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1640783900
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1476180791034011656";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1476180791034011656";s:5:"pDate";s:19:"2021-12-29 13:18:21";}}";

15 Kommentarer

 1. VIKKS

  Hallå bloggläsare!
  Tycker inte vi ska sluta sponsra Micke. Jag kommer i alla fall fortsätta göra det. Har all respekt för anledningarna till att du tar ett break Micke, men hoppas du inom en snar tid, är tillbaka. Vi och gulsvart behöver dig!
  Gott Nytt år på er!

 2. Lson

  Jag förstår dig Micke. Man tappar verkligen lusten för hockeyn när man ser dessa överfall. Ännu en märklig huvudtackling på en VIK-spelare igår mot Hästen. Återigen ser ingen domare detta.
  Efter tacklingen på From så var min spontana tanke. -”Nä nu skiter jag i detta med ishockeyn.”
  Mot alla oss som på ett eller annat sätt stödjer VIK till framgång så är dessa strafflösa överfall jämfört att direkt pissa på oss. Eller som i ditt fall Micke. Du lägger ner åtskilliga timmar varje matchdag på att först se matchen, analysera och sedan skriva ner detta i din blogg.
  Som alltid är dina analyser klockrena och i världsklass och detta gör du på din fritid. Jag hade gärna sett att du (bloggen) blivit en del i VIK:s organisation och på det sättet dels fått lite bidrag för det du gör och även som en oberoende del att kunna kritisera saker på ett konstruktivt sätt. Det skulle alla må bra av i en organisation som vill uppåt.
  Jag tror ändå inte det är rätt väg att gå att tappa lusten när man ser dessa överfall.
  Vi alla tillsammans måste stå upp mot dessa små ynkliga individer som gör dessa tilltag.
  Det mest tydliga fallet när alla vi tillsammans slöts samman som supportrar och sponsorer var överfallet på Lehmann uppe i Boden för några år sedan. 24 timmar senare hade det samlats in över 100000kr. Resten är historia.
  Önskar dig Micke med familj ett Gott Nytt År och hoppas bloggen snart är tillbaka. Du behövs!

 3. Bozo

  Kulturen du Micke beskriver är så typisk för en organisation som befinner sig långt ner på det sluttande planet. Jag är genuint oroligt att en sådan organisation inte klarar ett så stort bakslag som pandemin dessutom ger. Är detta början på slutet av svensk hockey vi ser, för det låter väldigt negativt från många håll i hockey-Sverige.

  Hur länge kommer NHL kunna generera löner i överflöd som det går att ändå skapa drömmar kring? Och kommer det räcka som morot för morgondagens ungdomar. Som jag förstår har de små lokala klubbarna ute i landet, där 90% av dagens svenska stjärnor kommer ifrån, det ganska tufft. Eldsjälarna slänger precis som dig Micke, in handduken i besvikelse.

 4. Bozo

  Precis, här ska ingen hängas ut. Vi som serieförening kan ju inte utkräva något av dessa domare som vi erbjuder så dåliga förutsättningar. Vi ska vara glada att någon ens vill ställa upp. Han Wessner lovar kortresor till alla jobb, då kanske fler dankade fd spelare vill hänga på och bli domare för ett spottstyver.

 5. Musse

  Blev två matcher för Hutchings. Man blir ju bara less……Domarna och disciplinnämnden är helt värdelösa. De dömer ut matchstraff till höger och vänster för kuddkrig eller om en spelare klagar på dem, men för rent livsfarliga grejer blundar de…..

 6. Lurik

  Hade domarna gjort sitt jobb, sett händelsen och utdömt matchsstraff hade det blivit 5 matcher.
  Detta handlar om att skydda domarna, inte spelarna.

 7. Lövis

  Tråkigt på flera sätt. Men ska jag pausa mitt månadsbidrag med då?

 8. Olle

  Det är bara att stryka under på det du skriver! Inkonsekvens i regelverk, domarbedömning mm riskerar att lägga en våt filt över hockeyn. Jag trir att det är viktigt att vi kan och orkar höja rösterna not detta även om det känns som lika toppstyrt som man upplevt IOK, UEFA m fl organisationer.

 9. Uppgiven

  Vi jobbar stenhårt på ungdomssidan för att få bort sådan här skit, när jag läser lotterinämnden patetiskt utlåtande vill jag bara ge upp.
  Grabbens kompisar undrar hur han spela hockey, de säger till honom att han kommer bli ”dum i huvudet innan han är 20 år”.
  Jag har inga argument för en schyst hockey efter lotterinämndens beslut.

 10. Örjan

  Domarnivån är katastrofal
  Och inte prata om situationsrummets kompetens
  Sitter dom och skall titta på matcher och bedömma situationer i en match
  Då tycker jag att dom vid en sån här dituation som med From skall OMEDELBART påkalla domaren att syna situationen när det är en skada oavsett om inte 8 ögon på isen sett något
  Och Diciplinnämden är ett skämt
  Björklövenspelaren får 2 matcher för tacklingen på From
  Färjestadsspelaren som tacklar en Luleåspelare får 3 matcher i en situation som enligt mig är lindrigare
  Och man funderar när dom tittar på situationen på From varför får inte spelaren som crosscheckar From efter något straff är ju då From tappar hjälmen

  1. Petr

   Det finns en galenskap i de nya regeler. Domarna får ändra sitt beslut efter videogranskning men lyfter de armen måste de utdela minst 2 minuter. Det kan lätt leda till att armen inte går upp vid osäkerhet. Jag skulle vilja se att video granskning alltid är tillåten när spelare skadas samt att straff kan utdömas även om armen inte gick upp.

 11. Bozo

  Ledningen inom svensk hockey är så oerhört tondöv. Hockeyn går dåligt i Sverige och tappar relativt internationellt. För att få till förändringar så väljer man istället helt fel vägar. Man sparar på fel saker, koncentrerar fördelningen av pengar till dom som redan har samt behåller rekryteringarna inom det befintliga nätverket. Tyvärr lär den nedgående spiralen fortsätta och förmodligen i accelererande fart.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @_yellowblack: Knappa timmen in. Bekväma Västerås ✅ (positivt är att kraven ställs redan i oktober nu när vi satsar)

SvaraRetweetFavorit
Christoffer - AvatarJanssoninoChristoffer

@VIKFanCentral Tror att Paananens dagar är räknade. Bara en tidsfråga innan han får kicken. Känns som att detta var droppen.

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

VIK berör verkligen. Många kloka kommentarer på FB, här och under artikeln, 31 st är kanske rekord. Ändå lite impad… https://t.co/xtOu0Fqa7l

SvaraRetweetFavorit
Anton - AvatarAntoendpAnton

@PeGe_gbg @VIKFanCentral Ja precis, lite min poäng. Han hade verkligen bidragit både med poäng och vinnarskalle

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto