Ian Blomquists genombrottsmatch något att minnas då publiken verkligen fick extra allt (utom mål) mot backförstärkt Djurgården då VIK gjorde det bra – trots några uppenbara hål i lineupen

Ian Blomquist och av många hyllade målvaktstränaren Patrik Sjöström. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK visade stora hjärtan och föll med flaggan i topp hemma mot ett förstärkt Djurgården (nu med toppbackarna Schilling & Alm som precis har börjat spela igång sig) med 0-1 efter straffar på lördagskvällen.

Denna afton kommer VIK-fansen länge minnas som den 19-årige målvakten Ian Blomquists genombrott. Den unga målvakten stod för en av de bästa insatserna på år och dar i ABB Arena.

VIK gjorde det fint i 5v5. Frycklund var briljant med Zetterberg i första perioden. Bergman brände två jättechanser efter lysande spel av firma Frycklund/Z.

Bitvis vass Salminen dukade upp för Kokkonen men även där lite för vekt avslut. 4-2 chanser VIK som var bättre än DIF i 5v5.

Ian Blomquist, i sin blott fjärde match i HA, var otrolig i kassen då DIF hade tre mycket vassa PP. Hela 8-4 i farliga chanser för DIF i PP. Skedung och Lunsjö, med flera, gjorde ett stort jobb i BP. Blomquist fick välförtjänt snabbt en ramsa av den decibelsprängande VIK-klacken, vilket är få förunnat.

Ian Blomquist var sensationellt bra i första perioden i, vad som skulle visa sig bli, sin genombrottsmatch. Svensson var på riktigt spelhumör med Skedung och Wiberg.

Känslan var att om VIK kunde fortsätta så här i 5v5 och undvika slafs och utvisningar kunde det bli bra. Men så blev det inte riktigt då DIF fortsatt fick ganska många PP.

Jämn andra, 4-5 chanser DIF i 5v5 som kom klart mer på slutet. Ian ”0an” Blomquist – vilken match! Sällan vi sett en så målvakt så magiskt bra, särskilt redan som 19-åring. Ian inledde 2:a med en blixtrande sidledsförflyttning då Norman rånades på en 2-mot-1:a.

Aronsson fixade ett PP. PP1 skapar men PP2 föreföll ganska svagt (dock behöver PP detaljstuderas vidare, och det hinner undertecknad inte göra under varje match).

Bergman suspekt 2:a i anfallszon. Bergman åkte sedan starkt sig till läge men ny bom. Lunsjö serverade Speers men kanadensaren fortsatt iskall offensivt. Svensson var mycket drivande och nära att näta runt kassen från köksvägen.

DIF skapade tre skarpa chanser i PP, men Blomquist magnifik i att läsa spelet, plus verkar ha vässat explosiviteten. VIK verkade trötta i slutet, ny energi i 3e?

Tredje perioden inleddes med att Tim Söderlund satte en misstänkt armbåge i huvudet på Isak Skedung (har inte sett i TV). Såg inte bra ut för Skedung som efter mycket möda tog sig ut till omklädningsrummet och utgick.

Som vanligt verkade domarna missa huvudvåld då de ju är upptagna med annat som är viktigare för dem, som att få synas, påverka och leta fantomutvisningar. Och varför kan inte det här situationsrummet ens hjälpa till vid sådana här situationer? Men det är som sagt en hund begraven gällande domarna, och kanske framförallt de/den som bestämmer över domarna…

VIK fick då gå ner på centrar då Skedung utgick och Djurgården var tyngre i sista perioden. Men VIK skapade ändå chanser som slutade 5-5 i spel 5v5.

Dock fortsatte DIF skapa massor i PP då Ian åter glänste så att självaste Olle Liss blev poänglös, detta efter typ 49 poäng (48+1) på de tio senaste matcherna mot VIK för yttern…

I slutet brände defensivstarke Kokkonen ett jätteläge i BP efter ett smart uppspel av en annars äventyrlig Bohm. Zetterberg bröt ett uppspel och satte ett skott via Lindbom i ribban.

DIF fick inleda övertiden i PP och då vann Speers en antal viktiga tekningar, så värdefullt. Kokkonen var fortsatt vägvinnande utan puck. DIF skapade också flera farligheter i ÖT. Zäta hade ett nytt skott i ramarna och sedan lyckades Z på något sätt missa öppet mål.

