Många men svaga avslut och vekt målvaktsspel sänkte VIK mot tillbakadraget och smart Vita Hästen

Bromé var en plusvariant. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det låg en tät dimma av spänning i hallen i premiärernas premiär denna episka säsong. Det var ovanligt varmt, dessutom, i ABB Arena vilket eldade på heta hjärnor än mer. Det var dags och spänningen och nervositeten var högre än vanligt på både läktaren och isen så här tidigt. Men Hästen vann med 5-2.

Hästen hade en klar plan att backa hem med fem man, ingen forechecking i princip. Man skulle vänta på VIK:s misstag denna afton. Och de skulle komma.

Som vanligt fantastiskt TIFO av VIK Support. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

0-1 kom efter slarvig tillbakapass i anfallszon och då Fransson inte orkade hinna ner och Åhsbergs ganska lösa skott en bit utifrån letade sig in. 0-2 slumpartat i PP.

VIK hade ganska mycket puck i första (59-41) men laget vägrade skjuta och finessade bort en massa lägen. I andra perioden kom VIK ut och började skjuta och vårda pucken bättre.

Frycklund gjorde också 1-2 mycket elegant, väldigt viktigt för självförtroende, då det var Mikaels blott tredje mål på 99 allsvenska matcher. VIK ägde den andra perioden totalt och Hästen tog timeout efter 36 minuter. Men avsluten var för dåliga och Brage var bra i kassen.

Filanders första riktiga prövning kom. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I tredje fortsatte VIK att spela okey och hur rättvist som helst kom 2-2, snyggt instyrt av Montpetit. Söderkvist åter passläggare.

Sedan gjorde Hästens sniper Armstrong som i träningsmatchen då han tryckte in 2-3 i power play, såg inte otagbart ut igen för, likaså 2-4 långt utifrån. Sedan sålde sig Johan Jonsson billigt mot skicklige Tobias Liljendahl som gav Hästen 2-5 i tom kasse. Ridå.

Sammanfattning

Besvikelsen var att VIK:s omtalade spets var precis lika gummiarmad vid avslut och så svag i PP som tidigare upplagor av VIK. Visst fanns goda tendenser men VIK:s skyttar får inte bomma så här. Exempelvis tidigare 23-målsskytten Dustin Johner får helt enkelt inte missa feta lägen som Conny serverar.

Det var en del positiva saker också. Frycklund såg stark ut med pucken tillsammans med Montpetit. Båda ser ut att gå mot en stark säsong. Kanske kommer de stiga i hierarkin om inte topp-2-kedjorna lyfter.

Montpetit var en av de piggare och styrde in 2-2-målet. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Fjärdekedjan gjorde det bra. Främst Lantosi är en spännande speedkula med teknik, Mastomäki och Svedlund har bra spelsinne, även om Svedlund vägde väldigt lätt några gånger och inte täckte pucken så bra. Denna trio fick dock mycket lite istid, bara fem-sex minuter.

Bromé går mot en stor säsong och var kanske lagets piggaste spelare i kedja med McGrath och Fornataro. De båda transatlanterna tröttnade ganska mycket under matchens gång och måste snabbt upp till de fina spelet i slutet på försäsongen igen. Kemin finns inte där ännu.

Williamskedjan med Conny och Johner var sisådär bara. De var -2 men fick iväg tio skott på mål i alla fall. Conny blandade och gav och slog bort ganska många passningar på lite halvsega ben. Kanske behöver de en mer rakt spelande forward här, dessutom är ingen av dessa någon vinthund på skridskorna. Men det är tidigt än.

På backplats loggade Angell 29 minuter. Kanske inte optimalt i längden att tvingas slita så på 34-åringen som helst ska orka vara fjärde forward då och då. Jonsson och Emmerdahl solida men trubbiga framåt.

Hampus Larsson kämpade på men såg lite stum ut benen ibland, kanske nervositet. Löser dock situationer fint. Söderkvist gjorde en mycket solid insats tillsammans med Helmersson.

Men som Mitell var ifjol är Angell väldigt ensam som offensivt hotande back. Det vore fantastiskt om NJ kunde landa någon som kan hjälpa det och samtidigt ersätta lite av Lindhs fränhet. Nu finns ingen ”fear-factor” i laget.

