Inför Final 3, Västerås- Karlskrona: Slaget om ytan framför Galbraith fortsätter och VIK behöver mer avslappnad aggressivitet

Patrick Galbraith har varit omänskligt bra på sistone. Kan KHK verkligen orka stå emot VIK i längden? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Efter två maxade matcher där ett spelförande VIK och ett defensivstarkt Karlskrona krigat om varje centimeter framför Patrick Galbraith är det Final 3 i Västerås på söndagseftermiddagen. Festen fortsätter! (Eller pesten för nerverna…)

Martin Filander ger ett avslappnat intryck på VIK.se och försöker avdramatisera det hela med att VIK leder skotten med 76-38 men att det bara givit tre mål bakom en 96-procentig Galbraith. Troligen är det smart att inte förstora upp Galbraith ännu mer.

Det som dock från utsidan borde vara prio är att hitta sätt att vinna slaget om returer och styrningar framför Galbraith. Om det fortsatt går troll i det kanske det är dags att kasta in 195 centimeter Simon Fredriksson för att bryta mönstret.

Noll mål, noll poäng och inte superhett spel för Urbas (bilden) och Steen (tekningsgud dock) efter två matcher hittills. Det är dags att de kliver fram och producerar för att inte börja riskera hamna på den långa listan av tänkta topplirare som inte producerat när det gällt i VIK. Kraven är hårda om det ska bli SHL. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det som talar för VIK är spelet i fem-mot-fem, alla chanser som skapas och att Galbraith knappast kan hålla sig kvar runt 96 % räddade skott. Dansken har ju haft ett visst mått av ”tur” också då Erik Andersson, Mikael Frycklund och Fredrik Johansson oskickligt missade öppna mål under de två första matcherna.

En riktig supermålvakt brukar ligga på 93-94 % (Galbraith hade 91,6 % i serien) och nu borde resan ner från 96 % sannolikt börja. Dessutom är Galbraith trots allt bara en människa och har pepprats med 76 skott onsdags och i fredags.

Kommer ihåg att Daniel Sperrle berättade att han gjorde av med 3-4 kilo kroppsvikt varje match i vätska under normala matcher. Hur sliten kan då Galbraith bli i en serie med matcher varannan dag om VIK ligger på 35-40 skott per match?

Tiden talar för VIK om laget fortsätter skapa så här mycket chanser och slutar ta dumma utvisningar. Håll skallen kall!

2 svar

 1. Mats skriver:

  Du glömmer att KHK också skapat bra chanser förutom målen. Vikmålisen har inte varit dålig. ”Experterna” skrev ju att Vikmålisarna slog ut Galbraith/Leinonen. Vi som sett dansken o finnen mkt vet att KHK förmodligen har HA:s bästa målvaktspar.
  Ikväll blir frågan: har Vik rätt självbild för att bryta ned Karlskrona? De har nog känt lite att de reder ut detta… lite, lite hybris? KH K kommer återigen med stort hjärta och en tro på att det går.
  Fan vet om inte Vik:s blöja kommer att bli väldigt tung i em.
  Vi får se.
  Klart är att KHK har killar som kan gå in och avgöra matchen. Har Vik det?