Frycklund lämnar för SHL och grundserieglänsandet blir snudd på omöjligt att ersätta – men VIK kan nog hitta en bättre slutspelscenter

Frycklund lämnar. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Mikael Frycklund går till SHL enligt Expressen. Mina källor är inne på samma spår.

Trist, men Västeråssonen är inte oersättlig. Finns smartare spelare att få in då vi såg hur centern åter tappade spelet och disciplinen i ett slutspel. Mot Löven senast i dödade centern ibland VIK:s momentum med mindre bra utvisningar. Det är något som inte syns så väl i statistiken, dock i bloggens slutspels-NP som slutade på 30-19, som bara var medel i laget, även om Frycklund gjorde en hel del bra saker.

Frycklund har ofta varit svag i slutspel. Det går nog lite för fort där för att #9 riktigt ska kunna vara på topp när det gäller som mest.

Men i grundserielunken blir centern snudd på omöjlig att ersätta då tiden där finns för att utnyttja den ofta överlägsna kombinationen av teknik, storlek och den goda farten. Där har Frycklund kunnat suga på pucken lite extra, men på slutspelens slagfält har förmågan saknats att ta snabbare och bättre beslut.

På de senaste 17 slutspelsmatcherna mot SHL i VIK har Frycklund klena 3+3 för sex poäng (0,35 PPG) och -2. På dessa matcher har Frycklund dragit på sig 24 utvisningsminuter. Så vill man vara lite elak har Frycklund dragit på sig fler utvisningar än poäng när det gällt som mest.

Under samma period som dessa 17 slutspelsmatcher har Frycklund varit mycket bra i grundserien med 34+73 för 107 poäng på 132 matcher (0,81 PPG), men alltså mer än halverad produktion i slutspel (0,35 PPG).

Och när VIK åkte ut våren 2017 kunde inte direkt Frycklund maxbidra till att hindra det.

När Johan Gustafsson försökte lyfta nivån på det mesta var Frycklund inte en av de som var så intresserade heller att lyssna på JG, enligt bra källor. JG ska blivit arg på Frycklunds onödiga utvisningar.

***

Som en som jobbar i SHL sa till mig om Frycklund tidigare: ”Är rädd att hans ojämna spel och värderingar kan bli ett problem för honom. Men får han ordning på det så ska han inte ha några problem att spela i SHL.”

Samtidigt är Frycklund närmare 30 nu och tiden börjar bli knapp att vässa sig mentalt.

Är faktiskt lite förvånad över SHL-intresset, Frycklund känner nog att detta definitivt är sista chansen. Svårt att se vilken roll Frycklund kan ta där.

***

Det här med att ett ”nedlagt” KHL skulle ge massa nya spelare stämmer inte alls än så länge. Mikael Gath i Kristianstad sa ju också att t.ex. nyrika (?) lag i Slovakien suger åter sig spelare som aldrig förr.

Plus att ett guldglänsande Schweiz lockar med enorma pengar och korta resor, nu med fler lag och importplatser.

***

Sedan kan man förstå att fans känner sig ledsna och upprörda att Frycklund åter ser ut att lämna VIK. Som någon skrev:

”Allt kan inte handla om det egna lagets prestation. Inget handlar längre om identitet, lagets historia eller äkta känslor och äkta kärlek. Vi kan inte förutsättas vara 100% rationella, då stödet till klubben inte handlar om ren fakta och rationalitet.”

Och ”folksjälen” har ofta rätt (det har bloggen lärt sig), även om budskap ibland skulle kunna föras fram lite mer elegant kanske.

***

Nu blir det upp till bevis för Patrik Zetterberg att ersätta Frycklund. Det blir inte lätt att hitta en center som är lika bra i grundserien, men någon som kan spela slutspel går nog att finna.

Det kommer nog handla om att försöka storfynda en import från typ ECHL. För att köpa in Frycklunds grundseriekapacitet med rå kapitalstyrka är nog snudd på omöjligt, eller? Starka centrar är bland det svåraste att hitta.