Under straffarna missade Salminen, Svensson innan Lunsjö satte en pärla, men missade sedan. Rensfeldt gjorde två straffmål och två poäng till DIF.

SAMMANFATTNING

Chanserna slutade 13-12 till VIK 5v5 enligt denna bloggs noter. Men i PP haglade farliga puckar runt den enastående Blomquist. DIF vann chanserna där med hela 15-4.

Vilket genombrott för Ian Blomquist! Det är mycket troligt att en ny målvaktsstjärna är född. Lägligt nog under samma afton som det var ”Tommy-Salo-night” då den fantastiske ex-burväktaren från Surahammar signerade böcker.

Detta var en av de bästa målvaktsinsatser undertecknad någonsin sett i ABB Arena. Nu vill nog Johan Gustafsson gärna kontra i vad som kan bli en mycket givande och vassare kamp om spaden än vad vi vågat drömma om.

Så bra såg faktiskt Blomquist ut. Undertecknad har hela tiden gillat och beskrivit Ians mycket fina spelsinne i att läsa spelet, och nu när muskelstyrkan och explosiviteten uppenbarligen vässats blir helheten fantastiskt bra i Ians målvaktsspel.

Totalt sett över 60 minuter var det relativt jämnt i spel 5v5, även om DIF kom mer sista 25 minuterna. Det märktes att DIF stadgat upp försvaret med SHL-mässiga backarna Schilling och Alm. Ett mycket mer ramstarkt DIF än tidigare tog allt mer energi ur ett lite mindre komplett VIK.

Sedan kommer också backen Stefan Elliot (ex-Frölunda) till DIF och vi inser att det är ett ”mini-SHL” i toppen av HA. VIK behöver också verkligen spetsa laget, gärna med en toppcenter, en topp-6-ytter och en topp-4-back för att hänga med.

Framåt var annars Frycklund som vanligt klart bäst med hela 12-0 i NP, ofta i starkt samspel med Zetterberg som hade 8-2 i NP och två ribbträffar och ett missat öppet mål. Bergman är en bra tredjelänk, men #25 saknar spetsen i avslut och skytte som Cheek har, det syntes åter i afton.

Kanske tröttnade Frycklund lite som åter alldeles för ensam riktig toppcenter. Tänk om VIK kunde få en till äkta toppcenter. Tror mig veta att det jobbas hårt på saken…

Salminen var också aktiv och försökte verkligen. Finländaren inledde bra, för att sedan kanske tröttna lite (4-3 i NP). Det är dock lite märkligt att Salminen blandar geniala grejer med vissna fladderpassningar till fel adress ibland, lägstanivån kan nog höjas.

Dock ska vi ha med oss att Salminens omgivning just nu (Aronsson & Kokkonen) inte är direkt nära att matcha hans offensiva begåvning. Kokkonen var annars riktigt bra över hela isen (8-2 i NP) – fram till avslut.

Om VIK kan värva någon offensiv lite vassare spelare kommer Kokkonen bli en extremt nyttig spelare längre ned, precis som i HV71. Aronsson är mycket solid, men föga förvånande alldeles för anonym offensivt för att vara en andracenter i ett SHL-satsande lag.

Anton Svensson gjorde en av sina bästa matcher på länge med hela 8-0 i NP tillsammans med Skedung (som dock alltså utgick med misstänkt huvudskada) och en Filip Wiberg som inte riktigt kunde matcha den suveräna insatsen i Karlskoga senast.

Speers visade åter att han inte riktigt har skickligheten för att driva framåt och fumlar lite med pucken ibland, men kanadensaren gjorde åter en hel del bra saker defensivt (6-4 i NP) och vann 61 % av tekningarna. Speers radade upp tekningsvinster i slutet, vilket kanske räddade en poäng.

Lunsjö fortsatt tongivande trots en fortsatt ganska torftig omgivning, men fortsatt äntligen i PP. Åter satte #56 en klasstraff i taket, dock bom på andra.

På backsidan verkar det gjort Daniel Gunnarsson gott att ”slippa” PP och börja fokusera på försvarsspel och sina högklassiga uppspel. DG var bästa back med 6-0 i NP med flertalet fina passningar som öppnande upp.

