Idel ädel SSK-expertis om Henrik Malmströms tid i Södertälje: ”Spelar helhjärtat, väldigt uppskattad av supportrarna för sitt oömma spel – men begränsad offensivt trots tungt skott”

Skärmdump VIK.se

 

Truppen är nästan full. Dags att börja titta lite på vad vi har. Vi börjar bakifrån med nye 198 centimeter långe backen Henrik Malmström. På pappret en skräddarsydd ren defensiv värvning som ska hjälpa till att vässa den från säsongen 2023-24 läckande defensiven.

VIK släppte alltså in hemska 3,4 mål per match säsongen som gick. Bara Västervik var sämre i egen zon.

Malmström är en viktig del i att stoppa det läckaget. Åter lite mer siffror gällande Malmström och andra VIK-backar, LHC-produkten står ut gällande blockade skott:

***

Först ut att tycka till om Malmström är Viktor Jansson (@rotkivnossnaj på X) som är en vass skribent och analytiker, och har även tidigare jobbat för SSK.

Man kan läsa detta på Viktors X-profil: ”Without data you’re just another person with an opinion”, det behöver vi alla ta till oss av lite.

Viktor höjer nivån på analyserna genom att djupdyka i statistik på suveräna HockeySiffror.se (en site som min poddkollega Oliver Åbonde brukar hylla i VLT), se även exempelvis en intressant genomgång av Nicolai Meyer här. 

– Malmström är pålitlig och laglojal, menar Viktor. Styrkorna i defensiven.

– Bra på att stå emot press i egen zon. Har också förbättrat sin ”gap control” kring egen blå avsevärt senaste säsongerna. Är inte speciellt fysisk. SSK-ledningen har varit på honom att bli lite elakare.

– Spelet med puck lämnar en hel del att önska tycker jag. Har ett riktigt hårt slagskott och kan sätta passningar på bladet om han får tid. Men hamnar ganska ofta i tidsnöd och låser pucken istället för att snabbt spela sig ur situationer vilket ger att han fastnar onödigt länge i egen zon.

– Avslut från blå fastnar ofta i täck för att han inte får iväg skotten tillräckligt snabbt. Kommer förmodligen logga många minuter i BP och där hade han riktigt starka siffror den här säsongen.

Ville SSK behålla?

– I rätt roll och för rätt peng hade det säkert varit intressant men tror Malmström ville testa något nytt, säger Viktor avslutningsvis.

***

Andreas Hanson, journalist och kommentator Bonnier News och TV4, många år på @LT_Sporten. Från augusti på @HockeynewsSe

– Malmström, ja det mest uppenbara är ju hans storlek och räckvidd. Rätt rörlig också för storleken. Han spelar dock inte så fysiskt som man kan tro, han försöker vara mer smart i duellerna än att smälla på med kraft.

– Inga spektakulära tacklingar kommer komma från honom. Men uppoffrande och täcker mer än gärna skott, särskilt i boxplay.

– Har ett stenhårt skott men förbättringsbart sikte. Med pucken helt okej men allra bäst är om han har en mer puckskicklig back bredvid sig som tar det ansvaret.

– Gör överhuvudtaget väldigt lite väsen av sig i spelet med pucken, men han kan absolut visa spelsinnet att hitta ytorna för att komma till avslut när laget har samlade anfall i offensiv zon.

– När väl skotten kommer är det dock tveksamt hur mycket tanke han har med sina avslut. Han är en defensiv back helt enkelt. Tredje backpar och boxplay, inte högre i hierarkin.

***

Adam Gunnarsson (@AdamGunnarsson4 på X) och SSK på SvenskaFans.

– Malmström är en solid defensiv back. Han har utvecklats lite i spelet med puck senaste åren men det är ingen flashig back ni får in.

– Hans styrka är främst att han har en hög lägstanivå, man vet vad man får. Ni kan förvänta er en back som kommer ta ett stort defensivt ansvar, alltid sätta laget först, som spelar helhjärtat och lär ta en hel del defensiva zonstarter, både i 5vs5 samt PK.

– Nackdelen är att han är väldigt begränsad, det är långt ifrån en spetsback. Därför ställer jag mig lite frågande till att han, vad jag förstår det som, ska ha värvats för en större roll än den han hade i Södertälje.

– För ett lag som satsar mot SHL är det en perfekt 6e/7e back, dock rätt långt ifrån att platsa i topp-4 för ett lag som vill vara med och slåss allra högst upp i tabellen.

***

En annan insatt SSK-följare:

– Väldigt uppskattad av supportrarna för sitt oömma spel. Stark i boxplay och i egen zon, bra räckvidd.

– Saknar en del i uppspelsfasen och rörlighet för att vara en topp-4 back i SSK. Framförallt en defensiv back som behöver en back som är bra på att flytta pucken bredvid sig.

– Han är inte jättesvag på att flytta pucken men han är undre hälften ändå. Inte superrörlig men bra storlek och räckvidd.

– Ser väl inte att han går in i VIK och plötsligt blir en jätteannorlunda spelare ändå. Men konstigare saker har väl hänt.

Ville SSK behålla?

– Vet ej, har i alla fall inte hört att man varit missnöjda. Verkar haft tränarnas förtroende i den rollen han haft, 3:e backpar + BP.

– Publiken har uppskattat han i rollen. Spontant hade nog de flesta gärna behållit honom till rätt pris. Hoppas han lyckas. Verkar vara en bra kille.

5 svar

 1. C skriver:

  -13 på hela backbesättningen förra säsongen, siktar vi åter på att missa slutspel? 😉

 2. HockeyFarsan skriver:

  Dimitrew och Lindelöf till Rouen enl EP!

 3. Pellevin skriver:

  Hårt jobbande defback, men alldeles för snäll för sin storlek. Det var en nackdel i BP mot Hutchinsontyper och Bök i slutspelet där de får slå in returer 1 mot 1 med Malmström framför mål.

  • Pelle skriver:

   Det där måste VIK jobba bort. NJ och Helmersson är säkert medvetna om problemet. Fysiken finns ju till skillnad mot Östman.

   • Patrik skriver:

    Tänker att han är nästan 2m och väger 90kg….sjukt tunn i kroppen om det stämmer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *