Gulsvart kraschlandning med verkligheten då Troja visade att HockeyEttans topp är bra

 

VIK-fansens sömniga och småmysiga lördag fick ett brutalt uppvaknande i att Troja är på ungefär samma nivå som ett mediokert allsvenskt lag. Troja vann med 1-4 i ABB Arena mot ett VIK som hade svårt att spela hockey i båda ändzoner denna eftermiddag.

VIK satte dock bra fart inledningsvis och skapade tryck framåt. Lihagen bommade ett bra läge. VIK skapade några sådana lägen inledningsvis. Men det finns ingen målskytt i 5-mot-5, inte mot Ettanlag heller uppenbarligen.

Vad är det för fel på Lihagen egentligen?FOTO: RUNE ÅHLÉN

Troja imponerade inte alls första 8-10 minuterna. Men VIK kunde inte utnyttja det, då man helt enkelt inte har tillräcklig kompetens eller driv eller kemi offensivt. Det visste vi förr. Men nyheten var att man inte heller kunde leverera mot ett ettanlag. Det fick Troja att växa desto längre matchen gick..

0-1 kom sedan Christopher Fish inte kunde hantera en studsande puck i egen zon.

Resten av matchen var relativt jämn. Troja spelade ungefär som ett skapligt allsvenskt lag, tror det är lite bättre än Södertälje, de har fyra kedjor som pumpar på.

Hoppet är ju att VIK reste sig i Allsvenskan efter att ha varit nere för räkning som nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN

1-1 kom i tredje i power play, den enda spelform VIK kan producera regelbundet i. Fin styrning av Davidsson på bra pass av Frycklund.

Davidsson tog sedan en dålig utvisning, Troja stressade VIK till många misstag i afton. 1-2 snyggt av Troja i PP av SHL-veteranen Johan Andersson. Men ofattbart backspel av Johan Jonsson och Hampus Larsson där.

Tommy Salo (som sparkade Christer Olsson i Leksand) kände nog som de flesta VIK:are idag. FOTO: RUNE ÅHLÉN

1-3 kom av bara farten från distans. 1-4 i tom kasse.

SAMMANFATTNING

VIK är inte ur Allsvenskan. Det är inte kört på långa vägar. Men vägen är ännu längre nu. Det kommer bli fruktansvärt tight och snårigt för VIK att undvika division 1 nästa år.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Troja är nämligen bra. Jag antar att Huddinge och Kristianstad är där någonstans också. Det innebär att VIK direkt kan skrota planerna på att lagen underifrån är tillräckligt dåliga för att maskera de stora bristerna, främst i VIK:s passningsspel.

Edström felpass och på efterkälken. Olssons och Zabels tålamod är ibland obegränsat. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Troja forecheckade hårt med tre man vilket inte VIK:s brokiga backsida klarade av överhuvudtaget. Fortsätter detta måste man fundera på att ta in inte bara Alenbring såklart utan kanske Hercules Öhlander Horn och August Nilsson som tidigare visade fina takter.

Lundberg var bra som vanligt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Det är ganska enkelt i mina ögon. Hockey och alla andra lagsporter med boll eller puck bygger i grunden på ett snabbt passningsspel, rörelse och hitta nya ytor. Sedan om spelare jobbar hårt, har bra karaktär eller är jättetrevliga hjälper det tyvärr inte mycket. Där har VIK en väg att vandra om man ska uttrycka det milt.

Persson är tillbaka och kan förhoppningsvis snabbt hitta formen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

När VIK kommer in i anfallszon verkar det inte finnas någon plan överhuvudtaget vad man ska göra. Men detta är ju inget nytt. Nytt är bara att lagen underifrån troligen är bättre än vad vid trodde och VIK måste hoppas på att Lundberg och power play ska rädd oss även i denna serie.

Sedan undrar jag över laguttagningen. Det är allvar nu. Rasmus Edström har inte gjort en fluga förnär på hela säsongen. Jag tycker verkligen synd om Douglas Alenbring som får sitta på sidan, snacka om slöseri med resurser i en backsida som annars är så otroligt snäll och tam.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Det är allvar nu. Kraven måste vara hårda på de välbetalda veteranerna.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Vårt hopp står till att KHK-klare Lundberg orkar fokusera på nuet och är övermänskligt bra fortsatt. Plus att power play verkligen kommer igång som i serien plus att några ströpuckar studsar in i spel 5-mot-5.

