Inför Västerås-Vita Hästen med bloggaren Mattias Essén: Ett profiltätt Västerås startar resan mot SHL

Fjolårets enskilt bäste spelare behöver återigen hitta formen för att VIK ska skörda framgångar.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

En sommar byggd på revanschlust är nu över. Williams gick ut och sa ”the guys have been ready since last year”, och det är inte bara han som är redo, det är en hel förening som nu går in i en ny upplaga av hockeyallsvenskan för att göra den resa klubben drömt om i 15 års tid. Resan till SHL startar ikväll hemma i ABB Arena då Vita Hästen gästar.

Ett lag med skön mix, så skulle årets upplaga av Västerås kunna beskrivas. Silly season startade med två rejäla avbräck då Viktor Mårtensson samt Marcus ”Messy” Jonsson lämnade för att försöka nå nya toppar i karriärerna. Det tog dock inte lång tid innan vi fick se en rejäl återinvestering när Dustin Johner och Nick Angell presterades, och till slut så kom även Niklas Johansson överrens med en av hockeyallsvenskans, om inte till och med hockeysveriges, största profil genom tiderna, Conny Strömberg. Men det är inte bara utpräglade profiler som fått plats i Johanssons lagbygge. Den förlorade sonen Eddie Davidsson är även han ett spännande tillskott som imponerat under försäsongen. Tråkigt nog verkar det inte som att Davidsson kommer komma till spel ikväll då han dras med en skada, men vi kommer säkerligen få se en hel del av honom under säsongens gång.

Davidsson teipar sin egen klubba,i bakgrunden syns Tobias?

Kan Eddie Davidsson bli ett av säsongens stora utropstecken?
FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vita hästen är årets nykomling, och även Västerås premiärmotståndare, som är relativt okänt för oss som följer hockeyallsvenskan. Det är längesedan vi såg dem på en högre nivå då de genomgått en konkurs och ordentlig omstart. Centralen fick tag i Mattias Essén som driver bloggen http://www.powerbreak.nu och som har full koll på Hästen och allt som händer kring klubben. Så här säger han:

Det var ett tag sedan Vita Hästen var uppe på den stora scenen, vad kan övriga lag och supportrar förvänta sig av er? 
– Det man kan förvänta sig av Hästen som lag är ett hårt arbetande kollektiv, där man även har spetsspelare i främst Macke Eriksson och Justin Donati. Vad gäller själva truppen finns en del spelare som är ganska okända för de flesta, det gäller att de spelarna toppar sina prestationer och övertygar alla tvivlare.

Vilket sorts lag kommer ni känneteckna? Exempelvis det fysiskt starka eller spelskickliga.
– Lite som jag var inne på, hårt arbetande lag. Det kommer bli lite annorlunda för oss supportrar den här säsongen då vi är vana vid att vara det spelförande laget i stort sett alla matcher. Norrköpingspubliken har alltid älskat när det smäller i sargerna och tycker om fysiskt spel. Och det är väl lite det spelet jag tror det kommer bli först och främst. Vår första och andra femma känns som mer spelförande/spelskickliga spelare. En blandning helt enkelt i laget!

Vita hästen är, som de flesta nykomlingar brukar vara, bottentippade inför säsongen, men vad anser du laget har som sticker ut och kan generera i en skräll?
– Ja, som du säger, nykomlingar tippas ju generellt oftast sist. Laget har en riktigt vass kedja i Eriksson-Samuelsson-Donati som kommer göra det jobbigt för motståndarna i deras försvarszon. Sedan har även powerplay fungerat oerhört bra under försäsongen och det kommer vara ett vasst vapen som Hästen besitter.

Vilken lagdel ser du som den starkaste?
– Lagdelen som ser starkast ut är ju helt klart offensiven. Som jag varit inne på tidigare innehåller truppen en del spetsspelare och även spelare som kommer spela fysiskt. En bra mix. Defensivt är det väl lite mer osäkert, Amnér och Uotila kommer få dra ett stort lass känns det som på förhand.

Ser man till truppen finns det relativt få utländska spelare, dock finns det två som poängmässigt utmärkt sig i sina tidigare klubbar, Riley Armstrong och Justin Donati.
Hur har dessa två sett ut på försäsongen? Kommer de vara de stora offensiva kuggarna?
– Om vi börjar med Riley så öppnade han lite segt men har kommit igång på allvar de sista matcherna. Som han sa när jag intervjuade honom så tog det lite tid att anpassa sig vad gäller speltid m.m. Känns som en spelare som kommer hålla ihop sin kedja på ett bra sätt.

– Donati har övertygat rejält på försäsongen, han har ett otroligt bra skott och det känns som att han kan vara med i toppen av poängligan. En oerhört intressant spelare!

– Sedan har vi ju även Adam Schmidt som har imponerat på mig. Man visste väl egentligen inget om honom när han kom men han har övertygat, en hårdjobbande forward.

Om man istället ser till biten utanför isen, vad är de för sorts karaktärer? Verkar de
fungera bra med övriga truppen?

– Riley säger själv att han är en person som pratar och skojar väldigt mycket. Verkar ha en riktigt skön personlighet.

– Donati har jag inte fått någon riktig uppfattning om vid sidan av isen men han har sagt själv att han trivs väldigt bra. På förhand känns det som att ledningen har träffat rätt vad gäller importerna.

Hur känns det att ha Västerås som premiärmotståndare?
– Det känns bra faktiskt! Västerås är ju en av kandidaterna till att gå upp och det kan passa bra i en premiär. Hästen har absolut inget att förlora utan man kan gå ut och spela avslappnat. Det kommer säkerligen bli en oerhört tuff match!

Vad är din syn på Västerås som lag? Hur tycker du deras chanser till avancemang ser ut?
– Västerås ser väldigt intressanta ut, de kommer absolut vara med i toppen av tabellen. Man har fått in Conny Strömberg som är en av seriens bästa spelare bl.a. Får heller inte glömma Nick Angell! Seriens bästa back som är bra både defensivt och offensivt och han kommer få dra ett stort lass i Västerås.

Vad förväntar du dig av matchen? Du har ju själv rapporterat att en stor skara supportrar från Norrköping reser upp till matchen.
– Jag förväntar mig en riktigt bra hockeymatch mellan två offensivt skickliga lag. Premiärer kan annars vara lite tillknäppta men jag tror på en öppen match med ett bra tryck från läktarna. Vad gäller supportrar från Norrköping så är ju bortasektionen slut vilket innebär 325biljetter sålda. Sedan sägs det ju även att det är ungefär 300st biljetter sålda utöver det på övriga sektioner så jag hoppas och tror på en riktig publikfest! För Hästens del kommer publikstödet vara oerhört viktigt genom säsongens gång.

Till sist, hur tror du matchen slutar? 
– Jag tror som sagt att det blir en tuff match, 4-3 Västerås. Tippat med hjärtat säger jag 2-4 Hästen, säger Mattias avslutningsvis.

*********

Det är inte imorgon det gäller, men det är imorgon allt startar. Det är imorgon grunden läggs för årets säsong, fiasko eller succé det återstår att se.

Mitt matchtips: 4-2

1 svar

  1. Ulf Holmström skriver:

    Inte bara VIK förlorade matchen mot Vita Hästen. Det gjorde också klacken!
    Efter att VIK kvitterade till 2-2 blev det tyst på klacken. Varför? Det var ju då ni behövdes som bäst! Bättring!