Intervju med Joakim Fagervall del 1: ”Viktigt med ett leende på läpparna men ibland är bänken bästa botemedlet”
VIK-fansen hoppas att VIK:s nye tränare Joakim Fagervall kan lyfta laget till nya höjder. Fagervall har tidigare jobbat för bland annat Växjö, Björklöven, i Ryssland och senast i Tingsryd och har varit populär i många städer.
Coach Fagervall tvekade inte en sekund att ställa upp på en intervju då Kirunasonen tycker att det är viktigt och intressant att ha en dialog med fansen.
Hur kommer det sig att du blev tränare från början?
– Jag kände att jag inte kunde bli det jag ville som spelare. Samt att ledarskapet alltid varit väldigt intressant och något jag hanterat bra, menar Joakim.
Vad är det bästa med att vara tränare?
– Allt, det är världens bästa jobb alla kategorier!
Vad är det svåraste med att vara tränare?
– Vet inte om jag tycker något speciellt moment är svårt, men olika saker under säsong kan vara svårt. Som att hitta brytpunkter i formkurvor.
Vad är din höjdpunkt i karriären så här långt?
– Får nog säga kvalserien med Löven, egentligen hela den säsongen var grym. (Reds. anm., det var när Björklöven gick till kvalserien 2006-07).
Hur tycker du ishockeyn i stort har utvecklats de senaste 10-20 åren?
– Förutom det vi ser på banan där alla far och jagar gummit som idioter så tycker jag att att det blivit en del mer individanpassad träning, menar Joakim.
– Det är inte direkt hårdare i momenten men längre träningar främst ”off ice”. Jag tycker rent allmänt att attityden till träning har förändrats till att varje individ vill träna mer.
Har du någon coachförebild, och i så fall vem/vilka? Förebilder utanför hockeyn?
– Har ingen direkt förebild men jag gillar tydliga ledare som har ett budskap och når fram. Kan vara flera olika förebilder och de flesta faktiskt utanför hockeyn.
Vad är det viktigaste i ett bra ledarskap enligt dig?
– Att se till att de som kommer till jobbet gör det med ett leende på läpparna. Och självklart tydlighet.
Finns det något man absolut inte bör göra som ledare gentemot spelarna? Som du kanske sett eller hört andra coacher göra…
– Massor av grejer, exempelvis att aldrig kritisera personen, utan hockeyspelaren, absolut inte sopa till någon eller sitta barnvakt åt en spelares barn, säger Joakim och tar upp extremer åt båda hållen.
Måste man behandla alla spelare så lika som möjligt, eller kör du mycket individanpassat?
– Tror inte det finns ett måste i det. Vissa individer behöver högre och tydligare ramar än andra. Sen finns det regler i ett lag som alla går under.
Hur stor skillnad är det på hur de olika lagen i allsvenskan spelar rent taktiskt? Är det mest på detaljnivå som skiljer? Eller hur skulle du vilja beskriva det?
– Det är ingen jätteskillnad rent taktiskt. Oftast är den stora skillnaden i den egna zonen. Antingen sätter du press eller så ställer du upp och stänger av ytor. Jag tycker den stora skillnaden ligger i hur du profilerar dig som lag och det blir en sanning, menar Joakim.
Vad tycker du om trenden i NHL där lag börjar utveckla spelet med att spelarna täcker skott mycket mer systematiskt, som exempelvis Rangers? Kan VIK lära något av det?
– Jag tycker det är en av de viktigaste delarna i hockeyn att just blocka skott, säger Joakim.
Vad är det viktigaste för att hålla spelarna motiverade och sugna? Eller är det mest/enbart spelarnas eget ansvar?
– Jag tycker att just den biten är en del som man som ledare kan påverka mycket. Som jag nämnde tidigare genom att skapa en positiv miljö att jobba i. Självklart har varje individ i en grupp ett ansvar att bidra med energi också, säger Jocke.
Hur kommer du och Jens Hellgren dela upp arbetet? Kommer Jens fortsatt ha ansvar för forwards? Hur är tanken där?
– Vi kommer att dela på jobbet. Svar ja, ”Jesse” (Jens Hellgren) kommer att ansvara för forwards samt powerplay.
VIK förlorade mycket tekningar förra året. Bland annat fick en spelare teka en hel säsong trots att han låg under 40 % i vunna tekningar. Hur viktigt anser du tekningar är? Brukar du hårdmatcha dina bästa tekare? VIK-fansen hoppas på något bättre här…
– Just i det ögonblicket är tekningen det viktigaste spelmomentet. Oerhört viktigt att den som är het för dagen eller de som är heta tar teken. Och för det krävs att vi som ledare har koll på resultatet av teken under matchen.
Hur hanterar du en underpresterande spelare? Vad är dina lärdomar av det genom åren?
– Erfarenheten är att man oftast gör historien större och svackan djupare än vad den egentligen är. Det gäller även som spelare att lära sig sin egen kropp och dess funktion för att göra rätt underhåll. Viktigast när man är ”off” är att man jobbar hårt för att ta sig tillbaka, det är alltid nummer ett. Men ibland är bänken bästa botemedlet, menar Joakim.
***
Håll utkik efter del 2 bland annat med läsarfrågor…