Även Jardeskog trivdes mot ett bra lag som Djurgården med en hel del vägvinnande spel. Men Jansson och Bohm hade jobbiga aftnar i spelet med puck mot ett skickligt Djurgården. Östman fortsatt felfri och Lindelöf helt okey med 4-1 i NP.

VIK kämpade verkligen och mötte ett Djurgården med ett klart uppdaterat försvar, men oj vad Cheek och en stark andracenter saknas. Hursomhelst visade VIK den högljudda hemmapubliken ledda av en stark klack att det finns en del bra grundstenar.

Och det är kanske svårt att påstå att Paananen inte fick max ur laget denna afton, trots förlusten. Det viktigaste från denna match var dock att Ian Blomquist gjorde sig ett namn. Frågan är bara hur stort det kommer bli.

PUCKLIGAN

5 Ian Blomquist

4 Mikael Frycklund

3 Anton Svensson

2 Lukas Zetterberg

1 Daniel Gunnarsson

17 svar

 1. Gulsvart gurka skriver:

  Fantastisk match av Ian! Ser påkopplad ut på ett helt annat sätt än JG. Läser spelet oerhört bra och vilka reflexer! Det enda lilla negativa jag reagerade på i hans insats var att han släppte ganska många returer. Blir spännande att följa hans utveckling framöver.

  Förstår inte varför Pannan sätter Salminen i en kedja med Aronsson och Kokkonen?? Han måste ju spela med en utpräglad målskytt (Z? Lunsjö? Svensson?) som han kan sätta upp lägen för!

  Segrar nu mot Mora och Västervik vore fint så hänger vi med i toppen!

  • Mathias skriver:

   Olika spelstilar. Anledningen till varför JG inte behöver reflex-rädda eller TV-rädda är för att han läser situationerna bättre än tex Kruse eller många andra målvakter

 2. Kalle skriver:

  Intensiv match som med stolpe in kunnat slutat med vik-vinst. Bra insats av Ian.

  Bloggen skriver mycket, med rätta, om det viktiga 5-5-spelet. Vilka spelare finns i toppen i denna +/-statistik, jo Lunsjös torftiga omgivning. Tänk om övriga kunde leverera på samma sätt i denna spelform.

 3. BraMålvakt skriver:

  Ian Blomqvist !
  Stod på läktaren alldeles bakom mål , killen är ju helt lugn och stabil i mål. Till skillnad från…
  Tycker Ian ska stå mer matcher nu, tror han kommer bli given första i slutspelet.

 4. Musse skriver:

  Ian’s insats och ett kollektiv som kämpade räddade en poäng. Vi hade verkligen behövt Cheek i den här matchen. Ingen som vågade ta kampen med deras Shl backar. De flesta av våra chanser i 5v5var inte i närheten av hur farliga deras var. Vi blev trötta av att ha så lite puck så det blev mest urlägg och några ströanfall sista 20 min. Säkert mycket pga de otroligt svaga domarna som otroligt nog gav VIK dubbelt så många BP.
  Sen är det ju bara att erkänna att det är en bra bit till Djurgårdens nivå. Det är ju bara att titta på deras spelartrupp. Det går att kämpa i någon enstaka match, men i en matchserie går det inte.

  • Bozo skriver:

   Ja nuvarande spelartrupp behöver slå personligt rekord spelare för spelare om detta lag ska kunna hota om SHL. Dit är det en bit då flera har sett betydligt bättre ut någon säsong tidigare.

 5. Jan Malmberg skriver:

  Håller med dom som klagar på Jimmy Jansson som back borde testas som forward istället.lnte bara Lorek och Lindelöf som är sega. Även Gunnarsson som för första gången vad jag sett fick kasta sig raklång på isen för att stöta bort pucken när Djurgården var nära ett friläge när han vart omåkt.lngen vill väl göra bort sig med storpublik i Rocklunda hallen. Speers som sagt iskall som målgörare, såg töntigt ut vid straffen. Tror det var Broc Little( gjorde en säsong i VIK 11-12 med personliga rekordet 66 poäng på en säsong 53 som mest i Linköping) som fick sätta 3 straffar som vart mål i en match. Alexander Lunsjö borde fått en tredje chans. Han är den ända i VIK som sett bra ut när det gäller straffar i VIK. Speers ska ha kredit för att han offrade sig för att få ut pucken i slutet vid utvisning. Ian Blomquist borde stå mot Mora på onsdag annars tjänstefel av Paananen, finns verkligen ingen anledning ta bort en målvakt som håller nollan. Lite kuriosa snackade 10 min med Tommy Salo i pausen. Min bror har hört att han vart bländad av lampor i OS när han gjorde en sk. ”Salo” men han sa att det var skuggor i taket allt är svart även pucken verkar logiskt.