VIK Hockeys framtid och existens i HockeyAllsvenskan hänger således på en ganska skör tråd. Men många matcher kvar och nu vet VIK verkligen vad som väntar.

snap_isAutoPosted:
1
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:404:"a:1:{i:0;a:11:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"845740433552658432";s:7:"postURL";s:59:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/845740433552658432";s:5:"pDate";s:19:"2017-03-25 20:53:27";}}";

15 Kommentarer

 1. Justme

  Är lite förvånad, över artikeln och kommentarerna. Lagbygget börjar med tränare, som i samråd med sportgrupp sätter upp riktlinjer på vilken typ av lag man vill få ihop i slutändan. Rätt uppenbart att man har valt att värva långa, tunga killar.
  Kanske i för stor utsträckning. Det har gjort att laget är troligtvis ngt segare, slöare än andra lag med rörligare, snabbare spelare. Däremot funkar PP bättre, då man är svårflyttad framför mål och skymmer mycket i och med sin storlek.
  Det är dock inte de enskilda spelarnas fel. Det finns hockeygenier, men de är få och spelar inte i Kvalserien till AS. Det vill säga, på denna nivå får man nöja sig med hockeyspelare och en spelare är aldrig bättre än sin omgivning och de förutsättningar, som ges.
  Vill man ha ett bra lag, kanske man skall plocka spelare med olika färdigheter och inte välja enbart så tunga pjäser, som VIK ledningen har gjort. Sätter man spelarna i annan omgivning, kan de med all säkerhet prestera mycket bättre än vad de gör idag.
  Man brukar också säga, att målvakten gör halva laget…men räknar man in målvakten, så är det också sant, att tränare gör halva laget.
  Jag personligen har inte fullt förtroende för Trojas PS, för hans passiva och stela coachande. Samma problem verkar ni också ha.
  Tränare och laget är inte 100% kompatibla med varandra, det vill säga, man får inte ut 100% av varje spelares kapacitet.
  Troja är bra mot lag, som spelstilen passar mot, men tidigare i grundserien och Allettan har man haft svårt att anpassa sig efter motstånd, som spelar annorlunda än vad man har förväntat sig.
  Huddinge vann Hockeyettan finalen, för att de utmanövrerade Troja taktiskt. Inte för att de har ett bättre lag. Samma var det i PO3 mot Mariestad, men där räckte inte taktiken och man orkade inte hela vägen, framför allt fysiskt.
  För just fysiskt så är Troja starka. De fixar att hålla samma tempo i 60 minuter, match no 6 trots att man just spelat 5 stentuffa matcher mot Huddinge och Mariestad med enbart ett fåtal dagar vila.
  Sett med ögon från ettan (då jag följer Troja om det inte framgick 🙂 ) tror jag att ni kommer att klara av Huddinge på ett bra sätt, men Kristianstad får ni problem med, den matchen blir svårare.
  Trojas svaghet är att hålla uppe koncentrationen match efter match från minut 1 och motivations/attitydproblem vill jag hellre belasta tränare/sportgrupp för och inte spelare.
  Ha bara i åtanke, att spelarna är också människor, precis, som ni, de läser troligtvis dessa inlägg och besitter vetskap om sådant, som en utomstående inte ser och vet. Där finns många faktorer, som gör en spelare bra/dålig och jag tvivlar starkt på att en enda av VIK spelare inte vill ge 100% i varje match. Det är deras jobb, karriär, som står på spel också, inte bara VIK Allsvenska plats.

 2. Dennis

  Tycker du är alldeles för snäll i din analys av matchen. Troja spelade ungefär som man förväntar sig i division 1, VIK spelade stundtals som ett lag i ettan och stundtals som ett virrigt juniorgäng utan varken plan eller inställning. Att time outen inte kommer tidigare och att inget försök görs att elda på killarna är för mig obegripligt. När hela gänget ser ut att längta efter att få komma hem och lägga sig på soffan måste man som träna försöka få igång lite driv och vilja. Gråhns hade som vanligt hjärta och driv men som tyvärr mest kom fram i snack och tjuvnyp – i övrigt kändes hela laget förvånansvärt lojt. Nej – in med Alenbring, Hercules, August och bänka spelare som inte har något sug. Om inte annat kanske det kan väcka något hos övriga i laget att se att det finns hungriga killar redo att ta deras plats.

 3. Kjell Karlsson

  Som Björklövare har jag sett Rasmus Edström i två säsonger, han håller bara inte måttet, sorry, det mesta sitter kanske i dåligt självförtroende men ….I Skeå spelade han PP ibland 2013 men dom insåg tidigt hans orörlighet och yvighet och dumpade till Löven.

 4. Patrick

  Vik måste byta tränare NU! Han har inte rätt känsla och får verken laget eller individen att lyfta. Har byt och ändrat i femmorna hela säsongen tyder på osäkerthet och brist på kunskap. Spelare som spelar för mycket i matcherna Mylläri t ex, och som inte kan hantera de. Byt tränare nu , så kanske vi har chans att hålla oss kvar.

