IKO-målvakten Kroselj stal tre poäng från spelmässigt bra Västerås efter fyra raka segrar

Trångt var det framför IKO-kassen och kanske saknas det någon i VIK som kan gröta in puckarna? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

41-17 i skott till VIK var talade för hur set såg ut i Oskarshamn på tisdagskvällen. IKO försvarade sig bra och Gasper Kroselj stoppade 40 skott då IKO vann med 4-1, sista i tom kasse.

VIK kom ut stenhårt första bytena och tryckte ner IKO. Debuterade backen Robin Jacobsson gjorde det mycket bra och körde upp med pucken vilket slutade med att Frycklund var helt ren, men kanske lite stressigt avslut av Micke där.

VIK fortsatte att pumpa på och laget fick också ett bra men fruktlöst power play. Av någon anledning letade sedan domare Hanebring en kompensation för IKO och fann den då Squires trillade efter en lätt touch på Jonte Bergs klubba.

I efterföljande PP gjorde IKO turligt 1-0 efter en studs på Robin Jacobssons klubba. Det gav hemmaflyt åt IKO och utav av bara farten fick Poulsen mer fart än på hela säsongen och lyckades peta in en puck bakom en för tillfället otät Fransson.

Anton Blomqvist var som vanligt involverad. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Resten av perioden seglade IKO på hemmaflytet och VIK:s fina spel från första tio syntes inte lika mycket. Dock blundade istället för Harnebring för flera slashings på VIK:are i bra lägen under resten av första, något som till och med VIASAT-sports utmärkte expert Erik Granqvist reagerade på.

I andra perioden försökte nog domaren kompensera tillbaka en smula då VIK bara fick tre tvåor mot IKO:s fem. Dock lirade IKOs box bra och Kroselj plockade VIK:s hårda distansskott med bravur.

I sista fick äntligen VIK utdelning efter en fin pass av Williams till Johner fram till 2-1. Dock orkade inte VIK riktigt mobilisera spelet och farten från matchens inledning men det skapades en del chanser.

En trötthetsgrej skulle avgöra matchen. Gråhns, som försäsongat på egen hand/div.1, spelade nästan 16 minuter och gjorde en groda under ett uppspel vilket gjorde att en slutkörd Robin Jacobsson tvingades kvar i zonen, varpå Rodman till sist sköt in 3-1 efter att Davidsson kanske inte lirade 100-procentigt försvarsspel utan gick ner på ett knä och skymde Fransson lite.

Ridå.

Sammanfattning

Så här bra har inte VIK s-p-e-l-a-t i Oskarshamn på länge. Normalt sett när IKO får en så här drömstart hemma brukar de få lusten de inte har på bortaplan och då blir det ofta småländsk champagnehockey.

VIK stoppade dock det och hade ett spelmässigt grepp om matchen. Små marginaler avgör och att domaren letade den där kompensationen i första och att Fransson för en gångs skull bjöd på ett gav IKO extra energi. Lite otur faktiskt för VIK då man även tänker på Jacobssons självmål.

Just Robin Jacobsson blandade och gav lite i debuten. Tog en eller två slarviga trippingutvisningar med lite vårdslös klubba. Sedan olycklig på 3-1-målet. Annars var Jacobsson mycket bra i offensiven och drev puck och slog fina passningar.

En matchtränad Jacobsson kommer bli en stor tillgång för VIK. Det syntes ikväll. Självklart ska Jacobsson lira powerplay.

Dustin Johner levererade som vanligt ett mål och vann 16 av 27 tekningar, starkt gjort. Första enhetens powerplay med Angell, Williams, Conny, Johner och Davidsson gjorde det utsökt och tryckte tillbaka IKO totalt hela tiden.

Den andra enheten var inte alls lika bra. Söderkvist är en nödlösning här, bättre vore Emmerdahl med Jacobsson på blå här. Av de 16 power play-mål VIK gjort har första enheten stått för 14 mål.

En nyckel blir att få ordning på andra enhetens PP. Kanske behöver man dela med sig av rikedomarna och låta någon från första enhetens PP byta plats med någon från andra enhetens PP?

En annan ”kritik” är att VIK nästan göra bara snygga mål nuförtiden, ofta efter fina kombinationer eller vassa distansskott. Det som saknas är en Luca Caputi som styr eller grötar in puckarna. Hoppas NJ kommer värva en sådan, helst igår.

En sista ”kritik” är att Williams & Johner tillsammans gjort 18 mål av VIK:s totalt 39 mål, dvs. nästan 50 % av alla mål. Framöver gäller det att Montpetit, Frycklund, Davidsson, Andersson och viss mån Bromé, Gråhns & Berg kan börja avlasta lite och omsätter det fina spelet till mål. Helt enkelt.

Annars blir det svårt och det visar lite att laget troligen behöver ytterligare ett beprövat vapen framåt på lite sikt.

Men totalt sett ser det mycket bra ut spelmässigt och fortsätter VIK så här kommer laget snart vara topp-5.

Västerås tre stjärnor

1. Johner – målskytt och ledare. Stark i teken

2. Williams – händer alltid något. Även bra playmaker och tekniker.

3. Erik Andersson – gjorde sin bästa match i VIK. Bra fart och fina passningar.

4 svar

 1. Robban skriver:

  Emmerdahl-Jacobsson, Lantosi-Frycklund-Gråhns
  Blir ännu bättre!

 2. Robban skriver:

  Andra PP är inte alls bra, ett förslag som jag tror på är att spela 2 backar och 3 forwards i andra PP.
  T.ex. Emmerdahl-Jacobsson, Montpetit-Frycklund-Gråhns

 3. Bonzon skriver:

  Förstår inte varför man spelar en nyanländ kille i boxplay i hans första match.

 4. Andrez skriver:

  In med Jacobsson istället för Söderkvist i pp2. Sen tycker jag inte att Montpetit är någon särskilt bra skytt på vänsterkanten. ”OM” NJ tar in ett nyförvärv i framtiden så tycker jag att vi behöver en rightare med ett bra skott för att pp2 ska vara framgångsrikt. Tanken är ju att Frycklund ska vara spelfördelare och att Montpetit ska göra målen men det har vi ju inte sett så mycket av tyvärr.

  Annars om dagens match så gjorde VIK det riktigt bra spelmässigt & jag hoppas att alla Västerås-supporters tar sig till Abb arena på torsdag!