Intressant hockeysnack på kansliet med Eklund & Johansson: ”Vi vill bygga ett lag för kvalserien”

VIK verkar få en ny välbehövlig giv i båset efter Waltins sorti.

Som tidigare meddelats intervjuades klubbchef Anders Eklund och sportchef Niklas Johansson på VIK:s kansli på måndagen. Det var ett mycket intressant möte med två mycket sympatiska och lyhörda herrar.

– Vi vill bygga vidare på vårt spelsystem och utveckla detta och även jobba med det hårdare i juniorlagen, säger Niklas till Vikfancentral.

 

Undertecknad gick lite tidigare från jobbet och tog mig till ABB Arena. Väl uppe i det gemytliga kansliet bjöds det på kaffe av Anders då Niklas satt i telefon och kanske gjorde klart med nästa nyförvärv…

Det verkar råda en bra stämning på kansliet mellan kollegorna Anders och Niklas. Att båda är riktiga hockeyälskare råder inget tvivel om, då de verkligen gillar snacka hockey. Den dryga timmen vi satt gick verkligen fort… Över till frågorna:

Hur vill ni jobba vidare nu med Jocke Fagervall som tränare?

– Det är viktigt att vi fortsätter på den inslagna vägen med hårt jobb och mycket skridskoåkning i spelet, vi ska tänka på kontinuiteten, säger Niklas.

– Vi vill fortsätta med vårt överbelastande försvarsspel där vi sätter hårt tryck på motståndarens puckförare. Detta tror vi är det bästa sättet att nå framgång i en framtida kvalserie då vi kommer möta lag som kanske är skickligare än oss, och då måste vi ge dem så lite tid som möjligt, menar Niklas.

– Men samtidigt vill vi utveckla vårt offensiva spel. Vi kanske inte heller ska forechecka så hårt vid varje tillfälle. Om motståndarens puckförande back har kontroll på pucken kanske det är bättre att spara lite på krutet och undvika att få första man bortspelad direkt, funderar Niklas.

– Med Jocke hoppas vi kunna vara lite flexiblare under matcherna och ändra spelplanen om vi kör fast. Jag har pratat mycket med Jocke om att vi ska köra vidare på grundkonceptet från Mats Waltin, men också att förädla och utveckla det vi påbörjat, berättar Niklas.

– Jocke är också en tränare som är positiv och kan uppmuntra grabbarna om det skulle gå lite tungt, det är viktigt, poängterar Niklas.

Hur vill du bygga truppen med förkvalseriemissen färskt i minnet?

– Rent generellt sett vill vi ha lite fränare killar överlag, som kan driva på varandra lite bättre. Årets trupp hade en oerhört bra sammanhållning, men ibland kanske det behövs att man har spelare som vågar sticka ut på olika sätt. Även om det ibland kan vara tufft för gruppdynamiken om man har killar som vågar driva på de övriga extra hårt, säger Niklas.

– På spelarplanet vill vi främst ha storväxta skridskoskickliga backar, gärna några storväxta som kan rensa bättre framför egen kasse. Vi känner att vi behöver bli tuffare framför vår kasse, säger Niklas. Men visst vill vi också ha spelskickligare backar också, vi vill ha en mix.

– Vi kommer förmodligen värva två backar till och de ska vara antingen storväxta och snabba och/eller riktigt bra skyttar i power play, säger Niklas.

– På forwardssidan vill vi köra Kimby som tredjecenter, säger Niklas. (Enligt vad centralen erfar jagar Niklas två mycket skickliga toppcentrar som ska vara no1 och no2. Om detta blir realitet kommer detta lag bli bättre än ifjol, garanterat. Så bra är dessa namn.)

– På målvaktssidan är vi inte klara med analysen ännu, säger Niklas.

Hur ser det ut med de spelare vars kontrakt gått ut med VIK?

– Matt DeMarchi blir inte kvar, han är bra med pucken, men vi har andra på gång som passar oss bättre, säger Niklas. Det är ju också osäkert med Stefan Andersson, som kanske vill flytta hemåt.

(Annars erfar centralen att det inte är helt uteslutet att Marcus Jonsson, Markus Ljungh och Thomas Mitell eventuellt kan bli kvar).

***

Nästa del från det långa hockeysnacket kommer snarast…