Urbas brutalt tacklad och inte ens 63-34 skott räckte för Västerås mot ett Karlskrona som har SHL-supén upplagd på tisdag

Det viktigaste är att Jan Urbas återhämtar sig efter smällen och kan komma tillbaka starkt nästa säsong. Slovenen har varit mycket skadedrabbad och hamnade på sjukhus ikväll. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det otroligt osannolika ”flytet” för KHK håller i sig. 1-2 i matcher efter en lång föreställning i Västerås. KHK vann 3-4 i femte perioden.

Första två perioderna var ganska jämna och VIK gick fram till 2-0 innan KHK gjorde två mål.

I början på tredje släppte Bjurö in en billig puck. Efter det var det VIK för hela slanten och Jacobsson lyckades kvittera sent.

VIK dominerade period 4 rejält. Domaren släppte dock i princip allt från första nedsläpp och det var helt plötsligt tillåtet att brotta ner varandra. Synd för spelförande VIK att domaren premierade spelförstörande moment.

Misstänkt halvarrogante Alexander Bergström (som menade att trots att Urbas låg kvar länge och stapplade ut, borde fått två minuter!) blev tjurig och hoppade lätt in i Urbas som stängde väg. Slovenen slocknade otäckt och säsongen är över. Blir det inte några matcher på Bergström är märkligt. Även om jag inte menar att speara någon men ändå gör det i en hakningsrörelse så är det avstängning. Bergström hoppade in i Urbas huvud. Automatisk avstänging, men i hockey är det som sagt högst godtycklig bedömning.

Sedan, efter att ha släppt cirka 23 slashings och 33 fasthållningar, letade Harnebring plötsligt upp en slashing på Helmersson. Kellman prickade turligt Jacobssons ben. Ridå.

Sammanfattning

VIK har nu lite, lite små, små målvaktsbekymmer. Vem ska man välja? En som är bra på låga skott, eller en som är bra på höga skott?

Allt är upplagt för en SHL-afton i Karlskrona på tisdag. VIK kommer troligen få lira något slags tråkig biroll eftersom man har förhållandevis svagt skytte och lite småsuspekt målvaktsspel, det lär inte bli lättare där nere. Urbas var dessutom en av lagets bättre skyttar, nu blir det ännu tunnare med potentiella skarpskyttar.

Hursomhelst är det imponerande att se VIK fortsätta dominera match efter match spelmässigt. Men det saknas målskyttar och en riktigt rutinerad toppmålvakt som kan bemästra KHK:s fina skytte. Bjurö är fantastisk, men har inte spelat på denna nivå tidigare och KHK blottar svagheter.

Nu ska tisdagsmatchen i Karlskrona spelas av och KHK kommer nog planenligt fira SHL-platsen. Hoppas VIK undgår fler skador då. Det får vi se som prio ett.

Tycker nog Fransson är värd en chans i Karlskrona. Då tvingas i alla falla KHK ändra sin skottbild.

Alltid något.

(Frågetecken, som denna blogg tidigare skrivit om, kring varför man fortsatte satsa på Fransson efter fjolårets ganska bleka kval och hela denna säsongs bleka spel, och därmed nu tvingas lita på oprövad målis och varför man inte köpte någon mer målskytt, kvarstår. Men vi låter VIK motbevisa detta först innan vi börjar analysera på allvar.)

Västerås tre stjärnor:

1. Robin Jacobsson – Stort backspel och två mål.

2. Brock Montpetit – Uddlös, men skapade väldigt mycket med sin enorma skridskoåkning. Insida av ribban en gång.

3. Stefan Gråhns – Väldigt uddlös som skytt, men riktigt bra playmaker, fin teknik och fart.

14 svar

 1. Mats skriver:

  Jag tror KHK får det jobbigt ikväll. Vik vinner och det blir en helt öppen femte match.
  …trots Johanssons trams. Den mannen blir en belastning…

 2. Niklas skriver:

  Märkligt att alla objektiva experter ser det som en ren olyckhändelse.

