Intervju Giancarlo Iuorio: ”Jag lirar helst center och de bästa jag spelat med är Stamkos & Tavares”

Centralens sommarintervjuer fortsätter med Giancarlo Iuorio, nyförvärvet från NCAA som hyllats av flera.

Varför valde du VIK?

– Jag valde att komma till VIK eftersom det är ett bra lag och stad. Jag älskar hur passionerade VIK-fansen är och jag ser fram emot säsongen.

Hur fann VIK dig tror du?

– Jag är inte säker på hur VIK fann mig exakt men jag gissar genom att titta på matcher på internet och genom att följa min statistik.

Hur gammal var du när du började lira?

– Jag började spela hockey när jag var fyra år gammal. Jag började i min hemstad i Richmond Hill, Ontario och sedan när jag blev äldre flyttade jag upp för att spela på högsta nivån för min ålder, berättar Giancarlo.

– Jag växte alltså upp i Richmond Hill som ligger cirka 45 minuter från Toronto. Det var stort att växa upp i en hockeystad eftersom konkurrensen var mycket bra och det hjälpte mig att förbättra mig.

Vilken är din största prestation hittills?

– Det är svårt att välja en prestation som är min största. Att ta sig till slutspelet i NCAA:s nationella turnering var en stor bedrift och att signera mitt första proffskontrakt med VIK är mycket stort det också, menar Giancarlo.

Hur skulle vilja beskriva NCAA, den amerikanska collegeligan?

– NCAA är en mycket stark liga. Den är väldigt snabb, med många tekniska och fysiska inslag. Jag hade ett bra år och jag måste kreditera mina lagkamrater och kedjekompisar för min framgång.

Hur var det att kombinera hockeyn med studier på hög nivå?

– Att kombinera mina studier med hockey var svårt ibland, men genom åren lär du dig att balansera allt. Jag är glad att jag är klar med min examen så att jag kan hålla mitt fokus på hockey.

Vem är den bästa du spelat med och mot?

– Den bästa spelaren som jag spelat med är Steven Stamkos. Jag spelade med honom när jag var bara tio år gammal men han var en stor spelare även vid en sådan ung ålder som nio år då.

John Tavares är den bästa spelaren som jag spelat mot. Jag spelade mot honom i cirka fem år innan han började att spela i OHL, berättar Giancarlo som verkligen alltså spelat med och mot den yppersta världseliten.

Vad gör du på fritiden?

– Jag älskar att fiska och golfa när jag inte spelar hockey, säger Giancarlo och man kan undra om det finns någon hockeyspelare som inte golfar…

– Under sommaren tränar jag barmark och på is för att förbereda mig för den kommande säsongen.

Anser du att du är en playmaker eller mer av en skytt?

– Jag anser mig vara både en playmaker och en skytt. När jag växte upp var jag alltid en playmaker. Under de senaste åren har jag haft mer av en skytteroll, som jag gillade också.

Vilka är dina förebilder?

– Jag ser på min familj som mina förebilder. De är mycket hårt arbetande människor och jag har lärt mig mycket av dem. Min förebild i hockey har alltid varit Joe Sakic. Jag älskade det sätt som Sakic spelade på och att han hade ett mycket bra skott.

Hur hanterar du motgångar?

– Jag gillar inte att förlora, men du kommer inte att vinna varje match. Jag tror att det bästa man kan göra är att lära av förluster. Det kommer att hjälpa ditt lag till förbättring.

Din coach i Niagara sa till mig att du är bäst som center, stämmer det?

– Ja, jag föredrar att spela center.

Hur viktigt är att man i kedjorna har en mix av leftare och rightare?

– För mig spelar det ingen roll om mina kedjekamrater är höger-och vänsterskyttar. Jag gillar bara att spela med spelare som kan läsa spelet bra och hitta öppen is.

När insåg du att du kunde bli riktigt bra?

– När jag spelade för Niagara. Jag visste att proffsligor var en möjlighet om jag arbetade hårt och hade bra säsonger. Detta eftersom jag såg andra spelare från NCAA går vidare till sina professionella karriärer.

Hur håller VIK koll på din träning på andra sidan Atlanten?

– Jag håller kontakten med VIK via e-post och telefonsamtal. De berättade för mig vad de förväntar sig av mig under sommaren och vilken typ av fysiska tester jag skulle gå igenom när jag anländer.

Din tränare, Tim Madsen i Niagara, sa till mig att du hade bäst skott i NCAA…

– Jag vet inte om jag har det bästa skottet i collegehockeyn men jag tränade på det en hel del med Tim Madsen och det förbättrades. Jag tror att det hjälpte mig att göra fler mål under min sista säsong i Niagara, säger Giancarlo avslutningsvis efter sin starka säsong med 21 mål på bara 27 matcher.

7 svar

 1. undrande skriver:

  okejokej, du gör ett riktigt bra jobb! keep it up 🙂

 2. Mikael Norén skriver:

  Kul att intervjuerna uppskattas!
  Undrande: det var bara spekulationer från min sida gällande vem som ska vara center, men Romano sa väl till hockeyallsvenskan.se att han trodde han var tänkt som center. Nu känns nog Romano som ytter tillsammans med Iuorio som center mest troligt.

  Gurkish, tack ska ta med det!

 3. gurkish skriver:

  Några exempel:)
  1.Om han själv skulle kunnat beskriva sig själv som spelare
  2.Passar hans spelstil bättre i Europa än i Nordamerika?
  3.Svagheter och styrkor
  4.Hur kom det sig att poängen lossnade den här säsongen
  5.Hur det kommer att bli att flytta till Västerås

 4. undrande skriver:

  Mikael du har listat iuorio och romano i samma kedja tidigare, är du säker på att det ska vara så eftersom båda verkar vilja spela center?

 5. Zdeno skriver:

  Stort tack! Hur kul som helst att läsa mitt i den hockeylösa sommaren

 6. Mikael Norén skriver:

  gurkish, självklart, vilka frågor vill du att jag ska be Giancarlo svara på?

 7. gurkish skriver:

  Riktigt kul med dina läsvärda intervjuer!!!

  Kan du inte också låta supportrarna ställa några frågor?