Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Framsteg i spelet med puck mot starka Björklöven – men VIK måste nu bestämma sig i spelet utan puck då de här hjärnsläppen måste bort

 

VIK fick en liten revansch efter 9-1-smällen i Umeå senast. Detta då VIK fick med sig en poäng mot Björklöven efter ett sent tennismål av Daniel Öhrn på söndagseftermiddagen i ABB Arena.

Men VIK:s försvarsspel havererade några gånger och Jimmie Jansson tappade koncepten i markeringsspelet under övertiden, vilket skickliga Löven såklart direkt utnyttjade och vann med 3-2.

VIK började bra och matchade väl Löven inledningsvis i första. Men det fläckvis suspekta försvarsspelet inleddes direkt med att Younan stötte upp huvudlöst i mittzon och Hutchings fick direkt en jättechans.

Rejäla hjärnsläpp då och då utan puck skulle tyvärr känneteckna VIK denna match. Dock var det bra i spelet med puck.

Urstarke Bergman jobbade som vanligt fram en chans för Jesper Johansson, Younan var som vanligt framme men avslutade tyvärr åter lite vekt.

Men vekt avslutande inte Lunsjö som satte 1-0 högt efter 9.27. Detta efter fenomenalt förarbete av plötsligt stekhete Benker som både bröt ett anfall och dukade upp.

Löven kom dock allt mer under första perioden och visade sin skicklighet i att skydda, passa och spel runt pucken. Sedan var det åter lite suspekt försvarsspel då Öhrn inte var tillräcklig på utan puck och Hutchings fick åka sig fri från mittzon och PP Löven.

I efterföljande PP var det farligt värre men Kruse var vass. Precis när VIK blivit fulltaligt var det åter dags för ytterst suspekt försvarsspel. Ehrnberg lämnade Jansson med två Lövenforwards framför mål för att chansa att ta pucken ur en sargduell nära blå.

Men Löven vann pucken och fick en 2-mot-1:a framför mål då Jansson gick på skytten, och 1-1 efter 15.13 efter bra spel av Ottosson och Vesel. Det var rättvist då Löven vann chanserna med 8-5 i 5v5 första perioden.

IFB dominerade stort första 10 på andra och rättvist 1-2 efter 28.13 via nytt mjukt VIK-spel utan puck och en misstänkt handpass av Rahimi.

Marklund slog en svår passning i egen zon, Younan spelade GSG-hockey (går-det-så-går-det) i egen zon och Marklund stod som fastfrusen på blå och följde inte med att markera Wiklund som satte 1-2-målet.

Men sedan bra drag i VIK ledda av Benker, Öhrn, Lunsjö och ett antal chanser. 6-6 chanser i andra 5v5 till slut där VIK kom väldigt bra andra halvan på perioden. Åkerström var också väldigt på bettet och låg bakom flera farliga anfall.

Hetta och Zetterberg gjorde bra saker som dukade upp ett jätteläge för Kangas, men bom på närskottet.

VIK började tredje perioden bra. Åkerström hittade urläckert bland annat Kangas för ett jätteläge mitt i slottet, men bom för 17-åringen. Chansskapande Younan fick en ny möjlighet men valde ett enkelt avslut istället föra att duka upp för Lunsjö.

Löven var inte ofarliga och gästerna skapade många långa och bra anfall mot slutet av matchen. Chanserna i 5v5 i sista perioden slutade 5-5.

Det var därför kanske inte helt orättvist när VIK hade väldig tur med studsen från Benker bakom mål i en båge över mål, där Öhrn extremt vaket visade sin mycket goda teknik och ”hand-eye-coordination” och slog in 2-2 på Björn Borg-manér efter 51.36.

Löven var det bättre laget mot slutet men då spelade VIK bättre försvarsspel framför en mycket solid Kruse. Under övertiden åkte sig först nästan Benker helt fri, men Mantler lyckades hålla ihop benskydden.

Istället avgjorde Löven efter en mycket vacker prestation av Ottoson, som hittade Ettanlånet Sebastian Manberg som lämnats helt fri av en alldeles för pucktittandes Jimmie Jansson och 2-3 efter 60.47.

SAMMANFATTNING

VIK gjorde en oväntat bra match mot storsatsande Löven, vars senaste backförvärv Teemu Eronen exempelvis hämtats direkt från Växjö med meriter från KHL och finska landslaget.

Löven var strået vassare och när de väl dominerande var det tufft, men chanserna 5v5 slutade ”bara” 19-16 till Löven. Dock hade även Löven två bra PP med flertalet heta lägen, till skillnad från VIK som bara hade ett halvskruttigt PP.

Sedan blundande den här välkände domaren för två solklara trippings då Hetta och Zäta hade vardera ett varsitt bra läge framför kassen, och det missades utvisningar åt andra hållet också. Hetta åkte även på en nacksving (!) där Lyth & Norman dock svalt pipan…

Kedjan med Benker, Öhrn och Lunsjö var tillbaka i storslag efter en formsvacka på cirka fem omgångar. Alla tre gjorde väldigt starka prestationer och de byggde vidare på sin fina kemi.