 6. Danne skriver:

  Jag tyckte VIK hanterade domarnas tydliga partiskhet i matchen mot DIF. Riktigt bra, disciplinen har ofta fallit där! Själv sköt jag topplocket vid minst tre tillfällen uppe på läktaren. Tur det finns bra kamrater på läktaren som kan lugna.

 7. Sudden13 skriver:

  Blir det inte ett ärende av smällen mot Skedung?

 8. Andreas skriver:

  Håller med dig i mycket av det du skriver.
  Jag upplever första perioden som att vi tappar mittzonen hela tiden. Det vart bättre i dom sista perioderna men man ser hur sönder lästa vi är i uppbyggnaden. Det jag inte gillar med detta spelsystem är att vi ska ta så stora bågar istället för att spela ett rakare spel direkt mot kassen. Vi har gjort det vid visa anfall, rakt, skott och folk på retur, det blir farligt eller mål varje gång.

  Får inte Ian stå i nästa match så är det grovt tjänstefel av Paananen och det va verkligen hans kväll.

  Som du skriver behöver vi få in nytt folk. Jag hade gärna sett 2st nya backar då vi måste ha seriens segaste backar. Titta på Jansson, DG, Lindelöf som ex. Dom hänger inte med. Motståndarna kan vara flera meter bakom och dom kommer i fatt. Jag hade gärna sett alla 3 bli bänkade och främst Lindelöf. Förövrigt så är inte Jansson en kapten. Vid flera tillfällen tvingar tex Svensson och Fryklund fram Jansson för att prata med domaren. Jämför man med Freddan som alltid va där och lyssna eller prata så är det som dag och natt.
  Framåt så håller jag med om att det behövs 1 center och 1 ytter minst och det nu men som vanligt lär det väl väntas till Januari som tidigast.

 9. anders stenlund skriver:

  faaan så bra kämpat av VIK och Ian Blomquists vilken målvakt. Om han inte får stå mot Mora så är det
  tjänstefel gud vad bra han var. Sen så himla synd att lag från SHL som åker ner ska få så himla mycket pengar när dom åker ner, tycker det blir så svårt för lag i HA att matcha spelartruppen dom då får. Så finns det ingen rik oljeshejk eller någon STOR sponsor som kan gå in med en båt stor lunta pengar så VIK kan matcha djurgården och björklöven och andra lag med mycket pengar annars kommer vi få kämpa som fan. Sen till sist JÄVLA SEBROR SÄGER JAG hittar skitutvisningar här och där på VIK, brukar inte gnälla på domarnivån men tycker den var usel, antigen låter man spelarna spela på lite hårdare eller så blåser man för allt men då ska det faaaaan gälla åt båda hållen och vara konsekvent inte släppa här och blåsa där, och sen 1 min kvar tar man fan inte en utvisning jäääävla amatörmässigt gjort av dom.

 10. Mikael skriver:

  Något måste Paananen göra med Jimmy. Bänka, plocka bort C eller iaf varna honom om ovanstående. Som han håller på och dräller med pucken är det ju en gåta att han får vara vad i uppställningen! Och som sagt Bohm gjorde det inte så mycket bättre i dag heller

 11. Pelle skriver:

  Jag tror att Skedung fick en klubba på halsen. Hoppas det bara gjorde ont och inte var en skada.

 12. Bozo skriver:

  Behövs en offensiv back, precis som det skrivs. Eller plocka bort C från Jansson, skulle kanske göra honom gott.

 13. Observant skriver:

  Fantastiskt målvaktspel och ramstarkt BP 12 minuter tror jag det var som dödades mot DIFs högklassiga pp. Ian suverän vilken målvakt. PP och våra dyra spetsspelare förrutom Fryck då måste upp minst sagt. Korkade utvisningar i anfallszon och pp som Z får inte ske. Tur vi har krigare som står upp mot DIF. Ian och boxplay var värt segern idag.