Inför Hästen då VIK har bäst spelschema jämfört med MoDo, HV71, Björklöven, Karlskoga, Kristianstad & Froms skada kan bli ödesdiger då marknaden blir ä-n-n-u tuffare

Mathias From lämnar. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På onsdagskvällen väntar ett formsvagt Vita Hästen (bara två segrar på nio senaste) på bortaplan. Dessutom är 36-årige poängkungen Marcus Eriksson utan just poäng de senaste tre matcherna.

Därmed är en stor varning utfärdad. Detta trots att Vita Hästen senast i ABB Arena faktiskt var det energifattigaste laget undertecknad sett denna säsong.

Det är ofta sämre att möta hungriga lag utan många segrar på sistone, och nu har Hästen dessutom en poängkung som väntar på att explodera igen.

Vi kommer få se en hel del av den här varan framöver i att möta lagen från bottenskikten då VIK är det topplag som har potentiellt bäst spelschema. Läsaren Philip S. skickade denna sammanställning:

Kvarvarande matcher mot topp-6-motstånd

 • Västerås IK 5st hemma, 2st borta
 • MoDo Hockey 3st hemma, 3st borta
 • Kristianstad IK 3st hemma, 3st borta
 • BIK Karlskoga 4st hemma, 4st borta
 • IF Björklöven 4st hemma, 4st borta
 • HV71 4st hemma, 6st borta

Kvarvarande matcher mot botten-4-motstånd

 • Västerås IK 10st
 • HV71 8st
 • IF Björklöven 8st
 • Kristianstad IK 8st
 • MoDo Hockey 7st
 • BIK Karlskoga 7st

Faktiskt ganska anmärkningsvärt att VIK har det klart bästa schemat kvar. Sköter VIK korten rätt, och inte faller igenom, ser Philip och jag inte hur Frycklund, Zäta & Co. inte ska vara minst topp-3 faktiskt.

Och därmed chans till så viktig hemmafördel i slutspelet, som ser mer ovisst ut än på länge utan någon klar dominant som t.ex. Timrå var.

***

Återinförandet av ”taxilag” med AHL-spelare i NHL på grund av Corona kommer att ha en ”trickle-down-effekt” på bland annat HA. AHL-lagen kommer att hänga fast hårdare vid sina återstående spelare och/eller kommer kalla upp ännu fler spelare från ECHL.

Som en följd av detta tunnas marknaden för europeiska lag ut ännu mer. Många i branschen har aldrig upplevt en sådan utpräglad säljarnas marknad.

Agenter ska få samtal varje dag från europeiska managers och sportchefer som letar intensivt eftersom marknaden är så väldigt torr.

Några anledningar till den extremt tunna marknaden: Covid-19 har tvingat spelare att gå i pension och ECHL har nu 27 lag igen istället för 12 stycken 20-21. EIHL i Storbritannien spelar igen nu (14 importer x 10 lag) efter en nästan helt inställd säsong 20-21.

Vissa ligor i Europa har också lagt till lag som suger åt sig fler spelare. Summa summarum: Det blir ännu viktigare att inte dra på sig skador för det kan bli oerhört svårt att hitta ersättare (att Zäta Sr. hittat Hakkarainen, Rigelius och Jalonen på denna marknad förtjänar beröm – men sportchefen måste trolla mer).

Därmed är det nog ännu mer så att överfall lönar sig i Allsvenskan, om vi ska spetsa till det lite. Hutchings lär få några symboliska matcher. Detta samtidigt som From i värsta fall riskerar sin långsiktiga hälsa och karriär med en ny hjärnskakning. Och man får bort en nyckelspelare i ett konkurrerade topplag.

Här har hockeyn en jätteutmaning att rätta till detta tokeri.

***

Kalle Östman fick förresten spela en (1) minut för Malmö under tisdagskvällen och har legat kring 0-5 minuter per match sedan november…

5 svar

 1. Christoffer skriver:

  Skulle jag vara Z skulle jag åka ner till Skåne och ta ett möte med Östman. Kanske ta med brorsan också. Ibland kan man behöva motivera och övertala. VIK verkar ha skapligt med deg och i rådande tider är han nog ett drömförvärv för oss. Östman skulle bredda spetsen och göra oss klart mindre skadekänsligt. Kolla på Fryklunds återkomst, har har definitivt sin roligaste säsong i livet just nu och den näst roligaste var ju den när Östman lirade här senast. Östman har ju bara haft en riktig poängstark säsong i karriären tidigare och skulle må bra av att vara i VIK igen.
  En utlåning skulle nog vara perfekt för alla 3 parter. Största frågetecknet är nog om Malmö vill låna ut någon alls utan att kunna plocka tillbaka spelaren när som helst pga den svaga marknaden.

 2. Marko skriver:

  Bra analys Mikael om ”taxilagen” som naturligtvis påverkar den skrala marknaden. Tror att man helt enkelt tvingas vänta tills slutet av januari eller trolla med något innan fönstret stänger i februari för att få hyfsade spelare. Det är ju inte så många ligor där lagen rensar redan nu utan det finns fortsatt möjligheter att förbättra tabellpositioner.
  Det skulle däremot vara grymt om Kalle Ö ville komma till Västerås och spela några månader.

 3. Peter T skriver:

  Hemska tanke, tänk om Kalle Östman lånas ut till Kristianstad.

  • Musse skriver:

   Om Kalle inte får Fagervalls förtroende så finns det nog andra som är ute efter den spelartypen, och det är nog tyvärr inte HA som blir förstavalet.

   • Bozo skriver:

    Men frågan är om Malmö är sugna att låna ut honom (han har ju även kontrakt nästa säsong) med full kostnadstäckning till en konkurrent. Då ska de i sådana fall ta över hela kontraktet även nästa år.

    Tror dock inte det är hållbart att ha en 27-åring som extraforward match efter match, hockeylivet är för kort för det för en 27-åring. Så allt pekar på att något trots allt kommer hända med Kalle.