Benker var allra vassast med hela 8-0 i noterbara prestationer, men Lunsjö (8-2) och Öhrn (7-1 och 55 % i tek.) var inte långt efter. Nu får vi hoppas att denna kedja inte tittar bakåt utan kör så här kväll efter kväll nu. Högstanivån är hög, men nu är det upp till bevis att denna trio kan driva VIK.

Henrik Hetta gjorde också en jättematch (7-2 i noterbara prestationer) som center mellan Z och Kangas. Hettas fysiska spel gav verkligen utrymme för kedjekamraterna denna afton och veteranen kommer bli så viktig i vår. Z och Kangas gjorde också helt okey insatser, men vi önskar ju produktion av främst Zäta och Kangas brände två jättelägen.

Sam Marklund hade en ny ojämn insats (2-3) och det börjar bli dags för leverans snart nu. Marklund har -2 och 0+1 på tio matcher. I konsekvensens namn borde även Marklund vara nära en petning nu på samma sätt som Iacobellis. Särskilt med tanke på det obefintliga hemjobbet av Marklund vid 2-1-målet.

På backplats stod verkligen Simon Åkerström ut med många fina uppspel och hade hela 7-1 i noterbara prestationer. Det verkar onekligen som att #62 är på väg att komma igång, vilket kommer göra Jansson mindre ensam som offensiv back.

Men totalt sett kan vi konstatera att VIK fortfarande, i omgång 30, stundtals struntar eller ”glömmer” att spela försvarsspel. På det sätt alla tre Lövens mål kommer till i afton är under all kritik.

De VIK:are som inte klarar av att fokusera på försvarsspel i varje byte borde få höra det. Det är helt enkelt tecken på dålig karaktär att tillåta sig att bitvis spela så här mjukt försvarsspel.

Det är en ledarfråga och ett vägskäl nu – ska tränarna och varje VIK-spelare bestämma sig att spela 100 % hårt och vaksamt utan puck nu? Eller ska man fortsätta tillåta sig regelbundna totala hjärnsläpp utan puck – utan konsekvenser för vederbörande?

PUCKLIGAN

5 Sebastian Benker

4 Alexander Lunsjö

3 Simon Åkerström

2 Daniel Öhrn

1 Emil Kruse

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1610913192
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1350893959887904778";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1350893959887904778";s:5:"pDate";s:19:"2021-01-17 19:53:13";}}";

8 Kommentarer

 1. Marko

  Jag håller med Musse o PatrikH kring deras resonemang. Vi visste att det inte var en frälsare som skulle dyka upp och med tanke på att han inte spelat alla denna säsong så tar det tid att bygg upp tempot i denna serie som är av hyfsad kvalite. Möjligen var det inte heller helt lämpligt att para ihop honom med Marklund som inte heller var i toppform gällande matchtempo. Med lite flyt har en veckas vila givit lite perspektiv samt vila för kroppen så att det framledes blir lite mer uträttat än hittills för Iacobellis.

 2. Bozo

  Paananen säger i VLT om att få tillbaka spelare. Vad menar han då? Inga av de som är borta nu lär väl komma tillbaka och gör de det så är det till ett eventuellt slutspel.

  1. Musse

   Troligen har Z några nya spelare på väg in då chansen bör vara liten att få de sjuka/skadade spelarna i form till den här säsongen. Frågan är vad som händer med Iacobellis? Förhandlas det om att bryta kontraktet?
   Kan väl också tycka att han inte fått värdens bästa förutsättningar och att förväntningar på en ny Asplund inte är realistiskt. Inte ens han kunde lyfta laget själv. Vi har för få som kan bära puck, även om det såg lite bättre ut igår.

  2. Mathias

   Jag tänker att han menar mer generellt. ”får vi bara tillbaka några spelare blir vi farliga på riktigt” låter inte som en indikation att något är på G för mig, låter mer som dagdrömmande och hopp.

 3. Lson

  Ett hett tips vore att låna in Jakob Forsbacka Karlsson från Färjestad. Zäta har ju bra kontakter där.

 4. Svanteturesson

  Hade lätt satt Hetta som nummer 3 eller över på puckligan. I övrigt en helt korrekt analys. Som vanligt.

 5. Pelle

  Skulle tro att nr 18 i vik är satt på hårdträning för att få igång flåset och se och lära lite från sidan.ska han vara med så får han snöra på sig skridskorna och gå ut och kämpa och ge sig in i trafiken mera..

  1. PatrikH

   Ja, vi får hoppas att det är så det är. Tror han har vissa kvaliteter trots allt, även om han inte är någon frälsare. Bra analys i övrigt, har ofta sett detta att man helt går bort sig i spelet utan puck, tappar egna slottet så att motståndarna får fina lägen att skjuta mål.

Tweets

Andreas Häggström - AvatarscottfukamiAndreas Häggström

Scout om Renars Krastenbergs, ny i SSK. Var tydligen aktuell för KHL. #twittssk https://t.co/ZxIR6RuIqt https://t.co/TYicI3d9Tl

SvaraRetweetFavorit
Adam Karlberg Gonzalez - AvatarKaamelenAdam Karlberg Gonzalez

RT @VIKFanCentral: Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt om ny…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @adamjjohansson: Den gulsvarta analysen. Västerås ser bra ut. Kan bli en otäck motståndare för många lag i vinter. https://t.co/TvM2hc…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto