Gabriel Kangas sänkte Växjö och J20 slog även Rögle och är just nu ett av rikets bästa lag – analys av 18-åringen inför NHL-draften & röster om Pelle Hånberg som ska rädda Södertälje
Gabriel Kangas avgjorde under lördagen borta mot Växjö på straff under övertiden. Dagen innan slog VIK J20 Rögle. ”Baby-VIK” har nu delat tredje bäst poängsnitt i J20 topp-10 efter sex omgångar. Och detta trots mänskliga siffror av fantommålvakten Ian Blomquist.
Det tyder på att systemet verkar funka och att Pär Hellenberg är duktig på att fynda som sportchef i J20. Men om vi backar tillbaka till 18-årige Gabriel Kangas, som fått sin istid per match utökad från cirka sex till tio minuter denna säsong i A-laget:
Många scouter har ögonen på Täbyprodukten inför sommarens NHL-draft. Och alla i VIK-land hoppas att forwarden plötsligt ska ta ett kliv, som tonåringar plötsligt kan, och bli en ännu större positiv faktor i slutspelet än som var fallet våren 2021.
Första hockeyallsvenska bytet ledde som bekant till ett spektakulärt mål när Kangas i Karlskoga stal pucken av Mikael Eriksson, klev in framför mål och satte pucken i nättaket med en iskall backhand.
Stockholmssonen fick ganska snabbt efteråt ett A-lagskontrakt, men fick rätt begränsat med speltid, där istiden successivt minskade:
Snittiden landade på cirka sex minuter/match, efter mindre istid från cirka 12:e matchen och framåt. Men positivt var att i serien mot Karlskoga fick Kangas ändå lite mer istid (8:19/match).
Detta nedan är delar ur bloggens rapport från Match 3 mot Karlskoga med positivt om Kangas:
Mest glädjande var nog annars hur bra Gabriel Kangas gjorde det under sina 8:54. Efter en ganska lång blek period var 17-åringen nu riktigt vass igen och hade hela 6-1 i NP och skapade oreda mot allt tröttare värmlänningar. Det är verkligen mumma inför nästa säsong att Kangas får denna erfarenhet och kan visa för sig själv och alla andra att han kan göra avtryck mot bra lag i slutspel också på denna nivå.
***
Men hur står sig Kangas siffror jämfört med en kader av ex-VIK:are som haft olika öden sedan de lämnade VIK i unga år? Eliteprospects.com Premium (rekommenderas!) har en underbar funktion där man jämför hur t.ex. Kangas som 16-åring stod sig mot en 16-årig Mikael Backlund.
Bloggen har tidigare jämfört Kangas siffror med just Backlund, men även William Karlsson, Lukas Zetterberg, Mikael Frycklund, Isak Skedung, Dennis Rasmussen, Gustav Björklund och Mathias Bromé.
Vi börjar att kolla på dessa som 16-åringar sorterat på poängsnitt (PPG) och liga. Nu är det såklart just bara siffror, men det säger något ändå:
Vi ser att Gabriel Kangas ligger bra till här, men också att Mikael Backlund redan här låg ett steg före alla med J18 VM samma år som han fyllde 16…
Nedan är dessa som 17-åringar, dvs. Kangas senaste säsong i VIK:
Nu är det såklart orättvist att jämföra så här rakt av och lika svårt är det att sia om hur bra en 16-17-åring kommer vara när man är 22, eller än viktigare – vid 26.
Väldigt intressant att se hur lovande Gustav Björklund var i denna ålder, med ett oerhört starkt J18 VM för Tre Kronor. Sen rann det ut i sanden ordentligt för Björklund. Kanske fick Björklund lite räkmacka att spela med William Karlsson.
Precis tvärtom har det varit för Mikael Frycklund, som var ganska anonym som 16-17-åring för att sedan ändå nå SHL.
Dock har Kangas produktion klingat av i J20 denna säsong, från 0,8 PPG till 0,6 (”bara” 6+6 på 20 matcher) Och i A-laget har produktionen stagnerat trots alltså nästan dubbelt så mycket istid denna säsong.
***
Nedan är en beskrivning av Kangas från EliteProspects.com inför det senaste J18-VM:
***
Och här finns en väldigt positiv scoutrapport (verkar komma från en seriös ganska ny site) som faktiskt jämför Kangas med en tidigare NHL-stjärna i form av Chris Kunitz, gällande kombon av hyfsad skicklighet och arbetskapacitet.
En annan scout jag talade med var lite mer skeptisk: ”Bra motor men åktekniken är en utmaning om man tänker NHL och draften. Trodde inför säsongen att han skulle ta snabbare kliv.”
Kangas började annars denna A-lagssäsong lite fladdrigt och kändes i bloggens ögon lite tunn inledningsvis på denna säsong. Sedan hände något och Kangas lyfte en nivå någon månad in på säsongen. Jobbar hårt, orädd och bra intensitet.
Kan vinna loss puckar. Men fortfarande lite fladdrig stil och inte så mjuk åkning. Behöver även bli starkare. Verkar vara klart förbättringsbar gällande offensiv känsla (vilket stärks av det jag sett i J20). Emellertid en fin framtida energispelare på minst HA-nivå, som kanske kan utveckla offensiven på HA-nivå över tid som en annan Täby-produkt, nämligen William Wikman.
***
Även Karl Persman, Ian Blomquist, Hugo Frylén och Alfred Aalto, som tagit väldiga kliv under säsongen och nu leder poängligan internt i Topp-10, är VIK:are som nämns inför draften.
***
För VIK är denna ingrediens väldigt viktig att ha (unga toppspelare – helst med landslagsmeriter – som är billiga), som kan blomma ut och ge hur mycket som helst per lönekrona. Att ständigt ha ”några Kangas” i pipen är nyttigt på många sätt.
Återstår att se hur Paananen och Fagerlund kommer hantera Kangas gällande istid och roll framöver. Det är alltid en komplex och svår fråga.
Kangas kombination av okey skicklighet och framfusighet borgar dock för att övriga forwards måste leverera på topp för att inte ersättas på sikt av denna så hungriga tonåring.
Sammanfattningsvis är det mest lovande med Kangas hans driv/motor och att han var bra i slutspelet för A-laget våren 2021. Men frågetecken för hur mycket offensiv potential som finns där och hur långt skridskotekniken kan ta den så hårt arbetandes forwarden.
***
Södertälje ska försöka rädda sitt allsvenska kontrakt med nya coachen Pelle Hånberg. En man med mycket matjord fickorna, som alla VIK-fans minns från Karlskrona 2015. Talade med en på insidan i Europa om hans senaste säsonger i schweiziska andraligan:
– Trevlig kille. Mer av en spelares tränare, twittrar ibland hur stolt han var över sitt lag. Att han fick sparken i Visp nu senast förstod ingen – laget verkade vara överskattat av styrelsen innan säsongen, och de har inte spelat bättre sedan han lämnade. Bra insatser i Langenthal (som aldrig fick licens att gå upp till NL) och Kloten (kunde dock inte komma över puckeln till toppligan).
– Jag vet dock inte om han är en kille för att vända en organisation. Hånberg är flexibel men inte den starkaste taktikern kanske. Han anpassar sig i princip efter sina lag hur han vill spela, som ju är en styrka.
***
Vill passa på att tacka Er som bidrar till bloggen och podden!
Om även Du uppskattar bloggen och podden och vill att de ska finnas kvar även imorgon, stötta gärna via Swish: 0703795445 eller via donation Paypal enligt nedan.