Än viktigare att Kalle Östman snart kan landas nu…

17 Responses

 1. robert Jonsson skriver:

  Lär hålla med om att Frycklund ofta underpresterar i jämna viktiga matcher samt att han även i dessa matcher ofta även drar på sig onödiga utvisningar.
  I SHL kan han på sin höjd bli en komplementspelare i en tredje och fjärdefemma. Så man har svårt att förstå att han efter två relativt misslyckade år i SHL väljer den vägen i stället för att vara mer en ledande spelare i HA.
  Svaret är med största säkerhet betalningen.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Rasmus Asplund gjorde 4 mål på 14 matcher i hockey allsvenskan. Nu 4 mål på 2matcher +1 period i VM tänk om han haft den formen i VIK. Men klart sedan när NHL startade senare pga. Pandemin var han borta………någon i den klassen kan ju VIK bara drömma om. Tyvärr!

 3. Kalle skriver:

  Verkar vara många spelare som får gå från HV. Z kanske är där och rycker i någon.

 4. Chrille skriver:

  Blir bara så jävla less på Frycklund, som jag alltid gillat. Sitta på bänken i Shl, för att sedan komma hem å hyllad, för att sen dra….. Vad säger man? Var är klubbkänslan? Och hjärtat ? Visst var han inte något att luta sig mot i slutspelet, men fick trots allt en ny chans i Vik, och nu drar han igen? Snart 30 och borde, enligt mid, försöka få Vik till Shl. Får väll inte mycket mer betalt i Shl, då han inte är någon stjärna där😡 Hoppas någon ny både tar hand plats OCH fyller ut den. Är så trött på Frycklund nu…igen 💛🖤💛

 5. Peter skriver:

  Var det inte direkt efter VIK åkte ut ir slutspelet som Fryklund sade att om det dyker upp en chans at spelar SHL skulle han titta på det? Med andra ord inget nytt… verkar så att tabkarna har funnits längre..

 6. Kalle skriver:

  Blev först väldigt förvånad när jag hörde detta. Frycklund som tyckte det var så skönt att vända hem. Fick ett A på bröstet osv.

  Men tänker man tillbaka på intervjuerna under säsongen så kändes han besviken på lagets insats osv. Hur man inte stod upp i slutspelet etc. Kanske inser han att det inte håller för det han hoppades på.

  Visst närmar han sig 30. Men en spelare med vik hjärta borde åtminstone spela klart kontraktet.

  Om han drar vidare kommer det bli intressant att se i vilken roll han kommer spela.

  Och nu ökar pressen på klubben att ersätta honom för att bibehålla trovärdigheten. Undrar om detta kom som en blixt från klarblå himmel. Om inte, är det konstigt att det inte landats någon till toppcenter, typ kontos.

 7. MA skriver:

  Största orsaken att VIK Hockey inte hade bredden i laget för att konkurrera med HV71 och Björklöven. Man spelade med halv skadade spelare till slutet av grundserien. Man saknade en Center som kunde konkurrera och avlasta Mikael Frycklund. Förstår inte hur man helt plötsligt är negativ på en spelare som var hyllad under säsongen och poäng bäst i VIK Hockey. Tror nog Frycklund spelar i VIK nästa säsong. Och att Djurgårdens topp värvningar går före och kommer att spela i SHL nästa säsong.

  • Pelle skriver:

   Frycklund var inte hyllad i slutspelet, men till hans försvar hade han nyligen kommit tillbaka från skada.
   Ska jag tolka det du skriver som att du menar att DIF går upp, redan innan säsongen börjat? Då blir det ju meningslöst att titta på en enda match. Nej, man får hoppas att VIK har det bättre laget oavsett hur värvningarna ser ut.

 8. PatrikH skriver:

  Det kanske bara är lite förhandlingsutspel vi ser? Känns märkligt ifall Frycklund skulle lämna med den satsning mot SHL som görs nu. Kan det vara så att han inte tror på ledningen och tränarstaben? I så fall som fler varit inne på måste de steppa upp på riktigt, inte bara i retoriken.

