Helmersson stod upp i hettan i Karlskoga & två nya Montpetit-poäng

Helmersson får en propp av Wessner.Helmersson stod upp såväl hemma mot BIK senast som nu denna kväll. Kaptenen visar styrka och vägen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås tog en ny försäsongsviktoria på torsdagskvällen i Karlskoga. VIK vann med 4-2 efter nya poäng av Montpetit och bra defensivt spel. En mycket stabil Jonathan Bjurö, som liksom Fransson har en lugn spelstil, gjorde en ny solid insats.

Conny vilade denna match, liksom Söderkvist och Fredriksson. Mathias Bromé fick lira med Johner och Williams och gjorde ett mycket elegant mål fram till 0-1. Detta efter en mycket smart passning av Johan Jonsson där Skultunasonen visade glimtar av offensivt flärd, då han fintade slagskott men levererade en perfekt assist.

En kille som alltid ger allt.(Mathias Brome)

Bromé gjorde det bra i afton. Visade mycket fina händer vid målet. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Oscar Pettersson fick sedan sätta 2-0 efter mycket bra arbete av Montpetit och Davidsson, vilket gav ”OP” öppet mål.

3-0 kom efter att en annars seg Evan McGrath försökte hitta en passning till Freddan Johansson där Freddan något turligt bökade in pucken. Bra för denna kedja att få dit en puck. McGrath & Fornataro har inte kommit igång ännu. De behöver komma upp flera klasser och tur är att tid fortfarande finns för det.

Per Helmersson vann sedan många VIK-fans hjärtan då han stod upp för laget då Karlskogas retsticka Henrik Björklund tacklade Freddan kanske lite i ryggen i en rörig situation. Det som kanske många retar sig med BIK är lite lätta fall och att de sedan inte riktigt ändå vill fightas när det väl gäller.

Helmer visade i alla fall styrka och vilja och visade var skåpet ska stå mot Björklund och sedermera Fröberg som också ville blanda sig i ett senare skede då McGrath blandade sig i från bänken, kanske inte det smartaste, men bra att McGrath visade lite hetta.

Allt detta föregicks av att Björklund i första perioden tacklade Angell så han blev liggande, men återkom senare. Angell vispade sedan omkull en BIKare med klubban och domaren bedömde spearing.

Det komiska var att allt detta gav BIK av någon anledning ett 5-mot-3. Ännu mer roligt var att Emmerdahl skrinnade loss och slog en bra passning till Montpetit som distinkt tryckte in 4-1. Emmerdahl är på gång att bli en SHL-back enligt många.

BIK-reducerade till 4-2. Slut.

Sammanfattning

Detta var en så typisk match BIK-VIK. BIK spelade sin oerhört energikrävande och ineffektiva ishockey mestadels på utsidan samtidigt som VIK var de smarta och stängde igen framför Bjurö. BIK hade mycket puck men i ofarliga lägen. VIK visade upp mycket bättre skytte än BIK också, den grenen är viktig i vår ishockey.

Bjurö gjorde en ny stabil insats, utan att kanske sättas på några större prov. Bjurö påminner mycket om Fransson och läser spelet och står rätt. Lite kan det vara så att VIK-defensiven hjälper målvakter i stor utsträckning då både Lasse och Frasse de senaste åren verkligen haft monstersiffror i serien.

Glädjande att se var Mathias Bromés framsteg, talangen verkar vara på rätt väg. Linus Svedlund gjorde en ny bra match med en Christopher Mastomäki som sakta men säkert håller få fart på de långa benen. Stora spelare brukar ha längre startsträcka på försäsongen.

Kevin Weiskog är också en stor kille som var anonym igen. Oscar Pettersson gjorde ett mål men i övrigt ganska anonym. Som det ser ut nu är det nog ganska givet att fjärdekedjan i premiären bör blir Svedlund – Masto – Bromé.

Linnarud fick spela en del och gjorde absolut inte bort sig. Försökte ta initiativ och slog bland annat en smart chip längs sargen som gav Williams ett bra läge.

Davidsson teipar sin egen klubba,i bakgrunden syns Tobias?

Eddie tar hand om trollspöet… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sedan är det bara så att NJ verkar ha gjort två riktiga fynd i Davidsson och Montpetit. Vi kan redan säga nu att de är två killar med mycket högt hockey-IQ med bra teknik. Montpetit är dessutom en mycket skicklig skridskoåkare.

Hampus Larsson gjorde en ny bra match och stod upp på ett bra sätt när det blev ruffigt, det var ett stort plus i kanten.

Kvällen kommer nog ändå bli mest ihågkommen för att Kapten Helmer vann många VIK-fans hjärtan för sin vilja att stå upp för sitt lag. Hoppas Helmer fortsätter visa denna gnista, för stark som en oxe är han i kroppen.

3 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Vimmerbyarn, många förstår inte det här med rollspelare tyvärr, de förstår inte vad Helmer bidrar med. Han är orädd och stark utan puck och står upp för laget. Han kommer spela i premiären. Han tar mycket stryk och är orädd som få.
  ***
  Johan Ericsson, håller inte med. Däremot är Pettersson kanske mer av en topp-9-forward och Svedlund passar bättre i en checkingroll. Tycker Svedlund påminner lite om en oslipad Markus Ljungh.

 2. Johan Ericsson skriver:

  Ärligt talat? Pettersson spelar minst av alla. Skapar mest av alla på den lilla tid han får.
  Är det inte dags att han får en riktig chans? Svedlund är för tunn. Hör inte alls hemma på denna nivå

 3. Vimmerbyarn skriver:

  Vad tror ni på VIKfancentral om Helmersson i premiären då? Positivt att han står upp för sitt lag och är ju väldigt bra rent defensivt. Men det är ju detta med när pucken kommer med i bilden. ..Enligt rapporter jag fått från träningsmatcherna, har det väl gått sådär för honom när han ska leverera pucken. Eftersom klubben jagar en back av hög kvalitet, lär det ju bli Helmersson som petas från topp-6 i så fall och sedan får ägna sig åt boxplay.