Frycklund ser ut att bli ledande spelare. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Till sist – en oroande trend. 34-årige Jonas Fransson måste på den hockeymässiga ålderns höst vända en ganska lång serie dåliga matcher. Det började i kvalserien i våras då Fransson inte riktigt hängde med, fortsatte nu under försäsongen och ikväll med att en strid ström av icke till synes otagbara ramlar in till höger och vänster.

Kan Fransson vända detta? Annars kommer Bjurö få sitt livs chans, en chans han då måste ta om VIK ska nå SHL.

Västerås tre stjärnor:

1. Frycklund – Verkligen stark på pucken och fint mål

2. Bromé – Ständigt på språng med teknik och fart.

3. Söderkvist – Låg bakom två mål och var mycket stabil i övrigt

8 svar

 1. Malmöbo skriver:

  Efter att ha sett matchen på en urusel ”Hockyallsvenskan – play” så har jag följande kommentar:

  Det som oroar mig mest, är att det kan se ut så här i många matcher.
  – Att bortalaget kryper in i kassen och kontrar när VIK blir övermodiga.
  Vi får väl se hur det blir hemma mot Asplöven.
  VIK var trots allt väldigt bra fram till utvisningen som gav 2-3. Stort puckinnehav och långa anfall.
  Efter 2-3 fungerade ingenting.
  Ska bli intressant imorgon att se hur det går mot bättre motstånd.
  Då måste både PP och BP fungera bättre.

 2. Johan skriver:

  I hockey MÅSTE man ha ett par tre tuffa/staka näst intill galna killar i laget. VIK har ingen och det lyser igenom ordentligt!
  Nu är det hu långt kvar av säsongen och jag tror att det med ett par värvningar kommer bli bra.
  Men en sak som jag reflekterade över igår var att VH vann två matcher i ABB – isen och läktaren. Kom igen nu klacken…!!!!

 3. HästenSupporter skriver:

  Jag tyckte Västerås var det klart bättre laget och det var nog bara lite tur och ett jävlar anamma som räddade Hästen. Tror att Hästen kanske kan ha detta spel ett tag till men sedan spricker det nog. Tror att Västerås kommer att ha helt motsatt resa, lite knackigt i början men kommer nog igång sedan. Hoppas faktiskt att det går bra för er sattsning mot SHL. (Men inte mot Hästen 🙂 )

 4. Anders skriver:

  Tycker inte man behöver lägga sig ner & dö efter en match. Förstärkningar kommer komma och 52 omgångar återstår. Forza VIK!!

 5. Trött skriver:

  Det kunde ha varit allt för tidigt att dra några växlar av resultatet om det hade uppstått på ett annat sätt. Men när det är ett resultat av en extremt dålig defensiv och tafatthet kombinerat med ett PP under all kritik gör mig väldigt skeptisk för den kommande säsongen.

 6. MB skriver:

  HAHA!! Så patetiskt, jag är ju inte förvånad.
  Som jag skrivit tidigare,Plats 7-8 kommer att vara en smickrande placering för detta lag denna säsong. Så totalt itetsägande hockey. Ett stort gäng primadonnor . Hockey är och kommer alltid vara en kampsport.. Tyvärr så har Filander(som jag tror på) inget att göra. Har man fått dom här korten är det bara att försöka spela med dom.
  Och Niklas är mer än nöjd med truppen. Jojo!! Klart klenaste laget på många år. Tyvärr!! Ridå!! Gonatt!!

 7. Vimmerbyarn skriver:

  Kan det vara något privat som tynger Fransson kanske. ..? Verkar ju spela markant sämre nu än förra säsongen. Frågan är hur Filander tänker på den fronten tills på lördag. Det kommer ju knappast bli enklare i Axa sports center. …Sedan är, för att vara ärlig, besvikelsen från igår så stor att jag är lite osäker över mitt deltagande imorgon. Men är ju väldigt bra väg från Vimmerby och nyfikenheten över matchen blir nog trots allt svårt att motstå. ..=) =)

 8. Alex skriver:

  Ännu en gång hämta Mikaelsson!! Eller nån tuff jävla back som är jobbig att möta. Och en forward som är jobbig att möta, typ en caputi. Då kommer det att hända grejer kan lag lova:)