Uppdatering Skedung efter smällen mot Djurgården, ”mini-SHL” i toppen kräver tur och skicklighet, succé Almtuna & Luciani lämnar Södertälje – internrevision scoutrapporter

Isak Skedung verkade ha tur i oturen med smällen. Det behövs nu. Lite tur med skador. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Goda nyheter då Isak Skedung kunde träna under måndagen efter smällen mot halsen i lördags mot Djurgården. Mycket av VIK:s öde denna säsong hänger just på att laget får ha lite tur i att undvika skador.

Det är nämligen ett ”mini-SHL” i toppen av Allsvenskan där VIK måste rusta för att hänga med främst Djurgården, MoDo och Björklöven. Nu ryktas det också om att Djurgården ska plocka in Linus Klasen som haft stuga i schweiziska andraligan.

Apropå Schweiz, vad händer egentligen med Niklas Olausson?

För att kunna hota topplagen över tid behöver VIK, förutom några spetsiga nyförvärv, ha tur i att undvika skador. VIK kommer aldrig kunna matcha den bredd exempelvis Djurgården kommer ha råd med, och därmed måste VIK ha med sig Fru Fortuna gällande att truppen håller sig frisk.

***

Efter Mathias Froms sorti är VIK mycket aktiva på marknaden, om underskriven förstått saker rätt. Det gäller att hitta någon som hamnat lite i kläm i Nordamerika mellan NHL, AHL eller ECHL, nu när trupperna satts där.

Typ en Matt Fornataro. Eller en Evan McGrath. Bägge dessa kom sent den inledande svängen i VIK, och båda var mycket tongivande första säsongen här direkt från AHL/ECHL.

Utbudet i Europa är skralt, men inte helt tomt. Och det rör på sig spelare som inte passat in också i sina nya eller gamla lag.

***

Sedan är frågan vad som händer när/om Ryssland faller ihop totalt. Då lär alla dessa ickeryssar fly hals över huvud från KHL. Men vilka vill ta emot dem som är besudlade med Putins blodspengar?

Det lär således bli en het diskussion i vissa klubbar om man ska ta in spelare som använts i Putins propagandaliga KHL.

***

Anthony Luciani lämnade Södertälje. Dags för en liten internrevision av scoutrapporter från inför denna säsong på bloggen:

Scouten jag talade med tidigare fick delvis rätt gällande att det nog var 50 % att envägsforwarden Luciani skulle lämna tidigt i en delvis kritisk rapport.

Just dessa scoutrapporter retar ju upp en del så att vissa faktiskt blir nästan arga. Av någon anledning.

Exempelvis Södertäljes sportchef Emil Georgsson hintade ju lite lätt i den eminenta @SSKpodden att han slutat läsa denna blogg. Detta eftersom det finns även kritiska inslag på hans nyförvärv. Eller som denne påstod att ”jag bara sågade alla hans nyförvärv” (!).

Men gällande Luciani var kanske inte rapporten helt fel. Dock var snarast rapporten på SSK:s lika kritiserade Renars Krastenbergs, å andra sidan, kanske väl positiv, även om den varnade för ojämnheten och just en väldigt låg lägstanivå.

***

Just Södertälje är intressant att jämföra med eftersom VIK och SSK ibland kanske slåss om lite samma spelare. Lösa rykten att VIK exempelvis talade med backen Johan Ivarsson, som hamnade i SSK.

Cole Cassels (från SSK-håll påstods att de snuvade VIK på centern) har bara två poäng på åtta matcher (Speers har faktiskt tre, trots sin defensiva inriktning) och där hade jag en kort rapport som varnade för tröga fötter och en annan mer positiv.

Men kanske har Cassels trots allt det lite tyngre med fötterna under säsong än under försäsong där centern glänste? Dock visade Cassels tillräckligt under försäsongen för att tålamodet kanske är längre med denne, än exempelvis med Blake Speers som var poänglös under försäsongen.

