Intervju med Fagervall efter Moraförlusten: ”Nu får vi se vilka som verkligen vill vara med och bidra”

Efter en tung och onödig 2-3-förlust hemma mot Mora bytte Centralen några ord med VIK-tränaren Jocke Fagervall inför den tuffa avslutningen på serien.

Hur ser du på trenden att VIK ofta börjar i ett ursinnigt tempo men utan att få utdelning. Sedan verkar laget tröttna en aning. Din syn på saken? Vad kan förbättras, kanske hushålla mer på krafterna?

– Jag tycker att vi på senare delen av serien precis som du säger öppnat tempostarkt men inte lyckats hålla linan ut. Det viktiga som vi jobbar med är att inte bara åka för åkandets skull utan för att göra ett jobb. Och därigenom kanske hushålla lite med energin. Inte elda för kråkorna, menar Jocke.

Varför tror du effektiviteten i avsluten har gått ner på sistone? Slumpen eller en trend?

– Jag tror att det är till stor del slumpen, för vi skapar fortfarande mycket ”röda” avslut.

Håller du med om att det är redan nu säsongen börjar på allvar och alla lag blir bättre och matcherna tightare och domarna tillåter succesivt allt mer interferens och fasthållningar? Så har det ju alltid varit tidigare. Hur kan man förbereda laget på detta? Hur tänker du?

– Absolut, nu ska racet avgöras och allt blir bättre. Förberedelsen är att just vässa allt till det yttersta och vända på varje sten för att inte glömma nått. Dessutom viktigt att se vem och vilka som verkligen vill vara med och bidra. Håller med att mer och mer tillåts i spelet, tyvärr, säger Jocke angående ökning av spelförstörande moment som alltid ökar desto senare på säsongen man är.

VIK har ju en ganska finessorienterad forwardsbesättning med egentligen bara Patrik Berglund som etablerad och skicklig powerforward. Hur ska man spela som en småväxt och icke fysisk forward för att undvika att fastna? Detta blir ju särskilt viktigt för VIK, håller du med? Det är ju en ”tradition” att VIK inte har några powerforwards generellt, på gott och ont…

– Jag håller med till viss del, men tycker även att vi har några till. ”Messy” (Marcus Jonsson), Viktor (Mårtensson). Vad gäller en mindre spelare så ligger ju hans utmaning i att alltid vara i rörelse och på så sätt ge fan i att fastna.

Till sist, God Jul!

– Detsamma alla på gaveln God Jul och tack så långt. Surt som fan igår mot Mora men vi reser oss igen, säger Jocke avslutningsvis.

4 svar

 1. PatrikH skriver:

  Vill bara hålla med läktarplats. Tyvärr tycker jag att våra forwards och för att ta ett exempel Z tex, utan att bara ”hänga ut” honom, har för bråttom med sina avslut. Senast mot Mora hade han rent fram till mål men kastar iväg ett stress-skott som i 9 av 10 fall målvakten lätt tar. Med Z:s kapacitet borde han ha självförtroende nog att ta några skär in mot mål och placera ett skott istället för att bara skicka iväg. Detta gäller fler VIK forwards. Det handlar nog mycket om självförtroende, att ha is i magen och en känsla av att utgöra ett oerhört hot mot motståndarlaget när man närmar sig motståndarlaget. Nu känns det som spelarna inte känner att de kan göra mål (undantaget Marcus Eriksson, Bulan och Mickis), de verkar stressade snarast av sina chanser. Defensivt tycker jag också att vissa spelare ibland är för passiva. Lindh brukar spela aktivt, men i ett antal matcher (tex mot Södertälje) har han låtit motståndarspelarna få stå kvar framför mål och fortsätta hota. Iväg med dem istället som varit Lindhs signum. Heed måste naturligtvis också vakna till och tänka ett steg före vad konsekvenserna av hans passningar kan bli. Det duger inte att lägga passningar i gapet på motståndarna som mot Troja och nu senast mot Mora. Hoppas att VIK kan bygga upp sitt självförtroende, det borde gå med tanke på materialet.

 2. Läktarplats skriver:

  Håller med er om att Fagervall är en av de bästa lagbyggarna VIK har haft på länge. Visserligen med hjälp av NJ och NHL-konflikten, men alla framgångsrika brukar se till att de har både hjälp och ”tur”.
  Däremot håller jag inte med Fagervall om att VIKs offensiv skapar ”mycket röda lägen”. Här måste till mer självförtroende hos spelarna så att man inte bara skottar för skottandens skull. Allsvenskans målvakter är allt för bra för att släppa in skott ”för skottanden skull”. Nej, våga gå på genombrott eller skapa då & då det oväntade! God Jul så länge – på annandagen är det dags igen!

 3. Dc skriver:

  Håller med dig Jimmy helt klart i allt du säger 🙂 80-talet var kult… 90-talet var vi ju i elitserien… och nu har vi äntligen hittat en bra tränare 🙂
  ”vi” säger jag, men man är ju ändå en VIKfan till max!

  Nu hoppas jag dom vilar för nu börjar det riktigt viktiga matcherna framöver. Ska bli spännande. Spelarna behöver tagga till och förbättre avsluten 🙂

 4. Jimmy Gustafsson skriver:

  Har följt Vik sen mitten av 80-talet. Skulle vilja påståa att Fagervall är en av de bästa tränare som stått i båset. Hoppas verkligen att det kommer bära frukt.