 3. Adde skriver:

  Vi skulle ha haft kvar Mårtensson…………

 4. Johan skriver:

  Jag känner mig och ganska säker på att VIK åker ner och vinner på tisdag, för ett lag som totalt dominerar spelet vinner i längden.KHK hänger ju inte med alls, de kan ju inte försätta vinna på ren tur, någon gång tar det stopp. Ska bli skönt att med vinst på hemma plan på torsdag och hylla VIKs plats i SHL nästa år.

 5. Bengt skriver:

  GNÄLLBÄLTESHOCKY
  Sluta lipa.

 6. Stalle skriver:

  Khk spelarna såg måttligt roade ut när Vik-spelarna fick kliva av isen skadade, hoppas detta blir tändvätska för Vik så dom kan snuva khk på en shl-plats i morgon, Västerås ska fira Shl-platsen på torsdag i Västerås!!

 7. Jocke skriver:

  Håll er på era egn sidor era små k*ksugare – Sitter och försvarar en snubbe som hoppar in med en tackling i huvudet på en kille så han hamnar på sjukan – Patetiskt! Han kunde ha undvikt att ta upp armarna han kunde ha undvikt att hoppa och han kunde högst troligen ha undvikt hela skiten! Moyer förtjänar det han får för övrigt… Vi skickar ingen till sjukan iaf..

 8. Mats skriver:

  Du såg kanske inte matchen senast? Moyer sänktes bakom eget mål. Pucken var långt borta. Kolla igen. Moyer utgick idag.
  Bergström är en skitstövel som byter åkrikting?
  Det är lite det det går ut på. Han åker i en vid båge. Urbas är lite på väg ner i banan. Kliver rakt in i Bergströms åkriktning.

 9. Emil skriver:

  På vilket sätt är det en brutal tackling? Om du kollar på reprisen så ser man ju att Bergström aldrig ens har sin blick mot Urbas. Han har ju blicken fäst på puckförande back.

 10. Per skriver:

  Moyer?? Efter en rak höger och tre slashings på Urbas skulle han bara ha en smäll tillbaka. Han var ju dessutom inne ett par byten senare. Bergström är en skitstövel som först byter åkriktning 180 grader, är medveten om att det kommer att smälla, men gör inget för att undvika det. När han sen försöker skylla händelsen på Urbas mår man ju bara illa.. Sånt pack ska bort från isen.

 11. Mats skriver:

  Bitter?
  50% av de drygt 60 skotten slängs ju på.mål i vinst o förlust. Vik försöker spela old school-transatlatiskt? De är stora, starka o dumpar massa puck…spelmässigt hackar det. Mkt enkelspårigt.
  De har lite att leva upp till.
  Tycker mig skönja lite…lite panik i Filanders svar.
  Nåja. Det är inte slut än. Det kan mkt väl bli 5 matcher.
  Bergström? De tittade på puck o kolliderade. Titta igen. Urbas är lite på väg ner i banan… och kliver upp rakt in i Bergströms åkriktning. Det är en olycka. Om Bergström håller upp armar för att skydda sig, vet jag inte… Men att han avsiktligt sänker Urbas med tackling mot huvudet…no way. Er sportchef…måste nog kolla igen. Och fundera lite på hur Moyer sänktes…Gråhns våldsamma slashing på Söder…huggen på Galbraith…etc.
  Hoppas Urbas inte är allvarligt skadad.

 12. Morgan skriver:

  Hur många rader skrev du om VIK-tackling på Moyer`
  Hur många rader skrev du om VIK-spelarens crosschecking på Moyer när han inte kunde stå upp längre?
  Såg du att någon slog på Urbas när han låg där?
  Att VIKare kan gnälla på domaren är en parodi som är sämre än domarinsatsen hittills.
  Har inte Angell fått kakochbullförbud ännu, hooooolyywoooooood nästa för många 100 kg+ killar i VIK.
  Mycket puck men få mål………

  Hållihatten

 13. Konstigt? skriver:

  Inte så konstigt han är väl också en av dem som spelar mest av alla, eller ?:p

 14. GL skriver:

  Jacobson har varit inne på 7 av 8 mål bakåt mot KHK i finalen.