***

Hursomhelst är dessa rapporter från folk på insidan intressanta eftersom det kan säga något om vad studsar runt där inne om olika spelare.

Sedan är det inte lätt att scouta, även om man är ett proffs. Ibland blir det helt fel, men ofta ligger det något i rapporterna.

***

Och min egen ”rapport” om Blake Speers, efter att ha videoscoutat alla byten under fem matcher, stämde väl som sagt ganska bra gällande att centern inte visade direkt något offensivt, suverän defensivt, inte var någon stor passningsspelare och hade svårt att täcka puck längs sargerna, precis som nu.

Dock kan Speers bli väldigt nyttig som tempostark breddcenter i box play och som tekare, även om just teken har gått oväntat trögt efter 65 % under försäsongen och 54,3 % i starka AHL.

Nu ligger Speers emellertid 52,4 % nu efter en stark match i cirklarna senast mot DIF. Detta då Speers hade plus på självaste Krüger och Rensfeldt.

Så det går nog att videoscouta som en galning själv och få en ganska bra bild. Och just att videscouta som en galning tror jag är Max Strömberg Melins kanske bästa gren. Lyckligt nog för VIK. Men Max ska även ha en bra dialog med tränarna då VIK försöker ta steg på alla plan.

***

Almtuna har imponerat på mig varenda match denna säsong. Så även borta mot AIK på måndagskvällen.

Kimby har fått ihop en hårt arbetandes och snabbt lag med skickliga spelare som Golovkovs, Hertzberg och Norbäck. Plus såklart stortalangen Asplund på backplats och eleganten på blå i Karlström (som VIK varit ute efter förut).

Spelskicklige backen Anton Brandhammar för VIK mot Enköping. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Lite kul också att kvalhjälten Anton Brandhammar, som inte fick spela så mycket för VIK då laget gick upp från Ettan till HA, äntligen får en chans högre upp.

17 Responses

 1. Jan Malmberg skriver:

  Mest intressanta ikväll Paananens val av målvakt. Jag säger ingenting så har jag ingenting sagt🤔

  • Calle skriver:

   Kan ju vara bra att påminna här om att när Gustavsson kom tillbaka efter skada i slutspelet i våras så hade han 93.33% på de 3 matcher han stod mot löven. Han har köpt hus i Köping och kommer förmodligen stanna här resten av sin karriär om VIK vill ha honom. I serien slutade Gustavsson på över 92% trots en katastrofal start.

   Blomkvist var magnifik på DIF och ska såklart stå många matcher i år men till er som tror att Gustavsson är för dålig kan jag säga att exakt varenda lag i HA skulle ta in honom som långsiktig förstemålvakt om de fick chansen.

   Man behöver inte gå över ån efter vatten. VIK saknar många saker i sin SHL satsning men förstamålvakter är inte en av dem. Att börja bänka någon som vill stanna resten av karriären i en klubb där han bor verkar ganska korkat på lång sikt. Blomkvist spelar inte i VIK nästa år om han är lika bra som senast. Så jag n lagom matchning mellan dem är nog smartast. Var sin match ikväll och på fredag oavsett resultat ikväll är att föredra.

   • Bozo skriver:

    Precis det som är problemet med VIK och även med något annat lag också. Det är ganska schysst att spela i VIK, nära hem och det mesta är ganska bra. Helst skulle man vilja vinna några fler matcher, men det är inte hela världen. Sedan en tränare på det som med sin tränarstil behöver att spelarna brinner för uppgiften. Timrå ser ut att gå samma väg i SHL, förmodligen Djurgården också. I HA behövs många supertävlingsmänniskor när trupperna är så tunna och den sportsliga ledningen är glad att få behålla nån spelare mellan säsongerna som inte gjort bort sig totalt.

  • Mathias skriver:

   JG är när han är i form med ett fungerande backspel seriens bästa målvakt och ska spela 98% av matcherna. Att börja snacka om annat är att göra samma jäkla misstag vi gjorde med Fransson.

