Inför Västerås-Rögle: Bristande fokus hos Röglespelarna kan ge Västerås stor fördel

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås lyckades jämna ut flödet mellan vinster och förluster senast mot Timrå. VIK har nu tre vinster och tre förluster på kontot som förhoppningsvis lutar åt den positiva sidan efter kvällens match hemma mot Rögle.

Rögle är som alltid ett svårt lag att placera i något fack. I fjol räknade nog många ut Ängelholmslaget efter att de öppnat säsongen uruselt och sparkat sin tränare, i fjol var det nog även många som fick lära sig att Rögle verkligen aldrig går att räkna bort.

Västerås ska känna sig glada över att få chansen att möta Rögle tidigt på säsongen eftersom det aldrig ser ut att bli lättare med tiden. Ser man till tidigare möten ser dock inte omgångens nummer ut att spela någon större roll för vilket lag som ska sluta som vinnare. De fyra senaste mötena har lagen vunnit varannan match.

För tillfället är Rögle tabelljumbo och har skrapat ihop sex poäng fördelade över en vinst under ordinarie tid, en övertidsseger samt en övertidsförlust. Tre raka förluster tynger just nu ner laget rejält och senast mot AIK var det försvarsspelet som blev den stora syndabocken. Vid ett flertal tillfällen hamnade försvaret fel när AIKs forwards använde sin fysik för att skapa ytor vilket i sin tur ledde till mål bakåt. Om Rögle skulle fortsätta se lika ofokuserade ut vid spelet utan puck ikväll har Västerås en stor fördel att dra nytta utav.

runeahlen:Fransson

Fransson har hittat tillbaka till fjolårets stabilitet. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Västerås senaste match var knappast den mest sevärda men den förde med sig mycket bra utöver tre poäng. Fransson fick hålla sin andra nolla och verkligen sättas på prov då han fick göra hela 36 räddningar (!), och ett par riktigt matchavgörande. Hela laget såg även ut att känna sig bekvämt i att spela en defensiv hockey. Det är tydligt att spelarna börjar hitta sina roller alltmer vilket verkligen bidrar till en större harmoni i spelet i allmänhet och i synnerhet i försvarsspelet.

I min senaste artikel flaggade jag för kedjan med McGrath, Fornataro och Strömberg och mot Timrå fick de äntligen välförtjänt utdelning. Strömberg levererade en fin passning som Fornataro förvaltade på bästa möjliga sätt genom ett distinkt avslut i nät. Otroligt viktigt för den kedjan men framförallt för Matt som verkligen såg lättad ut efter att ha fått gjort sitt första mål för säsongen.

Under åtminstone två av sina hemmamatcher har Västerås varit skickliga på att äga puck och hantera den, en erfarenhet jag tror kan bli matchavgörande imorgon. Som jag skrev tidigare hade Rögle problem i sitt spel utan puck senast mot AIK. Om Västerås återigen kan vårda pucken och inneha ett stort puckinnehav finns chansen att Rögles spelare faller tillbaka i gamla synder och tappar fokus och blir frustrerade. På så sätt kommer stora luckor att öppnas och en hel del chanser till spel i numerärt överläge att ges. Det gäller dock för Västeråsspelarna att vara tillräckligt kalla och åkvilliga, annars kan man glömma chansen till det övertaget.

2 svar

  1. Patrick skriver:

    Ja, får hoppas på mycket folk, dubbelt så många ramsor, det innebär 2 ramsor då efter som dem bara hade en sist.
    Om laget har börjat dåligt så måste jag säga att jag tycker att klacken har varit usel, de sämst jag hört ( eller ej hört) sen Sundsvall brann. Nu måste väl klacken ryka upp sig det håller inte att bara sjunga då Vik vinner, utan stödet behövs när det går dåligt. Så upp i ringarna och låt oss få höra ett riktigt bra drag idag mot Rögle, för när klacken är bra är den riktigt bra, och ger en ruskig injektion till spelarna. Tror och hoppas på er. Patrick

  2. Marko skriver:

    Fredag, löning igår (vissa idag) borde innebära mer folk och dubbelt så många ramsor från södra stå jämfört med Oskarshamnsmatchen! HOCKEY ÄR ROLIGT! LIVE!