Inför Leksand- Västerås: Sjunde raka?

Lasse behöver troligtvis åter ta fram sitt bästa då VIK gästar Leksand…

Med inte mycket kvar bränner huvudkonkurrenterna sina chanser till att ta ikapp. Nu ligger allt i VIK:s händer när man tar sig en tripp till landsbygden och Leksand. Ska VIK klara av de mirakulöst starka Leksand och ta sig ett steg närmare kvalserien?

Leksand

Leksand är ett skulddrabbat lag, det är ingen hemlighet, och om de är ekonomiskt dopade eller inte går alltid att diskutera. En sak som inte är så mycket att diskutera är att dalmasarna överlägset är hockeyallsvenskans bästa lag vilket man varit sedan man spelades ner till denna serie. Det så kallade ”återtåget” har bytts ut till ”nybygget”. Elitseriedrömmarna är långtifrån borta och ”nybygget” bygger på en vision om SM-guld redan säsongen 2019 tillsammans med att man ekonomiskt ska få klubben på fötter igen.

Dalalaget leder serien med en god marginal och man är redan klara för kvalserien. Känslan är att Leksand inte ska ha något att spela för men så är inte fallet. Om Leksand skulle vinna mot Västerås så är seriesegern säkrad och de 200 000 kronorna som ligger i potten. De pengarna sporrar nog varenda klubb lite extra till att vinna och speciellt Leksand som är väldigt ekonomiskt utsatta. Så matchen har större betydelse för Leksand än vad man kan tro.

Det har funnits lite skadebekymmer i Leksand. Det är talangen Jacob de la Rose samt poängmaskinen Michael Raffl som inte var med senast mot Djurgården. På Leksands sida uppges det att någon av dessa två ska vara redo för spel mot Västerås.

Västerås

VIK står som, för första gången på länge, allsvenskans formstarkaste lag. Det är inte ofta man kan säga det. Med sex raka segrar mot bland andra Djurgården och Karlskoga kan man säga att man visat på bra form även mot tuffare motstånd. Det är något som kommer vara viktigt nu när det bara återstår fyra omgångar och man möter tabellettan Leksand.

Hockey behöver inte alltid vara snyggt och det visade man verkligen sist mot Karlskoga. Genom bra slit kom turen som i sin tur räckte till seger. Självklart var en hel del skicklighet inblandat, framförallt Lars Johansson som i vissa lägen håller världsklass. Kanske är det klubbar från bättre ligor än elitserien som är intresserade. Vem vet kanske blir Lasse plockad i den kommande draften, det skulle han vara värd.

Resultaten har verkligen gått vägen för VIK, de två huvudkonkurrenterna gällande sen sista kvalserieplatsen förlorade sina matcher. Detta innebär att de gulsvarta har allting i egna händer. Poäng mot Leksand skulle betyda att man drar ifrån lite till i tabellen och får en behaglig glipa ner till de jagande klubbarna.

Det gäller att grabbarna krigar på från första till sista sekund och kör enda in kaklet. Leksand är seriens svåraste motståndare och med tanke på historiken mellan klubbarna så är VIK långt ifrån favoriter i den här matchen. Större mirakel har skett så tre poäng mot Leksand är fullt möjligt.

4 svar

 1. Lillgurkan skriver:

  Enligt wikipedia:
  ”All players who will be 18 years old before September 14 and not older than 20 years old before December 31 are eligible for selection for that year’s NHL Entry Draft. IN ADDITION, non-North American players over the age of 20 are eligible.”

 2. Mikael Norén skriver:

  LH, intressant, jag funderade också på det som Jesper skrev. Ok, måste vara nya regler alltså, för kommer ihåg att exempelvis Jan Mertzig draftades av Rangers som 28-åring 1998 (http://www.eliteprospects.com/player.php?player=501). Viktor Fasth spelade i Allsvenskan samma år han fyllde 28, nu vid 30 spelar han i NHL, så möjligheten finns även för Lasse… Vi har ju sett exempel på flera late-bloomers som tagit fart i VIK (Fälth, Arlbrandt ex)

 3. LH skriver:

  Lasse kan inte bli draftad.
  Endast spelare födda senare än sept 1991 kan draftas i sommar…

 4. GurkOlle* skriver:

  Blir tufft. Att möta lag som kan spela lite mer avslappnat är lurigt. Ofta vågar de spela med mindre marginaler, slå svårare passningar, och dessutom lyckas. Själv tycker jag Gulsvart har lite kvar att bevisa. Bra form, Ja!, men laget har ännu inte spelat lika bra i tre perioder denna säsong. Ska vi vinna mot Leksand måste laget klara av just det.