 2. Onside skriver:

  Nu vill vi inte se någon mer misslyckad värvning.
  Är det en offensiv pjäs så krävs minst 0,5p/match i snitt i AHL. Annars duger det inte. Simple as that

  • Bozo skriver:

   VIK kan aldrig värva beprövad spets med färska stats. Man måste bli bäst på en kategori spelare som har potential att bli spets. Förstår inte när man har en tränare som Paananen att man inte försöker få hit lovande 18 åringar från hela världen. Hitta några mycket lovande juniorer och erbjud dom en seniorlön på ettårskontrakt. Istället försöker Z locka hit skadat gods som varit bra en gång i tiden och försöker vända deras karriärer. Det publiken vill se är det vi fick se i lördags när en 18-åring får ett genombrott. Bror Little var 23 när han kom, det är max-åldern.

   • Pelle skriver:

    Det kan vara ett bra spår. Sura visade för två år sen att de kunde få hit juniorer som var aktuella för NHL. Och då kan det ju inte varit speciellt dyrt heller.

   • Bozo skriver:

    Hellre att Paananen är sur efter matchen att juniorer har spelat som juniorer istället för att 28+ åringar har spelat som juniorer.

 3. Musse skriver:

  Tycker lite synd om Speers som blivit ”rånad” på två mål av sina lagkamrater i de senaste matcherna. Två mot en i Karlskoga där Speers har öppet mål men Kangas väljer att skjuta ett ganska svagt avslut men lite turligt rullar den in. Samma läge mot Djurgården och kanske ännu öppnare mål, men Kokkonen väljer ändå att ta eget avslut som jag uppfattar inte ens träffar målet. Så visst är han med och hugger där framme.

  • Onside skriver:

   Håller med. Vad tänkte Kokkonen på egentligen. Där gick vi miste om 2 poäng till, suck

   • C skriver:

    Intressant hur olika man kan se på det. Jag satt på plats i höjd med tekningacirklarna och tänkte att det var bra att Kokkonen sköt eftersom hans bästa egenskap som hockeyspelare och målskyttet och eftersom Spears kanske sämsta egenskap är målskyttet. Minns jag rätt så räddade målvakten pucken högt på vänster sidan men har inte sett på någon repris.

    Med facit i hand hade jag såklart gärna sett en passning eftersom det inte blev mål men där och då kändes det helt rätt värderat an Kokkonen.

    • Icing skriver:

     Håller med…7 x av 10 sätter Jeppe den… bättre att skjuta än försöka passa i det läget

     • Musse skriver:

      Ja det är ju dumt att passa någon som har öppet mål… dessutom med förflyttning på målvakten… Tror inte Speers håller med dig😉
      Säger inte att det alltid är fel att skjuta, bara att jag tycker lite synd om Speers som skulle må bra av att producera.

      • Icing skriver:

       Aldrig fel att passa någon som har öppet mål…..så länge passningen går fram 😏…. Kokkonen skulle oxå må bra av att pucken trillar in ibland.

  • Observant skriver:

   Håller med dig Musse.

  • Johan skriver:

   En möjlig målskytt är ”Rånad” är ettstark ord!!!
   Det finns spelare som alltid skjuter och sällan passar även om kompisen har ett bättre läge . Andra passar alltid trots ett bättre eget läge.
   Detta vet motståndarna, så en spelare som varierar sina avslut blir mer svårläst att försvara sig mot.
   Tillbaka till karlskogamatchen, på vik.se visas målvideon från matchen. Den relaterade sekvensen med Speers visar klart och tydligt på ett bra försvarsarbete av karlskogabacken, han skär av passningsmöjligheten till Speers, därför måste det bli ett snabbt beslut och avslut som blir ett lyckat skott och mål av Kangas.
   Har inte sett den andra sekvensen.