Västerås tog bastant grepp om kvalseriebiljetten efter strålande match i Leksand

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås tog sin sjunde raka seger i Leksand på lördagseftermiddagen då VIK vann med 2-1. Därmed har VIK fem respektive sex poäng ner till Karlskoga respektive Djurgården med bara nio poäng kvar att spela om.

VIK började bra första bytena. Kenneth Bergquist visade varför han har meriter från Tre Kronor då han seglade in i anfallszon och ”Bacon” var iskall när han sidledspassade till Matt Fornataro som direktsköt 1-0 till VIK redan efter 3.12.

Sedan hade Leksand föga förvånade mycket puck och skapade en del chanser mot Lasse Johansson. Allt bättre Mikael Frycklund stack dock upp och vara nära ett riktigt läckert mål men avslutet satt i ribban/stolpen.

Leksand kunde i slutet styra in 1-1, otagbart för Lasse. Totalt sett gjorde VIK en mycket solid förstaperiod trots att Gulsvart inte hade så mycket puck.

I andra perioden kom Leksand ut stenhårt första bytena och pressade på bra. VIK red dock ut stormen och kom tillbaka spelmässigt.

Otroligt nog var det inte VIK som drabbats av en ”too-many-men” då domaren plötsligt blåste i pipan. Leksand åkte alltså på ett lagstraff.

Strax därpå skickade Johan Ryno in Marcus Eriksson in i målburen och VIK fick chansen i 5-mot-3. Själva 5-mot-3-spelet var lite segt däremot visade Christoffer Björklund fortsatt fin målform då han rakade in returen fram till 1-2 efter 31.21.

I sista perioden försökte Leksand komma ikapp utan att lyckas näta. VIK:s försvarsspel fungerade även mot Leksand som mestadels sköt från distans. En oerhört imponerade seger mot seriens bästa lag!

Sammanfattning

Jocke Fagervalls lagbygge går från klarhet till klarhet. I denna match gjorde VIK en solid insats i 60 minuter till skillnad från tidigare matcher då man haft rejäla djupdykningar bitvis i matcherna.

Leksands bjöds inte på någonting av ett disciplinerat Västerås. Istället tog Leksand exempelvis ett lagstraff och drällde med pucken vid några tillfällen.

Backsidan fortsätter att imponera stort. Alla backar jobbar stenhårt utan puck och är lugna i spelet med puck. Fagervall fick tidigare beröm för sitt arbete med Tingsryds backar (däribland Christoffer Björklund) och man kan förstå detta nu.

Dessutom samverkar backarna bra med fenomenale Lasse Johansson och Lasse styr enligt Fagervall sina backar föredömligt. Defensiven och målvaktsspelet är gott nog för att kunna lägga grunden till något extra i en eventuell kvalserie.

På forwardssidan gjorde kanske Kenneth Bergquist sin bästa match för säsongen med Fornataro & Lundbohm. Där finns enormt sparkapital om Kenneth verkligen kommer igång med skridskoåkningen.

Eric Johansson saknades åter och nye andrecentern Robert Kimby med Eriksson & Leisenring gjorde ett gott dagsverke i det tysta.

Däremot syntes åter Mikael Frycklund desto mer tillsammans med Santorelli och comebackande Sam Marklund. Denna kedja har väldig potential med Frycklund som härförare, Santo som playmaker och Marklund som offensivt rivjärn (dock bommade Marklund en nytt friläge och står kvar på bara 1 mål på 8 matcher).

Santorelli står också kvar på bara 1 mål efter 11 matcher och kanadensaren brände en ny jättechans i tredje perioden. Kanske är Santorelli mer av en playmaker än skytt?

Marcus Jonsson var inte heller med och fjärdekedjan med Mårtensson, Weiskog och Berg slet på bra. Weiskog behöver matchas in  i tempot och skridskoåkningen men det är bra för framtiden att Weiskog får istid.

Mårtensson är nyttig med sin fysik och vilja men tog en onödig tvåa då han slog store elake grobianbacken Joonas Rönnberg på truten, dock fick Rönnberg 2+2.

Nu väntar Asplöven hemma på tisdag. Seger där och kvalseriebiljetten är mycket nära. Den kan till och med bärgas om nu Karlskoga och Djurgården mot förmodan skulle förlora mot Karlskrona respektive Tingsryd samtidigt som VIK vinner…

Västerås tre stjärnor:

1. Kenneth Bergquist – Låg bakom båda målen och var mycket bra och klok med pucken över hela banan. Kanske får vi äntligen se en formtoppad Kenneth nu när det börja gälla?

2. Christoffer Björklund – Allt bättre med pucken och en mycket smart back som nu kommit igång efter hjärnskakningen. Man förstår att Fagervall handplockade Björklund från Tingsryd.

3. Lasse Johansson – Tog 34 av 35 skott. Måste var den bästa målvakten VIK haft någon säsong. Eller vem skulle varit vassare?

3 svar

 1. Läktarplats skriver:

  Kvalserien? Vi är inte där än – men visst kommer grabbarna att fixa det! Speciellt om man kan få till det enorma stöd som VIK-fansen bjöd på uppe i Tegera Arena. Man lyckades ju till på köpet få med Västeråsare på sittplats att skandera om ”VIK – det gulsvarta laget”. Varför lyckas man inte med det hemma i ABB Arena?
  Säga vad man vill men bättre hemmapublik än den som Leksand har finns inte och vilken inramning i denna underbara hall. Det här två frågorna är något för VIK;s marknadsgubbar att ta tag i tillsammans med VIK Suppoterklubb. Gör det snabbt så orkar vi rubba både Timrå (Växjö), Rögle, Södertälje och Leksand! Åtminstone så kommer Arenan att vara språngfylld och vi kommer att ha kul!

 2. Mikael Norèn skriver:

  Malmöbo, håller med angående Bergquist, var också fundersam,men han har ju faktiskt spelat i landslaget, är vass med sitt spelsinne när han får yta. Riktigt svar på tal där. Annars är just den stora frågan hur mycket mer forwards kan lyfta i en ev kvalserien…Om de kan lyfta än mer kanske VIK kan skaka om Rögle och Timrå 🙂

 3. Malmöbo skriver:

  Håller verkligen med om att Bacon var bra igår!
  Efter förra matchen skrev jag att Bergquist kanske skulle bytas mot Marklund. Ha, vilket svar han gav mig. Fagervall ser verkligen vad jag inte sett, att Bacons smånätta forechecking verkligen har en plussida.
  Har Bacon fått så mycket tid i boxplay förrut?

  Trots att Lasse var lite släpphänt på första skotten imponerar han verkligen. Orkar han hela vägen?
  Lindh tycker jag också imponerar, han sätter sig inte i så svåra situationer längre (Men det är också forwards förtjänst) – Fotbollsmålvaktsräddningen igår visar på en härlig attityd!

  Nu finns verkligen chansen. Hemma mot Asplöven låter enkelt och det är det. Jag är säker på att inställningen är rätt.