  • Pelle skriver:

   Förhandling? Han har ju kontrakt redan. Menar du att hota med att lämna till SHL är en slags förhandling?

 9. M89 skriver:

  Känns som om det läggs lite för mycket ansvar på Frycklund, det var väl knappast en spelares fel att hela laget spelar dåligt i slutspelet. Det är väl kanske kritik som är bättre placerad i ledarstaben… (Precis som Örjan skriver) Taktiken verkar ju vara ”ut på isen och kötta” och inte så mycket mer än så. Blir Frycklund med flera frustrerade i en sådan situation, så är det väl ändå fullt förståeligt. Om han nu lämnar VIK så är det ett tungt tapp och trovärdigheten för klubbens SHL-satsning tar sig en rejäl törn. Varför tror inte hemvändaren på konceptet längre? För om han tror att VIK tar sig dit finns ingen anledning att byta klubb.

 10. Observant skriver:

  Tungt tapp om det blir så men frigör ju cash till något annat. INGEN är oersättlig i hockey .Finns alltid någon annan som tar över rollen. Spelare är sig själv och sin plånbok närmast. Lite som livet för folk i allmänhet.

 11. NisseHult skriver:

  Örjan!
  Att Widenska bara släpper fram 2-4 spelare från VIK varje år till HG har med pengar att göra! Om Skolverket plockade bort det extra bidraget skolorna får för spelare/elever utifrån så skulle intagningarna garanterat se annorlunda ut! Att det dessutom är samma som väljer ut spelarna till J18E och J20E samt Widenska är bedrövligt då han inte bara ska tänka på vilka spelare som som ska spela i VIK utan även se till så Widenskas ekonomi går plus!

  • Nisse Hult skriver:

   Har du källhänvisning på att skolan får mer pengar, har för mig att det eleven som får dom i och med att dom får högre distanskostnader.
   F Ö, låt bli mitt Alias!

 12. Örjan skriver:

  Tråkigt delux att Frycklund ev. Lämnar VIK
  Vill han inte va med ” på resan” mot SHL med VIK
  Eller märker han att det aldrig kommer att hända med den här organisationen som VIK har och tsr chansen igen i SHL ??
  Nu kommer det verkligen sättas prov på Zetterberg som sportchef att ersätta Frycklund
  OCH blir det samma vis som vanligt
  MARKNADEN ÄR DÖD
  Och kommer värvad några medelmåttiga spelare
  SÅ UPP TILL BEVIS NU Z
  Känslan är att Västerås är en stad med lag med stora visioner att bli bra men blir bara medelmåttiga
  Hur mycket pengar har inte VSK pumpat in för att ta sig till Allsvenskan
  VIK har det oxå pumpats in pengar i och är ett lag i allsvenskan
  Personligen tror jag att det finns ett ”Västerås syndrom”
  Man bygger organisationerna påvänner och bekanta
  Man måste nog titta sig omkring och plocka in folk utifrån med en annan syn
  Hur har Oskarshamn lyckats ex
  VSK fotboll var påväg Tor Arne Fredholm träna dom
  HAN tog okväma beslut och bänka stjärnor
  Han fick sparken pågrund av att spelarna ( några) fick styrelsen att sparka han
  Känns lite så i VIK med
  Titta på uttagningen till HG i Västerås
  Va väl bara två som hade VIK som moderklubb
  Några har spelat U16 elit i VIK av dom som kom in
  Men många utifrån bla Borlänge och Örebro
  Tycker det är ett dåligt betyg på VIKs ungdomsida att bara två egna kommer in på sitt egna HG
  Tittar man på andra HG är övervägande spelare från egna ledet eller närområdet

 13. Pelle skriver:

  Tyckte han sa att han längtade hem och ville vara med på satsningen😡Får hoppas att det här är sista gången i vik isånna fall