 5. Olli

  En av de mest pinsamma insatserna jag sett VIK gjort på många år! Får nästan känslan av att halva laget redan gjort klart med andra lag till nästa säsong. Ska bli mycket intressant och se vilka som stannar kvar om vi åker ur.
  Med detta spel och inställning kommer laget inte ta en enda poäng till! Visa nu vad klubbmärket och “vi som är från Västerås” snacket betyder! Ta er samman för tusan!!!!

 6. Smehalvan

  Alenbring kanske inte löser alla problem men det är fan tjänstefel att inte spela honom.
  Speciellt när alla åker runt och vänder röven till och glider in en tackling.
  Kämpa på VIK, men nu ser det tyvärr inte ljust ut.

 7. Johannes

  Konstigt att HA-lagen aldrig kan lära sig att lagen från ettan är bra. Varje år likadant. Va, är Tingsryd så här bra? Va, är Pantern så här bra? Va, är Västervik, Vita Hästen och Karlskrona så här bra? Va,är Troja så här bra?

 8. UliH

  Att VIK idag är på denna nivå får vi nog tacka bl a Fägerbladh för… fy f*n

 9. Miko

  Nu vet Vik vilken nivå division ett motstånd håller och lyckas man inte höja sig några snäpp kan detta sluta i rent misslyckande. Nu gäller det att man reser sig precis som efter nyår. Klarar man det så kan detta gå vägen men det måste ske snarast, annars riskerar man att hamna efter tidigt. Det är trots allt bara tio omgångar. Publiken tycker jag ändå gör vad de kan och stöttar laget hela matchen.. Extra eloge till de två killarna som höll igång publiken matchen genom. Det är för såna och andra hängivna fans man verkligen hoppas att laget håller sig kvar. Nu gäller det nya tag och vinna nästa match. Tror att det fortfarande är mycket anspänning. Det måste släppa men det sker endast om segrarna kommer.

 10. Zeke

  Säger lite om sportchefer och tränare när man låter Jonsson spela igen efter månader av frånvaro när man äntligen blev av med han

 11. Gurkan 63

  ska man skratta eller gråta ? . Det sämsta slut jag har sett av vik denna säsong, rent sakt bedrövligt , Lundberg höll vik kvar länge i matchen men sen så gick det inte längre. Tänker inte krittisera någon enskild för alla var lika dåliga förutom Lundberg. Att inte spela Alnebring är bara ett enda stort frågetecken för mig , det Alenbring har gissat upp under säsongen är mera än vad andra högavlönade medspelare har visat under säsongen. Att förlora är inte kul men med kvällens inställning så ska dom skämmas, att kalla sig hockeyspelsre är ett stort skämt . Än är det inte kört men uppförbacken har blivit betydligt längre går inte blunda för sanningen hur länge son helst hela föreningen borde titta sig i spegeln och ransaka sig själva.

 12. Marcus Johansson

  Troja var ok, tyvärr var det mer så att Vik var dåliga än Troja riktigt bra. Uppspelen var stundtals på pojklagsnivå. Uppspelsfasen ser bedrövlig ut när man kommer under press och har egentligen gjort hela säsongen. Idag undrar man verkligen var lagets veteraner, bärande spelare höll hus? Är Johansson, Lihagen, Fish, Karlsson inte bättre? agerandet vid 0-1 är genant samma gäller markeringen vid 1-2 samt det loja/arroganta hemjobbet vid 1-4. Hoppas detta blir en helvetes väckarklocka!

 13. Lillgurkan

  Det kommer lösa sig, har så svårt att se att två lag ska gå bättre än VIK över tio omgångar. Viktigast nu är att stötta killarna när vi spelar i Rocklunda. Burop hjälper föga när spelarnas självförtroenden redan är sargade efter en tuff säsong.

Tweets

Mathias Helsing Andersson - AvatarjaghetermathiasMathias Helsing Andersson

@VIKFanCentral Så som jag ser det är att han nu kommer hjälpa JJ och Wikman/Kangas att komma bättre till i offensiv… https://t.co/KcU5HNpWpV

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@MartinF021 Måste sova på saken gällande kedjorna. Mycket nytt att ta in 😊🙃

SvaraRetweetFavorit
Martin Fredriksson - AvatarMartinF021Martin Fredriksson

@VIKFanCentral Tycker man ska återgå till From Karlsson Bergman, den kedjan var riktigt bra. Bra att ha en riktigt… https://t.co/3T1Adv1WUT

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Seger i genrepet mot Södertälje inför premiären mot Tingsryd med en del positiva indikationer och stekhet Lunsjö -… https://t.co/5Fb2DDuYdc

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto