Inför Västerås-Mora: Fortsatt utvisningskaos men kanske lite mindre kaos på backsidan med nytt SHL-lån?

Jacob Andersson har blandat och gett lite. 20-åringen glänste i debuten mot Löven med en fin matchvinnande assist men hade bitvis lite svårt i egen zon senast då Karlskoga tokkörde. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det är verkligen svårt att bedöma VIK hittills. Laget ligger i tabelltoppen men har varit ojämna spelmässigt. Inte så konstigt när man ser följande lista på backsidan:

Tillgängliga backar man lutat sig på genom säsongen:

Otroligt nog är det bara Mylläri som lirat hela tiden från träningsmatcherna och varit skadefri. Borgman (missade delar av försäsongen med knäskada) och Larsson (var dock även han skadad i början) har också varit ombytta i alla matcher.

Alltså bara tre backar som dessutom är ganska unga och oprövade. Hur hade det gått om inte Mylläri och Borgman gjort det så oväntat bra, plus Franssons återkomst på hög nivå?

Skadade, ynglingar, lån eller try-outs m.m. som testats:

Lilliehöök (lånad från Arboga)

Hansson (lån två matcher)

Lindelöf-Nilsson (lirat även i J20)

Cutta (någon form av ”try-out” där man känner på varandra enligt NJ, dock kontrakt över säsongen ändå på något sätt enligt Johan Thalberg.)

Andersson (lån tills vidare)

Cook (i USA fram till 10/10)

Uotila (avstängd två matcher)

Jonsson (skadad till jul)

Rubins (skadad till jul)

Alenbring (skadad)

Ni ser, ganska osannolikt backkaos hittills. Över tid bör det dock lugna sig och att backsidan får sätta sig. Denna otur kan omöjligt hålla i sig.

***

Sedan har vi haft ett annat kaos, nämligen gällande utvisningar. VIK har bara fått 40 minuters power play att jämföra med motståndarnas power play på hela 77 minuter. På varje VIK-PP får motståndarna alltså nästan två.

Får Filander ordning på backsidan och utvisningarna kan det blir riktigt bra. Det ska bli spännande att se lånet Petter Hansson mot Mora. Hansson ska vara en stor talang med ett kanonskott och bra tvåvägsspel.

Framåt blir det intressant att se om Nick Sorkin kan visa embryon till att vara en ledande spelare. Det behövs verkligen för att matcha AIK som med Malte Strömwall ser ut att kunna bli laget att slå i vinter. Kanske kan Sorkin också pressa Gråhns på platsen som spelförande lefty i power play-enhet två?

Sedan behöver Niklas Lihagen komma igång efter en trög start. Williams har bara 3+0 efter sju matcher och kan också bli effektivare. Kanske krånglar kaptenen till det lite för mycket? Även om det kan vara förutsägbart om #18 hela tiden bör söka skott har ändå Williams så bra kraft och precision att målvakterna ändå inte hänger med.

Linus Svedlund slog Robert Lantosi i kampen om den 12:e forwardsplatsen och slovaken gjorde i afton två assist för Arboga mot Lindlöven. Marcus Dahlbom räddade 33 av 36 skott efter att inte fått en allsvensk minut hittills.

Mora är alltid bra på allsvensk nivå och kommer såklart vara frejdiga, fyndiga och pigga. Frågan är bara vilken nivå VIK klarar att lägga sig på med backturbulensen och hur skickliga alla gulsvarta fans och spelare kommer vara med domaren?

1 svar

  1. Mr H skriver:

    Cutta tryout en månad, enl. VLT.